Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Φυτικές ίνες για σωστή λειτουργία του πεπτικού μας, για υγεία και ευεξία

Φυτικές ίνες
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών έχει δοθεί σημαντική προσοχή στη συμβολή των φυτικών ινών στην υγεία μας και στο ρόλο τους σε ασθένειες όπως
ο διαβήτης ,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
η εντερική υγεία και ορισμένα είδη καρκίνου.
Ο λόγος αυτός είναι που οι επιστήμονες προτείνουν τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, από τα εμπλουτισμένα με ίνες, διότι η περιεκτικότητα σε βιοδραστικά  και μικροθρεπτικά συστατικά σε ολόκληρους κόκκους είναι πιο άφθονη.
Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών – όπως και σε άλλα άρθρα έχω επισημάνει- συμβάλλει:
1) στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
2) στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
3) στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου
4) προστατεύουν το παχύ έντερο από πλήθος παθήσεων
5) μειώνουν τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών, όπως η εκκολπωμάτωση και
οι αιμορροΐδες
6) συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
7) συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας...

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Inula helenium -ένα πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού

Inula helenium -Ένα πολυτιμότατο βότανο- η ινούλα το ελένιο και όπως όλα σχεδόν τα βότανα και τα φυτά δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη.
Η ινούλα είναι ένα βότανο που έχει φτάσει σε εμάς μέσα από το διάβα των αιώνων για να μας χαρίσει τις σπουδαίες ιδιότητές της.
Η ινούλα είναι το βότανο που πρέπει να υπάρχει πάντα στο ντουλάπι μας για να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε όλα τα αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο.
Και ναι,υπάρχουν πολλά γενικά τονωτικά για την γενική τόνωση και ενίσχυση του οργανισμού,
όμως η ινούλα είναι ένα ειδικό τονωτικό του αναπνευστικού μας συστήματος,
του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των περισσοτέρων οργάνων του οργανισμού μας με σπουδαία αποτελέσματα.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού και χρόνια προβλήματα,όπως βρογχίτιδα και βρογχικό άσθμα είναι αντιμετωπίσιμα με το πολύτιμο βότανο , 
όταν λαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όλοι οι αρχαίοι γιατροί θεωρούσαν την ινούλα σαν το καταλληλότερο ίαμα για ένα αδύναμο αναπνευστικό σύστημα καθώς είχε τη δύναμη να βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία του....

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

τα λαχανικά και τα όσπρια στην διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

wiki
 Τα λαχανικά στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα, ήταν σε σπουδαία ζήτηση, κι όχι μόνο για τους οπαδούς του Πυθαγόρα, που τα προτιμούσαν, μια κι απέφευγαν να τρώνε όσα έχουν ζωή.
Ο Πλάτων, στην ιδιωτική του ζωή ακολουθούσε την «πυθαγόρειο δίαιτα».
Που ήταν μια καθαρή χορτοφαγία κι έδειχνε ευχαριστημένος τρώγοντας λαχανικά.
Πίστευε πως η δίαιτα, είναι η πηγή της υγείας και των καλών ηθών, δύο παραγόντων που κάνουν τα κράτη υγιή και ρωμαλέα, υλικώς, ηθικώς και ψυχικώς.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι όμως δύσκολα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις «φυτοφαγικές» οδηγίες του Πλάτωνα αφού τα λαχανικά είχαν γίνει για τους Αθηναίους από τα σπάνια αγαθά.
Πολλά σπίτια όμως, κυρίως στα περίχωρα φρόντιζαν να έχουν χωράφια, κήπους, στους οποίους καλλιεργούσαν σκόρδα, κρεμμύδια, κουκιά, φασόλια, μπιζέλια, λούπινα, βολβούς, μαρούλια, αρακά, αγκινάρες, βλίτα, ρεβίθια και φακές.
Τα μανιτάρια, τα μάραθα, τα σπαράγγια και διάφορα άλλα χορταρικά, τ’ αναζητούσαν στις ακροποταμιές, στα χωράφια και στις άκρες των δρόμων.
Φαγώσιμες ήταν ακόμη και οι τρυφερές τσουκνίδες.
Φυσικά, είχαν σέλινο, άνηθο και δυόσμο, για να «καρυκεύουν» τα φαγητά τους.
Μάλιστα στους αγώνες της Νεμέας γινόταν στεφάνωμα με σέλινο.
Τα κολοκυνθοειδή ήταν περισσότερο γνωστά στην Αίγυπτο, όπως τα πεπόνια (πέπων) και τ’ αγγούρια (σικυός). Μάλιστα υπήρχαν τριών ειδών αγγούρια, τα οποία είναι το λακωνικόν, ο σκυταλίας και το βοιωτικόν.
Απ’ αυτά καλύτερα είναι τα λακωνικά όταν ποτίζονται, ενώ τ’ άλλα δεν πρέπει να ποτίζονται.
Επίσης, τα αγγούρια έβγαιναν πιο δροσερά αν, πριν φυτευτούν οι σπόροι, μείνουν για λίγο μέσα στο γάλα ή σε διαλυμένο στο νερό μέλι.
Τα σκόρδα, ακόμη, ήταν απαραίτητα για τους αρχαίους αφού ήταν συμπλήρωμα για κάθε σαλάτα τους.
 Όπως επίσης και τα κρεμμύδια.
Γενικά τα χορταρικά τα σερβίρανε με μια σάλτσα φτιαγμένη από λαδόξυδο και διάφορα καρυκεύματα.
Οπωσδήποτε η απουσία της ντομάτας στερούσε πολλά από την Αθηναία νοικοκυρά.
Τα μανιτάρια όμως, αν και ήταν νοστιμότατα και περιζήτητα, όλοι τα φοβούνταν για το δηλητήριό τους.
Παρόλα αυτά, ένα περιβολάκι γεμάτο με δέντρα και λαχανικά ήταν όνειρο για τους αρχαίους.
Ακόμη και οι βασιλιάδες το λαχταρούσαν.
Συγκεκριμένα ο Άτταλος ο Γ΄, ο φιλότεχνος βασιλιάς της Περγάμου, που κληροδότησε το βασίλειό του στη Ρώμη (το 133 π.Χ.), εύρισκε ευχαρίστηση στο λαχανόκηπό του, όπου, εκτός των άλλων, καλλιεργούσε νοσκύαμο, ελλέβορο και κώνειο.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως καλλιεργούσε αυτά τα φυτά γιατί έκανε έρευνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Άλλοι όμως παρατηρούν ότι αυτό που ενδιέφερε περισσότερο το φιλότεχνο βασιλιά ήταν η δραστικότητα τους ως δηλητηρίων, που, όπως λεγόταν φρόντιζε να στέλνει στους «φίλους» του.
Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να αγαπούσαν τα λαχανικά και γι’ αυτό να λαχταρούσαν να έχουν στο σπίτι τους ένα λαχανόκηπο.
Βέβαια, αν θεωρήσουμε πως είναι αληθές αυτό που παρατήρησαν κάποιοι για το λαχανόκηπο του Αττάλου (πως, δηλαδή ενδιαφερόταν για τη δραστικότητα των φυτών), θα καταλάβουμε πως οι αρχαίοι δε λαχταρούσαν να έχουν στο σπίτι τους όλοι ένα λαχανόκηπο για τον ίδιο λόγο. 
Κάποιοι, -οι περισσότεροι- τους χρειάζονται για να τραφούν από αυτούς και να ζήσουν και άλλοι για να σκοτώσουν.
Βέβαια, τα λαχανικά ήταν απαραίτητα για τη ζωή τους.
Από τα λαχανικά όμως των αρχαίων τα κουκιά είτε βρασμένα, είτε ψημένα, είτε σε πουρέ (έτνος), ήταν το πιο αηδιαστικό φαγώσιμο, για τους οπαδούς του Πυθαγόρα. 
Κι όχι μόνο, τα κουκιά ήταν πρόβλημα και για τους Αιγύπτιους.
Τα υπόλοιπα όμως λαχανικά ήταν νόστιμα σε όλους, πιστεύω.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia
αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο για "την διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων" θα
το βρείτε εδώ:
 http://www.ftiaxno.gr/2012/03/blog-post_5940.html#more

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Φυσικός χυμός για αντιμετώπιση των φλεγμονών και αλκαλοποίηση του οργανισμού μας

Φυσικός χυμός με λεμόνι , μέλι και αλόη για την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας
Ας απολαύσουμε ένα απολαυστικό ρόφημα , το οποίο δρα και ως ίαμα-φάρμακο καθώς προστατεύει την γενική μας υγεία , μας χαρίζει ευεξία , μας προστατεύει από τις φλεγμονές και αλκαλοποιεί τον οργανισμό μας , κάτι που έχουμε απόλυτη ανάγκη.
Και θα χρειαστούμε:
δύο φλιτζάνια νερό χωρίς χλώριο
το χυμό ενός λεμονιού
ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μήλου-μηλίτη
ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
ένα κουταλάκι του γλυκού....
read more:https://botanologia.gr/fysikos-chymos-gia-antimetopisi-ton-flegmonon-kai-alkalopoiisi-toy-organismoy-mas/

Τα βότανα και η βοτανολογία σύμφωνα με το Θεόφραστο

Βοτανολογία και λίγα λόγια για αυτή μέσα από τα γραπτά του Θεόφραστου.
Από το Θεόφραστο έχει μεταφερθεί σε μας σήμερα η πληροφορία πως

οι κάτοικοι της Αρκαδίας κατά την εποχή της ανοίξεως δεν έπιναν φάρμακα αλλά
μόνο γάλα -«γαλακτοποτείν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- και τούτο
διότι το γάλα περιείχε όλες τις ουσίες από τα βότανα -μεταξύ αυτών και πολλές τσουκνίδες -που τα ζώα έτρωγαν την περίοδο της ανοίξεως.
Ο Θεόφραστος ο μεγάλος αυτός σοφός της αρχαιότητας θεωρείται ο πατέρας της βοτανικής και τα βοτανικά έργα του είναι τα πρώτα στο είδος τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Είναι ο πρώτος που μας άφησε μια συστηματική καταγραφή των φυτών και των βοτάνων σε δύο μεγάλες βοτανικές πραγματείες.
α) στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορίας»-Historia de Plantis- το οποίο περιείχε εννέα βιβλία -αρχικά δέκα- εκ των οποίων το 9ο ήταν αφιερωμένο στα βότανα και στις ιατρικές τους ιδιότητες...και
β) στο De Plantarums Causis "Οι αιτίες των φυτών" το οποίο περιείχε...

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Βότανα για τον πονόδοντο και τη φυσική φροντίδα των δοντιών μας

Πονόδοντος και πόνοι στα ούλα
Οι πονόδοντοι ήταν ανέκαθεν μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας και πολλές φορές υπήρχε επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο πόνος.
Η ανάγκη αυτή είχε οδηγήσει τους ανθρώπους, από αρχαιοτάτων χρόνων, να ψάξουν και να ανακαλύψουν τρόπους μείωσης του πόνου μέχρι να ακολουθήσει η θεραπεία.
Έτσι είχαν χρησιμοποιήσει πρακτικές θεραπείας που σήμερα θα τις θεωρούσαμε “εναλλακτικές”, όμως με την αυξανόμενη αναγνώριση της ισχύος των πτητικών ελαίων και των βοτάνων, η τάση προς τη φυσική ιατρική αυξάνεται και πολλές από τις παλιές πρακτικές επιβεβαιόνονται.
Όλοι γνωρίζουμε πως όταν έχουμε πονόδοντο ή πρησμένα ούλα, ο πόνος μπορεί μα γίνει και αφόρητος.
Και σίγουρα υπάρχουν παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου, υπάρχει όμως και μια ποικιλία βοτάνων για τον...

Βότανα για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
-Αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας με εκχυλίσματα βοτάνων που περιέχουν ταννίνες
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί κοινή σοβαρή πάθηση και
όχι μόνο ένα απλό πρόβλημα αισθητικής το οποίο δημιουργείται από τις αλλοιώσεις των κάτω άκρων και συγκεκριμένα των κιρσών.
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δημιουργεί κιρσούς και ευρυαγγείες σε πάρα πολλούς ανθρώπους.
Μπορεί δε να είναι πρωτοπαθής-ακαθόριστης αιτιολογίας - ή δευτεροπαθής -π.χ μετά από θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων.
Για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της όπως...

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Πως τα παντζάρια μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.


Παντζάρια – Σε μελέτη παρατηρήθηκε πως τα άτομα που κατανάλωσαν εκατό/100gr χυμό παντζαριών  μείωσαν
τη συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 13mm Hg και τη διαστολική τους κατά 16,6 mm Hg!
Τa παντζάριa έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Μεσαίωνα ως θεραπεία για διάφορες γενικά παθήσεις και ειδικά για αυτές που σχετίζονται με το αίμα και την πέψη.
Οι ιατρικοί ερευνητές επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε αυτό το φυτικό προϊόν για να διερευνήσουν την επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση και να διερευνήσουν τις ευκαιρίες να το χρησιμοποιήσουν στη σύγχρονη ιατρική αλλά και στη διατροφή.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι χυμός παντζαριού την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Στο συμπέρασμα κατέληξαν διεξάγοντας ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με δεκάδες συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι είτε η κύρια αιτία είτε συνεισφέρει σε πάρα πολλές καρδιακές παθήσεις κάθε μέρα....
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πως συλλέγουμε τα βότανά μας

Η συλλογή των βοτάνων είναι μια υπέροχη ασχολία,ένας διαλογισμός,μια τελετουργία και πρέπει να γίνεται με γνώση.
Ο σημαντικότερος κανόνας για τη συλλογή των βοτάνων είναι:
Όταν έχουμε αμφιβολίες, δεν συλλέγουμε.
Άλλος σημαντικός κανόνας είναι ο σεβασμός προς τη φύση-αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στα δώρα της φύσης και να απολαμβάνουμε τις θεραπευτικές δυνάμεις της,πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη φροντίζουμε.
Βοτανολόγοι και ερευνητές έχουν καθιερώσει τον γενικό κανόνα "πάρτε τρία, αφήστε επτά",για να υπάρχει πάντα αναγέννηση.
Για να συλλέξουμε βότανα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τα βότανα που φύονται στην περιοχή μας....
read more: https://botanologia.gr/syllogi-votanon-mia-ascholia-poy-apaitei-apolyti-gnosi-toy-antikeimenoy/

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μονάδες μέτρησης και τρόποι χρήσης και διατήρησης των προϊόντων των βοτάνων μας

Πολλές φορές μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί,αλήθεια-μέχρι πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω το έγχυμα που έφτιαξα;
Πόσο χρόνο αντέχει μία αλοιφή; 
Πόσο είναι ένα ml;
Λοιπόν-θα μας δώσω μερικές μονάδες μέτρησης και μερικές μικρές συμβουλές αποθήκευσης και χρήσεις των βοτάνων μας.
Σύμφωνα με μετρήσεις 20 μεγαλοσταγόνες  φυσιολογικού ορού αντιστοιχούν με 1ml ± 0.1 ml.
Για τις μονάδες μέτρησης:
# ~ 150ml είναι ένα ποτήρι του κρασιού
# ~ 70ml είναι ένα μικρό ποτηράκι του λικέρ ή τρεισήμισι κουταλιές της σούπας 
# ~ 20ml είναι μία κουταλιά της σούπας 
# ~ 10ml είναι ένα κουταλάκι του γλυκού
# ~ 5ml είναι ένα μικρό κουταλάκι του τσαγιού(είναι πολύ πιό μικρό από το κουταλάκι του γλυκού) ή.....
read more:https://botanologia.gr/monades-metrisis-kai-tropoi-chrisis-kai-diatirisis-ton-proionton-ton-votanon-mas/

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αγγούρι, το ισχυρότερο ενυδατικό της επιδερμίδας μας.

Αγγούρι – ένα βάλσαμο για το δέρμα
Πολλές φορές θα έχει τύχει να ξεχάσουμε κάποια από τις γλάστρες μας χωρίς νερό,το καταλαβαίνουμε αμέσως από το μαράζωμα των φύλλων,και τρέχουμε αμέσως και ποτίζουμε την γλάστρα μας.
Και ω , του θαύματος!
Μέσα το πολύ σε μισή ώρα τα φύλλα του φυτού μας ξαναζωντανεύουν και όρθια και στητά
κοιτάζουν πάλι ψηλά το φωτεινό ουρανό!
Λοιπόν , κάτι τέτοιο παθαίνει και η επιδερμίδα μας αν την αφήσουμε χωρίς νερό.
Ας μην το ξεχνάμε.
Νερό και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό.
Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό.
Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους και στους παγετώνες, είναι δηλαδή πάγος και χιόνι, ενώ ακόμαμικρότερο ποσοστό το 0,6% βρίσκεται στις λίμνες, στα ποτάμια και στα υπόγειαύδατα γλυκού νερού....
read more:https://botanologia.gr/to-aggoyri-kai-oi-ischyrotates-enydatikes-toy-idiotites/

Βότανα για τη θεραπεία της ακμής, των ουλών και των σημαδιών της.

Το δέρμα μας είναι τόσο μοναδικό όσο και εμείς.
Και όπως υπάρχουν συστατικά, τρόφιμα και καταστάσεις που ο οργανισμός αρνείται να τα δεχθεί και τα προβλήματα εμφανίζονται.
Τα προβλήματα αυτά, τις περισσότερες φορές, κάνουν γνωστή την παρουσία τους πρώτα-πρώτα από το δέρμα μας με τη μορφή ακμής,
εκζεμάτων,
φλεγμονών και οιδημάτων.
Για την θεραπεία της ακμής και την επούλωση ουλών της υπάρχουν πολλές δημοφιλείς φυσικές θεραπείες, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάποιες φυσικές θεραπείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη υπομονή.
Υπάρχουν βέβαια και θεραπείες, όπως οι θεραπείες με βάση το θυμάρι,
την καλέντουλα και το μύρο που θεραπεύουν άμεσα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds Metropolitan εξέτασαν την επίδραση των εκχυλισμάτων θυμαριού, καλέντουλας και μύρου στο βακτήριο Propionibacterium acnes, το οποίο προκαλεί την ακμή μολύνοντας τους πόρους του δέρματος...

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

θεραπεία του στόματος με λάδι για αποβολή των τοξινών

Η ελαιοθεραπεία είναι μια  απλή αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του αίματος
Έχει αποδειχτεί ευεργετική για πολλές διαταραχές
όπως οι παθήσεις του αίματος
πνευμονικές και ηπατικές διαταραχές
παθήσεις δοντιών και ούλων
πονοκέφαλοι
δερματοπάθειες
πεπτικά έλκη
εντερικές διαταραχές
ανορεξία
παθήσεις καρδιάς και νεφρών
εγκεφαλίτιδα
νευρολογικά προβλήματα
ένδεια μνήμης
γυναικολογικές διαταραχές και οίδημα στο πρόσωπο. 
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε το λάδι στο στόμα μας για λίγα λεπτά
Θα χρειαστούμε ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης
Το πρωί, πριν πάρουμε πρωινό, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι στο στόμα μας, χωρίς να το καταπιούμε
Στριφογυρίζουμε την ποσότητα λαδιού μέσα στο στόμα μας και το περνάμε το μέσα από τα δόντια μας για 3 με 4 λεπτά.
 Έτσι, το λάδι θα αναμειχθεί με το σάλιο και θα ενεργοποιηθούν ένζυμα τα οποία προσελκύουν τοξίνες από το αίμα. 
Γι' αυτό, είναι σημαντικό να φτύσουμε το λάδι έπειτα από 3 με 4 λεπτά —δεν χρειάζεται να απορροφήσουμε ξανά αυτές τις τοξίνες
Θα διαπιστώσουμε ότι το λάδι αποκτά γαλακτώδες
λευκό ή κίτρινο χρώμα, αφού είναι κορεσμένο από τοξίνες και δισεκατομμύρια επιβλαβή βακτήρια
Για καλύτερα αποτελέσματα το επαναλαμβάνουμε ακόμη δύο φορές
Κατόπιν ξεπλένουμε το στόμα μας με μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα ή φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Αυτό το διάλυμα απομακρύνει τα υπολείμματα λαδιού και των τοξινών. 
Μπορούμε, επίσης, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. 
Συνιστάται να ξύσουμε και τη γλώσσα μας
Με την ελαιοθεραπεία θα πάψει η ουλορραγία, και τα δόντια μας θα λευκανθούν
Σε περιόδους νόσησης, μπορούμε να κάνουμε την ελαιοθεραπεία έως τρεις φορές την ημέρα, αλλά μόνο με άδειο στομάχι
Η ελαιοθεραπεία ανακουφίζει το ήπαρ καθώς αποβάλλει τοξίνες που το ήπαρ αδυνατούσε να αποτοξινώσει ή να απομακρύνει από το σώμα.
Αυτό είναι ευεργετικό για όλο τον οργανισμό.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή: Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής-Andreas Moritz/Εκδόσεις Διόπτρα
περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο “Oil pulling therapy”(Detoxifying and healing the body through oral cleansing)-Dr. Bruce Fife

Η σχέση των βοτάνων με την όσφρηση και το συναισθηματικό μας κόσμο

Η σχέση των μαγικών αρωματικών βοτάνων με την όσφρηση και το συναισθηματικό μας κόσμο
Βότανα και αρώματα- η δύναμη των μαγικών αρωματικών βοτάνων.
Βανίλια-λεβάντα-μέντα, μεθυστικά αρώματα
Δεντρολίβανο, εξαίσιο το άρωμά του 
Πράσινο μήλο-πορτοκάλι, ποιος από εμάς δεν γνωρίζει τις ιδιαίτερες μυρωδιές τους!
Καθόμαστε δίπλα σε μια τριανταφυλλιά και τη νιώθουμε,
τη μυρίζουμε,
νιώθουμε την ευωδιά της.
Δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, όμως εμείς καθόμαστε εκεί και η ευωδιά της γεμίζει ευωδιά και τη δική μας πραγματικότητα.
Μπορεί εκείνη την στιγμή να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η όσφρησής μας είναι αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση μας δίνει πληροφορίες, στις οποίες δεν θα υπήρχε περίπτωση να έχουμε πρόσβαση.
Ο ρόλος της όσφρησης είναι πολύ σημαντικότερος από όσο νομίζουμε.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πλήθος ερευνών σχετικά με τη λειτουργία και την επίδραση της όσφρησης στις προτιμήσεις μας και η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποστήριζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ότι
τα αρώματα βοηθούν στην αισιόδοξη αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Οι ευχάριστες μυρωδιές τους επηρεάζουν όχι μόνο την αντίληψη της για την πραγματικότητά μας αλλά και την ποιότητα των ονείρων μας...

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές, για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε,ειδικά για το pH,
-τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού,-που είναι η
ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά
τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. 
η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!!!
λεπτότατη ισορροπία....