Τρίτη 1 Μαΐου 2012

botanologia.gr

Μαγικά βότανα -δρυς, 
βελανιδιά, 
το ιερό δέντρο των Δρυίδων. 
Τόσο μεγάλη ήταν η πίστη των Δρυίδων στη δύναμη του ιερού δέντρου που έλεγαν ότι: “αρκεί να μείνει κάποιος στην σκιά του ιερού δέντρο για θα γιατρευτεί” 
Οι Δρυίδες πίστευαν πως ότι φυτρώνει πάνω στην βελανιδιά έχει σταλεί από τον ουρανό
Πίστευαν ότι είναι ένα δέντρο θεϊκό και για αυτό κατά την διάρκεια των τελετών τους στεφάνωναν το κεφάλι τους με στεφάνια καμωμένα από φύλλα και κλαριά βελανιδιάς. Έτρωγαν πολύ συχνά βελανίδια,γιατί πίστευαν πως τρώγοντας βελανίδια διεύρυναν την σοφία και το πνεύμα τους.
botanologia.gr
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
Τα μαγικά βότανα : τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους , τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους, στο παράθυρο, στο κρεβάτι.
Tα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν : από τα μάγια, από τους δαίμονες ,από τους εφιάλτες.
Kαι το βασικότερο : από τις αρρώστιες.
Η σχεδόν μυστηριώδης θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και η ιδιότητά τους να καταπραΰνουν τον πόνο είναι γνωστή πριν από την ανακάλυψη της γραφής.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βοτανολόγοι και βοτανοθεραπευτές είχαν μια θαυμάσια ιδέα την οποία και πραγματοποίησαν – έβαζαν τα βότανα μέσα σε λίπος και τα άφηναν στον ήλιο.
Με τη ζέστη, τα αρώματα των βοτάνων εκλύονταν – ελευθερώνονταν –  και συγχωνεύονταν με τη λιπαρή ουσία.
Με τον τρόπο αυτό οι αρχαίοι αυτοί γιατροί – βοτανολόγοι παρασκεύαζαν αλοιφές, καταπλάσματα και στερεά αρώματα.
Οι Μινωίτες είχαν τα βότανα στην καθημερινότητά τους και μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν τον κρίνο,
τη μυρτιά,
τον κρόκο τον ήμερο,
τη μαντζουράνα,
την ίριδα,
το μάραθο,
τον ασπάλαθο, τον άνηθο,
τη Μήκωνα την υπνοφόρο,
τον κέδρο, το κυπαρίσσι, το ελαιόλαδο!
Οι Σουμέριοι ένας από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες 200 περίπου φυτών όπως του θυμαριού,
του κρόκου,
της ρίγανης,
του μάραθου.
Τον 16ο και τον 17ο αιώνα δημοσιεύτηκαν πολλά βοτανολόγια που σκοπό είχαν να βοηθήσουν όσους ασχολούνταν με τη βοτανοθεραπεία στον προσδιορισμό και στη χρήση των φωτών και των βοτάνων.
Ο κορυφαίος Άγγλος γιατρός Nicholas Culpeper μας κληροδότησε ένα θησαυρό από θεραπευτικές συνταγές με βότανα, ορισμένες από τις οποίες είναι εξίσου χρήσιμες και πολύτιμες σήμερα όσο και πριν 400 χρόνια.
Ο Nicholas Culpepper ήταν που μας άφησε τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για τις ιδιότητες των σπαραγγιών και  πως αυτά αυξάνουν τη λίμπιντο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα σπαράγγια “διεγείρουν τον πόθο στους άνδρες και στις γυναίκες”.
   Οι Αγγλοσάξονες  είχαν εννέα μαγικά βότανα που τα χρησιμοποιούσαν ενάντια σε κάθε κακό και με τα οποία παρασκεύαζαν μια μαγική αλοιφή που θεωρούσαν ότι θεράπευε κάθε αρρώστια και πληγή!
Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι και στις μέρες μας, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας , πολλοί άνθρωποι τοποθετούν στην εξώπορτα του σπιτιού τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς την γνωστή μας κρεμμύδα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας από τους δύο γονείς της οικογένειας παίρνει την κρεμμύδα στα χέρια του,την ακουμπά ελαφριά  τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και ξυπνώντας τους με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί κρεμούν την κρεμμύδα στην εξώπορτα.
Την κρεμμύδα την χρησιμοποιούσαν και την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κερδίσουν την εύνοια της τύχης.
Οι δε αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε:
# από κάθε καταστροφή
# από κάθε κακό
# από βασκανίες
# από αρρώστιες
Ακόμα και για τον Πυθαγόρα λένε ότι κρέμαγε σαν σύμβολο αναγέννησης και καλής υγείας την κρεμμύδα στην εξώπορτά του.
Και όλα αυτά γιατί αυτός ο περίεργος βολβός , ακόμα και όταν είναι ξεχασμένος κάπου , σε κάποια γωνιά του σπιτιού, θα βγάλει φύλλα και έτσι θα ξαναρχίσει τον αέναο κύκλο της ζωής!
Βλέποντας λοιπόν ο κόσμος αυτή την μεγάλη ζωτική δύναμη της κρεμμύδας, πίστευε ότι είχε και την δύναμη  να τους την μεταδώσει!
Άλλα βότανα τα έβραζαν για να φτιάξουν μαγικά προστατευτικά φίλτρα τα οποία τα έπιναν.
Πίστευαν πως το μάραθο προστάτευε από την μαύρη μαγεία , τον κρεμούσαν από τα δοκάρια της οροφής στις 24 Ιουνίου την παραμονή της γιορτής του Άι-Γιάννη για να τους φέρει τύχη και έβαζαν τους σπόρους του στις κλειδαριές σπιτιών που τα νόμιζαν στοιχειωμένα για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Η δε αψιθιά ήταν ένα από τα αγαπημένα μαγικά βότανα , διότι πίστευαν ότι επέτρεπε στους ανθρώπους “να δουν το μέλλον”.
Το δενδρολίβανο ήταν το βότανο της πίστης.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές και το έκαιγαν ως θυμίαμα.
Οι Ρωμαίοι το πρόσφεραν στις προστάτιδες θεότητες του οίκου τους και έκαιγαν το βότανο για να εξαγνίσουν με το καπνό του τους χώρους που πέρναγαν τη μέρα τους ,τους χώρους που κοιμόντουσαν αλλά και τους χώρους εργασίας τους.
Οι αρχαία Έλληνες σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιο του στο μέτωπο τους γιατί γνώριζαν από τότε πως το πανίσχυρο αυτό βότανο ,το δεντρολίβανο , δυναμώνει την μνήμη.
Οι Άραβες γιατροί το εκτιμούσαν πολύ, καθώς γνώριζαν ότι αποκαθιστά την ζωτικότητα ,
την μνήμη και την ομιλία.
Σήμερα είναι γνωστό πως το δεντρολίβανο δυναμώνει τα νεύρα,
ανανεώνει τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού, είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό.
Με το δεντρολίβανο,
το μελλισόχορτο,
το φασκόμηλο και
το θυμάρι μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που ανανεώνει τον οργανισμό μας και μας χαρίζει αρμονία , ευεξία και καλή διάθεση!
          Έτσι παρατηρούμε πως σε κάθε παράδοση υπάρχει ένα πλήθος εθίμων, τα οποία σχετίζονται με τα βότανα, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και
με τη συλλογή,
τη χρήση και την αποθήκευσή τους.
Βλέπουμε μέσα σε αυτές τις παραδόσεις τους Δρυίδες
ξυπόλυτους,
ντυμένους με το μακρύ λινό τους ένδυμα, με το χρυσό δρεπάνι τους, γεμάτοι  σεβασμό να κόβουν με ευλάβεια τα πολύτιμα φυτά, καθώς ορισμένα από αυτά τα πολύτιμα βότανα δεν πρέπει να κόβονται με σιδερένιο εργαλείο!
Βλέπουμε εμπειρικούς γιατρούς ,μάγους και θεραπευτές να κόβουν τα πολύτιμα βότανά τους μόνο με το αριστερό τους χέρι.
Και χωρίς ποτέ να κοιτούν προς την πλευρά που φυσά ο άνεμος.
Ούτε ποτέ να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τα πίσω, ούτε να μιλούν με τα φυτά τους.
Και αν κάποιο πέφτει στο έδαφος δεν σκύβουν να το σηκώσουν – και γιατί; θα ρωτούσαμε – μα γιατί η ευεργετική του δύναμη είχε πια ξαναεπιστρέψει στην Γη.

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

New UCI study explains the molecular mechanism of botanical folk medicines used to treat hypertension
thalia