Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

 
Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.
Αφέψημα , από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα,ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα , λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού,σε νερό,διάφορων φυτικών φαρμακευτικών,ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες , ο φλοιός , τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα,τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα.
Βάζουμε τα βότανα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε έγχυμα

Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.
Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών και των βοτάνων ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε  ιάματα,είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε ένα βότανο,με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων.
Μπορούμε  δε να πιούμε το έγχυμα κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας!
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό....
 read more: https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες κατά 20%

Σε μελέτη  που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο διάσημο περιοδικό American Heart Association Circulation βρήκαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με 12-ουγκιές ζάχαρη την ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχο ποτό.
Αυτό δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη καθώς τα γλυκαντικά (και τα χωρίς θερμίδες) ποτά έχουν ελεγχθεί για τη συμβολή τους στην αύξηση του κινδύνου σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως
-ο διαβήτης
-η άνοια
-τα εγκεφαλικά επεισόδια
-η νέκρωση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) και
-η παχυσαρκία.
Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπετε εύκολα σε τριγλυκερίδια από το ήπαρ,που αμέσως αποθηκεύονται ως λίπος,συνήθως
γύρω από τη μέση για χρήση σε πιο ισχνούς καιρούς!
Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης λειτουργούσε πολύ καλά για τους προγόνους μας,πριν από αρκετές εκατοντάδες γενιές,αλλά
τώρα που οι περίοδοι αφθονίας είναι σταθεροί οι μηχανισμοί έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν μεταβολικά συνηθισμένοι να καταναλώνουν το μεγάλο ποσό των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά θερμίδων που καταναλώνουμε σήμερα και που οδηγεί στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό:
read more:https://botanologia.gr/ta-zacharoycha-pota-ayxanoyn-ton-kindyno-kardiakis-nosoy-se-andres-kata-20/

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

νερό detox για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Νερό αποτοξίνωσης
Το νερό αποτοξίνωσης είναι οποιαδήποτε συνταγή με νερό που βοηθάει να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μας οι τοξίνες και να βελτιωθεί η υγεία μας!Ορισμένες συνταγές αποτοξινωτικού νερού περιέχουν άκρως ωφέλιμα συστατικά , 
όπως μέταλλα ,
ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!
Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό από μόνο του παίζει πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας  και εάν του προσθέσουμε και κάποια άλλα συστατικά το μετατρέπουμε σε ένα πανίσχυρο αποτοξινωτικό , 
το οποίο απομακρύνει όποιες τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας....
read more:thalia-https://botanologia.gr/nero-detox-gia-apotoxinosi-kai-adynatisma/

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κοτόσουπα, η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας

Κοτόσουπα – 
Η σούπα που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας,
δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,μας προστατεύει από τα κρυολόγημα και
τη γρίπη και βοηθάει στην αποκατάσταση των προβλημάτων της αναπνευστικής οδού.
«Αυτό που δείχνει η δουλειά μας είναι ότι υπάρχουν συστατικά σε κοινά τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 
Έτσι το παλιό ρητό που έλεγε ότι αυτό που μας βοηθάει δεν είναι λάθος έχει νόημα» Stephen Rennard, M.D. Professor, Internal Medicine Division of Pulmonary, 
Critical Care, Sleep & Allergy
Έχει επίσης δειχθεί ότι η σούπα κοτόπουλου περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη,
η οποία είναι παρόμοια με την ακετυλοκυστεϊνη, το οποίο χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τους ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις...
read more:https://botanologia.gr/kotosoypa-i-syntagi-tis-soypas-poy-ayxanei-tin-anosia-toy-organismoy-mas/

Η Επιστήμη της κοτόσουπας-Έχει ιατρική αξία η κοτόσουπα;

Η Επιστήμη της κοτόσουπας- Τελικά είναι επιστήμη η κοτόσουπα και έχει ιατρική αξία; Ας δούμε τι λένε οι μελέτες

Η σούπα κοτόπουλου μπορεί να περιέχει μια σειρά ουσιών με ωφέλιμη φαρμακευτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιφλεγμονώδους μηχανισμού που θα μπορούσε να μειώσει αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
Το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η καταρροή – και όλοι μας γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Είναι πιθανώς η πιο κοινή «ασθένεια»
Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περίπου 2-3 ​​κρυολογήματα, και τα παιδιά ακόμη περισσότερα....
read more:https://botanologia.gr/i-epistimi-tis-kotosoypas-echei-iatriki-axia-i-kotosoypa/