Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

2015!!!

κι αν ο χρόνος γύριζε πίσω;
ροδοκόκκινες γαλοπούλες, μπολ με  punch, marrons glacés στο ασημόχαρτο...
Τα Χριστούγεννα του '50 και του '60 η μεταπολεμική Ελλάδα ανακαλύπτει την ευδαιμονία –εκεί που, λένε, θα γυρίσουμε...
Τσουχτερό κρύο. 
"Για την Αθήνα του '58, πρωτόγνωρο.
Η ουρά, όμως, έφτανε συχνά μέχρι την αρχή της Βουκουρεστίου",
ομολογεί ο Γιώργος Μπιτσόπουλος. 
Τρίτη γενιά στο περίφημο ζαχαροπλαστείο Αριστοκρατικόν, που βρισκόταν Βουκουρεστίου 2 και στη συνέχεια Βουκουρεστίου 6, απέναντι από το Παλλάς, θυμάται τις δεκαετίες του '50-'70 σαν να ήταν χθες:
"Ο θόρυβος του τραμ, από του Γκύζη μέχρι την πλατεία Συντάγματος, διαπερνούσε τα πάντα. 
Και τις μέρες των Χριστουγέννων γινόταν κοσμοσυρροή.
Κυρίες με μαντό στη σειρά για ένα κόκκινο κουτί σοκολατάκια αραπάκια, δικηγόροι για ένα ποτήρι Cinzano στα όρθια στην μπάρα του Ορφανίδη - μεγαλομπακάλικου της εποχής που έφερε πρώτο γαλλικό ζαμπόν, ροκφόρ και κονσέρβες καβούρι Chatka - , στη θέση του κοσμηματοπωλείου Καίσαρης, και νεαρές που δοκίμαζαν γαλλικό στου Zonar's, Φλόκα και Ζαχαράτου, γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, μετά τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.
Ηταν η εποχή των οικογενειακών πάρτι.
Μπορεί να πηγαίναμε σε σπίτια φίλων -στο καζίνο της Πάρνηθας και τα νυχτερινά κέντρα όπου τραγουδούσε ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα μόνον παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά ποτέ ανήμερα των γιορτών"
Για την ακρίβεια, ήταν μια άλλη Ελλάδα:
"Από το μέσον του '50 μέχρι αρχές '70, ο κόσμος διασκέδαζε πολύ.
Δεν ήταν πλούσιος, το αντίθετο· αλλά έβγαινε περισσότερο, υπήρχε μια υπόγεια χαρά της ζωής", εξηγεί ο Φώτης Κρικζώνης, θρύλος στην μπάρα του εστιατορίου 17, που άνοιξε το 1957, συγκεντρώνοντας τους πάντες –από την Ελένη Βλάχου της Καθημερινής μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή– για ένα Βull Shot και Dry Martini, του οποίου η φήμη έφτασε μέχρι τους Νew York Times.
"Όλα φαίνονταν καινούρια και ελπιδοφόρα"
"Από το μέσον του '50 μέχρι αρχές '70, ο κόσμος διασκέδαζε πολύ. 
Δεν ήταν πλούσιος, το αντίθετο· αλλά έβγαινε περισσότερο, υπήρχε μια υπόγεια χαρά της ζωής"
Ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ελβις στο πικάπ, οι γαλοπούλες με το θερμόμετρο, που το κοινό υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, οι αγγλικές πουτίγκες του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν, τα πιροσκί του Πέτρογκραντ και του Τσίτα στη Στοά Νικολούδη, στην Πανεπιστημίου, οι τούρτες Mont Blanc με κάστανο και Saint-Honoré με σου στο Desirée μαζί με εγχώριες σαμπάνιες Cair.
Και αργότερα, τη δεκαετία του '70, τα ογκρατέν, τα σουφλέ, οι γαρίδες κοκτέιλ και τα βολοβάν με καπνιστό σολομό, εξωτικό προϊόν στην αστική Αθήνα, λεπτοκομμένο για πρώτη φορά στο μπακάλικο των αδελφών Βασιλόπουλου, στη Σταδίου.
Στα βιβλιοπωλεία, ιλουστρασιόν επανεκδόσεις του Τσελεμεντέ και της νέας ελληνικής κουζίνας της Χρύσας Παραδείση και της Σοφίας Σκούρα, και στα περίπτερα τα τεύχη της Γυναίκας, που έδιναν συμβουλές για χριστουγεννιάτικο μπουφέ κατά το αμερικανικό στυλ, ενώ τα ισόγεια του Ακρον-Ιλιον-Κρυστάλ, του Λαμπρόπουλου και του Μινιόν ήταν ασφυκτικά γεμάτα με χριστουγεννιάτικα δέντρα και μπάλες από Γαλλία και Ιταλία.
"Σήμερα, φαίνονται όλα σαν να άλλαξαν μέσα σε μία στιγμή.
Από τη δεκαετία του '50, όμως, όπου οι αναμνήσεις του πολέμου ήταν ακόμα έντονες, μέχρι τη δεκαετία του '70 χρειάστηκε χρόνος –και πείσμα– για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της», εξηγεί ο Κώστας Φιλίππου.
Ο ίδιος ήταν ακόμα παιδί στην μπακαλοταβέρνα που ξεκίνησε το 1923 ο παππούς του από το Διχώρι Φωκίδας στη Δεξαμενή, στον περιφερειακό Λυκαβηττού, όταν ήταν ακόμα χωματόδρομος, αλλά θυμάται τις κατσαρόλες του στρατού με την κοτόσουπα που έβγαινε τα μεσημέρια της Παραμονής, το φρικασέ, τους λαχανοντολμάδες, μεγάλη επιτυχία και σήμερα, τα γιουβαρλάκια και τον πατσά για τους ξενύχτηδες που έρχονταν την επομένη από το ρεβεγιόν του Χίλτον και του Μεγάλη Βρετανία. 
"Ηταν ένας κόσμος που ήθελε να ζει".........
Με λίγα και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλά. - ένα όμορφο κείμενο της Ρόζα Κράμερη που μου άρεσε...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλούδες των φρούτων καθαρίζουν το νερό από τους ρύπους

Οι φλούδες από οκτώ ντομάτες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων,όπως ο μόλυβδος,από ένα λίτρο νερό μέσα σε διάστημα μίας ώρας!
Τις φλούδες των φρούτων τις χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως λίπασμα εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Σήμερα τις χρησιμοποιούν μόνο άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση.
Βέβαια ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων και βιομηχανιών πετά τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια.
Τι απερισκεψία, ηθελημένη ή αθέλητη.
Και έρχεται μια ερευνητική ομάδα που ισχυρίζεται ότι
τα υπο-προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμα υψηλότερο προορισμό - να σώσουν πάρα πολλές ζωές.
Ο επικεφαλής λοιπόν της ερευνητικής ομάδας του National university of Singapore
ο Ramakrishna Mallampati έχει αναπτύξει χαμηλού κόστους,
χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές φιλτραρίσματος του νερού με φλούδες φρούτων και λαχανικών αντί για φίλτρα.
read more:https://botanologia.gr/oi-floydes-ton-froyton-katharizoyn-to-nero-apo-toys-rypoys/


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αρτηριακή πίεση και κάλιο

Αρτηριακή πίεση και κάλιο – πως συνδέονται;
Ξέρετε ότι το κάλιο και αρτηριακή πίεση συνδέονται;
Ας δούμε τι συμβαίνει:
Τα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο φρούτα και τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση.
Όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα μειώνεται  και ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεωνέτσι η σωστή επιλογή φρούτων και τροφίμων μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή μας πίεσηυπό έλεγχο.
Όσο περισσότερο κάλιο τρώμε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνουμε μέσω των ούρων.
Το κάλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση της έντασης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για να μειώσουμε το νάτριο στη διατροφή μας αρκεί να...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μιά συνταγή και μιά ιστορία:Κρεμμυδόσουπα,πεντανόστιμη και απολαυστική,ιδανική για τα κρύα του χειμώνα.

Η επιλογή των υλικών και η παρασκευή των φαγητών είναι μιά από τις πολλές μου αδυναμίες και ευχάριστες ασχολίες,
αρκεί να έχω χρόνο και να μην πιέζομαι!
Από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το καλοκαίρι οι ντοματόσουπες και το χειμώνα οι παντός είδους σούπες!
Μιά από τις χειμωνιάτικες αγαπημένες μου σούπες είναι και η κρεμμυδόσουπα!
Η κρεμμυδόσουπα χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν γνωστή σε πολλούς αρχαίους λαούς όπως στους αρχαίους Ρωμαίους από τους οποίους έχουν διασωθεί και συνταγές.
Εκεί όμως που διέπρεψε ήταν στη Γαλλική επαρχεία, εξ'ου και το όνομά της στα γαλλικά soupe à l’oignon à la lyonnaise - από τη Λυών την μεγάλη επαρχιακή πόλη της Γαλλίας -  αναφέρεται δε πως 
η παλαιότερη συνταγή για τη Γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Alexander Dumas τον Γάλλο συγγραφέα του Κόμη Μοντεχρήστου και των Τριών Σωματοφυλάκων.
Ο Alexander Dumas - ο διάσημος συγγραφέας  ήταν και ένας παθιασμένος Gourmet και αυτό αποτυπώθηκε σε δυό βιβλία που έγραψε για την Γαλλική κουζίνα.
Το ένα από αυτά είναι το  "Grand dictionnaire de cuisine" όπου στην αγγλόφωνη έκδοσή του με τίτλο "Grand dictionnaire de cuisine by Dumas" αναφέρεται η συνταγή της κρεμμυδόσουπας γνωστής ως  "à l'oignon à la Stanislas" και η ιστορία πίσω από τη φήμη της.
Η ιστορία είναι η εξής:
Σε ένα από τα ταξίδια του στη Luneville στις Versailles όπου πήγαινε κάθε χρόνο για να επισκεφθείτε την κόρη του ο πρώην βασιλιάς της Πολωνίας  Stanislas Leszczynski  σταμάτησε σε έναν ξενώνα στο Château de Lunéville να ξεκουραστεί
και εκεί τον σερβίρισαν κρεμμυδόσουπα.
Αυτό ήταν...
Ο βασιλιάς μαγεύτηκε και αποφάσισε  να μάθει - αυτός ένας βασιλιάς - να μαγειρεύει με βασιλική τέχνη τη δική του κρεμμυδόσουπα.
Αφού λοιπόν έβαλε τη ρόμπα του η  Αυτού Μεγαλειότης του κατέβηκε στην κουζίνα και μαζί με τον επικεφαλής έμαθε πως γίνεται η κρεμμυδόσουπα....
read more:https://botanologia.gr/mia-syntagi-kai-mia-istoria-kremmydosoypa-pentanostimi-kai-apolaystiki-idaniki-gia-ta-krya-toy-cheimona/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ένα μικρό αγόρι τρώει κρεμμυδόσουπα:http://lacuisinefrancaisedantan-jadere.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ένα πεντανόστιμο smoothie,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!

Ένα πεντανόστιμο , υγιεινότατο και πανεύκολο smoothie ,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!
Ένα ονειρικό  smoothie:
Μιά πραγματικά υγιεινότατη συνταγή smoothie με ροδάκινο και μπανάνα.
Μιά συνταγή άκρως ωφέλιμη για τις διαταραχές του αναπνευστικού μας συστήματος και ειδικά για τις περιπτώσεις ασθματικών διαταραχών.
Τα δύο αυτά φρούτα – τα ροδάκινα* και η μπανάνα – εκτός από την υπέροχη γεύση περιέχουν στοιχεία όπως
ασβέστιο,
κάλιο,
μαγνήσιο,
νιασίνη...

ας αφήσουμε τη φαντασία μας να πλανηθεί και να περιπλανηθεί μαζί με τον aakash odedra

 aakash odedra
ένας εκπληκτικός Βρετανός χορευτής...
διαγνώστηκε με δυσλεξία σε πολύ νεαρή ηλικία
αλλά
κατάφερε να κάνει το χορό μέσο έκφρασής του...
το σώμα του γίνεται μέρος του μετασχηματισμού του...
μέσα από την kathak μια μορφή Ινδικού κλασικού χορού με μαγευτική επίδραση μας μαγεύει και μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς - λες απροσπέλαστους!!!
στροβιλίζεται
λες και αιωρείται
η κίνηση των χεριών του και των ποδιών σε μιά καταπληκτική ακολουθία - συνεπαίρνει...
η φινέτσα και η ευελιξία του νομίζεις δεν έχει όρια...

 aakash odedra

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλαβανόλες του κακάο συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία

Σε συγκεκριμένη μελέτη, 2 ομάδες γυναικών έπιναν, η πρώτη ομάδα, ρόφημα σκόνης κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 326 mg / d, και η δεύτερη ομάδα ρόφημα σκόνης κακάο χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 27 mg / d, διαλυμένη σε 100 mL νερού για 12 εβδομάδες.
Η φλαβονόλες οι οποίες μελετήθηκαν ήταν η κατεχίνη και η επικατεχίνη.
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για το δέρμα μας η ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος,
της φωτογήρανσης και του ερυθήματος – κοκκινίλας.
Η φωτοπροστασία και οι δείκτες της κατάστασης του δέρματος αναλύθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Στο τέλος της έρευνας μελετήθηκε η επίδραση της υψηλής κατανάλωσης flavanols του κακάο σε δέρματα που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και αξιολογήθηκε η έκταση του ερυθήματος,
της φωτογήρανση και κατά πόσο είχε μειωθεί  η ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτά τα βλαβερά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν με τις ισχυρές φλαβανόλες του κακάο...

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων που βελτιώνουν την πέψη μας

Πέψη – Στη Βιολογία και ιδιαίτερα στη Βιοχημεία με το γενικό όρο πέψη -digestion, χαρακτηρίζεται το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν ν΄ αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Ξεκινάει στο στόμα, όταν μασάμε και καταπίνουμε, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο.
Το φαγητό μας – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας.
Ας τις γνωρίσουμε...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για επίπεδη κοιλιά!

                   
Επίπεδη κοιλιά : Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για να διώξουμε το λίπος από την κοιλιά μας
Όταν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με υγιεινά καθαρά-χωρίς χημικά πρόσθετα-
φαγητά χτίζουμε ένα προστατευτικό τείχος που οι ασθένειες είναι δύσκολα να προσπελάσουν.
Ο οργανισμός μας δεν συσσωρεύει τοξίνες και
το αντιαισθητικό λίπος δεν έχει θέση!
Και ακριβώς το αντιαισθητικό λίπος είναι το πρόβλημα,γιατί λίπος έχουμε όλοι,τόσο το υποδόριο που είναι κάτω από το δέρμα μας και βοηθά στη μόνωση του σώματος μας όσο και το σπλαχνικό λίπος που προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα.
Όμως με το άγχος, την καθιστική ζωή,την λάθος διατροφή το λίπος αυξάνει πέραν του κανονικού, και δυστυχώς συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μας!
Από τα δύο λίπη το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο αλλά,ευτυχώς, είναι και το λίπος που μπορούμε να χάσουμε πιο εύκολα.
Το σπλαχνικό λίπος λοιπόν είναι ο πρώτος εχθρός της γυναικείας και της αντρικής ομορφιάς,αλλά και ένας εν δυνάμει κίνδυνος,ο οποίος
αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης,διαβήτη και
καρδιακών παθήσεων!
read more:https://botanologia.gr/enas-geystikos-kai-idanikos-chymos-gia-epipedi-koilia/

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Kovacs-My Love

Σαββάτο πρωί και ας ακούσουμε
μια απόκοσμα υπέροχη φωνή!!!!!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kovacs
~~~~~~~~~~

Τι είναι ακριβώς οι διατροφικές διαταραχές;

πολλές φορές στη βόλτα μου στη χώρα των blogs και των ιστοσελίδων ανακαλύπτω μικρά διαμάντια...
αναρτήσεις διαφόρων ενδιαφερόντων...
άλλοτε
εντυπωσιακές
άλλοτε
χρήσιμες
άλλοτε
απολαυστικές
ενημερωτικές
χιουμοριστικές...
μερικές από αυτές είναι τόσο χρήσιμες που υποκύπτω στον πειρασμό της αναδημοσίευσης
και μεταφέρω από το: http://www.marobellou.gr/
της Κας Μάρως Μπέλλου
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τι είναι ακριβώς οι διατροφικές διαταραχές;
Οι διαταραχές πρόσληψης της τροφής δεν αποτελούν φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Όμως, από την άλλη, πρόκειται για μία κλινική οντότητα που προσελκύει πρόσφατα όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με την ενδελεχή διερεύνησή της. 
Έκπληξη μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται κυρίως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την αφθονία τους.
Αν και η έρευνα στον τομέα αυτό δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο του οποίου τα αίτια είναι σύνθετα και αλληλοσυνδυάζονται μεταξύ τους. 
Παρόλο που επί σειρά ετών οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνταν ασθένειες κυρίως ενδοκρινικής προέλευσης (για αυτό και χρησιμοποιούνται οι όροι: 
νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία), η ενίσχυση των ψυχολογικών θεωριών οδήγησε στην ιδέα περί ψυχογενούς προέλευσης τους. 
Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται επίσης οι όροι ψυχογενής ανορεξία και ψυχογενής βουλιμία αντίστοιχα.
Όμως, πώς ορίζονται ακριβώς οι διατροφικές διαταραχές;
Ψυχογενής Ανορεξία
Με τον όρο ψυχογενή ανορεξία νοείται ο εκούσιος περιορισμός της λήψης τροφής, που οδηγεί σε σημαντική απίσχνανση του σώματος του πάσχοντος ατόμου, η οποία συνοδεύεται από σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές (στρεβλή αντίληψη της αυτοεικόνας του σώματος, φόβος του πάχους, απώλεια της αυτοεκτίμησης, αμηνόρροια, οιδήματα, υποθερμία, καρδιακές και ενδοκρινολογικές ανωμαλίες κ.τ.λ.).
Σε ακραίες περιπτώσεις, η ψυχογενής ανορεξία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Ψυχογενής Βουλιμία
Ψυχογενής βουλιμία είναι η εμφάνιση κρίσεων υπερφαγίας από άτομα που αδυνατούν να ελέγξουν την κατανάλωση τροφής, οι οποίες συνοδεύονται από διάφορες ενέργειες με τις οποίες το άτομο επιδιώκει να αποφύγει την αύξηση του βάρους του (σκόπιμη πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών ή διουρητικών, υπερβολική άσκηση κ.τ.λ.). 
Οι κρίσεις αυτές και οι ενέργειες αντιστάθμισής τους συνοδεύονται, επίσης, από ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές.
Όταν το φαγητό γίνεται εμμονή
Αν εξεταστεί το ζήτημα από μία συγκεκριμένη οπτική, η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία προσδιορίζονται άμεσα από το βάρος, τη διατροφή και τον έλεγχό τους. 
Παρόλα αυτά, μία τέτοια θεώρηση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι αρκετά απλουστευτική έως και επιδερμική. 
Στην πραγματικότητα οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με άλλα θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την αίσθηση αδυναμίας και αβοηθησίας, τις δυσκολίες συναισθηματικού ελέγχου, ενώ το βάρος και η διατροφή αποτελούν τα συμπτώματα που εκφράζουν αυτά τα ποικίλα ζητήματα.
Οι διατροφικές διαταραχές αναπαριστούν την έκφραση των ενδοϋποκειμενικών και διαπροσωπικών προβλημάτων μέσα από τη μη φυσιολογική ενασχόληση με το βάρος και το φαγητό. 
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύουν στο να συγκαλύψουν θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο, την υπακοή και την τελειομανία.
Από την άλλη, τα παραπάνω ζητήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμφανίζονται ως μία προσπάθεια αντιστάθμισης άλλων προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη, τις συνθήκες διαβίωσης και τη σχέση του ατόμου με τους σημαντικούς άλλους. 
Επομένως, το βάρος και η διατροφή μαρτυρούν την ύπαρξη άλλων προβλημάτων και ακόμη περισσότερο πιθανόν να αποτελούν μία “λύση” στη διαδικασία επίλυσής τους.
Με βάση τα παραπάνω, οι διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αξιολογούνται ως αναφορά με δύο άξονες ταυτόχρονα. 
Ο πρώτος άξονας αφορά το ίδιο το σύμπτωμα, δηλαδή, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το βάρος και το φαγητό, ενώ ο δεύτερος άξονας υπάγεται στην ευρύτερη σφαίρα των προσωπικών ζητημάτων. 
Τόσο τα θέματα που αφορούν το βάρος, όσο και τα θέματα που σχετίζονται με την αυτο-αξιολόγηση απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.
Όμως, αυτό που είναι αφύσικο είναι το γεγονός ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι ο ίδιος ο βαθμός στον οποίο οι δύο άξονες συσχετίζονται μεταξύ τους.
Με άλλα λόγια, αυτό που έχει σημασία και παραπέμπει σε διατροφική διαταραχή είναι ο βαθμός στον οποίο οι διαδικασίες αξιολόγησης του εαυτού επηρεάζονται από τον έλεγχο του βάρους και της διατροφής.
Η ψυχαναγκαστική ανησυχία για το βάρος αποτελεί μία προσπάθεια αντίστασης στο φόβο της απώλειας του ελέγχου, είτε κυριεύονται από την έμμονη ιδέα της επιθυμίας να φάνε ή αντίθετα να μη φάνε, οι γυναίκες αυτές φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τη λειτουργία της διατροφής τους σαν να ήταν ικανή να τους λύσει το πρόβλημα της προσωπικότητας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης – όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε -δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι αρκετή- και
τότε λέμε πως έχουμε πρόβλημα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας,
ή έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ενώ παράγεται ινσουλίνη δεν είναι ικανή για να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων μας και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά.
Και τι γίνεται μετά από αυτό; – το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και
φράζει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τμήματα των οργάνων μας ή των μελών του σώματός μας να μην τρέφονται και να νοσούν.
Γνωρίζουμε όμως  πως η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για
τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και ένα από τα πιο γνωστά μας τρόφιμα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα είναι τα πολύτιμά μας κρεμμύδια.
Το κρεμμύδι λοιπόν με τα πολύτιμα συστατικά τους -σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για τα κρεμμύδια- έχουν συνδεθεί με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και έχουν καθιερωθεί μαζί με τα σκόρδα τα πλέον υπογλυκαιμικά τρόφιμα.
Ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι
οι διαβητικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα  allicin -συστατικό των κρεμμυδιών και των σκόρδων – τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους “μειώθηκαν σημαντικά...

Πως το ακτινίδιο καίει το περιττό λίπος και βοηθάει να αδυνατίσουμε

Ακτινίδιο και τρία πάνγευστα smoothies
Ακτινίδιο – είναι ένα γευστικότατο φρούτο το οποίο εκτός των άλλων συνδυάζεται θαυμάσια με πολλά άλλα φρούτα όπως:
– οι μπανάνες
– οι φράουλες
– τα μήλα
– τα αχλάδια
Αλλά και με λαχανικά όπως:
– το σπανάκι και
– το μαρούλι…
Tο ακτινίδιo είναι πλούσια πηγή
– βιταμίνης C -ένα και μόνο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C.
– βιταμίνης Α (β-καροτένιο)
– βιταμίνης Β6
– βιταμίνης Ε και
– βιταμίνης Κ
– καλίου
– ασβεστίου
– σιδήρου
– ψευδάργυρου...

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Και βέβαια το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Και βέβαια το καλοκαίρι με τη ζέστη του αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!
Και πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε: Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Και ας δούμε τώρα τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋ-πέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού,

το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η σωστή αντικαρκινική διατροφή σύμφωνα με τον διακεκριμένο ογκολόγο David Khayat

"Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39"Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή"-σελίδα 39"με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου"-σελίδα 29-30
Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
"Τίποτα" μας λέει "δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε".
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του "Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή",το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ' όψιν:....

read more:
https://botanologia.gr/i-sosti-antikarkiniki-diatrofi-symfona-me-ton-diakekrimeno-ogkologo-david-khayat/

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #3

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Σε αυτό μου το άρθρο συνεχίζω την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων που ξεκίνησα στην ανάρτησή μου βότανα:επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω – 1
Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερα:
“σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε πολλά για τις ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων και κάθε μέρα γνωρίζουμε όλο και περισσότερα, ενώ
ταυτόχρονα γίνονται πολλές προσπάθειες να αξιολογηθούν οι δυνατότητες που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει και θα μας προσφέρει και στο μέλλον-αν δεν την καταστρέψουμε-απλόχερα.
Έτσι πολλά βότανα έχουν κατηγοριοποιηθεί ΚΑΙ σύμφωνα με τις ιδιότητές τους”
Είχα ξεκινήσει να αναφέρω τις κατηγορίες με αλφαβητική σειρά έτσι
και συνεχίζω και σε αυτή μου την ανάρτηση την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων από εκεί που σταμάτησα στο άρθρο μου...