Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Σολομός με σπανάκι-ένα λαχταριστό πιάτο και η διατροφική του αξία

 
Ο σολομός,όπως όλοι,όσοι ασχολούμαστε με την μαγειρική γνωρίζουν,αποτελεί πρώτη ύλη για πολλά διαφορετικά γευστικότατα και υγιεινότατα πιάτα,αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι και πολύ εύκολος στο μαγείρεμα.
Αυτό γιατί είναι ένα τρόφιμο ντελικάτο που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.
Και ξεκινάμε από την αγορά του.
Ο φρέσκος κι όχι κατεψυγμένος σολομός,θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή.
Δεν αγοράζουμε ποτέ σολομό αν  είναι ¨στεγνός‘ ή έχει περίεργο χρώμα.
Αν ο σολομός μας είναι κατεψυγμένος τον ξεπαγώνουμε χωρίς θερμότητα-μπορούμε να τον βάλουμε από το βράδυ στο ψυγείο.
Γενικά τα ψάρια όσο πιο παγωμένα είναι πριν τα μαγειρέψουμε,τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να τα παραψήσουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι στο σολομό μας λίγο πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα,για να μην του αφαιρέσουμε όλη του την υγρασία.
Αν ο σολομός μας είναι με το δέρμα,τον ψήνουμε με αυτό και προς τα κάτω,και αφαιρούμε το δέρμα μετά το μαγείρεμα.
Εάν η συνταγή μας απαιτεί ποσάρισμα,ότι καρυκεύματα έχουμε τα προσθέτουμε και αυτά,όπως άνηθο,κρεμμυδάκια ή ότι άλλο απαιτεί η συνταγή,στο νερό μαζί με το σολομό.
Και δεν τον ταλαιπωρούμε γενικά κατά το μαγείρεμα και,προσοχή,δεν τον παραψήνουμε!

Και τώρα μια λαχταριστή συνταγή με σολομό
Σολομός με σπανάκι.

Και θα χρειαστούμε για τέσσεις μερίδες:
1 κιλό φρεσκότατο σπανάκι
4 φιλέτα Σολομού περίπου 500 με 600 γραμμάρια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
λάδι αρίστης ποιότητας
χυμό μισού λεμονιού
1 φλιτζανάκι* του καφέ λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι

Και πρώτα-πρώτα πλένουμε το σπανάκι μας.
Το αλατίζουμε ελαφρά-το αλάτι τραβά την υγρασία-και το αφήνουμε να στραγγίξει τελείως,μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
Είναι βασικό να έχει στραγγίσει τελείως από τα νερά του το σπανάκι,για να αποφύγουμε την υγρασία κατά το σωτάρισμα.
-Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μας και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά αλλά όχι να κάψει και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
-Προσθέτουμε τον άνηθο,ανακατεύουμε μαλακά με ξύλινη κουτάλα.και...
-Προσθέτουμε το σπανάκι
-Μόλις το σπανάκι μας μαραθεί ρίχνουμε το κρασί και το λεμόνι.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά μας,να μαλακώσει και να βράσει το σπανάκι μας** και να μείνει μόνο το λάδι με μια πηχτή-πηχτή σαλτσίτσα.
Η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 7 με 10.
Κλείνουμε  το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι μας πάνω στο μάτι ώστε να μείνει ζεστό το σπανάκι μας.

Και πάμε να ψήσουμε το σολομό μας
Σε ένα μαντεμένιο σχαροτήγανο ρίχνουμε λίγο λάδι και το ζεσταίνουμε,σε υψηλή σχετικά θερμοκρασία,για 2-3 λεπτά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι μας  με το δέρμα,αν έχει, προς τα κάτω.
Μετά από δυο λεπτά,με μία λαβίδα και με προσοχή,τα γυρνάμε ανάποδα.
Είμαστε σε ετοιμότητα να μην παραψήσουμε το σολομό μας,για αυτό σε ένα λεπτό,με απόλυτη προσοχή για να μην διαλύσουμε τα φιλέτα μας,τα ξαναγυρνάμε.
Κανονικά,εάν το φιλέτο μας είναι μετρίου πάχους,είναι έτοιμο,έτσι και αλλιώς τον σολομό μπορούμε να τον φάμε ευχάριστα σχετικά ωμό,παρά παραψημένο και στεγνωμένο.
Μόλις είναι έτοιμος τοποθετούμε το σολομό μας στο πιάτο και γύρω του το σπανάκι.
      -Αν ο σολομός μας έχει και το δέρμα,πριν το σερβίρουμε,με ένα πιρούνι ή με την ανάποδη ενός μαχαιριού,το αφαιρούμε.
Αφαιρείται πολύ εύκολα.

Η διατροφική αξία του πιάτου μας είναι υψηλή,καθώς ο σολομός μας παρέχει τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά του οξέα,
το κάλιό του-υψηλή περιεκτικότητα,363 mg στα 100γρ,
μαγνήσιο 27 mg,
ασβέστιο 9 mg ,
σίδηρος 0,3 mg,
βιταμίνη A 50 IU,
βιταμίνη C 3,9 mg,
βιταμίνη B6  0,6 mg,
βιταμίνη B12  3,2 µg,
Και το σπανάκι μας το σίδηρό του-υψηλή περιεκτικότητα,
σελήνιο,
ψευδάργυρο,
ασβέστιο,
μαγνήσιο,
β-καροτένιο,
βιταμίνη C,
βιταμίνη Ε,βιταμίνη Κ,
βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
χλωροφύλλη,
άλατα ιωδίου και
σαπωνίνες.

Το πιάτο μας συνοδεύεται εξαιρετικά με πολύ λεπτές φέτες προζιμένιου ψωμιού!
Καλή επιτυχία!

Κείμενο,επιμέλεια:thalia- https://botanologia.gr/solomos-me-spanaki-ena-piato-ypsilis-diatrofikis-axias/

*τα παραδοσιακά μικρά φλυτζανάκια του καφέ
**θέλουμε το σπανάκι μας βρασμένο,αλλά όχι λιωμένο

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Βότανα της ελληνικής χλωρίδας και γιατροσόφια του ελληνικού χώρου

Με τον γενικό όρο φαρμακευτικά φυτά χαρακτηρίζονται όλα εκείνα τα φυτά που περιέχουν δραστικές ουσίες που κατά τη λήψη τους από ζώντες οργανισμούς παρουσιάζουν την ιδιότητα του φαρμάκου.
Τα φαρμακευτικά φυτά είναι τα αρχαιότερα θεραπευτικά μέσα που ανακάλυψε ο άνθρωπος για την θεραπεία του και την ανακούφισή του από τους πόνους.
Ο πρωτόγονος άνθρωπος στην αγωνία επιβίωσής του άρχισε ν΄ αναζητά ιδιαίτερα βότανα που θα του χάριζαν θεραπεία, σ΄ αυτό τον βοήθησε και η παρατήρηση των ζώων της περιοχής του -ας θυμηθούμετην ιστορία "Tα ζώα – φαρμακοποιοί, μιά μικρή ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον"
Έτσι η ανακάλυψη - αναγνώριση και θεραπευτική ταξινόμηση των θεραπευτικών βοτάνων από τον άνθρωπο θεωρείται η αρχαιότερη συστηματική δραστηριότητά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο δε πρωτοεμφανιζόμενος "μάγος/θεραπευτής" ανά την υφήλιο και στην ουσία ικανότατος βοτανολόγος, όπως απέδειξε ο πατέρας της σύγχρονης εθνοβοτανικής Richard Evans Schultes, o Αμερικανός βιολόγος, που που πέθανε τον Απριλίου του 2001, ήταν πιθανότερα το αρχαιότερο επάγγελμα.
Ο αριθμός των φαρμακευτικών βοτάνων και φυτών στη λαϊκή ιατρική, ακόμα και σήμερα, είναι μεγαλύτερος από εκείνον που χρησιμοποιούνται ως τροφή
Φαρμακευτικά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από πρακτικούς γιατρούς κι από τις γιαγιάδες μας εδώ και χιλιετίες, αποτελούν την πρώτη ύλη για την φαρμακοβιομηχανία
Μέχρι που οι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά.
Ξαναβρήκαν την αγγουρίτσα και τον δακτυλίτη -που βοηθούν στις παθήσεις της καρδιάς, την αρμπαρόριζα, 
την ασφάκα, 
τη βαλεριάνα,
τη δάφνη, 
το δενδρολίβανο, 
το δίκταμο της Κρήτης, 
τον δυόσμο, 
το θυμάρι, 
τη λεβάντα, 
τη λυγαριά, 
το μελισσόχορτο, 
τη μυρτιά, 
τη ρίγανη, 
τη μέντα ή την τσουκνίδα. 
Περιέγραψαν το χημικό προφίλ των βοτάνων, ανέλυσαν τις ουσίες που εκκρίνουν και είδαν, με μεγάλη τους έκπληξη, πως πολλά από αυτά μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ισχυρή αντίσταση στη γήρανση των κυττάρων.
Οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν πια να πουν με σιγουριά πως η ασφάκα/φλωμίς η θαμνώδης, Phlomis fruticos, βρίσκεται ανάμεσα στα βότανα εκείνα που εκκρίνουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ικανές να προκαλέσουν ανάσχεση της κυτταρικής γήρανσης.
Η μισή Ευρώπη "φυτρώνει" στην Ελλάδα
Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι γεμάτη από φαρμακευτικά βότανα.
Η Ελλάδα έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια, γεωγραφικά, κι έτσι τα βότανα αυτά βρήκαν χώρο, όπου απομονώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν.
Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, η περίπτωση της χώρα μας είναι μοναδική.
"Τα μισά από τα φυτά της ευρωπαϊκής χλωρίδας εντοπίζονται στη χώρα μας.
Πρόκειται για περίπου 5.000 ταξινομικές μονάδες, κι από αυτές 500-600 έχει αποδειχθεί πως κρύβουν πολύ μεγάλη φαρμακευτική αξία.
Είναι τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, εκείνα που αναφέρουν ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης και που μέσα στη δίνη των χημικών εργαστηρίων ξεχάστηκαν, για να αποκτήσουν και πάλι αξία, τις τελευταίες δεκαετίες"
Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιοτροπίες του μεσογειακού οικοσυστήματος "αναγκάζουν" τα βότανα να αποκτούν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Για εκείνα, αυτό που σε μας φτάνει ως ίαμα, είναι το όπλο τους σε έναν προσωπικό αγώνα επιβίωσης, κάτω από συνθήκες έντονου στρες.
"Και μάλιστα, διαφορετικού στρες, ανάλογα με την εποχή.
Το καλοκαίρι δοκιμάζονται από την ξηρασία, 
τις υψηλές θερμοκρασίες, 
την υψηλή αφυδάτωση στην ατμόσφαιρα και το έδαφος καθώς και την υψηλή ακτινοβολία.
Τον χειμώνα πάλι, καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες χαμηλές, συχνά υπό του μηδενός, και ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημά τους.
Ως άμυνα, λοιπόν, παράγουν ουσίες που τα βοηθούν να αποφύγουν την αφυδάτωση, τους κινδύνους από τα έντομα, την ηλιακή ακτινοβολία και την ξηρασία.
Κι αυτές οι ουσίες είναι οι φαρμακευτικές για εμάς", τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
1. βασιλικός
Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως ώκιμον, ενώ κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους πέραν της φαρμακευτικής και αρτυματικής χρήσης του διαδόθηκε πολύ και ως καλλωπιστικό φυτό. 
Από τα φύλλα του βασιλικού αποστάζεται αιθέριο έλαιο, το βασιλικέλαιο, το οποίο έχει όμορφο άρωμα, περιέχει διάφορα δραστικά συστατικά μεταξύ των οποίων και η λιναλοόλη, ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό.
Το βότανο πρέπει να κόβεται πριν αρχίσει η άνθηση και να ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Από τα άνθη και τα φύλλα του παράγεται ένα αφέψημα διουρητικό και καταπραϋντικό των στομαχικών και εντερικών παθήσεων.
2. δίκταμο
Το πιο γνωστό είδος είναι το Ορίγανον ο δίκταμος/Οriganum dictamnus, ή δίκταμο της Κρήτης, με τα γκριζοπράσινα, χνουδωτά φύλλα, το οποίο πολλοί βράζουν και πίνουν αντί για τσάι.
Εκτός από εξαιρετικό αφέψημα, το δίκταμο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι αντισηπτικό, επουλωτικό τραυμάτων, καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι στην Κρήτη όταν οι Κρητικοί τόξευαν τα άγρια κατσίκια και δεν κατάφερναν να τα σκοτώσουν αλλά τα πλήγωναν, αυτά μασούσαν δίκταμο για να γλείψουν στη συνέχεια τις πληγές τους και έτσι να θεραπευθούν.
3. θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα από τα 120 περίπου είδη του γένους θύμος, ένα από τα φυτά που ο Θεόφραστος είχε ονομάσει φρύγανα.
Ο Αριστοφάνης στους "Αχαρνής" αναφέρει ότι στη φτωχή Αττική γη φυτρώνει το θυμάρι και το φασκόμηλο και ο Διοσκουρίδης αναφέρει τις χρήσεις του τόσο ως αρτύματος όσο και ως φαρμακευτικού φυτού.
Από τα άνθη του παίρνουμε με απόσταξη αιθέριο έλαιο, το θυμέλαιο, το οποίο περιέχει μια ισχυρά αντισηπτική χημική ένωση, τη θυμόλη. 
Μερικές φορές τα θυμάρια καλλιεργούνται ακριβώς για την παραγωγή αιθερίου ελαίου.
Από τους αρχαίους χρόνους, το θυμάρι χρησιμοποιείται ως φάρμακο. 
Συνιστάται για την καταπολέμηση πολλών μολυσματικών ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα, των ουροφόρων αγωγών και των πνευμόνων. 
Με το βρασμένο θυμάρι καταπολεμούσαν αποτελεσματικά την ψώρα. 
Το αιθέριο έλαιό του/θυμόλη χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες, σε σαπούνια και σε αντισηπτικά παρασκευάσματα. 
Χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική και ως μυρωδικό στη μαγειρική.
4. τσουκνίδα
Οι τρίχες της τσουκνίδας είναι στην πραγματικότητα λεπτοί, μυτεροί γυάλινοι σωλήνες που μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας.
Το πάνω, μυτερό άκρο τους είναι καλυμμένο με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο τους είναι ελαφρώς διογκωμένο και καλύπτεται από μια ομάδα μικρότερων κυττάρων, τα οποία δίνουν στη βάση της τρίχας κάποια ελαστικότητα. 
Το διογκωμένο κάτω άκρο της τρίχας περιέχει δραστικές ουσίες, όπως ισταμίνη, 
μυρμηκικό οξύ και ακετυλχολίνη.
Όταν κάποιος αγγίξει την τρίχα τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, το μαλακό άκρο της σπάζει και η βάση της πιέζεται ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο μέσα στο δέρμα - όπως ακριβώς μια σύριγγα.
Οι δραστικές ουσίες που η τρίχα απελευθερώνει στο δέρμα προκαλούν την εξαιρετική ενόχληση και τον ερεθισμό που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις τσουκνίδες σπουδαία βότανα από φαρμακευτική άποψη.
Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συγχρόνους του να τρώνε τις τσουκνίδες βρασμένες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ασθένειες.
Και σήμερα ακόμα θα βρούμε πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν τις τσουκνίδες. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά φυτά, επειδή ο χυμός τους είναι στυπτικός και αποτελεί εξαιρετικό φάρμακο για την άμεση ανάσχεση της ρινορραγίας.
Συλλέγεται και ξηραίνεται ολόκληρο το φυτό. Στα καταστήματα που πωλούν βότανα διατίθεται σε μείγμα με λεμονόχορτο για την παρασκευή ενός εξαιρετικά εύγευστου ροφήματος.
5. μελισσόχορτο
Ως μελισσόχορτα είναι γνωστά θαμνώδη, πολύκλαδα φυτά με μικρά, κιτρινωπά και αρωματικά άνθη. 
Το βότανο που ευδοκιμεί στη χώρα μας είναι η μέλισσα η φαρμακευτική/Μelissa officinalis, ή μελισσόχορτο, του οποίου το ύψος φθάνει τους 80 πόντους και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, ονομάζεται και κιτρονέλα, επειδή οι τρυφεροί βλαστοί και το φύλλο του έχουν μυρωδιά λεμονιού.
Στην πρακτική ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ως τονωτικό, 
αντισπασμωδικό, 
αντιρρευματικό, 
ορεκτικό και αντιασθματικό.
Συνιστάται κυρίως για να αντιμετωπισθούν πόνοι και σπασμοί του στομάχου, 
κωλικοί, 
δυσπεψίες, 
εμετοί λόγω εγκυμοσύνης, 
νευρικές κρίσεις, πόνοι των δοντιών...
Επίσης, όταν οι μελισσοκόμοι θέλουν να πιάσουν ένα καινούργιο σμάρι από μέλισσες τρίβουν με φύλλα μελισσόχορτου τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης, για να αποκτήσει ωραίο άρωμα και να προσελκύσει τις μέλισσες.
Χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία και σε εντομο- απωθητικές λοσιόν.
6. δυόσμος
Το αρωματικό φυτό ανήκει στο γένος μέντα/mentha και καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για το αιθέριο έλαιό του, ηδυοσμέλαιο, αλλά και γιατί χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική.
Το ηδυοσμέλαιο περιέχει ως δραστικό συστατικό την καρβόνη σε ποσοστό 50%.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τα ξερά φύλλα του δυόσμου από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα με τονωτικές, διεγερτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται ο δυόσμος επίσης κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ταχυκαρδιών και των πόνων στο στομάχι και τη χοληδόχο κύστη!!!
επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr


Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Πολύτιμα τρόφιμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τα μωρά πιο έξυπνα

Πολύτιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι όνειρο κάθε μητέρας να έχει έξυπνα και ευφυή μωρά.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας,υποστηρίζουν οι έρευνες.
Και οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι η καλή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Τα τρόφιμα που επιλέγει κάθε γυναίκα να εντάξει στη διατροφή της,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού της τα επόμενα χρόνια.
Η προσθήκη ορισμένων τροφών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη- ενισχύει το IQ του μωρού, τις δεξιότητές του,τη συμπεριφορά του και τη μνήμη καθώς ενηλικιώνεται!
Ναι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το μωρό τους πιό έξυπνο από την αρχή!
Πώς;
Μα με το να τρώνε το σωστό φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ναι, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενταχτούν στη διατροφή μιάς εγκύου,ώστε να αυξήσουν το IQ του μωρού τους.
Και να γιατί..

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Nτομάτες - Ρυθμίζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και βοηθούν στη μείωση της εφίδρωσης

Ένα ποτήρι φρέσκος ​​χυμός ντομάτας , καθημερινά , μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης.
Μέσα από την ανάρτησή μου «ντομάτα-η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων» έχουμε κατανοήσει την σπουδαιότητα της ντομάτας και έχουμε παρατηρήσει τις χίλιες και μία  χρήσεις και ιδιότητές της.
Είδαμε την σπουδαιότητα του θαυματουργού λυκοπένιου,του οποίου η διαθεσιμότητα είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι σάλτσες που παρασκευάζουμε μόνοι μας, με ώριμες ντομάτες, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη από ότι η φρέσκια ντομάτα.
Επίσης τα αποτελέσματα πάμπολλων ερευνών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους  καρκίνου.
Πέρα από όλα αυτά τα οφέλη,οι ντομάτες και ο χυμός τους ,  με το πλήθος των αντιοξειδωτικών τους είναι μια φυσική θεραπεία για την υπερβολική εφίδρωση......

Το χρώμα και μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν τη ζυγαριά μας.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ελκυστικό ή μη βλέπουμε το φαγητό μας.
Όταν βλέπουμε και παρατηρούμε ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο αυτόματα μέσα στον οργανισμό μας δημιουργούνται κάθε είδους αντιδράσεις.
Οι νευρώνες στο μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει την όρεξη, αρχίζουν να διεγείρονται.
Μια ματιά και μόνο φτάνει στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά μας για να αρχίσουν οι σιαλογόνοι μας να αυξάνουν την παραγωγή σιέλου στο πλαίσιο προετοιμασίας για φαγητό. 
Μήπως στο αγαπημένο μας εστιατόριο το κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο; Στην τραπεζαρία του σπιτιού μας το φως είναι δυνατό ή χαμηλό; 
Μήπως οι εξαντλητικές δίαιτες έχουν γίνει καθημερινότητα για εσάς;
Και οι επισημάνσεις αυτές γιατί από σειρά μελετών προκύπτει ότι μικρές λεπτομέρειες και συνήθειες στην καθημερινότητά μας κάνουν τη διαφορά στη ζυγαριά μας.
Το κόκκινο χρώμα.
Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για την όρεξη σε επιστημονικό περιοδικό, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερα τρόφιμα όταν το φαγητό σερβίρονταν σε κόκκινο πιάτο.....

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn
Μελέτη : η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα
«τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,

και αιτία του φαινομένου η ανθυγιεινή διατροφή»
μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης
Tο ανοσοποιητικό σύστημα μας αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καισε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!

Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη
ακόμα και μακροπρόθεσμα!Ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

Πως αποθηκεύουμε τα βότανά μας για να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους

Τα αποξηραμένα βότανα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους χρειάζονται σωστή αποθήκευση.
Όλα τα μέρη των βοτάνων όπως
άνθη,
φύλλα,
ρίζες πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα τα οποία να διαθέτουν αεροστεγές καπάκι.
Εκτός από τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάρτινες καφέ σκουρόχρωμες σακούλες ή μικρά σακουλάκια από λινάτσα.
Οι σακούλες πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό και ξηρό αποθηκευτικό χώρο.
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά ή πλαστικά βάζα γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των βοτάνων...
read more: https://botanologia.gr/pos-apothikeyoyme-ta-votana-mas-gia-na-diatirisoyn-tis-idiotites-toys/