Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Μουσταλευριά – μια ακατανίκητα λιχουδιά που μας έρχεται από τα παλιά

Μουσταλευριά – μούστος – σταφύλι
Αυτή η εποχή είναι η εποχή του τρύγου των αμπελιών 
του μούστου ,
του πετιμεζιού ,
της μουσταλευριάς.
Τον προηγούμενο αιώνα , τον 20ο , γιατί ναι μην το ξεχνάμε , εδώ και κάποια χρόνια διανύουμε τον 21ο , σε πάρα πολλά σπίτια της ελληνικής επαρχίας τρυγούσαν , πατούσαν τα σταφύλια για να ετοιμάσουν το κρασί , «έκοβαν» το μούστο για να φτιάξουν πετιμέζι και μουσταλευριά και διάφορα άλλα γλυκίσματα που ήταν τα δικά τους «snacks» για όλη την περίοδο του χειμώνα.
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την εποχή προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο και να κάνω τη δική μου μουσταλευριά , με μούστο που κάνω μόνη μου
Και σας περιγράφω πως
– Αγοράζω από τη λαϊκή αγορά της περιοχής μου 7 με 10 κιλά ώριμα και ζουμερά σταφύλια , όπως είναι ο ροδίτης και το μοσχοφίλερο ,και ξεκινώ τη διαδικασία.
– Πλένω τα σταφύλια πάρα πολύ καλά και τα αφήνω να στραγγίξουν τελείως.
– Παίρνω ένα μεγάλο σουρωτήρι που έχω ειδικά για αυτή τη διαδικασία και το οποίο το τοποθετώ σε ένα αντίστοιχα μεγάλο μπωλ ή κατσαρόλα
– Ρίχνω μέσα τα σταφύλια μου και τα στύβω με τα χέρια μου ώστε να λιώσουν οι ρώγες και να πέσει από το σουρωτήρι μόνο ο χυμός , χωρίς τις φλούδες , μικρά κοτσανάκια και κουκούτσια που υπάρχουν πάντα στα σταφύλια ,αυτός είναι και ο λόγος που είναι....

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τι είναι η αγάπη

Πριν κάποια χρόνια – το 2012 – τη δημοφιλέστερη  θέση ανάμεσα στις αναζητήσεις στο google Search  ήταν η πρόταση «τι είναι η αγάπη»
Στην ερώτηση θέλησαν να δώσουν απάντηση και άτομα από τον επιστημονικό,θρησκευτικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Ανάμεσά τους και η Philippa Perry* ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Couch Fiction , η οποία έδωσε τη δική της απάντηση , βασιζόμενη περισσότερο στις έννοιες που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στη λέξη , έτσι λέει:
«Η αγάπη έχει πολλές όψεις»
Σε αντίθεση με εμάς , οι αρχαίοι άνθρωποι δε στρίμωχναν  ποικίλα συναισθήματα στην ίδια λέξη δίνοντάς τους την ετικέτα «αγάπη».

Έτσι είχαν πολλές και διαφορετικές λέξεις , ώστε να καθορίζουν τις διαφορετικές έννοιες που
έχει η λέξη αγάπη.
Παρατηρούμε λοιπόν τις παρακάτω λέξεις:
read more:https://botanologia.gr/ti-einai-i-agapi/

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Αυγά-ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά απίστευτα θρεπτικό φαγητό.
Τα αυγά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες,είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και διάφορα ιχνοστοιχεία.
Πρέπει όμως να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος,ώστε να μην επηρεάζεται το θρεπτικό τους προφίλ.
Αυγά-και ας κάνουμε μια ανασκόπηση των διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος
Τα αυγά εκτός του ότι είναι νόστιμα είναι και εξαιρετικά ευέλικτα.
Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι εύκολο να συνδυαστούν με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.
Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης κάθε επικίνδυνο βακτήριο, κάνοντάς το ασφαλέστερο για φαγητό.
Οι πιό δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι:
Αυγά βραστά.
Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή ξύδι και βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά.
Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό τα καλύπτει για τουλάχιστον 3 εκατοστά,και από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός,βράζουμε τα αυγά μας για περίπου 5 λεπτά
Όσο πιό πολύ τα βράζουμε τόσο πιό σφιχτός θα γίνεται ο κρόκος του αυγού.

Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
για αυτό ας
δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
Θα χρειαστούμε:
Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό
read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

garam masala,ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών

τυπικά συστατικά ενός garam masala
garam masala – το garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών , εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών.
Το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με άλλα αρωματικά.
Στην αγιουρβέντα -η επιστήμη της ζωής- garam σημαίνει «θερμαίνοντας το σώμα», καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο , και πολλές φορές , από γούστο σε γούστο , και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων.
Τα συστατικά του μείγματος , φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
Μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala , περιέχει τα εξής μπαχαρικά :
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα
γαρίφαλλα
μασίς – μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και....
read more : https://botanologia.gr/garam-masala-ena-yperocho-meigma-mpacharikon/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

τηγανίτες με πετιμέζι-μιά εξαίσια λιχουδιά!

τηγανίτες με πετιμέζι-από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

Τηγανίτες , και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων…όχι…
Οι τηγανίτες , αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
Τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
Τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες – λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον – το γνωστό μας τηγάνι!
Οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες , που ήταν ένα είδος τηγανίτας,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού - σταῖς - σιτάρι - σταίτινος!
Και βέβαια τα περίφημα pancake , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-Ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!
Και εμείς,σε συνέχεια του πετιμεζιού,ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά,όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!
Ας ξεκινήσουμε......
read more:https://botanologia.gr/tiganites-me-petimezi-kai-skliro-aleyri-starino-mia-exaisia-lichoydia/

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Μηλόξιδο – ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο


Όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο , διότι το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς – έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% – απέχει παρασάγγες από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου.
Και το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα-πάρα πολλά.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο ,ειδικά αυτή την εποχή που τα μήλα είναι στην πλήρη ωρίμανσή τους!
βήμα 1:
Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα , τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά , τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά ,
τα κόβουμε σε μικρά – μικρά κομμάτια και τα βάζουμε....
read more:  https://botanologia.gr/miloxido-enas-eykolos-tropos-na-kanoyme-to-diko-mas-miloxido/