Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης

Ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης είναι το λάχανο, ή ξινολάχανο, ένα έδεσμα και comfort food της Θρακιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα 
Θα χρειαστώ
ένα βιολογικό λάχανο μετρίου μεγέθους – περίπου 1 κιλό
10 gr υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι.
Αφαιρώ τα τρία – τέσσερα φύλλα εξωτερικά και τα κρατάω στην άκρη
Κόβω το λάχανο στα τέσσερα και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβω το λάχανο, όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλά, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.
Βάζω το λάχανο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ και ρίχνω το αλάτι.
Ανακατεύω να πάει παντού το αλάτι και τρίβω-ζυμώνω τo λάχανό μου  με τα χέρια μου, μέχρι να “μαραθεί”-να σπάσουν οι ίνες του- και να βγάλει τους χυμούς του, ώστε να...read more:
https://botanologia.gr/pos-kano-xinolachano-ena-apo-ta-polytimotera-lachanika-zymosis/

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

απλά μυστικά υγείας,ζωτικότητας και μακροζωίας

Αναπτυχθήκαμε μαζί με τα φυτά για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια και το πεπτικό μας σύστημα και η φυσιολογία μας, ως ενιαία ολότητα προσαρμόστηκαν στην πέψη και στην χρήση τροφών που βασίζονται στα φυτά και στα βότανα, τα οποία έχουν θεραπευτική και θρεπτική αξία.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θεραπευτικές τροφές και στις θρεπτικές τροφές δεν είναι πάντα ευκρινής.
Τα λεμόνια,
τα σκόρδα
οι παπάγιες,
τα κρεμμύδια,
η βρώμη είναι τροφές ή φάρμακα;
Η απάντηση είναι ότι είναι και τα δύο.
Το λεμόνι αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις και όχι μόνο,
το σκόρδο προστατεύει από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και όχι μόνο,
οι παπάγιες αποβάλλουν τους νηματώδεις σκώληκες και όχι μόνο.
τα κρεμμύδια καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις βρογχικές μολύνσεις και όχι μόνο και
η βρώμη βοηθάει στην ανάρρωση και όχι μόνο.
Πράγματι η βοτανοθεραπευτική αποκαλύπτει την αξία της όταν καταργούνται οι διακρίσεις ανάμεσα σε τροφές και φάρμακα...

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Τα φυτά ως τρόφιμα και φάρμακα και απλά μυστικά υγείας και μακροζωίας

Αναπτυχθήκαμε μαζί με τα φυτά για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια και το πεπτικό μας σύστημα και η φυσιολογία μας, ως ενιαία ολότητα προσαρμόστηκαν στην πέψη και στην χρήση τροφών που βασίζονται στα φυτά και στα βότανα, τα οποία έχουν θεραπευτική και θρεπτική αξία.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θεραπευτικές τροφές και στις θρεπτικές τροφές δεν είναι πάντα ευκρινής.
Τα λεμόνια,
τα σκόρδα
οι παπάγιες,
τα κρεμμύδια,
η βρώμη είναι τροφές ή φάρμακα;
Η απάντηση είναι ότι είναι και τα δύο.
Το λεμόνι αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις και όχι μόνο,
το σκόρδο προστατεύει από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και όχι μόνο,
οι παπάγιες αποβάλλουν τους νηματώδεις σκώληκες και όχι μόνο.
τα κρεμμύδια καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις βρογχικές μολύνσεις και όχι μόνο και
η βρώμη βοηθάει στην ανάρρωση και όχι μόνο.
Πράγματι η βοτανοθεραπευτική αποκαλύπτει την αξία της όταν καταργούνται οι διακρίσεις ανάμεσα σε τροφές και φάρμακα...

Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...

Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά αφροδισιακά βότανα και φυτικά ιάματα για τη στυτική δυσλειτουργία

H μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή η χαμηλή σεξουαλική λίμπιντο είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.
Και βέβαια οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλές και διάφορες και μπορεί να είναι βιολογικές,
παθολογικές,
συναισθηματικές,
ορμονικές.
Επίσης η κατάθλιψη,
το άγχος,
το στρες,
οι διάφορες δίαιτες,
η κακή διατροφή,
οι αυξομειώσεις βάρους, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την μειωμένη διάθεση για σεξ τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Και όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από γιατρούς και ερευνητές, η δραστήρια ερωτική ζωή είναι άκρως ευεργετική για τη φυσική κατάσταση...

Σε ποιο είδος ανήκει αυτό το βότανο; Ποια είναι η οικογένειά του;

Ο Homo sapiens είναι το σημερινό ανθρώπινο είδος και ανήκει στο γένος Homo της οικογένειας των Ανθρωπιδών
Η lemon verbena είναι φυτικό είδος και ανήκει στο γένος aloysia της οικογένειας των verbenaceae – ( λουίζα )
Η verbena officinalis είναι φυτικό είδος και ανήκει στο γένος verbena της οικογένειας των verbenaceae-( σταυροβότανο-γοργογιάνι )
Οι βιολόγοι ονομάζουν τα διάφορα φυτά για να τους δώσουν μιά θέση μοναδική.
Μιά θέση μοναδική μέσα στο πλαίσιο μιας καταγραφής της φύσης και το βασικότερο για να αποσαφηνίσουν τις σχέσεις τους με τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη.
Στην ταξινόμηση αυτή οι κλάδοι χωρίζονται διαδοχικά σε
τάξη,
ομάδα,
οικογένεια,
γένος και
είδος…
Το είδος είναι η αμετάβλητη μονάδα της ταξινόμησης αυτής.
Η έννοια του είδους – από τότε που εκλαϊκεύτηκε, τον δέκατο όγδοο αιώνα από τον...

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ζαχαρώνει – κρυσταλλώνει το μέλι; Και αν ναι – γιατί;

Ζαχαρώνει το μέλι;
Μιά ερώτηση που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς από εμάς.
Αν απευθυνθούμε σε αυτούς που έχουν σχέση με το μέλι οι απαντήσεις είναι διφορούμενες.
Έχω ακούσει πολλές φορές τη φράση:
-ε!!! όχι βέβαια, το μέλι δεν ζαχαρώνει ποτέ
Και άλλες τόσες τη φράση:
-και βέβαια το μέλι ζαχαρώνει.
Αν τώρα ρωτώντας προσπαθήσουμε να μάθουμε γιατί συμβαίνει το ένα ή το άλλο και πιό από τα δύο μέλια είναι καλό – ε!!!
εδώ απάντηση δεν παίρνεις…
Ξύνεις και συ το κεφάλι σου και προσπαθείς να μαντέψεις ποιο μέλι είναι καλό – αυτό που ζαχαρώνει ή αυτό που δεν ζαχαρώνει;
και αν ζαχαρώνει -γιατί ζαχαρώνει;
αν
δεν ζαχαρώνει -γιατί δεν ζαχαρώνει;
Σύμφωνα λοιπόν με μελετητές...