Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;

Σε αυτό μου το άρθρο θα σας πω λίγα λόγια για το μικροβίωμά μας.
Το μικροβίωμά μας πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι άγνωστο και μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την αποκρυπτογράφησή του και μάλιστα,
μόλις πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η “Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα”.
Η μελέτη αυτή είναι μια κολοσσιαία, παγκόσμιου κλίμακας έρευνα,
η οποία αποκάλυψε όλη την εξωτική πολυπλοκότητα του πληθυσμού των μικροοργανισμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή.
Τι είναι το μικροβίωμα
Στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, οι οποίοι επηρεάζουν,
αφού ζουν μαζί μας, τη ζωή μας.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί αποτελούν το μικροβίωμά μας
Στους μικροοργανισμούς αυτούς θα βρούμε κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς.
Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια ζουν στο έντερό μας σε περιβάλλον αναερόβιο, δηλαδή σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Το αναερόβιο περιβάλλον είναι δύσκολο να αναπαραχθεί υπό εργαστηριακές συνθήκες και αυτό είναι ο κύριος λόγος που ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί...
read more:https://botanologia.gr/einai-to-mikrovioma-toy-organismoy-mas-to-apolyto-iama/

Γαληνός - υγεία τρόφιμα και διατροφή μέσα από τις διδαχές του

Ο Γαληνός στο έργο του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” ασχολείται με τη διαιτητική, δηλαδή με την ιατρική που έχει σαν στόχο την πρόληψη των ασθενειών μέσω της υπόδειξης των κατάλληλων κανόνων και συμβουλών για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικό για τον κάθε έναν από εμάς.
Επιμένει ο Γαληνός πως η ποιότητα των χυμών των τροφών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου και για αυτό η ποιότητα των χυμών που περιέχουν οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη των ασθενειών και των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ευ ζην.
Στο 3 κεφ.του έργου του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” και στη παρ.3 και 4 διαβάζουμε...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #4

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει:
“Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”
Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και
τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα ασε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης, σύμφωνα με τη δράση τους, των βοτάνων, και πολλές από τις δράσεις που μας περιγράφει μας είναι σήμερα οικίες:
ο μαϊντανός ως διουρητικό,
το μάραθο ως γαλακταγωγό,
το μαρρούβιο αναμεμιγμένο με μέλι ως αποχρεμπτικό...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό και αντιφλεγμονώδες βότανο

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο , αποτελεσματικό στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων , πληγών , δερματικών προβλημάτων  και γενικών φλεγμονωδών καταστάσεων.
Στη χώρα μας το γνωρίζουμε σαν
~ πολυκόμπι
~ κοντυλόχορτο
~ πολυτριχιά
~ πολυκόνδυλο
~ιππουρίδα των αγρών.
Στις άλλες χώρες σαν
~ bottlebrush – επειδή το χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια
~ horsetail -επειδή- κατά μία εκδοχή – το έδεναν στις ουρές των αλόγων , στις αλογοουρές , για να διώχνει τα έντομα , κατά άλλη εκδοχή , επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου
~ Schachtelhalm
~ equiseto
~ mare’s Tail
~ scouring Rush
~ shave Grass
Η επιστημονική του ονομασία...

Πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης , ποια η διαφορά τους;

Πλιγούρι – Τι είναι τα πλιγούρια;
Τα πλιγούρια είναι:
#1.  πλιγούρια ολικής άλεσης ολόκληρων τεμαχισμένων ή χοντροκοπανισμένων κόκκων – θα το βρούμε και ως “steel-cut” – Steel Cut Oats, coarse oatmeal ή oat groats για το πλιγούρια βρώμης και wheat groats για τα πλιγούρια σίτου- σε ξένες συσκευασίες, αλλά και κορκότο ή κορκοτό σε ελληνικές συσκευασίες για τους ολόκληρους χοντροκοπανισμένους κόκκους σιταριού.
Ολόκληροι ή χοντροαλεσμένοι ή χοντροκοπανισμένοι κόκκοι από σιτάρι, βρώμη και κριθάρι που διατηρούν το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο , διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα πλιγούρια ολόκληρων σπόρων για να τα μαγειρέψουμε πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό και στη συνέχεια να τα σιγοβράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε πολλά μέρη της μεσογείου γίνεται διάκριση μεταξύ του ψιλο-κομμένου πλιγουριού  και του χονδρό-κομμένου πλιγουριού, έτσι παρατηρούμε το ψιλό,
το μέτριο,
το χονδρό και το έξτρα χονδρό πλιγούρι ολόκληρου σπόρου.
Η υψηλότερη ποιότητα πλιγουριού έχει ομοιόμορφο μέγεθος κόκκων, επιτρέποντας έτσι έναν πιο ελεγχόμενο χρόνο μαγειρέματος και πιο σταθερό αποτέλεσμα...
read more:https://botanologia.gr/pligoyri-vromis-kai-nifades-vromis-poia-i-diafora-toys/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου"