Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο μόνο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του

Ο Henry David Thoreau, ο Αμερικανός φυσιοδίφης,
βοτανολόγος,
δοκιμιογράφος,
ποιητής και κορυφαίος υπερβατικός φιλόσοφος έλεγε πως ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο μόνο,
όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του, ασπαζόμενος τις ιδέες και ρήσεις του Ιπποκράτη...
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζαρόζουμο μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που θα το πιούμε ελαττώνει την υψηλή πίεση;
Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζάρι θεωρείται υπερ-φάρμακο;

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πως ετοιμάζω ισχυρότατη πάστα για το βήχα με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ

Σπιτική παχύρευστη πάστα, που μας βοηθά να περνάμε ανώδυνα ένα κρυολόγημα*,
τη ρινική συμφόρηση,
την καταρροή,
τον πονόλαιμο και το βήχα  που το συνοδεύουν.
Η “πάστα” είναι πολύ απλή στην παρασκευή και απαιτεί μόνο τρία ισχυρά συστατικά:
μέλι,
λεμόνι και τζίντζερ.
Θα χρειαστώ*****
250gr φρέσκια ρίζα τζίντζερ
ένα ολόκληρο φρεσκότατο λεμόνι
ένα φλιτζάνι μέλι – προσοχή στο μέλι, να είναι αρίστης ποιότητας και ει δυνατόν βιολογικό
Πως εργάζομαι
– πλένω πολύ καλά τη ρίζα του τζίντζερ και την καθαρίζω,
– την κόβω σε παχιές ροδέλες και
– την ρίχνω στο μπλέντερ,
– πλένω πολύ καλά το λεμόνι μου και...

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά πεντανόστιμη και θρεπτικότατη σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια

Τις προάλλες, κάνοντας την βόλτα μου στη λαϊκή αγορά που κάνω τα ψώνια μου, είδα σε έναν πάγκο φρεσκοκομένη αντράκλα και θυμήθηκα πως στο ψυγείο μου είχα έτοιμα βρασμένα ρεβίθια.
Με την αντράκλα και τα ρεβίθια κάνω πάντα σαλάτα – είναι μια πεντανόστιμη σαλάτα, χορταστική, με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
Σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια
Η σαλάτα μου χρειάζεται ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστεί, με την προϋπόθεση ότι έχω έτοιμα βρασμένα τα ρεβίθια μου.
Χρειάζομαι:
– ένα φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
– δυό τρία κλαράκια κάπαρη – έχω πάντα κάπαρη, την οποία ετοιμάζω λίγο πριν το καλοκαίρι με κλαράκια κάπαρης...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Lykopene - ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό

Λυκοπένιο – Τι είναι όμως το ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και γιατί θεωρείται θαυματουργό;

Πρώτα-πρώτα ας δούμε γιατί “λυκοπένιο”
Λοιπόν – η επιστημονική ονομασία της ντομάτας είναι «λυκοπερσικόν το εδώδιμον»
Και η βασική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα είναι ένα συμμετρικό τετρατερπένιο-ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας.
Παίρνοντας τις δυό πρώτες συλλαβές “λυκο” από το ” λυκοπερσικόν” και τις τρεις τελευταίες “πενιο” από το “τετρατερπένιο” έχουμε τη λέξη “λυκοπένιο”που δηλώνει το μόριο ενός υδρογονάνθρακα.
Αυτά για το όνομα – ας δούμε τώρα τις ιδιότητες...

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιβακτηριακό διάλυμα φασκόμηλου για τη στοματική μας υγιεινή

Πρακτική:
-. γαργάρες και
-. στοματικές πλύσεις
Κύρια συστατικά:
φασκόμηλο, 8 με 10 φρέσκα φύλλα*
θαλασσινό αλάτι, χωρίς προσμίξεις, 1 κουταλάκι του γλυκού
νερό χωρίς χλώριο, ένα φλυτζάνι
Στοματικό διάλυμα
Η χρήση στοματικού διαλύματος με αλμυρό νερό είναι ένα πολύ γνωστό ίαμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Η συγκεκριμένη μου συνταγή είναι ενισχυμένη με φασκόμηλο, το οποίο είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιβακτηριακές του ιδιότητες και δράσεις.
Η τακτική χρήση του στοματικού διαλύματος φασκόμηλου  βοηθάει στην...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά απλή συνταγή, μια εξαίρετη γεύση – κρεμμύδια “τουρσί”

Τα κρεμμυδάκια “τουρσί*” είναι μιά πεντανόστιμη αλλά και θρεπτική λιχουδιά – είναι μια από τις συνταγές μου που έχω κατατάξει στα λειτουργικά τρόφιμα. Τα λειτουργικά τρόφιμα μας παρέχουν βασικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των ασθενειών.
Τα κρεμμυδάκια “τουρσί” είναι μια εξαίρετη λιχουδιά, που διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών παρασκευής.
Με το συνδυασμό θαλασσινού αλατιού και ξιδιού φτιάχνουμε ιδανικές συνταγές, οι οποίες συνοδεύουν άριστα την καθημερινά μας υγιεινή διατροφή!
Τα κρεμμυδάκια μου συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά μας και τις σαλάτες μας.
Η συνταγή μου είναι εύκολη, και αρχίζουμε να καταναλώνουμε τα κρεμμυδάκια μετά από δυό- τρεις μέρες.
Θα χρειαστώ
– ένα κιλό μέτρια ξερά γλυκά κρεμμύδια
– δυό μικρές πράσινες ή κόκκινες πιπεριές
– ένα φλιτζάνι μηλόξυδο** άριστης ποιότητας – το μηλόξυδο, είναι πάντα δικής μου παρασκευής, είναι ιδανικό για τα κρεμμυδάκια μου,  γιατί τους δίνει ένα λεπτό...