Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

garam masala,ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών

τυπικά συστατικά ενός garam masala
garam masala – το garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών , εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών.
Το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με άλλα αρωματικά.
Στην αγιουρβέντα -η επιστήμη της ζωής- garam σημαίνει «θερμαίνοντας το σώμα», καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο , και πολλές φορές , από γούστο σε γούστο , και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων.
Τα συστατικά του μείγματος , φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
Μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala , περιέχει τα εξής μπαχαρικά :
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα
γαρίφαλλα
μασίς – μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και....
read more : https://botanologia.gr/garam-masala-ena-yperocho-meigma-mpacharikon/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

τηγανίτες με πετιμέζι-μιά εξαίσια λιχουδιά!

τηγανίτες με πετιμέζι-από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

Τηγανίτες , και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων…όχι…
Οι τηγανίτες , αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
Τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
Τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες – λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον – το γνωστό μας τηγάνι!
Οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες , που ήταν ένα είδος τηγανίτας,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού - σταῖς - σιτάρι - σταίτινος!
Και βέβαια τα περίφημα pancake , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-Ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!
Και εμείς,σε συνέχεια του πετιμεζιού,ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά,όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!
Ας ξεκινήσουμε......
read more:https://botanologia.gr/tiganites-me-petimezi-kai-skliro-aleyri-starino-mia-exaisia-lichoydia/

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Μηλόξιδο – ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο


Όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο , διότι το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς – έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% – απέχει παρασάγγες από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου.
Και το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα-πάρα πολλά.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο ,ειδικά αυτή την εποχή που τα μήλα είναι στην πλήρη ωρίμανσή τους!
βήμα 1:
Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα , τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά , τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά ,
τα κόβουμε σε μικρά – μικρά κομμάτια και τα βάζουμε....
read more:  https://botanologia.gr/miloxido-enas-eykolos-tropos-na-kanoyme-to-diko-mas-miloxido/

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Χυμός λαχανικών ιδανικός για τα νεφρά μας και τη λέμφο

Χυμός λαχανικών – Πως να ετοιμάσουμε ένα χυμό λαχανικών ιδανικό για το λεμφικό μας σύστημα και για τα νεφρά μας.
Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται κατανοητό σε όλο και περισσότερα άτομα πως η ισορροπημένη κατάσταση της υγείας μας είναι άκρως σημαντική για την ευεξία μας,αλλά και για τη διατήρηση ενός γερού και ισχυρού ανοσοποιητικού!
Και όπως σωστά αντιλαμβανόμαστε,”υγεία” είναι ένας παράγοντας που μετράει
τη φυσική μας,
την ψυχολογική μας και
την πνευματική μας κατάσταση!
Σύμφωνα με αυτό,στόχος μας είναι όλο και λιγότερη πρόσληψη τοξινών και παράλληλα μεγαλύτερη αποβολή τους από τον οργανισμό μας!
Τα όργανα αποβολής των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμός μας είναι:
-το έντερο
-τα νεφρά
-οι πνεύμονες...
read more:https://botanologia.gr/chymos-lachanikon-idanikos-gia-ta-nefra-mas-kai-ti-lemfo/

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό και νόστιμο ρόφημα για την υγεία του συκωτιού μας

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό, αποτοξινωτικό και νόστιμο ρόφημα με παντζάρι
και αγριοράδικο για την ενίσχυση του συκωτιού μας  μετά από ένα βαρύ δείπνο
Ένα νυχτερινό βαρύ γεύμα με πολλά και βαριά φαγητά, αλκοολούχα ποτά και γλυκά, 
δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι μας και την υγεία μας.
Κάποιες όμως φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και την άλλη μέρα νιώθουμε κούραση, βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, άσχημη γεύση, ξινίλες, κάποιες φορές διάρροια, 
καούρες ακόμα και πονοκέφαλο και νιώθουμε να  χρειαζόμαστε άμεσα μια μικρή αποτοξίνωση.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση χρειαζόμαστε μόνο, ένα παντζάρι, 
μια χούφτα αγριοράδικα και λιναρόσπορο.
Με τα τρία αυτά υλικά μας θα κάνουμε ένα νοστιμότατο, θρεπτικότατο αλλά και αποτοξινωτικό χυμό....
read more: https://botanologia.gr/pos-kanoyme-ena-threptiko-therapeytiko-kai-nostimo-rofima-gia-tin-ygeia-toy-sykotioy-mas/

Πως απολαμβάνουμε τα μέγιστα από τις βιταμίνες και τα βότανά μας

Πολλοί από εμάς παίρνουμε βιταμίνες  και πίνουμε ροφήματα βοτάνων για να στηρίξουμε την υγεία και την ευζωία μας.
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η σωστή επιλογή της ώρας μέσα στην ημέρα που πρέπει να πάρουμε τις βιταμίνες μας,
τα βότανά μας,
τα ροφήματά μας ή όποια συμπληρώματα χρησιμοποιούμε!
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε ερωτήσεις όπως:
«υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να πάρουμε αυτό ή εκείνο;
 τι είναι το ιδανικότερο;» ή
«μπορούμε να τα πάρουμε όλα ταυτόχρονα;»
Πράγματι, πρέπει να έχουμε επίγνωση τι και....

read more:https://botanologia.gr/pos-apolamvanoyme-ta-megista-apo-tis-vitamines-kai-ta-votana-mas/

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Φρουκτόζη – Η διαφορετικές μορφές της και οι επιπτώσεις της στην υγεία μας

Οι επιδράσεις της φρουκτόζης στην ανθρώπινη υγεία έχουν αποτελέσει πηγή πολλών αντιπαραθέσεων. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα είδη φρουκτόζης στα τρόφιμα, μερικά από τα οποία είναι άκρως ανθυγιεινά.
Η φρουκτόζη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που υπάρχει στα φρούτα, στους χυμούς φρούτων, σε ορισμένα λαχανικά και στο μέλι. 
Σε αυτές τις μορφές, η φρουκτόζη μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, η φρουκτόζη αποτελεί συστατικό και του σιροπιού του καλαμποκιού , το οποίο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μεταποιημένη μορφή φρουκτόζης (HFCS), και που οι παρασκευαστές παρασκευάζουν από άμυλο καλαμποκιού και προσθέτουν σε τρόφιμα ανθυγιεινά όπως σόδες και καραμέλες.....