Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πως ετοιμάζω ισχυρότατη πάστα για το βήχα με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ

Σπιτική παχύρευστη πάστα, που μας βοηθά να περνάμε ανώδυνα ένα κρυολόγημα*,
τη ρινική συμφόρηση,
την καταρροή,
τον πονόλαιμο και το βήχα  που το συνοδεύουν.
Η “πάστα” είναι πολύ απλή στην παρασκευή και απαιτεί μόνο τρία ισχυρά συστατικά:
μέλι,
λεμόνι και τζίντζερ.
Θα χρειαστώ*****
250gr φρέσκια ρίζα τζίντζερ
ένα ολόκληρο φρεσκότατο λεμόνι
ένα φλιτζάνι μέλι – προσοχή στο μέλι, να είναι αρίστης ποιότητας και ει δυνατόν βιολογικό
Πως εργάζομαι
– πλένω πολύ καλά τη ρίζα του τζίντζερ και την καθαρίζω,
– την κόβω σε παχιές ροδέλες και
– την ρίχνω στο μπλέντερ,
– πλένω πολύ καλά το λεμόνι μου και...

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά πεντανόστιμη και θρεπτικότατη σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια

Τις προάλλες, κάνοντας την βόλτα μου στη λαϊκή αγορά που κάνω τα ψώνια μου, είδα σε έναν πάγκο φρεσκοκομένη αντράκλα και θυμήθηκα πως στο ψυγείο μου είχα έτοιμα βρασμένα ρεβίθια.
Με την αντράκλα και τα ρεβίθια κάνω πάντα σαλάτα – είναι μια πεντανόστιμη σαλάτα, χορταστική, με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
Σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια
Η σαλάτα μου χρειάζεται ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστεί, με την προϋπόθεση ότι έχω έτοιμα βρασμένα τα ρεβίθια μου.
Χρειάζομαι:
– ένα φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
– δυό τρία κλαράκια κάπαρη – έχω πάντα κάπαρη, την οποία ετοιμάζω λίγο πριν το καλοκαίρι με κλαράκια κάπαρης...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Lykopene - ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό

Λυκοπένιο – Τι είναι όμως το ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και γιατί θεωρείται θαυματουργό;

Πρώτα-πρώτα ας δούμε γιατί “λυκοπένιο”
Λοιπόν – η επιστημονική ονομασία της ντομάτας είναι «λυκοπερσικόν το εδώδιμον»
Και η βασική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα είναι ένα συμμετρικό τετρατερπένιο-ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας.
Παίρνοντας τις δυό πρώτες συλλαβές “λυκο” από το ” λυκοπερσικόν” και τις τρεις τελευταίες “πενιο” από το “τετρατερπένιο” έχουμε τη λέξη “λυκοπένιο”που δηλώνει το μόριο ενός υδρογονάνθρακα.
Αυτά για το όνομα – ας δούμε τώρα τις ιδιότητες...

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιβακτηριακό διάλυμα φασκόμηλου για τη στοματική μας υγιεινή

Πρακτική:
-. γαργάρες και
-. στοματικές πλύσεις
Κύρια συστατικά:
φασκόμηλο, 8 με 10 φρέσκα φύλλα*
θαλασσινό αλάτι, χωρίς προσμίξεις, 1 κουταλάκι του γλυκού
νερό χωρίς χλώριο, ένα φλυτζάνι
Στοματικό διάλυμα
Η χρήση στοματικού διαλύματος με αλμυρό νερό είναι ένα πολύ γνωστό ίαμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Η συγκεκριμένη μου συνταγή είναι ενισχυμένη με φασκόμηλο, το οποίο είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιβακτηριακές του ιδιότητες και δράσεις.
Η τακτική χρήση του στοματικού διαλύματος φασκόμηλου  βοηθάει στην...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά απλή συνταγή, μια εξαίρετη γεύση – κρεμμύδια “τουρσί”

Τα κρεμμυδάκια “τουρσί*” είναι μιά πεντανόστιμη αλλά και θρεπτική λιχουδιά – είναι μια από τις συνταγές μου που έχω κατατάξει στα λειτουργικά τρόφιμα. Τα λειτουργικά τρόφιμα μας παρέχουν βασικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των ασθενειών.
Τα κρεμμυδάκια “τουρσί” είναι μια εξαίρετη λιχουδιά, που διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών παρασκευής.
Με το συνδυασμό θαλασσινού αλατιού και ξιδιού φτιάχνουμε ιδανικές συνταγές, οι οποίες συνοδεύουν άριστα την καθημερινά μας υγιεινή διατροφή!
Τα κρεμμυδάκια μου συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά μας και τις σαλάτες μας.
Η συνταγή μου είναι εύκολη, και αρχίζουμε να καταναλώνουμε τα κρεμμυδάκια μετά από δυό- τρεις μέρες.
Θα χρειαστώ
– ένα κιλό μέτρια ξερά γλυκά κρεμμύδια
– δυό μικρές πράσινες ή κόκκινες πιπεριές
– ένα φλιτζάνι μηλόξυδο** άριστης ποιότητας – το μηλόξυδο, είναι πάντα δικής μου παρασκευής, είναι ιδανικό για τα κρεμμυδάκια μου,  γιατί τους δίνει ένα λεπτό...

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αισθητήρας DNA προσδιορίζει γρήγορα εάν οι ιοί είναι μολυσματικοί ή όχι

     Ένας νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει όχι μόνο εάν υπάρχει ιός, αλλά και αν είναι μολυσματικός - μια σημαντική διάκριση για τον περιορισμό της ιογενούς εξάπλωσης.
     Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και συνεργάτες του ανέπτυξαν τον αισθητήρα, ο οποίος ενσωματώνει ειδικά σχεδιασμένα θραύσματα DNA και ανίχνευση νανοπόρων, για να στοχεύσει και να ανιχνεύσει μολυσματικούς ιούς μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται προεπεξεργασία δειγμάτων. 
Έδειξαν την ισχύ του αισθητήρα με δύο βασικούς ιούς που προκαλούν λοιμώξεις παγκοσμίως: τον ανθρώπινο αδενοϊό και τον ιό που προκαλεί τον COVID-19.
     Ο Yi Lu, ομότιμος καθηγητής χημείας και ο Benito Marinas, καθηγητής πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών , ηγήθηκαν της εργασίας με τον καθηγητή Lijun Rong του Πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο. καθηγητής Omar Azzaroni, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της La Plata στην Αργεντινή · και María Eugenia Toimil-Molares, του GSI Helmholtz Center for Heavy Ion Research στη Γερμανία. 
Ανέφεραν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Science Advances .
     "Η κατάσταση μολυσματικότητας είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να μας πουν εάν οι ασθενείς είναι μεταδοτικοί ή εάν λειτουργεί μια μέθοδος απολύμανσης του περιβάλλοντος", δήλωσε η Ana Peinetti, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η οποία πραγματοποίησε το έργο ως μεταδιδακτορική ερευνητής στο Illinois
Τώρα ηγείται ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Buenos Aires στην Αργεντινή. 
"Ο αισθητήρας μας συνδυάζει δύο βασικά συστατικά: Πολύ συγκεκριμένα μόρια DNA και εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία nanopore. 
Αναπτύξαμε αυτά τα εξαιρετικά ειδικά μόρια DNA, που ονομάζονται aptamers, τα οποία όχι μόνο αναγνωρίζουν τους ιούς αλλά μπορούν επίσης να διακρίνει την κατάσταση μολυσματικότητας του ιού."
     Το "χρυσό πρότυπο" της ιικής ανίχνευσης, οι δοκιμές PCR ανιχνεύουν ιικό γενετικό υλικό, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν εάν ένα δείγμα είναι μολυσματικό ή να καθορίσουν εάν ένα άτομο είναι μεταδοτικό. 
Αυτό μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την παρακολούθηση και τον περιορισμό των ιογενών εστιών, ανέφεραν οι ερευνητές.
     "Με τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, έχει αποδειχθεί ότι το επίπεδο του ιικού RNA έχει ελάχιστη συσχέτιση με τη μολυσματικότητα του ιού. 
Στο αρχικό στάδιο, όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί, το ιικό RNA είναι χαμηλό και δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά το άτομο είναι πολύ μεταδοτικό", είπε ο Λου. 
"Όταν ένα άτομο αναρρώνει και δεν είναι μολυσμένο, το επίπεδο του ιικού RNA μπορεί να είναι πολύ υψηλό. 
Οι δοκιμές αντιγόνου ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο, αν και ακόμη αργότερα από το ιικό RNA. 
Ως εκ τούτου, τα ιικά RNA και οι δοκιμές αντιγόνου δεν μας δίνουν ακριβείς πληροφορίες, ώστε να γνωρίζουμε εάν ένας ιός είναι μολυσματικός, 
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη θεραπεία ή καραντίνα ή πρόωρη απαλλαγή όσων μπορεί να είναι ακόμη μεταδοτικοί. "
     Δοκιμές που ανιχνεύουν μολυσματικούς ιούς, που ονομάζονται plaque assays, υπάρχουν αλλά απαιτούν ειδική προετοιμασία και ημέρες επώασης για να επιτευχθούν αποτελέσματα. 
Η νέα μέθοδος ανίχνευσης μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα σε 30 λεπτά έως δύο ώρες, αναφέρουν οι ερευνητές, και επειδή δεν απαιτεί προεπεξεργασία του δείγματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιούς που δεν θα αναπτυχθούν στο εργαστήριο.
     Το να μπορείς να διακρίνεις μολυσματικούς από μη μολυσματικούς ιούς και να εντοπίζεις μικρές ποσότητες από μη επεξεργασμένα δείγματα που μπορεί να περιέχουν άλλους μολυσματικούς παράγοντες είναι σημαντικό όχι μόνο για την ταχεία διάγνωση των ασθενών που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης ή που είναι ακόμα μεταδοτικοί μετά τη θεραπεία, αλλά και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση επίσης, είπε ο dr Marinas.
     "Επιλέξαμε τον ανθρώπινο adenovirus για να δείξουμε τον αισθητήρα μας, επειδή είναι ένας αναδυόμενος ιός που προκαλείται από το νερό και προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο dr Marinas.
"Η ικανότητα ανίχνευσης μολυσματικού adenovirus παρουσία ιών μη μολυσματικών από απολυμαντικά νερού και άλλων δυνητικά παρεμβαλλόμενων ουσιών στα λύματα και τα μολυσμένα φυσικά νερά, παρέχει μια πρωτοφανή νέα προσέγγιση.
Βλέπουμε δυνατότητες μιας τέτοιας τεχνολογίας να παρέχει πιο ισχυρή προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας".
     Η τεχνική ανίχνευσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους ιούς, λένε οι ερευνητές, τροποποιώντας το DNA για να στοχεύσουν διαφορετικά παθογόνα. 
Τα aptamers DNA που χρησιμοποιούνται στον αισθητήρα μπορούν να παραχθούν εύκολα με ευρέως διαθέσιμους συνθέτες DNA, παρόμοια με τους ανιχνευτές RNA που παράγονται για δοκιμές PCR. 
Οι αισθητήρες Nanopore διατίθενται επίσης στο εμπόριο, καθιστώντας την τεχνική ανίχνευσης εύκολα επεκτάσιμη, δήλωσε ο Yi Lu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Austστιν.
medicalxpress.com
     Οι ερευνητές εργάζονται για να βελτιώσουν περαιτέρω την ευαισθησία και την επιλεκτικότητα των αισθητήρων, και ενσωματώνουν τα aptamers DNA τους με άλλες μεθόδους ανίχνευσης, όπως ράβδους αλλαγής χρώματος ή αισθητήρες για εργασία με smartphone, για να εξαλείψουν την ανάγκη για ειδικό εξοπλισμό. 
Με την ικανότητα να διακρίνουν τους μη μολυσματικούς από τους μολυσματικούς ιούς, οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση των μηχανισμών μόλυνσης.
     "Επιπλέον, η τεχνολογία aptamers θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω σε πολυκαναλικές πλατφόρμες για την ανίχνευση άλλων παθογόνων ιών που μεταδίδονται μέσω του νερού και απειλούν τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία, όπως norovirus και enteroviruses, ή για παραλλαγές του ιού που προκαλεί τον COVID-19", δήλωσε ο dr Marinas.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr