Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Oίνος θυμίτης και υποχόνδριοι πόνοι σύμφωνα με τον Ιπποκράτη

“θυμίτης· θύμου κεκομμένου καὶ σεσησμένου ρ΄ ἐνδήσας εἰς ὀθόνιον κάθες εἰς γλεύκους κεράμιον. 
ἁρμόζει πρὸς δυσπεψίας,ἀνορεξίας,δυσενεργείας νεύρων,πόνους ὑποχονδρίων,φρίκας χειμερινὰς
καὶ πρὸς ἰοβόλα τὰ ψύχοντα καὶ πήττοντα.” 
Στην παράγραφο αυτή ο Διοσκουρίδης  μας περιγράφει λιτά και κατανοητά την παρασκευή και τη χρήση του θυμαρίσιου οίνου.
Σε ένα πανί μέσα δένουμε εκατό δραχμές (περίπου μισό κιλό σημερινή αντιστοιχία) τριμμένου και κοσκινισμένου θυμαριού.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στον αμφορέα με τον μούστο.
Το θυμαρίσιο οίνο οι γιατροί της Αρχαιότητας τον χρησιμοποιούσαν:
-1) στις δυσπεψίες
-2) στις ανορεξίες
-3) στην κακή λειτουργία των νεύρων...