Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Κρεμμύδι για τις ιογενείς λοιμώξεις και τα συμπτώματά τους, όπως ο βήχας.

Κρεμμύδι -Τα οφέλη που προσφέρουν τα κρεμμύδια στον οργανισμό μας είναι γνωστά εδώ και αιώνες.
Έχουν από πολύ παλιά συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου,
την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων,
την πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος,
του ισχυρού βήχα, ο οποίος συνοδεύει μια ιογενή λοίμωξη ή είναι “μεταλοιμώδης βήχας”  μετά από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, και άλλων προβλημάτων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού μας συστήματος.
Το σιρόπι από χυμό κρεμμυδιού και μελιού είναι από τα ιδανικότερα και αποτελεσματικότερα ιάματα για τον βήχα
Αυτή την εποχή διανύουμε καιρικές συνθήκες με ζέστη και πολλή υγρασία, οι οποίες ευνοούν τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, το...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Βάλσαμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας για μετά από την έκθεσή του στον ήλιο

Τα βοτανικά ιάματα δεν χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες για να παρασκευαστούν και μπορούμε όλοι μας να τα ετοιμάσουμε.
Στα βοτανικά ιάματα έχω εντάξει και τα βάλσαμα, τα οποία είναι πολύ εύκολα, και αυτά,  στην παρασκευή τους γιατί η βάση τους, πάνω στην οποία θα στηριχτεί ότι ετοιμάσουμε, είναι το λάδι και το μελισσοκέρι.
Τα βάλσαμα δεν περιέχουν νερό και μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό χωρίς συντηρητικά.
Αυτό που μπορεί να μας δυσκολέψει, λίγο,  στη χρήση τους είναι η λιπαρή τους υφή, και η πιθανότητα οξείδωσής των λαδιών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Για να αποφύγουμε την οξείδωση προσθέτουμε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό ή χρησιμοποιούμε λάδι που δύσκολα οξειδώνεται.
Η πρότυπη ποσότητα είναι:
~15% κερί μέλισσας
~ 85% φυτικά λάδια
Ανάλογα με τη χρήση του βάλσαμου, χρησιμοποιούμε και το ανάλογο λάδι.
Το βάλσαμο το εφαρμόζουμε...

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε

Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139%  β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή...
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε

Και έλεγαν τότε, που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:  Αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι…
Επειδή όμως σήμερα όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα.
Και οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Η ζέστη δυνατή.
Ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει.
Όαση δροσιάς τα φρούτα μας.
Τα πεντανόστιμο και δροσερό πεπόνι με την πλούσια γεύση του,
το άρωμά του,
το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του.
Το πεπόνι το “χρυσαφένιο φρούτο”.
Το πεπόνι κατάγεται από την Ασία, έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι, οι οποίοι με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης, απέδειξαν ότι ναι μεν, το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία, όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του, αλλά ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι, το οποίο εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων.
Η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική.
Το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί...

Πως, που και γιατί χρησιμοποιούμε την ρίγανη – το απαραίτητο βότανο

Χρησιμοποιούμε τη ρίγανη εσωτερικά με τη μορφή εγχυμάτων:
– για την βελτίωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος – οι ανοσοενισχυτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες της ρίγανης την καθιστούν σημαντικό  ενισχυτή της αυτοανοσίας και θεωρείται χρήσιμη στη διόρθωση της ανοσοαπορυθμίσεως,
– για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη,
η πνευμονία,
το κρυολόγημα,
– για το βήχα, με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης
– για τον πονόλαιμο, λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών,
– για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το...
read more:https://botanologia.gr/rigani-to-votano-poy-echei-charaktiristei-os-i-quot-panakeia-tis-fysis-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”


Τα βότανα, αλλά και όλα τα φυτά ήταν υψίστης σημασίας για τους πρώιμους ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτά ως πηγές τροφίμων,
φαρμάκων,
ιατρικής φροντίδας,
ρουχισμού, ακόμα και εργαλείων.
Σήμερα είναι γνωστό ότι, εκτός από τις πρακτικές και οικονομικές τους αξίες, τα πράσινα φυτά είναι απαραίτητα για όλη τη ζωή στη Γη: μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά “ρουφάνε” το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν σε ενέργεια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ζωή.
Μια δεύτερη μοναδική και σημαντική ικανότητα των πράσινων φυτών είναι ο σχηματισμός και η απελευθέρωση οξυγόνου ως υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης, καθώς η φωτοσύνθεση απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Αν και τα πολλά βήματα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν γίνει πλήρως κατανοητά μόνο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι πάντα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αναγνώρισαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του Ήλιου και των φυτών.
Μια τέτοια αναγνώριση προτείνεται από το γεγονός ότι η λατρεία του Ήλιου συχνά συνδυάστηκε με τη λατρεία των φυτών από πρώιμες φυλές και πολιτισμούς...
Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”

Η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος αντιοξειδωτικών βιταμινών,
μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g 
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια...
read more:https://botanologia.gr/antrakla-to-votano-poy-echei-charaktiristei-quot-pagkosmia-panakeia-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr