Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ισχυρότατα βότανα για το συσσωρευμένο στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας

Άγχος , στρες και βότανα
Στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας
– και οι παράγοντες που το προκαλούν δεκάδες.
Πριν να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση ας δούμε πως μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Την επόμενη φορά που το άγχος και το στρες θα μας επισκεφτούν δριμύτερα , 
βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει ,
στον αρωματικό λύχνο του χώρου μας σταλάζουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και λεβάντα , 
καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας πολυθρόνα ,
παίρνουμε βαθιά ανάσα και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο , 
στη συνέχεια την αφήνουμε σιγά-σιγά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
H συχνότερη αιτία του στρες και του άγχους είναι η...
Debussy:ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στον ονειρεμένο κόσμο του

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η κατάθλιψη στους άντρες συνδέεται με την ανεπάρκεια φολικού οξέως

 
Η κατάθλιψη, οι άντρες και το φολικό οξύ-βιταμίνηΒ9
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δεν παίρνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β9 , το φολικό οξύ -folate- ή φυλλικό οξύ (folic acid)
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες , τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές , σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid , το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Ήδη από τη δεκαετία του 1970 μελέτες έδειξαν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέως στο αίμα από τους μη-καταθλιπτικούς ασθενείς.
Οι μελέτες και οι έρευνες από τότε συνεχίστηκαν αμείωτα και επέμεναν σε αυτή την συσχέτιση....

Τροφές με περισσότερο κάλιο από ότι έχει η μπανάνα

Κάλιο
Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε ή να έχουμε ακούσει πως η μπανάνα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο από το 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.
Το ιόν του καλίου είναι απαραίτητο για τη λειτουργία όλων των γνωστών ζωντανών κυττάρων και γι’ αυτό είναι παρόν σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς ιστούς και όλοι οι ενήλικες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4.500 mg κάλιο την ημέρα.
Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων και ιδιαίτερα στα φρούτα, για αυτό ας δούμε ποιες άλλες τροφές εκτός από την μπανάνα, τα 100 gr της οποίας μας δίνουν 358 mg κάλιο, μας προσφέρουν το κάλιό τους και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες ποσότητες:
– κακάο σε σκόνη 
τα 100gr μας δίνουν 1524mg κάλιο – το 44% της ημερήσιας πρόσληψης 
-μαύρα φασόλια...

Σπανάκι – η μεγάλη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας

Σπανάκι – ένα λαχανικό υψηλότατης θρεπτικής αξίας 
Στη χώρα μας είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε φρεσκότατα και νοστιμότατα λαχανικά σχεδόν όλο το χρόνο.
Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και το σπανάκι.
Το λαχταριστό , καταπράσινο και θρεπτικότατο σπανάκι που το βρίσκουμε σε όλες τις λαϊκές αγορές από το Μάρτιο έως το Μάιο και από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο 
Το σπανάκι είναι ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά της διατροφής μας με πάμπολλα οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αγαπηθεί σχεδόν από τους περισσότερους από εμάς , πρώτη ύλη σε πάρα πολλά νόστιμα πιάτα , των οποίων την πρωτοκαθεδρία κρατά το υπέροχο σπανακόρυζο**** – ένα αγαπημένο πιάτο για πάρα πολλούς , ένα αξιολάτρευτο comfort food!
Η πατρίδα του είναι  η αρχαία Περσία και οι γύρω χώρες.
Από εκεί πέρασε στην Ινδία , αλλά δεν είναι γνωστό ποιος το έφερε εκεί.
Οι Αρχαίοι Κινέζοι το πήραν από την Ινδία και του έδωσαν το όνομα “Περσικό λαχανικό”.
Και ο μύθος λέει πως κάποια στιγμή του έτους 647 ο αυτοκράτορας της Κίνας , δέχθηκε  από τον βασιλιά του Νεπάλ ένα περίεργο δώρο.
Κάτι πράσινα φύλλα , χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με ασυνήθιστη γεύση.
Μια γεύση γλυκιά και πρωτόγνωρη , που αποκαλύφθηκε όταν οι μάγειρες της αυτοκρατορικής αυλής , αποφάσισαν να βράσουν τα πολύτιμα χορταρικά...

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Επανασυντονισμός του μεταβολισμού μας με μπρόκολο

 
Επανασυντονισμός του οργανισμού μας με μπρόκολο και ένα υγιεινότατο smoothie.
Τα σταυρανθή λαχανικά με κορωνίδα το μπρόκολο είναι τα λαχανικά που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ερευνητών.
Μεταξύ αυτών και οι ερευνητές του institute of food research
Οι ερευνητές του ινστιτούτου πήραν τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεταανάλυσης και παρατήρησαν πως μιά διατροφή πλούσια σε glucosinolates,
όπως η glucoraphanin, η οποία βρίσκεται στο μπρόκολο, μπορεί να επανασυντονίσει τις κυτταρικές μας διεργασίες, οι οποίες διαταράσσονται καθώς γερνάμε.
Επανασυντονίζοντας αυτές τις διαδικασίες, το μπρόκολο προάγει την υγεία μας διατηρώντας την υγεία της καρδιά μας και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει  ότι η glucoraphanin μειώνει την χρόνια φλεγμονή,προστατεύει από την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση που σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια του καρκίνου...

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.
Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 
Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί
Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase
Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη...
read more:https://botanologia.gr/to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/