Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ο 106χρονος γιατρός,μαθητής του Sir Alexander Fleming,εξακολουθεί να εργάζεται ακάθεκτος

Ο παλαιότερος γιατρός της Βρετανίας αρθρογραφεί  ακόμα σε περιοδικά και συμβουλεύει τους ανθρώπους για τις αλλεργίες τους.
Μία ζωή που πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ θα ζήλευαν:
Ο  Alfred William Frankland είναι 106 ετών και ένας επιστήμονας που άφησε ιστορία στον τομέα της ιατρικής.
Έως σήμερα παραμένει αφιερωμένος στο επάγγελμά του.
Γεννήθηκε το 1912 (!) και ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική τη δεκαετία του ’30. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επί τρία χρόνια αιχμάλωτος πολέμου.
Μετά τον πόλεμο γύρισε πίσω στην Αγγλία και διδάχτηκε από τον Sir Alexander Fleming, τον άνθρωπο που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
Στη συνέχεια έγινε αλλεργιολόγος και εφηύρε ένα σύστημα,τη μέτρηση γύρης, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι αυτό στην ατμόσφαιρα που τους δημιουργεί αλλεργία.

"Πολύ συχνά με ρωτάνε πώς κατάφερα να ζήσω τόσο πολύ" αναφέρει ο Alfred William Frankland  στο CNNi. "Εγώ τους απαντάω πως πολλές φορές βρέθηκα κοντά στο θάνατο αλλά για κάποιο λόγο δεν έφυγα".

Ακόμη και στα 106 του χρόνια,και έξι μήνες όπως ο ίδιος συμπληρώνει,συναντά και εξετάζει ασθενείς και περιστασιακά γράφει άρθρα σε περιοδικά.
Λατρεύει να διαβάζει περί ιατρικής και να είναι ενημερωμένος για τον χώρο, στον οποίο έπαιξε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο.

Εκτός από τη μακροζωία, κάτι που χαρακτηρίζει τον William Frankland είναι η οξυδέρκειά του που παραμένει έως σήμερα υψηλή.
Αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο σχετικά με το πώς ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη και το βασίζει στον χρόνο που πέρασε με τον Alexander Fleming.
Ένας πρωτοπόρος στις αλλεργίες
Το 1952 στο νοσοκομείο St. Mary του Λονδίνου, ο William Frankland κατάφερε να κάνει γνωστή τη μέθοδό του για τις αλλεργίες, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.

Τότε, για να τα καταφέρει, πειραματιζόταν στον εαυτό του…
Το 1955, πειραματίστηκε με τον εαυτό του με το να βάζει το έντομο Rhodnius prolixus να τον δαγκώνει καθημερινά.Βοηθήθηκε σε αυτό το έργο από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου , η οποία ήταν σε θέση να τον εφοδιάσει με έντομα στα οποία ο Frankland ήταν σίγουρος ότι δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν. Τα δαγκώματα προκάλεσαν τελικά μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση .

Η έρευνα αυτή συνέβαλε στην κατανόηση των αλλεργιών,των αλλεργιογόνων και των ποσοτήτων χορήγησης ώστε να μην είναι τόσο ευαίσθητη οι οργανισμοί.
Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά άτομο, αλλά η ανοσία στη γύρη βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από τρία χρόνια.
Η ανοσία στα αλλεργιογόνα με βάση το δηλητήριο χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και η ασυλία βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από πέντε χρόνια.
"Είχα προκαλέσει αναφυλαξία στον εαυτό μου από ένα ζωύφιο. Σήμερα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να κάνει ένα τέτοιο πείραμα. Τότε όμως, ήμουν αποφασισμένος να μάθω πώς αντιδρούσε ο οργανισμός μου σε κουνούπια, ψύλλους και άλλα πολλά".*
"Το μυαλό μου είναι συνεχώς σε εγρήγορση"
Η "φθορά" των νοητικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που φοβούνται οι περισσότεροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αναπόφευκτη. Το να βρίσκεται το μυαλό σε εγρήγορση και επικεντρωμένο στη ζωή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων.
Όταν γερνάς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις.
Είμαι πολύ μεγάλος για να πάω για τρέξιμο και γενικά για να κρατιέμαι σε φόρμα.
Όμως, σίγουρα έχω το μυαλό μου σε εγρήγορση.
Διαβάζω πολλά επιστημονικά κείμενα,
πιστεύω πως αυτό που με βοηθάει είναι πως έχω μία λογική ζωή.
Δεν καπνίζω, δεν τρώω υπερβολικά και όσο μπορώ γυμνάζομαι.
Να είστε ενεργητικοί σε ό,τι κι αν κάνετε".
*Ο Frankland πίστευε ότι η αύξηση των αλλεργιών οφείλεται στην αυξημένη καθαριότητα και τα επίπεδα υγιεινής στη σύγχρονη ζωή-τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής-
Έχει πει ότι "καταστέλλουμε τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος,μέσα από την πολλή καθαριότητα.Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, για παράδειγμα, με πολύ κακή κατάσταση εργασίας και στέγασης, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο αλλεργικοί"

Στην ιατρική, η "θεωρία της υγιεινής" δηλώνει την έλλειψη πρώιμης παιδικής έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες , συμβιωτικούς μικροοργανισμούς -όπως η χλωρίδα ή τα προβιοτικά- και τα παράσιτα αυξάνουν την ευαισθησία σε αλλεργικές παθήσεις, καταστέλλοντας τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος .

Κείμενο επιμέλεια-thalia:botanologia.gr

πηγές πληροφόρησης και:
cnn.gr
telegraph.co.uk
independent.co.uk
en.wikipedia.org

Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

                
Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης,περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και βιοδραστικά συστατικά όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Heart.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 10 περιοχές έρευνας στην Κίνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά τα άτομα της μελέτης ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν εννέα χρόνια χρησιμοποιώντας μητρώα και άλλες μεθόδους...
read more:https://botanologia.gr/ayga-mporei-ena-aygo-tin-imera-na-apotrepsei-ena-egkefaliko-epeisodio/
Η έρευνα συνεχίζει να παρακολουθείται

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Το στρες , το άγχος και τα καρύδια

Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε ισορροπία.
Την αξία των ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός γιατρός, ιατρικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ανθρώπινης διατροφής  Hugh Sinclair, ο οποίος κατά την δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. 
Ο Hugh Sinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ω-3 λιπαρά με την αρτηριοσκλήρωση, τον καρκίνος του πνεύμονα , τη στεφανιαία θρόμβωση,τη λευχαιμία και άλλες παθήσεις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού μας
Και κάθε μέρα έρχονται στο φως μελέτες που αποδεικνύουν όλο και περισσότερες και ιδιαίτερες ιδιότητες ομάδων λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας όπως το α-λινολενικό οξύ το οποίο απομακρύνει το στρες και το άγχος.....
read more:https://botanologia.gr/mia-choyfta-karydia-tin-imera-meionoyn-to-agchos-kai-to-stres/ 

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Επεξεργασμένα τρόφιμα - Γιατί επιμένουν να λένε όχι σε αυτά πολλοί ογκολόγοι και ποια από αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, 
και με τα περισσότερα ινστιτούτα διατροφής και διάφορων παθήσεων,πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν των σύγχρονο άνθρωπο,τις περισσότερες φορές,
οφείλονται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις κουζίνες μας.
Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Dr. Eisenberg* 
“Πετάξτε όλα τα σκουπίδια από το σπίτι σας. Και έτσι δεν θα είναι εκεί για να τα βλέπετε και να μπαίνετε στον πειρασμό να τα φάτε”
Ας δούμε κάποια από τα τρόφιμα λοιπόν που όλο και περισσότεροι γιατροί ανά τον κόσμο μας συμβουλεύουν να μην τα προτιμάμε.
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνουμε λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται για την
read more:  https://botanologia.gr/epexergasmena-trofima-giati-epimenoyn-na-lene-ochi-se-ayta-polloi-ogkologoi/

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα και γιατί

Φρούτα και λαχανικά
Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και τους χειμερινούς μήνες το σώμα μας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
“Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της καλής διατροφής , όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό μας σύστημα”, –  Karen Ansel, σύμβουλος διατροφής , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και συγγραφέας.
Και βέβαια οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται καλά κρυμμένα σε μυστικά κουτάκια αλλά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας – στις τροφές που τρώμε.
Η βιταμίνη Α ,
η βιταμίνη Β1 ,
η βιταμίνη Β6 ...