Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δάκρυα – ο βιολογικός ρόλος των συναισθηματικών δακρύων

Και ας δούμε γιατί είναι καλό να κλαίμε
Ενώ τα μάτια όλων των θηλαστικών υγραίνονται και ηρεμούν με τα δάκρυα, μόνο τα ανθρώπινα όντα δακρύζουν και κλαίνε σε απάντηση ενός συναισθηματικού στρες και πόνου.
Αν και το γεγονός αυτό έχει γίνει γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν όχι χιλιάδες, η επιστήμη έχει ρίξει μόλις πρόσφατα λίγο φως σχετικά με τους λόγους αυτής της μοναδικής ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο dr William H. Frey* ελάχιστες είναι οι μελέτες που ασχολούνται με το πόσο συχνά και κάτω από ποιες συνθήκες οι ενήλικες κλαίνε.
Ο dr Frey, ο οποίος έχει ονομάσει ”ψυχογενής δακρύρροια” τα δάκρυα που προκαλούνται από συναισθηματικούς πόνους, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε γιατί οι άνθρωποι κλαίνε.
Η θεωρία του είναι ότι τα δάκρυα βοηθούν να ανακουφιστούμε από την πίεση και να απαλλάξουμε το σώμα μας από το δυνητικά επιβλαβές στρες που προκαλείται από χημικές ουσίες.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές

Αλήθεια γιατί «μήνας του μέλιτος»; και
γιατί ο Μοντεζούμα ο αρχηγός των Αζτέκων έπινε μόνο τσοκολάτλ-σοκολάτα-ένα ρόφημα από κακάο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μελιού;
Λοιπόν,πριν από πολλούς-πολλούς αιώνες έδιναν στο καινούργιο ζευγάρι να πιει μέλι με κρασί.
Έτσι επί ένα μήνα στην αρχή της κοινής τους ζωής το ζευγάρι μαζί  με άλλα τρόφιμα τα οποία τα χαρακτήριζαν οι αφροδισιακές ιδιότητες γεύονταν ένα θαυμάσιο ρόφημα με μέλι και κρασί για να βελτιώσουν την ερωτική τους αντοχή και,όπως σωστά μαντέψαμε, ο μήνας αυτός ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.
Και ο Μοντεζούμα δεν έπινε τυχαία αυτό το θαυμάσιο ρόφημα ,που έλιωνε στο στόμα,μέσα σε χρυσό κύπελο,πριν μπει στο χαρέμι του.
Οι κόκκοι του κακάο –«κακάο» λέξη που προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων cacahualt -περιέχουν -εκτός των άλλων- μιά ουσία τη 
φαινυλεθυλαμίνη.
Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθά στην έκλυση των ενδορφινών ουσιών που συνδέονται με την....

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ένα μυρωδάτο απολυμαντικό και αποσμητικό για την κουζίνα μας

Το λεμόνι ως μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
Ένα εξαιρετικό τέχνασμα που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα μας, ειδικά αν προηγουμένως έχουμε μαγειρέψει ψάρι ή μπρόκολο.
Τι κάνουμε:
– χαράσσουμε ένα λεμόνι σταυρωτά χωρίς να το κόψουμε κάτω κάτω -χωρίς δηλαδή να το διαχωρίσουμε-
– το βάζουμε σε ένα πιάτο,
– γεμίζουμε με χοντρό αλάτι τις βαθιές χαραματιές και
– αφήνουμε το πιατάκι με το λεμόνι σε ένα σημείο του πάγκου μας που δεν ενοχλεί.
Αυτό το μικρό τέχνασμα θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές τις κουζίνας μας και
θα δώσει ένα υπέροχο και δροσιστικό λεμονάτο άρωμα στην κουζίνα μας και θα φέρει ένα εξαίσιο άρωμα φρεσκάδας.
Και αν θέλουμε να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας;
O χυμός του λεμονιού είναι ένα ήπιο απολυμαντικό που προφυλάσσει τους πάγκους της κουζίνα μας από τα μικρόβια* τα οποία καθιστά ανενεργά...

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.gr
-είχαμε δει πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.gr
-είχαμε δει πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Πατάτες , γιατί δεν πρέπει να τις διατηρούμε στο ψυγείο


Η πατάτα, Solanum tuberosum, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae.
Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού,
του Περού,
της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.
Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο Καποδίστριας που είχε δοκιμάσει την πατάτα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για το δοκιμαζόμενο και πεινασμένο ελληνικό λαό των δύσκολων εκείνων χρόνων.
Όταν ήρθε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να...

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παχυσαρκία,και πως να κάψουμε το περιττό λίπος με τη βοήθεια της κανέλας.

Αδυνάτισμα – και πάντα , ειδικά μετά τις γιορτές , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας...