Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Tα εκχυλίσματα του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία

Tα εκχυλίσματα τις ρίζας και των φύλλων του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία
H παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και η αιτία πολλών ανισορροπιών και ασθενειών του οργανισμού μας όπως ο διαβήτης,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών ερευνών στον τομέα αυτό-της παχυσαρκίας και οι περισσότερες έρευνες έχουν στραφεί στην πολλά υποσχόμενη οικογένεια των βοτάνων.
Ένα από τα βότανα που αποτέλεσε αντικείμενο αυξανόμενου αριθμού μελετών τα τελευταία χρόνια ως πιθανή θεραπεία για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι και το ginseng
Το ginseng είναι η ρίζα των φυτών του γένους Panax
Το Panax ginseng είναι ένα βότανο με μυθικές ιδιότητες και δράσεις.
Το όνομα Panax, προέκυψε από την ελληνική λέξη πανάκεια- panax- πανθεραπεία, πανεπούλωση, καθολική θεραπεία “all-healing”και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό βοτανολόγο Carl A. Meyer και καθιερώθηκε από το μεγάλο βοτανολόγο Carl Linnaeus, ο ποίος γνώριζε την ευρεία του χρήση στην κινεζική ιατρική...

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.gr
-είχαμε δει πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.gr
-είχαμε δει πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Για την υγεία της καρδιάς μας-έντεκα ισχυρότατες τροφές

Για την υγεία της καρδιάς μας
Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
1. παρθένο ελαιόλαδο
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
-την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
-την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
-τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
-τις φαινολικές τους ενώσεις.
Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς...

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις

Αυγά-
Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις
Η κατανάλωση μέχρι 12 αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, 
διαπιστώνουν νέες έρευνες – παρά τις αντιφατικές διατροφικές συμβουλές που συνεχίζονται με το θέμα σε όλο τον κόσμο
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μέσα από τις μελέτες τους σκοπεύουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό τους λόγω των αντιφατικών διαιτητικών συμβουλών που υπάρχουν γύρω από την κατανάλωση αυγών.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης βρήκε την κατανάλωση μέχρι και 12 αυγών την εβδομάδα, στο διάστημα ενός χρόνου που διήρκεσε η μελέτη, δεν αύξησε τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, επέκτεινε μια προηγούμενη μελέτη που βρήκε παρόμοια αποτελέσματα μέσα στο διάστημα τριών μηνών.
Με επικεφαλής τον  Dr Nick Fuller του Institute of Obesity, Nutrition, Exercise και Eating Disorders του Πανεπιστημίου Boden στο Κέντρο Charles Perkins, 
η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sydney και το Νοσοκομείο Royal Prince Alfred...

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Παντζάρι και λάχανο σε ένα ενεργειακό και θρεπτικό smoothie

Το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!
Το λάχανο επίσης, και οι διατροφικές επιλογές πολλές.
Στις αγαπημένες μου επιλογές και τα smoothies – τα πάνγευστα ροφήματα ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, με το λάχανο και το παντζάρι να κρατούν τα σκήπτρα
#. smoothie με παντζάρια και λάχανο
Τα smoothies είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.
Η προσθήκη smoothies στη διατροφή μας είναι μία από τις υγιεινότερες και γευστικότερες καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για χάρη της υγεία μας.
Και γιατί αυτό;
Γιατί με την παρασκευή ενός smoothie μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ με την απευθείας κατανάλωση τους.
Είναι πολύ πιο εύκολο π.χ να καταναλώσουμε τέσσερα παντζάρια μέσα σε μία μέρα αν τα κάνουμε χυμό παρά αν προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε με άλλο τρόπο...

Ένα μυρωδάτο απολυμαντικό και αποσμητικό για την κουζίνα μας

Το λεμόνι ως μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
Ένα εξαιρετικό τέχνασμα που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα μας, ειδικά αν προηγουμένως έχουμε μαγειρέψει ψάρι ή μπρόκολο.
Τι κάνουμε:
– χαράσσουμε ένα λεμόνι σταυρωτά χωρίς να το κόψουμε κάτω κάτω -χωρίς δηλαδή να το διαχωρίσουμε-
– το βάζουμε σε ένα πιάτο,
– γεμίζουμε με χοντρό αλάτι τις βαθιές χαραματιές και
– αφήνουμε το πιατάκι με το λεμόνι σε ένα σημείο του πάγκου μας που δεν ενοχλεί.
Αυτό το μικρό τέχνασμα θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές τις κουζίνας μας και
θα δώσει ένα υπέροχο και δροσιστικό λεμονάτο άρωμα στην κουζίνα μας και θα φέρει ένα εξαίσιο άρωμα φρεσκάδας.
Και αν θέλουμε να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας;
O χυμός του λεμονιού είναι ένα ήπιο απολυμαντικό που προφυλάσσει τους πάγκους της κουζίνα μας από τα μικρόβια* τα οποία καθιστά ανενεργά...

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Λεμόνι-οι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του λεμονιού

                           
Το λεμόνι και η φλούδα του – Τις περισσότερες φορές όταν λέμε λεμόνι η σκέψη μας πάει στο χυμό του λεμονιού, στις χρήσεις του και στις ιδιότητές του.
Το λεμόνι όμως δεν είναι μόνο ο χυμός του.
Λεμόνι είναι και η φλούδα και η ψίχα, ακόμα και τα κουκούτσια του και πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάρα πολλές ιδιότητες του λεμονιού βρίσκονται σε αυτά που πετάμε- ναι στη στημένη λεμονόκουπα- δηλαδή σε ολόκληρο τον καρπό του λεμονιού και όχι μόνο στο χυμό του.
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C
Λεμόνι ή Citrus limon (L.) Burm.f.
Μεταξύ άλλων τα 100g φλούδας του λεμονιού περιέχουν:
– 28 θερμίδες
– νερό – 90%
– πρωτεΐνη – 0,8 g.
– λίπος – 0.5g.
– υδατάνθρακας – 8,2g
– φυτικές ίνες – 0,6 g.
– βιταμίνη C
– φολικό οξύ-Β9...