Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Φυσικός χυμός για αντιμετώπιση των φλεγμονών και αλκαλοποίηση του οργανισμού μας

Φυσικός χυμός με λεμόνι , μέλι και αλόη για την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας
Ας απολαύσουμε ένα απολαυστικό ρόφημα , το οποίο δρα και ως ίαμα-φάρμακο καθώς προστατεύει την γενική μας υγεία , μας χαρίζει ευεξία , μας προστατεύει από τις φλεγμονές και αλκαλοποιεί τον οργανισμό μας , κάτι που έχουμε απόλυτη ανάγκη.
Και θα χρειαστούμε:
δύο φλιτζάνια νερό χωρίς χλώριο
το χυμό ενός λεμονιού
ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μήλου-μηλίτη
ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
ένα κουταλάκι του γλυκού....
read more:https://botanologia.gr/fysikos-chymos-gia-antimetopisi-ton-flegmonon-kai-alkalopoiisi-toy-organismoy-mas/

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Μέθη , αντίδοτο το μέλι και αποτοξίνωση με αγριοράδικο

Μέθη , πως βοηθάει το αγριοράδικο στην αποτοξίνωση από το αλκοόλ και πως το μέλι είναι ένα ισχυρότατο αντίδοτο για το alcoholic hangover
Βρετανοί χημικοί επισημαίνουν ότι το μέλι αποτελεί ένα θαυμάσιο γιατρικό για να αντιμετωπίσει το σώμα τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν άσκημα μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι επειδή το αλκοόλ διασπάται σε μία ουσία τοξική για το σώμα , την ακεταλδεΰδη , η οποία , σαν τοξικό χημικό , προκαλεί:
– δυνατό πονοκέφαλο,
– ναυτία,
– εμετό.
Για να εξαφανιστούν πιο γρήγορα αυτές η συνέπειες της ακεταλδεΰδης θα πρέπει να μετατραπεί όσο το δυνατόν νωρίτερα σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες και να αποβληθεί ταχύτερα από τον οργανισμό.
Εδώ έρχεται να βοηθήσει το μέλι  επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας της Χημείας , αλλά και το αγριοράδικο.
Το μέλι είναι φυσικό γλυκαντικό οι δε γλυκαντικές του ουσίες , όπως η φρουκτόζη ,  βοηθούν σημαντικά στην πιο...

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

 
Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του

1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;
read more:https://botanologia.gr/selino-ena-polytimo-votano-lachaniko-me-ischyres-therapeytikes-idiotites/

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών με εκχύλιση εν θερμώ

Τα χρησιμοποιούμενα βότανα
Για να πάρουμε τα θεραπευτικά  στοιχεία των βοτάνων χρησιμοποιούμε νωπά ή αποξηραμένα βότανα και η μέθοδος είναι η εκχύλιση είτε εν θερμώ , είτε εν ψυχρώ.
Αν δεν έχουμε εμπειρία στην παρασκευή θεραπευτικών λαδιών ξεκινάμε με αποξηραμένα βότανα, γιατί είναι πιο εύκολο και δεν κινδυνεύουμε να αναπτυχθεί μούχλα στο λάδι μας και με τον εν ψυχρώ τρόπο.
Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε  φρέσκο βότανο, πρέπει , οπωσδήποτε να «στεγνώσουμε» τα βότανα και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία.
Μερικά χαρακτηριστικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκχύλιση είναι:
– η πανέμορφη λεβάντα – ισχυρότατο χαλαρωτικό και αντιβακτηριακό βότανο
– η καλέντουλα  – ο γνωστός σε όλους μας πανέμορφος...

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φαρμάκου γρίπης χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή.
Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. 
Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι οκτώ διαφορετικών στελεχών της γρίπης.
Επίσης , οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, τον έρπη και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Η κουφοξυλιά , γνωστή ως Sambucus , έχει χρησιμοποιηθεί στη φυσική ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων.
Αυτά τα μικρά, σκούρα μούρα που μεγαλώνουν σε αυτό το υπέργηρο δέντρο είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτα οφέλη και είναι ευεργετικά για όλο το σώμα μας.
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
ασβέστιο
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Β9 
φυλλικό οξύ
βιταμίνη Β6-πυριδοξίνη
βιταμίνη  Β3-νιασίνη
βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη
βιταμίνη Β5-παντοθενικό οξύ...

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

nigella sativa – Πως η φυτική ιατρική σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής , και όχι μόνο , μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος , ενός από τους πιο επικίνδυνους και δυσκολότερους  καρκίνους!
Οι ερευνητές του καρκίνου  στο Kimmel Cancer at Jefferson στη Φιλαδέλφεια έχουν διαπιστώσει ότι η θυμοκινόνη , ένα εκχύλισμα από έλαιο σπόρου nigella sativa , εμπόδισε την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του παγκρέατος και σκότωσε τα κύτταρα ενισχύοντας τη διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Παρά το ότι οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμα στάδια , τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θυμοκινόνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική στρατηγική σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή σε άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σύμφωνα με την Dr. Hwyda Arafat, αναπληρώτρια καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Κολέγιο Jefferson του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson , η nigella sativa βοηθά στη θεραπεία μιας ευρείας σειράς ασθενειών , συμπεριλαμβανομένων μερικών ανοσολογικών και φλεγμονωδών διαταραχών!

read more: https://botanologia.gr/nigella-sativa-pos-i-fytiki-iatriki-skotonei-ta-karkinika-kyttara/

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Η μαγειρική – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , είναι η διαδικασία της προετοιμασίας των τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας.
Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο , γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές , οικονομικές , και πολιτιστικές παραδόσεις του κάθε λαού.
Ακόμα και οι ίδιοι οι μάγειροι και μαγείρισσες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα ,
την κατάρτιση ,
την φαντασία και τον τρόπο διαδικασίας και παρασκευής του κάθε πιάτου.
Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας , όπως στο Ceviche**** , ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια «ψήνονται» από τα οξέα του λεμονιού ή το χυμό γλυκολέμονου ,
στο  sushi**** , το οποίο χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού καραμελωμένου  με ξύδι και
στο sashimi που αποτελείται από φρέσκο ωμό ψάρι ή κρέας κομμένα σε λεπτά κομμάτια , τα οποία τρώγονται με σάλτσα σόγιας
Μια τεχνική ή τρόπος μαγειρέματος με θερμότητα είναι και η τεχνική korma
Η λέξη korma σημαίνει σιγοψήνω και είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος ή τεχνική  μαγειρέματος με θερμότητα που έχει τις ρίζες του στην κουζίνα Mughlai της Ινδικής Υποηπείρου.
Σε ένα πιάτο korma το κρέας ή τα λαχανικά ψιλοκομμένα  σιγομαγειρεύονται και το τελικό πιάτο κλέβει την παράσταση με τη βελούδινη γαλακτερή σάλτσα του που του έχει χαρίσει η γιαούρτη , ή κάποιο φυτικό γάλα , όπως το γάλα από τα κάσιους!
Η γεύση ενός πιάτου korma βασίζεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένου του αλεσμένου...

read more:https://botanologia.gr/tropoi-mageirematos-kai-topikes-koyzines-kotopoylo-korma-ena-apisteyta-nostimo-piato/