Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής τους για αρκετούς μήνες. Τα ένζυμα στα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.
Παρόλο που η κατάψυξη κρατά τους χυμούς ασφαλείς για αόριστο χρόνο, η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται μετά από λίγους μήνες. Οι βιταμίνες υποβαθμίζονται κατά την αποθήκευση, και όσο περισσότερο χρόνο μένουν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Οι κατεψυγμένοι χυμοί θα χάσουν το 20 έως 50% της βιταμίνης C, μετά από έναν χρόνο. Για την μεγαλύτερη ποιότητα, συσκευάστε τους χυμούς σε αεροστεγείς χοντρές πλαστικές σακούλες ή σε κουτιά καταψύκτη και καταναλώστε τους μέσα σε τρεις μήνες.
Μέθοδοι επεξεργασίας
Το είδος των προϊόντων και ο τόπος που γίνεται η επεξεργασία παίζουν αποφασιστικό ρόλο για τον χρόνο που θα διατηρηθούν οι βιταμίνες όταν θα καταψυχθούν. Χυμοί φτιαγμένοι από “φρέσκα” φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης από εκείνους που γίνονται με κατεψυγμένα.
Τα φρούτα και λαχανικά που θα αγοράσετε μπορεί να έχουν συλλεχθεί δύο εβδομάδες πριν. Χάνουν την θρεπτικής αξίας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης από όσο το 10 έως 50%, ενώ τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά τα επεξεργάζεστε σύντομα μετά τη συγκομιδή, διατηρούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Όσο περισσότερες βιταμίνες περιέχει ο χυμός όταν τον καταψύχουμε, τόσο περισσότερες θα έχει και όταν τον καταναλώσουμε.
Ο καλύτερος τρόπος
Για να είναι θρεπτικότεροι οι κατεψυγμένοι χυμοί σας, ξεκινήστε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν συλλεχθεί πριν μια ή δύο ημέρες. Αγοράστε προϊόντα κατευθείαν από παραγωγούς αφού τους ρωτήσετε πότε τα συνέλεξαν, για να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Καταψύξτε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως όταν φτάσετε στο σπίτι, και τον χυμό τους το συντομότερο δυνατόν, αφού τα συσκευάσετε κατάλληλα, στους -17 βαθμούς.
Συμβουλή
Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την απώλεια βιταμινών στον παγωμένο χυμό. Εάν αποθηκεύσετε φρέσκο χυμό στο ψυγείο, βιταμίνες πάλι θα υποστούν μείωση. Η κατάψυξη σας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε χυμό που σε άλλη περίπτωση θα πετούσατε. Πέρα από αυτό, το πάγωμα των χυμών είναι βολικό, επειδή μπορεί να αποψυχθεί και να καταναλωθεί σε περιόδους που δεν έχετε τον χρόνο να φτιάξετε φρέσκο.
Η διατροφικής αξία και η ποιότητα των κατεψυγμένων χυμών--ειδικά όταν έχουν συσκευαστεί σωστά και τους καταναλώσετε αμέσως--είναι αρκετά υψηλή, για να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αξίζει τον κόπο!
~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:ftiaxno.gr

Κυτταρίτιδα : Πρόληψη και θεραπεία μέσω διατροφής

Είναι γνωστό ότι ακολουθώντας μία διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, βότανα και εν γένη τρόφιμα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, το δέρμα μας θα παραμείνει υγιές και 
θα έχουμε μία μεγάλη βοήθεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της κυτταρίτιδας είναι:
βιταμίνη Ε – καθοριστική για υγιές δέρμα και σωστή κυκλοφορία.
βιταμίνη Β6 – μιά απαραίτητη βιταμίνη στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα.
βιταμίνη C – τι να πρώτο πω για αυτή την βιταμίνη. 
Η συμβολή της είναι καθοριστική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
σελήνιο – βελτιώνει την δράση των βιταμινών βήτα-καροτίνης, 
βιταμίνης C και 
βιταμίνης Ε...
read more:https://botanologia.gr/kyttaritida-prolipsi-kai-therapeia-meso-diatrofis/

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Νεφρά – βότανα και διατροφικές συνήθειες για τη φυσιολογική λειτουργία τους

Τα νεφρά μας είναι τα φυσικά «φίλτρα» του οργανισμού μας και εμείς έχουμε την ευθύνη της σωστής συντήρησής τους και της διατήρησης της υγείας τους.
Η υγεία των νεφρών μας εξαρτάται από τις ισορροπημένες και υγιείς διατροφικές μας συνήθειες, από το νερό που πίνουμε,
από την απουσία ζάχαρης από το διαιτολόγιό μας και την ιδανική κατανάλωση αλατιού.
Μέσα στις ισορροπημένες διατροφικές μας συνήθειες για την υγεία των νεφρών μας πρέπει να βρίσκονται, καθώς προάγουν την υγιή και φυσιολογική νεφρική λειτουργία, αποβάλλουν τις τοξίνες και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων, το σέλινο,
οι αγκινάρες,
το αβοκάντο,
το σπαράγγι,
το σκόρδο,
τα πράσινα μήλα με τη φλούδα τους,
το ρόδι,
οι μπανάνες,
τα αγγούρια,
ο μαϊντανός – μια υγιεινή διατροφική συνήθεια είναι ο φρέσκος μαϊντανός και το φρέσκο σέλινο στις σαλάτες μας...
wikihow.com