Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Tα εκχυλίσματα του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία

Tα εκχυλίσματα τις ρίζας και των φύλλων του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία
H παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και η αιτία πολλών ανισορροπιών και ασθενειών του οργανισμού μας όπως ο διαβήτης,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών ερευνών στον τομέα αυτό-της παχυσαρκίας και οι περισσότερες έρευνες έχουν στραφεί στην πολλά υποσχόμενη οικογένεια των βοτάνων.
Ένα από τα βότανα που αποτέλεσε αντικείμενο αυξανόμενου αριθμού μελετών τα τελευταία χρόνια ως πιθανή θεραπεία για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι και το ginseng
Το ginseng είναι η ρίζα των φυτών του γένους Panax
Το Panax ginseng είναι ένα βότανο με μυθικές ιδιότητες και δράσεις.
Το όνομα Panax, προέκυψε από την ελληνική λέξη πανάκεια- panax- πανθεραπεία, πανεπούλωση, καθολική θεραπεία “all-healing”και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό βοτανολόγο Carl A. Meyer και καθιερώθηκε από το μεγάλο βοτανολόγο Carl Linnaeus, ο ποίος γνώριζε την ευρεία του χρήση στην κινεζική ιατρική...

Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για κρυώματα και ιώσεις

Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για τα κρυώματα, ιώσεις, το βήχα και τον πονόλαιμο
Στις ακραίες εναλλαγές του καιρού , με  έναν ήλιο να μας ξεγελά ,
κρύο ,
χιονόνερο ,
υγρασία και γυρνάμε στο σπίτι μας και νιώθουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος να μας περιτριγυρίζουν.
Και τι να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα;
Μα το βασικότερο να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει εκείνο που μόνο αυτός ξέρει να κάνει καλύτερα.
Και τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ο οργανισμός μας καλύτερα;
Μα να παράγει και αντιιικές ουσίες.
Και πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Μα να στραφούμε προς βοήθεια στη φύση και στα προϊόντα που αυτή μας έχει δωρήσει.
Ας δούμε κάποια από τα πολλά και ας ξεκινήσουμε από το πολύ γνωστό μας
– Σκόρδο με μέλι και λεμόνι για όταν έχουμε δυνατό κρύωμα συνοδευόμενο από πυρετό
Λιώνουμε μία σκελίδα σκόρδου στο γουδί,
στύβουμε ένα λεμόνι...

Ο μεγάλος εγκέφαλος συνδέεται με καλύτερη μνήμη,λογική και αντιδράσεις

Ένας μεγάλος εγκέφαλος οξύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες;
Το ερώτημα έχει τεθεί για περισσότερα από 200 χρόνια, και τώρα οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα μελέτης σε δείγμα 13.600 Βρετανών, 70% μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν πως –τα άτομα με μεγαλύτερους εγκεφάλους έχουν καλύτερη μνήμη, λογική και αντιδράσεις.
           Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προκύπτει από 200 χρόνια έρευνας, που προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου και της γνωστικής απόδοσης.
Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας με σαρωτές MRI αποκάλυψαν αυτήν τη σύνδεση όσο οι επιστήμονες μελετούσαν 13.600 ανθρώπους, στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ.
Ερευνητές από τις Η.Π.Α. και τις Κάτω Χώρες συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου με τη γνωστική απόδοση και τις εκπαιδευτικές επιτυχίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, είναι το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου έρευνας και είναι το μεγαλύτερο του είδους του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Gideon Nave, από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania δήλωσε ότι ‘ένας άνθρωπος με μεγαλύτερο εγκέφαλο τείνει να έχει...

read more:https://botanologia.gr/o-megalos-egkefalos-syndeetai-me-kalyteri-mnimi-logiki-kai-antidraseis/

Απολαυστικό - πως να ξεχωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια

Αναμφισβήτητα,ένας πολύ έξυπνος τρόπος να ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια - την επόμενη φορά που θα χρειαστώ να κάνω διαχωρισμό αυγών θα τον δοκιμάσω να δω αν όντως είναι τόσο εύκολο.
αυγά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή...

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού και της ζάχαρης

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου τους αίματος,
αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για όλους εμάς που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά
και υγιεινά χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με ανεξέλεγκτα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.
Το μέλι** σε αντίθεση με την ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη*, παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες.
Και που μας βοηθάει αυτό;
Μας βοηθάει διότι αφομοιώνεται καλύτερα ως τροφή και η σωστά αφομοιωμένη τροφή συντελεί στην ήπια έκκριση ινσουλίνης.
Και η ήπια έκκριση ινσουλίνης μας προστατεύει από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα.
• Το μέλι χρονολογείται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και η πρακτική της μελισσοκομίας για παραγωγή μελιού χρονολογείται τουλάχιστον από το  700 π.Χ.
• Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το μέλι ως μέσο πληρωμής και είναι γραμμένο σε ιερογλυφικά.
• Για τους αρχαίους Έλληνες  το μέλι ήταν ένα τρόφιμο για τους θεούς-το νέκταρ των θεών,όπως το ονόμαζαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μέλι ήταν η αμβροσία των θεών.
      Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη...
read more:https://botanologia.gr/o-glykaimikos-deiktis-toy-melioy-kai-tis-zacharis/

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ροδόνερο το ευωδιαστό και μια εύκολη συνταγή παρασκευής του.

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες σαν αντιρυτιδικό,
αναζωογονητικό,
δροσιστικό,
ηρεμιστικό,
αντιφλογιστικό,
στυπτικό – αφού κάνουμε μιά κούρα προσώπου με τη βοήθεια του ατμού απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις το ροδόνερο στο πρόσωπό μας,αυτό
λειτουργεί σαν στυπτικό και βοηθάει τους πόρους του δέρματος να κλείσουν,ενώ παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος,παρέχοντας τόνωση και σύσφιξη.
αντιφλεγμονώδες – επιθέματα με ροδόνερο καταπραΰνουν και ξεκουράζουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια μας.
επουλωτικό – καταπραΰνει  και θεραπεύει προβλήματα του δέρματος που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις,όπως
ακμή
έκζεμα
πληγές και
κοψίματα.....