Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Το μέλι και 40 από τις πιο συχνές και πολύτιμες δράσεις του και ιδιότητες.

Το μέλι και οι χίλιες και μία χρήσεις του
Μέλι – το πανίσχυρο προϊόν των  μελισσών.
Το μέλι είναι ένα φυσική προϊόν που εκτιμάται για τις θεραπευτικές του ικανότητες από την αρχαιότητα.
Είναι φυσικό γλυκαντικό και μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων.
Έχει ισχυρές αντιβιοτικές,
αντιικές,
αντιβακτηριδιακές-η αντιβακτηριακή δραστηριότητα του μελιού είναι η πιο διερευνηθείσα βιολογική ιδιότητά του,
αντιμυκητιακές,
αντιφλεγμονώδεις,
ισχυρότατες επουλωτικές και
αντιοξειδωτικές ιδιότητες!
Τελευταία, πολλές έρευνες έχουν “σταθεί” και έχουν μελετήσει μια ισχυρότατη ουσία, η οποία υπάρχει και στο μέλι – την Pinocembrin
Η Pinocembrin είναι ένα φυσικό προϊόν*, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, βιολογικά ενεργό συστατικό και του μελιού, ένα βρώσιμο θρεπτικό συστατικό με ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό.
Μέλι, σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε ήδη!
Προσοχή όμως...

Λεμόνι – Ξεκινώντας τη μέρα μας με νερό και ολόφρεσκο χυμό λεμονιού

Ένα από τα αγαπημένα μου “φρούτα”είναι το λεμόνι.
Μου αρέσει ο χυμός του,
μου αρέσει το άσπρο του -που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κίτρινη φλούδα-βουτηγμένο μέσα στο μέλι ή σκέτο
μου αρέσει η φλούδα του σαν σαν βάμμα
μου αρέσει η φλούδα του σαν γλυκό του κουταλιού
μου αρέσει το ξύσμα του πασπαλισμένο σε σαλάτες,φρουτοσαλάτες,χυμούς,
μου αρέσει το βάμμα-λικέρ του αλλά
πιο πολύ μου αρέσει ο χυμός του σε φρέσκο καθαρό νερό το πρωί.
Καθαρό νερό και φρέσκος ​​χυμός λεμονιού  και έχουμε έναν από τους πιο ενεργειακούς χυμούς που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα πρωινά.
Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στα ποτά που περιέχουν καφεΐνη το πρωί για να ξυπνήσουμε.
Με αυτό τον τρόπο όμως εξαναγκάζουμε τα επινεφρίδια μας να παράγουν “διεγερτική” ενέργεια, με σκαμπανεβάσματα δηλαδή του σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση αρκετά επιβαρυντική για τον οργανισμό μας...

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Λιναρόσπορος και λινέλαιο για τον έλεγχο του άγχους και του στρες

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, δύο προϊόντα του λιναριού με ισχυρές αγχολυτικές ιδιότητες.
Πολλοί άνθρωποι ενστικτωδώς στρέφονται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αισθάνονται “πεσμένοι” και αγχωμένοι.
Αυτό συμβαίνει διότι το φαγητό έχει την ικανότητα να αλλάξει τη διάθεσή μας.
Οι σωστές επιλογές της τροφής μας σε κάθε γεύμα συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσή μας παρέχοντάς μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για εύρυθμοι λειτουργία του.
Οι ερευνητές συστήνουν σε περιπτώσεις άγχους και μεγάλου στρες λιναρόσπορο και διατροφική βιταμίνης Β-6
Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι από τις αξιολογότερες πηγές ω-3 λιπαρών και τρυπτοφάνης, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης
Ένας από τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της σεροτονίνης του εγκεφάλου είναι η διατροφή.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, η τρυπτοφάνη, η οποία...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...

Λάδι καρύδας για το δέρμα μας και πως το χρησιμοποιούμε

Σε μελέτες που έχουν γίνει οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά το πέρας δύο εβδομάδων συχνής επάλειψης με λάδι καρύδας, της τραχιάς και ξηρής επιδερμίδας των ποδιών των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα,  αυτή είχε αποχτήσει την απαραίτητη ενυδάτωση και η τραχύτητά της είχε ελαττωθεί αισθητά.
Το δέρμα μας και η επιδερμίδα μας – και ναι, όλοι θέλουμε να τη βλέπουμε να λάμπει!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να έχει θαμπή,
κουρασμένη,
ταλαιπωρημένη,
χωρίς σφρίγος και γεμάτη προβλήματα επιδερμίδα.
Και βέβαια δεν μιλάω για την μεταβολή της επιδερμίδας μας που πραγματοποιείται με το πέρασμα του χρόνου,
ούτε για την εναπόθεση πάνω της των εμπειριών μας, γιατί μόνο τα αγάλματα δεν αλλάζουν έκφραση και μόνο τα αγάλματα δεν αποκτούν ρυτίδες.
Μιλάω για την προστασία της,
για την φροντίδα της,
για την αγάπη μας σε αυτή!
Λοιπόν, τρόποι φροντίδας...

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...

Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη σε μια δυναμωτική σάλτσα

Aν αγαπάμε την ελληνική κουζίνα τότε το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνουμε τα οφέλη από την άφθονη προσθήκη ρίγανης στα περισσότερα φαγητά μας – και γιατί αυτό;
Διότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει τη ελληνική ρίγανη στην κορυφή της λίστας ως το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη.
Αυτό το νόστιμο βότανο -και θα τολμήσω να πω παραγκωνισμένο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- περιέχει τα περισσότερα και ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η ρίγανη περιέχει την υψηλότερη, έως και είκοσι φορές, αντιοξειδωτική δράση από ό,τι άλλα υπό μελέτη βότανα.
Αυτή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κρατά τα κύτταρά μας υγιή και απρόσβλητα από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο,
καρδιακές παθήσεις,
αρτηριοσκλήρυνση,
πρόωρη γήρανση.
Επίσης η ρίγανη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μας προστατεύουν από...