Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα,το κρυολόγημα,το βήχα, τη γρίπη.

Ένα σιρόπι από αγριοράδικο,
μέλι,
γαρύφαλλο και λεμόνι για τα κρύα του χειμώνα , τα κρυολογήματα και άλλες τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού
Τώρα το χειμώνα  – με τα κρύα του – πρέπει να ενισχύουμε τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως:
βήχα,
κρυολογήματα,
γρίπη*
βρογχίτιδα,
πνευμονία,
ιγμορίτιδα κ.α
Σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή , ας ετοιμάσουμε και ένα ισχυρό και ιδανικό σιρόπι για το χειμώνα και τις ανάγκες του.
Σιρόπι με έγχυμα από λουλούδια και φύλλα αγριοράδικου
Έγχυμα αγριοράδικου 
Το ρόφημα του αγριοράδικου είναι ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες ίαμα  , ειδικά για παθήσεις του στήθους ,  άριστο αντιβηχικό , με ισχυρότατη αντι-ιική δράση ,
η οποία μας προστατεύει από κρυολογήματα , 
βήχα , 
τον ιό της γρίπης*
Μέλι - Το μέλι έχει ισχυρές αποχρεμπτικές, αντιβακτηριακές και...

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Mark Bittman-που είναι το λάθος σε αυτά που τρώμε

ο Mark Bittman είναι δημοσιογράφος,συγγραφέας και μάγειρας με πολύ μεγάλη επιτυχία...
στη συζήτηση αυτή στο TED προσεγγίζει με χιούμορ αλλά και καυστικό τρόπο ένα θέμα που καίει...

the vegetable orchestra!!!

αλήθεια τι μουσική θα μπορούσε να μας δώσει μια μελιτζάνα;
ή ένα καρότo;
ένα κολοκυθάκι μήπως;
ένα πράσο!!!
μήπως θα μπορούσε ένα καρότο να μετατραπεί σε κλαρίνο;
η vegetable orchestra εκτελεί με όργανα κατασκευασμένα από φρέσκα λαχανικά!!!
μιά μουσική περίεργη...
ένας ήχος παράδοξος...
ας ακούσουμε...

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

πως να μιλάμε και όλοι να θέλουν να μας ακούνε!!!

Έχετε νιώσει ποτέ όταν μιλάτε κανείς να μην σας ακούσει ή να πλήττει θανάσιμα όταν μιλάτε;
αν ναι ας αφήσουμε τον Julian Treasure να μας βοηθήσει.
Η ομιλία αυτή παρουσιάστηκε σε επίσημη συνέντευξη στο TED

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

intermezzo και Grant Green Live Newport 1966

ένας από τους μεγάλους αφανείς ήρωες και κιθαρίστας της τζαζ...
ας τον ακούσουμε!!!


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πως να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο το gel αλόης στο ψυγείο μας.


Στα τρόφιμα, όταν εκτίθενται για πολύ καιρό σε φυσικό περιβάλλον, λαμβάνουν χώρα πολλές χημικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους ή να δημιουργήσουν πρόβλημα ασφάλειας του τροφίμου και τότε λέμε πως το τρόφιμο ή τα τρόφιμα οξειδώθηκαν.
Η κατανάλωση οξειδωμένων τροφών αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο υγείας για όλους μας.
Αυτό συμβαίνει και με το gel φύλλων της αλόης.
H διαδικασία της οξείδωσης αρχίζει ακριβώς τη στιγμή που το gel έρχεται σε επαφή με τον αέρα, για αυτό όταν το συλλέγουμε το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο και το καταναλώνουμε σε τρεις με τέσσερις μέρες το πολύ.
Όμως αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχουν μερικοί τρόποι.
Ας τους δούμε
1ος τρόπος)
Ο ένας τρόπος είναι να μην εξάγουμε το ζελέ από το φύλλο, αλλά να διατηρήσουμε το φύλλο στο ψυγείο όπως είναι.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Κόβουμε με μια κάθετη τομή ένα εξωτερικό φύλλο ενός ώριμου φυτού αλόης χαμηλά..

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Για την ομορφιά μας – Μια υπέροχη μάσκα θρέψης με αλόη

Η ομορφιά ξεκινά από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να είσαι ο εαυτό σου- έλεγε η διασημότερη Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας  coco chanel
Η ομορφιά δεν είναι μια εγγενής ιδιότητα των πραγμάτων. Υπάρχει μόνο στο μυαλό του παρατηρητή- έλεγε ο κορυφαίος φιλόσοφος στην ιστορία του πνεύματος David Hume
Εγώ σήμερα θα ασχοληθώ με την ομορφιά του προσώπου μας,γιατί πιστεύω πως η ομορφιά είναι υγεία και η υγεία ομορφιά.
Για την αλόη μέχρι τώρα έχω μιλήσει πολύ λίγο και ο λόγος είναι η πληθώρα των ιδιοτήτων, των εφαρμογών, πλήθος ιστοριών αλλά και ερευνών που την συνοδεύουν.
Έτσι σκέφτηκα να αναφέρομαι σε αυτήν με διάφορα άρθρα για να γνωρίσουμε τις πιο σπουδαίες ιδιότητές της και κάποιες από τις εφαρμογές της.
     Η χρήση της αλόης vera σαν θρεπτικό βότανο, του οποίου ο ρόλος είναι καταλυτικός στη ζωή μας  και την υγεία μας, γνωρίζει νέα άνθηση τα τελευταία χρόνια.
Στο προσκήνιο την έφερε, μετά από πολλά χρόνια ξεχασμένη, και την εφάρμοσε ο εκπληκτικός Γάλλος φιλόσοφος και πρακτικός γιατρός François-Vincent Raspail περίπου το 1850...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Αλκαλικά τρόφιμα και αλκαλική διατροφή – τι μας προσφέρουν

Όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα; όξινη ή αλκαλική διατροφή;τι συνιστά την υγιεινή διατροφή; 
Αλκαλικά τρόφιμα ή όξινα; αλκαλική διατροφή ή όξινη;τι συνιστά την υγιεινή διατροφή; 
Και πολλές φορές έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις – ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει
-Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος μας απέναντι στον εαυτό μας,στους άλλους ανθρώπους,στο περιβάλλον και
στη Φύση.
– Η υγιεινή διατροφή είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας και ακολουθεί το περιβάλλον,η άσκηση,η κληρονομικότητα,το άγχος και το στρες.
– Για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο,να έχουμε καθαρό μυαλό,να έχουμε ηρεμία
να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και
να μην απογοητευόμαστε εύκολα διότι αλλιώς δεν θα είναι δύσκολο να ξεφύγουμε προς εύκολες και καταστροφικές λύσεις όπως τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

τζελ από τα φύλλα αλόης

ας παρακολουθήσουμε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο που μας δείχνει πως παίρνουμε (εξάγουμε) το τζελ από τα φύλλα αλόης
το τζελ της Aloe vera είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία εγκαυμάτων
έχει, επίσης, και άλλες λιγότερο γνωστές χρήσεις, όπως η μείωση της οδοντικής πλάκας, η θεραπεία των πληγές, μειώνει ακόμα και τη δυσκοιλιότητα...

το ζελέ της αλόης μπορεί να κρατήσει για περίπου μια εβδομάδα. μέσα σε ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο, το οποίο έχουμε πάντα στο ψυγείο και
είναι αυτονόητο ότι συλλέγουμε τη γέλη της αλόης όταν τη χρειαζόμαστε
αναφορές και πηγές:

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πρωτεΐνες και οι καλύτερες μη ζωικές πηγές τους

Πρωτεΐνες και οι μη ζωικές πηγές τους
Οι πρωτεΐνες είναι μικρομόρια.
Τα πιο διαδεδομένα μικρομόρια του σώματός μας και τα πιο πολυδιάστατα, τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους.
Η λέξη είναι ελληνική από τη λέξη «πρώτα».- Ας θυμηθούμε εδώ και το άρθρο μου:«Πρωτεΐνη -Βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή» 
Πρωτεΐνη – αυτό που είναι πρωταρχικής σημασίας, και η πρώτη πρωτεϊνική δομή  ανακαλύφτηκε το 1958 από τον Max Perutz, ο οποίος για αυτή του την ανακάλυψη βραβεύτηκε με το βραβείο νόμπελ.
Οι πρωτεΐνες λοιπόν είναι είτε δομικά συστατικά του κυττάρου, είτε συνεργούν σε κάποια από τις πάμπολλες λειτουργίες του.
Είναι δηλαδή δομικά και λειτουργικά συστατικά των οργανισμών.
Όποιες λειτουργίες παρατηρούμε στους οργανισμούς γίνονται χάρη σε αυτές
και είναι απαραίτητες οι πρωτεΐνες :
-στη διακυτταρική επικοινωνία
-στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
-στον κυτταρικό κύκλο....
read more:https://botanologia.gr/prote-nes-kai-oi-kalyteres-mi-zoikes-piges-toys/

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση

Αντιφλεγμονώδη βότανα
Αντιφλεγμονώδη -και αμέσως το μυαλό μας πάει στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Δεν υπάρχουν όμως μόνον φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση,υπάρχουν ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
Για άλλη μια φορά η φύση έχει φροντίσει και μας έχει δώσει μία μεγάλη ομάδα βοτάνων η οποία μάχεται με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις φλεγμονές του οργανισμού μας.
Όσα όμως αντιφλεγμονώδη βότανα και να πάρουμε,όσα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να πάρουμε,η δράση τους θα είναι πάντα περιορισμένη,εάν δεν σταματήσουμε να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με τροφές που πυροδωτούν τις φλεγμονές*.
Θα καταπολεμούμε προσωρινά το αποτέλεσμα αλλά η βαθύτερη αιτία θα είναι εκεί και θα μας ταλαιπωρεί,αν
δεν κατανοήσουμε και αν δεν τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες διατροφής.
Αν δεν υπάρχει μέσα μας ισορροπία και αρμονία,αν αφήνουμε ανεξέλεγκτες -χωρίς καν να κάνουμε προσπάθεια να τις διαχειριστούμε-τις καθημερινές....

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου μειώνει τους πόνους στα γόνατα

"Ευκάλυπτος" ισχυρότατο αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες
και ειδικά το αιθέριο έλαιό του!

Ο ευκάλυπτος εκτός από αντιπυρετικές,αντιβιοτικές,
αντισιπτικές,
αντιβακτηριακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες έχει και ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις.
Τις ισχυρότερες αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ευκάλυπτου τις βρίσκουμε στο αιθέριο έλαιό του!
Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου έχει τόσο ισχυρές  αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό ίαμα για τους πόνους,ειδικά τους πόνους στα γόνατα.
Εκτός από τον πόνο το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου μειώνει και καταστέλλει τις φλεγμονές,
η δε αίσθηση δροσιάς,χαλάρωσης και τόνωσης που μας χαρίζει κατά την επάλειψη, καταπραΰνουν ακόμα και ισχυρότατους πόνους στα γόνατα από την αρθρίτιδα.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative MedicineEvidence-Based επισημαίνει ότι ακόμα και η εισπνοή αιθέριου ελαίου ευκάλυπτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής μετά από ολική αρθροπλαστική επέμβαση στο γόνατο.
Επίσης οι εισπνοές του μειώνουν....
read more:https://botanologia.gr/to-aitherio-elaio-eykalyptoy-meionei-toys-ponoys-sta-gonata/

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Λεμόνι και ανανάς εξισορροπούν το pH του οργανισμού μας

Όσοι από μας καταφέρνουν να καταναλώνουν τρόφιμα που δεν διαταράσσουν το pH του οργανισμού τους ακολουθούν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και κατά συνέπεια έχουν σε καλή κατάσταση τη συνολική τους υγεία!
Η διατροφή που δεν διαταράσσει το pH του οργανισμού είναι η υγιεινή και κατ΄επέκταση η αλκαλική διατροφή
Και όπως έχω πει και σε προηγούμενο άρθρο μου όταν λέμε αλκαλική διατροφή εννοούμε τη διατροφή που διατηρεί το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία ούτως ώστε ιστοί και κύτταρα να παραμένουν υγιή και να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά χαρίζοντάς μας ευεξία και ευζωία.
Η αλκαλική διατροφή δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,
αποτοξινώνει τον οργανισμό μας,
δημιουργεί ισορροπία στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη κυκλοφορία του αίματος,
ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό του λίπους,
αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνωσης στο αίμα...

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ένα σπιτικό ελιξίριο τριών ισχυρών τροφίμων που “ξεβουλώνει” τις αρτηρίες

Ένα σπιτικό ελιξίριο – ίαμα από τρία ισχυρά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει να «ξεβουλώσουμε» τις αρτηρίες μας – αθηροσκλήρωση
Όπως γνωρίζουμε η κύρια αιτία της απόφραξης των αρτηριών είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν κορεσμένα λίπη ,χημικές ουσίες και τοξίνες.
Όπως όμως υπάρχουν τρόφιμα που «φράζουν» τις αρτηρίες έτσι
υπάρχουν και τρόφιμα που τις «καθαρίζουν».
Με το συνδυασμό λοιπόν και την καθημερινή κατανάλωση αυτών των τριών τροφίμων και τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφών,μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε και να «καθαρίσουμε» τις αρτηρίες και να απαλλαγεί το αίμα από το λίπος.
Είναι ένα ποτό που αποτελείται από σκόρδο, λεμόνι και τζίντζερ....

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Quick tip – Ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια

Αναπαράσταση της ενέργειας που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση τροφής
wikipedia.org
Quick tip – Οι απαιτήσεις μας σε ενέργεια
Τι είναι
Μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.
Η ενέργεια αυτή απαιτείται για τη διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, της σύστασης του ανθρωπίνου σώματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, με στόχο το δια βίου καλό επίπεδο υγείας.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια αφορούν επίσης στην ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξη τους, καθώς και οι μητέρες στην περίοδο της εγκυμοσύνη και του θηλασμού.
Σε έναν υγιή πληθυσμό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα αλλά και αυτής που καταναλίσκεται.
Πηγές
Μία σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη) είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-anagkes-toy-anthropinoy-organismoy-se-energeia/

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου" 

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τα φυτικά φυσικά προϊόντα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους

Ως φυσικό προϊόν χαρακτηρίζεται μια χημική ένωση, μια ουσία ή μια χημική ένωσή ή ένα σύνολο χημικών ουσιών που παράγεται από έναν ζωντανό οργανισμό, φυτό,
ζώο, μικροοργανισμό, και ως εκ τούτου απαντά στη φύση.
Ο όρος συμπεριλαμβάνει τα εκχυλίσματα και τις χημικές ουσίες που μπορούν να απομονωθούν από αυτά.
Τα φυσικά προϊόντα έχουν φαρμακολογικές ή βιολογικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν θεραπευτική δράση έναντι ασθενειών.
Απαντώνται ως δραστικά συστατικά στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη ιατρική, είτε ως εκχυλίσματα, είτε ως καθαρές χημικές ουσίες.
Τα φυσικά προϊόντα, λόγω της πολυπλοκότητας της χημικής τους δομής, αποτελούν πηγή έμπνευσης για νέες χημικές δομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή ήδη χρησιμοποιούνται ως φάρμακα.
Τα φυσικά προϊόντα διαθέτουν από μόνα τους την δραστικότητα, την επιλεκτικότητα και τα φαρµακοκινητικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν, κλινικά χρήσιμους, φαρµακευτικούς παράγοντες...