Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

2015!!!

κι αν ο χρόνος γύριζε πίσω;
ροδοκόκκινες γαλοπούλες, μπολ με  punch, marrons glacés στο ασημόχαρτο...
Τα Χριστούγεννα του '50 και του '60 η μεταπολεμική Ελλάδα ανακαλύπτει την ευδαιμονία –εκεί που, λένε, θα γυρίσουμε...
Τσουχτερό κρύο. 
"Για την Αθήνα του '58, πρωτόγνωρο.
Η ουρά, όμως, έφτανε συχνά μέχρι την αρχή της Βουκουρεστίου",
ομολογεί ο Γιώργος Μπιτσόπουλος. 
Τρίτη γενιά στο περίφημο ζαχαροπλαστείο Αριστοκρατικόν, που βρισκόταν Βουκουρεστίου 2 και στη συνέχεια Βουκουρεστίου 6, απέναντι από το Παλλάς, θυμάται τις δεκαετίες του '50-'70 σαν να ήταν χθες:
"Ο θόρυβος του τραμ, από του Γκύζη μέχρι την πλατεία Συντάγματος, διαπερνούσε τα πάντα. 
Και τις μέρες των Χριστουγέννων γινόταν κοσμοσυρροή.
Κυρίες με μαντό στη σειρά για ένα κόκκινο κουτί σοκολατάκια αραπάκια, δικηγόροι για ένα ποτήρι Cinzano στα όρθια στην μπάρα του Ορφανίδη - μεγαλομπακάλικου της εποχής που έφερε πρώτο γαλλικό ζαμπόν, ροκφόρ και κονσέρβες καβούρι Chatka - , στη θέση του κοσμηματοπωλείου Καίσαρης, και νεαρές που δοκίμαζαν γαλλικό στου Zonar's, Φλόκα και Ζαχαράτου, γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, μετά τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.
Ηταν η εποχή των οικογενειακών πάρτι.
Μπορεί να πηγαίναμε σε σπίτια φίλων -στο καζίνο της Πάρνηθας και τα νυχτερινά κέντρα όπου τραγουδούσε ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα μόνον παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά ποτέ ανήμερα των γιορτών"
Για την ακρίβεια, ήταν μια άλλη Ελλάδα:
"Από το μέσον του '50 μέχρι αρχές '70, ο κόσμος διασκέδαζε πολύ.
Δεν ήταν πλούσιος, το αντίθετο· αλλά έβγαινε περισσότερο, υπήρχε μια υπόγεια χαρά της ζωής", εξηγεί ο Φώτης Κρικζώνης, θρύλος στην μπάρα του εστιατορίου 17, που άνοιξε το 1957, συγκεντρώνοντας τους πάντες –από την Ελένη Βλάχου της Καθημερινής μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή– για ένα Βull Shot και Dry Martini, του οποίου η φήμη έφτασε μέχρι τους Νew York Times.
"Όλα φαίνονταν καινούρια και ελπιδοφόρα"
"Από το μέσον του '50 μέχρι αρχές '70, ο κόσμος διασκέδαζε πολύ. 
Δεν ήταν πλούσιος, το αντίθετο· αλλά έβγαινε περισσότερο, υπήρχε μια υπόγεια χαρά της ζωής"
Ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ελβις στο πικάπ, οι γαλοπούλες με το θερμόμετρο, που το κοινό υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, οι αγγλικές πουτίγκες του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν, τα πιροσκί του Πέτρογκραντ και του Τσίτα στη Στοά Νικολούδη, στην Πανεπιστημίου, οι τούρτες Mont Blanc με κάστανο και Saint-Honoré με σου στο Desirée μαζί με εγχώριες σαμπάνιες Cair.
Και αργότερα, τη δεκαετία του '70, τα ογκρατέν, τα σουφλέ, οι γαρίδες κοκτέιλ και τα βολοβάν με καπνιστό σολομό, εξωτικό προϊόν στην αστική Αθήνα, λεπτοκομμένο για πρώτη φορά στο μπακάλικο των αδελφών Βασιλόπουλου, στη Σταδίου.
Στα βιβλιοπωλεία, ιλουστρασιόν επανεκδόσεις του Τσελεμεντέ και της νέας ελληνικής κουζίνας της Χρύσας Παραδείση και της Σοφίας Σκούρα, και στα περίπτερα τα τεύχη της Γυναίκας, που έδιναν συμβουλές για χριστουγεννιάτικο μπουφέ κατά το αμερικανικό στυλ, ενώ τα ισόγεια του Ακρον-Ιλιον-Κρυστάλ, του Λαμπρόπουλου και του Μινιόν ήταν ασφυκτικά γεμάτα με χριστουγεννιάτικα δέντρα και μπάλες από Γαλλία και Ιταλία.
"Σήμερα, φαίνονται όλα σαν να άλλαξαν μέσα σε μία στιγμή.
Από τη δεκαετία του '50, όμως, όπου οι αναμνήσεις του πολέμου ήταν ακόμα έντονες, μέχρι τη δεκαετία του '70 χρειάστηκε χρόνος –και πείσμα– για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της», εξηγεί ο Κώστας Φιλίππου.
Ο ίδιος ήταν ακόμα παιδί στην μπακαλοταβέρνα που ξεκίνησε το 1923 ο παππούς του από το Διχώρι Φωκίδας στη Δεξαμενή, στον περιφερειακό Λυκαβηττού, όταν ήταν ακόμα χωματόδρομος, αλλά θυμάται τις κατσαρόλες του στρατού με την κοτόσουπα που έβγαινε τα μεσημέρια της Παραμονής, το φρικασέ, τους λαχανοντολμάδες, μεγάλη επιτυχία και σήμερα, τα γιουβαρλάκια και τον πατσά για τους ξενύχτηδες που έρχονταν την επομένη από το ρεβεγιόν του Χίλτον και του Μεγάλη Βρετανία. 
"Ηταν ένας κόσμος που ήθελε να ζει".........
Με λίγα και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλά. - ένα όμορφο κείμενο της Ρόζα Κράμερη που μου άρεσε...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλούδες των φρούτων καθαρίζουν το νερό από τους ρύπους

Οι φλούδες από οκτώ ντομάτες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων,όπως ο μόλυβδος,από ένα λίτρο νερό μέσα σε διάστημα μίας ώρας!
Τις φλούδες των φρούτων τις χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως λίπασμα εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Σήμερα τις χρησιμοποιούν μόνο άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση.
Βέβαια ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων και βιομηχανιών πετά τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια.
Τι απερισκεψία, ηθελημένη ή αθέλητη.
Και έρχεται μια ερευνητική ομάδα που ισχυρίζεται ότι
τα υπο-προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμα υψηλότερο προορισμό - να σώσουν πάρα πολλές ζωές.
Ο επικεφαλής λοιπόν της ερευνητικής ομάδας του National university of Singapore
ο Ramakrishna Mallampati έχει αναπτύξει χαμηλού κόστους,
χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές φιλτραρίσματος του νερού με φλούδες φρούτων και λαχανικών αντί για φίλτρα.
read more:https://botanologia.gr/oi-floydes-ton-froyton-katharizoyn-to-nero-apo-toys-rypoys/


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αρτηριακή πίεση και κάλιο

Αρτηριακή πίεση και κάλιο – πως συνδέονται;
Ξέρετε ότι το κάλιο και αρτηριακή πίεση συνδέονται;
Ας δούμε τι συμβαίνει:
Τα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο φρούτα και τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση.
Όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα μειώνεται  και ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεωνέτσι η σωστή επιλογή φρούτων και τροφίμων μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή μας πίεσηυπό έλεγχο.
Όσο περισσότερο κάλιο τρώμε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνουμε μέσω των ούρων.
Το κάλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση της έντασης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για να μειώσουμε το νάτριο στη διατροφή μας αρκεί να...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μιά συνταγή και μιά ιστορία:Κρεμμυδόσουπα,πεντανόστιμη και απολαυστική,ιδανική για τα κρύα του χειμώνα.

Η επιλογή των υλικών και η παρασκευή των φαγητών είναι μιά από τις πολλές μου αδυναμίες και ευχάριστες ασχολίες,
αρκεί να έχω χρόνο και να μην πιέζομαι!
Από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το καλοκαίρι οι ντοματόσουπες και το χειμώνα οι παντός είδους σούπες!
Μιά από τις χειμωνιάτικες αγαπημένες μου σούπες είναι και η κρεμμυδόσουπα!
Η κρεμμυδόσουπα χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν γνωστή σε πολλούς αρχαίους λαούς όπως στους αρχαίους Ρωμαίους από τους οποίους έχουν διασωθεί και συνταγές.
Εκεί όμως που διέπρεψε ήταν στη Γαλλική επαρχεία, εξ'ου και το όνομά της στα γαλλικά soupe à l’oignon à la lyonnaise - από τη Λυών την μεγάλη επαρχιακή πόλη της Γαλλίας -  αναφέρεται δε πως 
η παλαιότερη συνταγή για τη Γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Alexander Dumas τον Γάλλο συγγραφέα του Κόμη Μοντεχρήστου και των Τριών Σωματοφυλάκων.
Ο Alexander Dumas - ο διάσημος συγγραφέας  ήταν και ένας παθιασμένος Gourmet και αυτό αποτυπώθηκε σε δυό βιβλία που έγραψε για την Γαλλική κουζίνα.
Το ένα από αυτά είναι το  "Grand dictionnaire de cuisine" όπου στην αγγλόφωνη έκδοσή του με τίτλο "Grand dictionnaire de cuisine by Dumas" αναφέρεται η συνταγή της κρεμμυδόσουπας γνωστής ως  "à l'oignon à la Stanislas" και η ιστορία πίσω από τη φήμη της.
Η ιστορία είναι η εξής:
Σε ένα από τα ταξίδια του στη Luneville στις Versailles όπου πήγαινε κάθε χρόνο για να επισκεφθείτε την κόρη του ο πρώην βασιλιάς της Πολωνίας  Stanislas Leszczynski  σταμάτησε σε έναν ξενώνα στο Château de Lunéville να ξεκουραστεί
και εκεί τον σερβίρισαν κρεμμυδόσουπα.
Αυτό ήταν...
Ο βασιλιάς μαγεύτηκε και αποφάσισε  να μάθει - αυτός ένας βασιλιάς - να μαγειρεύει με βασιλική τέχνη τη δική του κρεμμυδόσουπα.
Αφού λοιπόν έβαλε τη ρόμπα του η  Αυτού Μεγαλειότης του κατέβηκε στην κουζίνα και μαζί με τον επικεφαλής έμαθε πως γίνεται η κρεμμυδόσουπα....
read more:https://botanologia.gr/mia-syntagi-kai-mia-istoria-kremmydosoypa-pentanostimi-kai-apolaystiki-idaniki-gia-ta-krya-toy-cheimona/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ένα μικρό αγόρι τρώει κρεμμυδόσουπα:http://lacuisinefrancaisedantan-jadere.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ένα πεντανόστιμο smoothie,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!

Ένα πεντανόστιμο , υγιεινότατο και πανεύκολο smoothie ,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!
Ένα ονειρικό  smoothie:
Μιά πραγματικά υγιεινότατη συνταγή smoothie με ροδάκινο και μπανάνα.
Μιά συνταγή άκρως ωφέλιμη για τις διαταραχές του αναπνευστικού μας συστήματος και ειδικά για τις περιπτώσεις ασθματικών διαταραχών.
Τα δύο αυτά φρούτα – τα ροδάκινα* και η μπανάνα – εκτός από την υπέροχη γεύση περιέχουν στοιχεία όπως
ασβέστιο,
κάλιο,
μαγνήσιο,
νιασίνη...

ας αφήσουμε τη φαντασία μας να πλανηθεί και να περιπλανηθεί μαζί με τον aakash odedra

 aakash odedra
ένας εκπληκτικός Βρετανός χορευτής...
διαγνώστηκε με δυσλεξία σε πολύ νεαρή ηλικία
αλλά
κατάφερε να κάνει το χορό μέσο έκφρασής του...
το σώμα του γίνεται μέρος του μετασχηματισμού του...
μέσα από την kathak μια μορφή Ινδικού κλασικού χορού με μαγευτική επίδραση μας μαγεύει και μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς - λες απροσπέλαστους!!!
στροβιλίζεται
λες και αιωρείται
η κίνηση των χεριών του και των ποδιών σε μιά καταπληκτική ακολουθία - συνεπαίρνει...
η φινέτσα και η ευελιξία του νομίζεις δεν έχει όρια...

 aakash odedra

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλαβανόλες του κακάο συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία

Σε συγκεκριμένη μελέτη, 2 ομάδες γυναικών έπιναν, η πρώτη ομάδα, ρόφημα σκόνης κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 326 mg / d, και η δεύτερη ομάδα ρόφημα σκόνης κακάο χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 27 mg / d, διαλυμένη σε 100 mL νερού για 12 εβδομάδες.
Η φλαβονόλες οι οποίες μελετήθηκαν ήταν η κατεχίνη και η επικατεχίνη.
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για το δέρμα μας η ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος,
της φωτογήρανσης και του ερυθήματος – κοκκινίλας.
Η φωτοπροστασία και οι δείκτες της κατάστασης του δέρματος αναλύθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Στο τέλος της έρευνας μελετήθηκε η επίδραση της υψηλής κατανάλωσης flavanols του κακάο σε δέρματα που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και αξιολογήθηκε η έκταση του ερυθήματος,
της φωτογήρανση και κατά πόσο είχε μειωθεί  η ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτά τα βλαβερά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν με τις ισχυρές φλαβανόλες του κακάο...

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων που βελτιώνουν την πέψη μας

Πέψη – Στη Βιολογία και ιδιαίτερα στη Βιοχημεία με το γενικό όρο πέψη -digestion, χαρακτηρίζεται το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν ν΄ αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Ξεκινάει στο στόμα, όταν μασάμε και καταπίνουμε, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο.
Το φαγητό μας – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας.
Ας τις γνωρίσουμε...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για επίπεδη κοιλιά!

                   
Επίπεδη κοιλιά : Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για να διώξουμε το λίπος από την κοιλιά μας
Όταν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με υγιεινά καθαρά-χωρίς χημικά πρόσθετα-
φαγητά χτίζουμε ένα προστατευτικό τείχος που οι ασθένειες είναι δύσκολα να προσπελάσουν.
Ο οργανισμός μας δεν συσσωρεύει τοξίνες και
το αντιαισθητικό λίπος δεν έχει θέση!
Και ακριβώς το αντιαισθητικό λίπος είναι το πρόβλημα,γιατί λίπος έχουμε όλοι,τόσο το υποδόριο που είναι κάτω από το δέρμα μας και βοηθά στη μόνωση του σώματος μας όσο και το σπλαχνικό λίπος που προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα.
Όμως με το άγχος, την καθιστική ζωή,την λάθος διατροφή το λίπος αυξάνει πέραν του κανονικού, και δυστυχώς συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μας!
Από τα δύο λίπη το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο αλλά,ευτυχώς, είναι και το λίπος που μπορούμε να χάσουμε πιο εύκολα.
Το σπλαχνικό λίπος λοιπόν είναι ο πρώτος εχθρός της γυναικείας και της αντρικής ομορφιάς,αλλά και ένας εν δυνάμει κίνδυνος,ο οποίος
αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης,διαβήτη και
καρδιακών παθήσεων!
read more:https://botanologia.gr/enas-geystikos-kai-idanikos-chymos-gia-epipedi-koilia/