Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η αποστειρωμένη-απαλλαγμένη από τα μικρόβια- σύγχρονη ζωή συνδέεται με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας

Η σύγχρονη ζωή μας απαλλαγμένη από τα μικρόβια είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στα παιδιά, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και η επακόλουθη δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.
Χωρίς επαρκή ανοσία, ένα παιδί που απλώς θα κολλούσε τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του,υπόαρχει κίνδυνος,να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου....
read more:https://botanologia.gr/i-aposteiromeni-apo-ta-mikrovia-sygchroni-zoi-syndeetai-me-tin-ekdilosi-paidikis-leychaimias/

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

επικοινωνούν μεταξύ τους τα φυτά;

Τα φυτά δεν έχουν αισθητήρια όργανα όπως τα ζώα, μπορούν όμως να επικοινωνούν μεταξύ τους με άλλους τρόπους;
photo By: Doug Stewart

Η βοτανική έχει αποδείξει, τα τελευταία χρόνια
ότι
ανάμεσα στα φυτά συμβαίνουν περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι πιστεύαμε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι τα φυτά είναι σε θέση να «μιλούν» μεταξύ τους με τη βοήθεια αερομεταφερόμενων μορίων.
Για παράδειγμα
πολύ πρόσφατα πειράματα –που έγιναν από βιολόγους ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας– έδειξαν ότι η θνησιμότητα των προνυμφών των εντόμων είναι μεγαλύτερη σε φυτά που έχουν προλάβει να προετοιμαστούν για μια επίθεση από αυτές, αφού είχαν «ειδοποιηθεί» από γειτονικά φυτά.
Το αποτέλεσμα ήταν τα φυτά που είχαν δεχθεί την «προειδοποίηση» να φαγωθούν λιγότερο.
Τα πειράματα έγιναν σε άγριες αψιθιές, οι οποίες είναι γνωστό ότι, όταν δέχονται επίθεση εντόμων, εκλύουν στον αέρα πολλές οργανικές ουσίες, όπως αιθύλιο και μεθανόλη.
Μόλις οι αψιθιές δέχτηκαν την επίθεση των προνυμφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άγριες νικοτιανές που βρίσκονταν κοντά τους άρχισαν να παράγουν δηλητήρια, όπως διάφορα αλκαλοειδή, κατά των παρασιτικών εντόμων.
 Έτσι, το πείραμα έδειξε ότι ακόμη και φυτά από διαφορετικά είδη μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι βοτανολόγοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι τα προειδοποιητικά μόρια δεν απελευθερώνονται σκόπιμα από τα φυτά που υφίστανται επίθεση για να βοηθήσουν άλλα φυτά.
Το πιο πιθανό είναι ότι τα φυτά έχουν απλώς αναπτύξει την ικανότητα να αντιδρούν σε ορισμένες ουσίες που εκλύονται από τους «γείτονές» τους.
Και αυτό γιατί, όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων, συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα για τα φυτά να παράγουν τις αμυντικές τους ουσίες την κατάλληλη στιγμή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης: 
http://www.scienceillustrated.gr/?p=1329
thalia