Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Tα ζώα – φαρμακοποιοί, μιά μικρή ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον

Tα ζώα-φαρμακοποιοί
Μερικές φορές τα ίδια τα ζώα οδηγούν τους επιστήμονες στα ίχνη των μορίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Φανταστείτε πως ορισμένα θηλαστικά διαλέγουν τα ίδια είδη φυτών όχι μόνο για να τραφούν αλλά και να θεραπευτούν.
Αν η έννοια του φαρμάκου παραμένει προνόμιο του ανθρώπινου είδους ορισμένες παρατηρήσεις της ζωικής συμπεριφοράς προβληματίζουν.
Ένας μύθος των Ινδιάνων Ναβάχο διηγείται πως οι αρκούδες μαθαίνουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα βότανα της οικογένειας των σελινοειδών  για να θεραπεύονται. (Σημ. δική μου: Η μεγάλη οικογένεια των Umbelliferae ή Apiaceae, σκιαδοφόρων ή σελινοειδών, στην οποία ανήκουν ισχυρότατα βότανα όπως το μάραθο,το σέλινο, το κύμινο, ο γλυκάνισος, το καρότο, το πετροσέλινο, η αγγελική, το κώνειο, το...

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ένα απολαυστικό kvass με καρότα, τζίντζερ και φλούδες πορτοκαλιού

Kvass – Πριν να γνωρίσουμε τι είναι ο χυμός kvass ας θυμηθούμε το άρθρο μου για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: πρεβιοτικά και προβιοτικά – οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος
Το κλασικό kvass είναι ένα παραδοσιακό εθνικό ποτό της Ρωσίας το οποίο έχει τη γεύση και τη δριμύτητα ενός ελαφρώς αλκοολούχου ποτού.
Παρασκευάζεται από τη ζύμωση μαύρου ψωμιού σίκαλης με
την προσθήκη φυσικού νερού και βοτάνων.
Στις  διάφορες παραλλαγές του φτιάχνεται με μούρα,
με διάφορα δημητριακά και ιδίως με ζαχαρότευτλα-παντζάρια.
Το kvass ανά τους αιώνες βοήθησε τους ανθρώπους να θεραπεύσουν το  beriberi το γνωστό μας  σκορβούτο και την αναιμία
Σήμερα τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα  και αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ρόφημα.
Περιέχει ιχνοστοιχεία,
μέταλλα και βιταμίνες όπως:
βιταμίνη Α,
βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τα οφέλη του...https://botanologia.gr/ena-apolaystiko-kvass-me-karota-tzintzer-kai-floydes-portokalioy/

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Υγιεινή ζωή μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

Υγιεινή ζωή σημαίνει θετικές επιλογές.
Θετικές επιλογές που θα ενισχύουν:
α) την προσωπική
β) τη σωματική
γ) την ψυχική και
δ) την πνευματική μας υγεία.
Θετικές είναι οι επιλογές μας:
α) όταν επιλέγουμε θρεπτικά και οργανικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή που μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας και προώθησης της καλής μας υγείας…
β) όταν ο κύκλος των κοινωνικών μας επαφών να είναι ένας κύκλος
ασφάλειας,
φιλίας,
σεβασμού,
αγάπης και
υποστήριξης.
γ) όταν μένουμε σωματικά...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Το φαρμακευτικό φυτό άρνικα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Στα πρώτα μεσαιωνικά κείμενα, το όνομα “Arnica” δεν αναφέρεται πουθενά.
Για το όνομα “άρνικα” υπάρχουν δύο εκδοχές:
α) -Το όνομα αυτό λέγεται πως της δόθηκε το 1533 από τη συγγραφέα  του “Physica” Hildegard of Bingen , η οποία πίστευε ότι προήλθε από τον αναγραμματισμό της ελληνικής λέξης “Ptarmika” που σημαίνει πτάρνισμα-φτέρνισμα – στη Γαλλική γλώσσα θα βρούμε την άρνικα και με την ονομασία “herbe à éternuer”, το βότανο που προκαλεί φτάρνισμα.
Η Hildegard of Bingen, είχε ονομάσει αρχικά την άρνικα “ελιξίριο της αγάπης”
B) -Το όνομά της, λέγεται πως προέρχεται από την ελληνική λέξη “αρνάκι” λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων της.
Το όνομα παρατηρούμε να το χρησιμοποιεί τον 16ο αιώνα ο Dalechamps-Γάλλος γιατρός, βοτανολόγος , φιλόλογος και φυσιοδίφης, ο οποίος μετέφρασε στη λατινική τους Deipnosophistes του Αθηναίου, εμπλουτισμένο με νότες.
Και το καθιερώνουν το  1753, οι Albrecht von Haller και Carl Linnaeus , οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν  το όνομα “Arnica” στην βοτανολογία,
στην ιατρική και στην φαρμακολογία...

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ρεβίθια με μπιζέλια, κουνουπίδι και άφθονα μπαχαρικά

Ρεβίθια με κουρκούμι και κουνουπίδι – από τις συνταγές μου
Στις συνταγές μου υγείας θα έχω διάφορα πιάτα που θα είναι και νόστιμα, αλλά και θα μας προσφέρουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του!
Μπορεί λίγο να μας ξενίζει, στην αρχή, η γεύση τους αλλά π.χ οι φακές είναι νοστιμότερες με λεμόνι ή με ντομάτα και το βασικότερο δεν παρεμποδίζουμε την απορρόφηση του πολύτιμου σιδήρου!
Ρεβίθια και μπιζέλια, λοιπόν, με κουρκούμι και κουνουπίδι.
Και θα χρειαστούμε:
-μισό ποτήρι λάδι
-ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-δύο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
-μία κουταλιά της σούπας κουρκούμι
-ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο...
read more:https://botanologia.gr/revithia-me-mpizelia-koynoypidi-kai-afthona-mpacharika/

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ψωμί -Ένα διαφορετικό ψωμί χωρίς ζύμωμα και με πολλά-πολλά υλικά

Ψωμί το αγαπημένο, και πόσες συνταγές!
Και πόσα είδη!
Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών, ενδοσπέρμιο.
Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο, εδώ όμως χρειάζεται προσοχή διότι μερικές φορές αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών, συχνά χρωστική καραμέλα για να γίνει καφέ.
Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού, ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο.
Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.
Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.
Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.
Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι 

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι

Κουρκούμι – Αν και έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές μελέτες για το κουρκούμι και την κουρκουμίνη και πάλι λίγα είναι.
Το κουρκούμιτο χρυσό μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα από παραδοσιακές-λαϊκές  ιατρικές αλλά και από την Ayurveda για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως γυναικολογικά προβλήματα, 
γαστρικά προβλήματα, ηπατικές διαταραχές, 
λοιμώξεις και μολυσματικές ασθένειες και διαταραχές του αίματος, καρδιακές παθήσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος,
σήμερα η σύγχρονη επιστήμη του παράσχει την επιστημονική βάση ώστε να γίνεται χρήση του για όλες αυτές αλλά και για πολλές  διαταραχές του οργανισμού μας.
Η τρέχουσα έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές, ένα από τα πολλά οφέλη του κουρκουμιού και του χρυσού γάλατος είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, 
η αντιοξειδωτική δράση του οποίου βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer, ενώ παράλληλα βοηθάει την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους,
τις ηπατοπροστατευτικές...
read more:https://botanologia.gr/pos-etoimazoyme-to-perifima-chryso-gala-me-vasi-to-koyrkoymi/