Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

 
Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ντάκος με κριθαροκουλούρες ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του "In the Devil's Garden"  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το "the eggs as the Viagra of the Gods" , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  "Scrambled Eggs ‘James Bond"
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα...

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ντάκος με ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του "In the Devil's Garden"  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το "the eggs as the Viagra of the Gods" , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  "Scrambled Eggs ‘James Bond"
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα...

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Οι αγαπημένες, μοναδικές και μυρωδάτες μου, σπέντζες

Βαριούνται γρήγορα τα κρύα του χειμώνα ,
δεν τον φοβούνται ,
θέλουν να φέρουν πιο γρήγορα την άνοιξη.
Σαγηνευτική η ομορφιά τους, 
μεθυστικό το άρωμά τους,
έντονο,
μαγευτικό,
μοναδικό.
Οι νεράιδες -λένε- δεν μπορούν να αντισταθούν στην ευωδιά τους ,
μαγεύονται και ακολουθούν τον λυγερό χορό τους - ακολουθούν το λίκνισμα που γράφουν στον αέρα οι αγαπημένες σπέντζες.
Στην Κρήτη μανουσάκια τις λένε, εκεί στα μέρη της Ρούμελης  "ίτσια" μου είπαν πως τις λένε.
Και στην Πελοπόννησο σε πολλά μέρη σπέντζες τις λέμε!
Και στο μελωδικό μας Παπαδιαμάντη και στο "ολόγυρα στη λίμνη"
διαβάζουμε: Ὅταν ἐπανῆλθες μετὰ ἑπτὰ ἔτη εἰς τὴν ὡραίαν τοποθεσίαν, 
τὴν προσφιλῆ εἰς τὰς ἀναμνήσεις σου, 
δὲν ἦτο Φεβρουάριος ὁ μὴν καὶ δὲν ὑπῆρχον πλέον ἴτσια νὰ μυρώνωσι τὴν ἀτμοσφαῖραν μὲ τὰς μεθυστικὰς εὐωδίας των... 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ρόφημα με τζίντζερ και κανέλα για τα κρύα του χειμώνα!

Και τώρα το ρόφημά μας για να χαρούμε το χειμώνα χωρίς κρυώματα , βήχα  και πυρετούς 
Μια και ο χειμώνας μας ήρθε επιθετικός ας τον αναχαιτίσουμε με ένα ρόφημα ζεστό ,
αρωματικό ,
εύγευστο και ιδανικό να μας προστατέψει από το κρύο και
να μας προφυλάξει από κρυολογήματα ,
βήχα και πονεμένο λαιμό!
Τζιντζερ με κανέλα!
Και θα χρειαστούμε
– ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ -περίπου πέντε (5)cm
– ένα ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης -πάντα προσέχουμε όταν αγοράζουμε κανέλα διότι άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία
– μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
– 300 ml – περίπου πάντα – βραστό νερό
– το χυμό μισού λεμονιού
– ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι....