Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

μαστίχα:τα οφέλη της,η ιστορία της και γιατί η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό ελληνικό superfood

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας που εικάζαμε πως υπήρχαν, ενώ έχει φανερώσει και άλλα που δεν γνωρίζαμε.
Δάκρυ από βάλσαµο 
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή.
Ωστόσο, στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρητίνη που βγαίνει από τα μαστιχόδενδρα περιέχει κυρίως τερπένια (ιδίως ολεανολικό οξύ), ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ανιχνεύθηκαν, επίσης, πολυφαινόλες, οι γνωστές ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.
Ευεργετικά οφέλη
Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.
Μοναδικά τερπένια όπως το απινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές της.
Μαστίχα και στοματική υγιεινή
Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος.
Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.
Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα.
Σειρά επιστημονικών ερευνών με επικεφαλής τη δρα Alev Aksoy απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας ουσιαστικό από τερηδόνα.
Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθόριο (συγκεκριμένα φθοριούχο νάτριο), στοιχείο με γνωστή αντιτεριδονική δράση, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή στοματική υγιεινή.
Θωρακίζοντας το πεπτικό σύστημα
Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα.
Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού*.
Μελέτη, που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο στο Σκυλίτσειο γενικό νοσοκομείο Χίου, αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας της Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη21 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα5 που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.
Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον δρα Farhad U. Huwez. ο οποίος, με τρεις δημοσιευμένες μελέτες-αναφορές6·7·8, εκθειάζει τπ δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και τον αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το 1982 οι Αυστραλοί ερευνητές Barry Marshall και Robin Warrenανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου για την εποχή βακτηριδίου, που αρχικά ονόμασαν Campylobacter Pyloridis.
Η τελική ονομασία όμως, η οποία καθιερώθηκε, είναι Helicobacter Pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).
Η ανακάλυψη αυτή ήρθε να ανατρέψει τις ως τότε αντιλήψεις που θεωρούσαν ότι το στομάχι δεν αποικίζεται από βακτήρια.
Σημειώστε πως το 10-20% των ατόμων με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα αναπτύξουν κάποια στιγμή πεπτικό έλκος.
Ουσιαστικά, άτομα με λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έλκος από άτομα που δεν έχουν προσβληθεί!
Και κατά της νόσου crohn
Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Gastroenterology, έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείω on της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό), μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες (δόση 2.2 γρ./ημέρα). 
Γενικότερα, η κατανάλωση μαστίχας φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση στα επίπεδα ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες (όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, CRP και η ιντερλευκίνη 6, IL-6) σε ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn.
Τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτό που δρα ευεργετικά στη φλεγμονή είναι η μαστίχα αυτή καθαυτή (το σύνολο των συστατικών της) και όχι απομονωμένα τα διάφορα συστατικά της.
Πάντως, ο μικρός αριθμός ατόμων που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη, σίγουρα σηματοδοτεί την ανάγκη και άλλων επιστημονικών ερευνών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή σουμπεράοματα.
Ασπίδα και έναντι των καρδιαγγειακών
Η μαστίχα Χίου φαίνεται να παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς μελέτες1011 δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης α. ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (μια διαδικασία που βάζει τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία).
Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου, αποδείχθηκε12 πως μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στη μελέτη σε ανθρώπους10, η οποία έδειξε μείωση της χοληστερόλης με την κατανάλωση 5 γραμμαρίων σκόνης μαστίχας καθημερινά, διαπιστώθηκε και στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα ενζύμων που σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν και για ηπατοπροστατευτική δράση.
Οι αντικαρκινικές της επιδράσεις σε εργαστηριακό επίπεδο
Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχύ εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.
Τα συστατικά της μαστίχας που ανήκουν στην τάξη των τριτερπενοειδών εικάζεται πως είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες13, οι οποίες αφορούν κυρίως τον αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, μέσω εξωγενών και ενδογενών μονοπατιών της απόπτωσης (του «προγραμματισμένου» δηλαδή κυτταρικού θανάτου).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες τπς μαστίχας πιστοποιούνται μέσα από εργαστηριακά πειράματα και όχι από κλινικές μελέτες ή/και παρατηρήσεις σε ανθρώπους. 
Μία ουσία ή ένα σύνολο ουσιών, που εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε επιλεγμένες κυτταρικές σειρές ή σε πειραματόζωα, δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους.
Όμως τέτοιες μελέτες αποτελούν συχνά το εφαλτήριο για να διερευνηθούν ανάλογες επιδράσεις και στους ανθρώπους.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως στο μέλλον θα έχουμε όλα εκείνα τα ικανά στοιχεία, που θα αναδείξουν το δάκρυ του μαστιχόδεντρου σε ασπίδα έναντι του καρκίνου και στους ανθρώπους.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οδηγίες χρήσης μαστίχας
Η μαστίχα Χίου είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Άλλα κομμάτια είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Άλλα κομμάτια είναι λίγο πιο μαλακά και άλλα λίγο πιο σκληρά.
Τον χειμώνα συνήθως είναι πιο σκληρά λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Επίσης συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) τα μικρά κομμάτια είναι λίγο σκληρότερα από τα μεγαλύτερα καθότι "στεγνώνουν"και σκληραίνουν πιο σύντομα από τα μεγάλα κομμάτια.
Τα μικρά κομμάτια της μαστίχας είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο σε σκόνη γιατί είναι πιο ξερά και τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πιο κατάλληλα για μάσημα γιατί είναι γενικώς πιο μαλακά.
Η κίτρινη μαστίχα είναι συνήθως πιο ξερή ενώ όσο πιο λευκή είναι σημαίνει ότι είναι πιο φρέσκια και πιο μαλακή.
Για να μασήσετε την φυσική μαστίχα Χίου ως τσίχλα:
Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι μαστίχας (ή σπάστε μισό μεγάλο) και μασήστε το.
Αν είναι μαλακό συμπληρώστε την ποσότητα που θα μασήσετε με ένα πιο σκληρό.
Αν το αρχικό κομμάτι είναι σκληρό διαλέξτε και ένα πιο μαλακό για να συμπληρώσετε την απαιτούμενη ποσότητα που θέλετε να μασήσετε.
Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η μαστίχα μετά από λίγο μάσημα μαλακώνει καθώς θερμαίνεται από την θερμοκρασία του στόματος.
Για να χρησιμοποιήσετε την φυσική μαστίχα*:
Μπορείτε να τρίψετε την φυσική μαστίχα σε σκόνη ή να αγοράσετε έτοιμη τριμμένη μαστίχα σε σκόνη
Αν θέλετε να τρίψετε την δική σας μαστίχα προτιμήστε ψιλή μαστίχα (μικρά κομμάτια μαστίχας)
Βάλτε την στην κατάψυξη για μερικές ώρες και μετά -ενόσω είναι ακόμη παγωμένη- βάλτε μικρή ποσότητα (50-100gr) μαστίχας σε ένα μπλέντερ για να την κάνετε σκόνη. Εναλλακτικά για πολύ μικρές ποσότητες (πχ μία, δύο δόσεις) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα γουδί για την σπάσετε σε μικρά μικρά κομματάκια μαστίχας.
Η κατάποση της μαστίχας βοηθάει: διαβητικούς, πάσχοντες από χοληστερίνη, στομαχόπονο, καούρες / ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου. Αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και καταπραΰνει τον πόνο του στομάχου.
Συνήθης δοσολογία*
Κάθε πρωί, 15-20 λεπτά πριν το πρωϊνό, καταπίνετε 1g σκόνη που είναι ένα κοφτό δοσομετρικό κουταλάκι που συνήθως στέλνουμε σε κάθε παραγγελία σας σε σκόνη μαστίχας (δείτε εικόνα δεξιά), ή μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού αν δεν έχετε το δοσομετρικό κουταλάκι.
Η μαστίχα δεν διαλύεται σε νερό
Για εύκολη κατάποση βάλτε την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πάνω στην γλώσσα σας και πιείτε αμέσως μετά μερικές γουλιές νερό.
Σε έντονες ενοχλήσεις η ίδια δόση μπορεί να επαναληφθεί και το βράδυ.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
η μαστίχα είναι ...φαινόμενο!
ιστορικά στοιχεία
Η Μαστίχα, αυτός ο μαγικός και μοναδικός “θησαυρός”, παράγεται μόνο στο Νότιο τμήμα της Χίου και πουθενά αλλού στον κόσμο. Καμία ακόμη επιστημονική έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία αυτού του φαινομένου, γιατί η Μαστίχα είναι πράγματι ένα …φαινόμενο.
Είναι ένα αμάλγαμα φανταστικής ευωδιάς και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων με πλούσια και μοναδική ιστορία.
Ακόμα και στην αρχαιότητα λατρευόταν ως θεά. 
Το πάθος, ο ενθουσιασμός, το μεράκι και η φλογερή αγάπη του Φαρμακοποιού και Ερευνητή Γιάννη Σόδη για τη Μαστίχα, έκαναν ένα όνειρο αληθινό, να αποκτήσει η  Μαστίχα μια οικουμενική διάσταση με την εφαρμογή της στην κοσμετολογία. 
Η αξιοποίηση της Μαστίχας όχι μόνο στην φαρμακολογία αλλά και στην κοσμετολογία είναι μία πρωτοπορία των Εργαστηρίων Σόδης τα οποία δημιούργησαν τα αγνά καλλυντικά Mastic Spa, για τον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί. 
Το “ταξίδι” της Μαστίχας ξεκίνησε...  Μοιραστείτε μαζί μας το όνειρο και ακολουθήστε μας  σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι της Μαστίχας στην κορυφή!
Η μαστίχα Χίου
στην αρχαιότητα λατρευόταν ως Θεά…
Η Μαστίχα είναι ο καρπός του Μαστιχόδεντρου.
Το Μαστιχόδεντρο είναι θάμνος αειθαλής με ύψος 2-3 μέτρα και φύλλωμα βαθυπράσινο. Η πλήρης ανάπτυξη του επέρχεται σε 40-50 χρόνια. Το δέντρο αρχίζει να δίνει Μαστίχα μετά τον 5ο χρόνο. Ο κύκλος ζωής του δέντρου είναι 100 χρόνια.
Η Μαστίχα καρποφορεί μόνο σε ένα σημείο του πλανήτη (στο Νότιο τμήμα της Χίου). Καμία έρευνα δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει την αιτία αυτού του φαινομένου.
Η παράδοση αναφέρει ότι η Μαστίχα ήταν το “δάκρυ” του σχίνου στα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Ισίδωρος (253 μ.Χ.) κάτω από ένα Μαστιχόδεντρο.
Αυτό βέβαια αφορά τη Χριστιανική παράδοση και μόνο, μιας και η Μαστίχα χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχουν βρεθεί φύλλα σχίνου, που χρονολογούνται σε 6 εκατομμύρια έτη!
Παλαιότερες αναφορές τονίζουν ότι η μοναδικότητα της γης στα Νότια της Χίου οφείλεται σε υποθαλάσσια ηφαίστεια της περιοχής.
Από την αρχαιότητα μέχρι και τη Νεώτερη  Ελλάδα η Μαστίχα αντιμετωπίζονταν με απίστευτο σεβασμό ανά τον Κόσμο. “Εκ δε των προς τους καθ’ ημάς χρόνους επισκεφθέντων την Χίον, ουδείς παρέλειπε να περιγράφει εκθειάζων το δε φυτόν και τον καρπόν.”
Για τη Μαστίχα πραγματεύονται οι Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Γαληνός, Ιπποκράτης, Απολλόδωρος, Πλίνιος, Ερμόλαος κ.α.
Διοσκουρίδης
(1ος Αιώνας Ιατρός-Βοτανολόγος “Πατέρας της Φαρμακολογίας”)
•    Δίνει λάμψη στο πρόσωπο.
•    Προστατεύει τα ούλα.
•    Ασπρίζει τα δόντια.
•    Ιδανική κατά των εγκαυμάτων.
•    Βοηθά στην δυσπεψία, την αναπαραγωγή του αίματος και μαλακώνει τον βήχα, τονώνει τις φωνητικές χορδές, θεραπεύει τις κοιλιακές διαταραχές και τα καρκινώματα τα εμφανιζόμενα στο στομάχι.
•    Παθήσεις της μήτρας.

“Γεννάται δε ρητίνη εξ’ αυτής (της σχίνου) χρησιμεύοντας προς αίματος αναγώγας και προς παλαιάν βήχα πινόμενη. Μιγνύται δε και σμίγμασιν οδόντων και επιχρίσμασι προσώπου στιλβοποιούσα, και ούλων εστί σταλτική”
Διοσκουρίδης

“Καθ’ ήν ο σχίνος φύεται είς την γήν εκείνη μονήν της Χίου, τήν επότισαν τα δάκρυα και το αίμα του μάρτυρος Ισιδώρου”
(Μιχαήλ Ιουστινιάνης 1667 μ.Χ.)

ακόμη
•    Οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από ξύλο Μαστιχιάς, το οποίο το βουτούσαν σε Μαστιχέλαιο (Sonnini).
•    “Το Μαστιχέλαιον εκ του καρπού ή του κόκκου του δέντρου συνθλιβομένου, ήτο δε θεραπευτικόν κατά της τριχοπτώσεως και της φλεγμονής του στόματος”. 
•    Η μαστίχα ήταν το κύριο συστατικό ταρίχευσης για τις μούμιες στην αρχαία Αίγυπτο! (Ηρόδοτος-Διόδωρος)
•   “Κόκκου το ενδόν το λευκόν μέλιτι δεύσας και μίξας, αλείφειν την ρίνα ή σχίνον λευκόν ή δάκνυται”  (Ιπποκράτης)
•    Η Gatefosse, (η μεγαλύτερη εταιρεία Χημικών της Γαλλίας) αναφέρεται, σε μια εργασία που έγραψε, σχετικά με τη Χίο και τη Μαστίχα, η οποία δημοσιεύτηκε, στο Γαλλικό περιοδικό “Σύγχρονα Αρώματα” ότι οι Οδοντίατροι, χρησιμοποιούν την μαστίχα, στα χαλασμένα δόντια, για να δυναμώσουν τα ούλα και σαν στοματικό αντισηπτικό. Τόνισε επίσης, ότι, όλες οι οδοντόκρεμες, θα μπορούσαν να περιέχουν μαστιχέλαιο. 
Αγία Γραφή
Οι μεταφραστές της Αγίας Γραφής υιοθετούν την άποψη ότι ο όρος “σχίνος”, που υπάρχει στα κείμενά της αναφέρεται στο Μαστιχόδεντρο.
Η Μαστίχα αναφέρεται και στην Αποκάλυψη.
Αποτελεί δε και συστατικό του Άγιου Μύρου.
Η Μαστίχα αποτελούσε ανέκαθεν το ανάχωμα στην τυραννία των κατακτητών για το νησί της Χίου. 
Bυζαντινά χρόνια
Στα Βυζαντινά χρόνια, το εμπόριο της Μαστίχας ήταν μονοπώλιο του αυτοκράτορα.
Η Μαστίχα την εποχή εκείνη ήταν πασίγνωστη και πολύ δημοφιλής στα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.
Κατά την κυριαρχία του νησιού από τους Γενοβέζους ιδρύθηκε η “Μαόνα”, ένα είδος μονοπωλιακής επιχείρησης, που είχε την ευθύνη της διαχείρισης της Μαστίχας. Αντιμετωπίζονταν με την αξία του χρυσού και όσοι δοκίμαζαν να κλέψουν ή έκλεβαν Μαστίχα τιμωρούνταν με αυστηρότατες ποινές (από πρόστιμο μέχρι απαγχονισμού.)
“Όστις αν σώος έν Χίω ζην εθέλης. Μαστίκων φυλάξας μη ποτέ κλέπτης πέλης.”
Η μεγάλη αξία που είχε η Μαστίχα εκείνη την εποχή φαίνεται και από το γεγονός ότι την έδιναν και σαν προίκα.
“…των δίνουν και μαστίχιν κεφαλισιμιόν πεντάρια (τόσα)… Και μαστίχι λίτρες δέκα…”
τουρκοκρατία
Στην Τουρκοκρατία οι κάτοικοι που ασχολούνταν με την Μαστίχα είχαν ειδικά προνόμια. Τα Μαστιχοχώρια είχαν πετύχει αυτοδιοίκηση και απλά υποχρεούνταν να καλλιεργούν τη Μαστίχα και να την αποδίδουν στον “Σακιζ-εμινι” (φοροεισπράκτορα της Μαστίχας). Στο κοράνιο ο Μωάμεθ συνιστά τη χρήση της Μαστίχας στους πιστούς του.
Το μεθυστικό άρωμα της Μαστίχας ήταν η αιτία που χρησιμοποιούσαν οι μωαμεθανοί την Μαστίχα στο ψωμί τους. 
αίγυπτος
Οι Αιγύπτιοι έριχναν τη Μαστίχα στα πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούσαν για το νερό. Πολλές φορές αναγκάζονταν να πίνουν νερό κακής ποιότητας και το άρωμα της Μαστίχας το έκανε πιο εύγεστο.
Χριστόφορος Κολόμβος
Ο μεγάλος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν μεταξύ άλλων και προμηθευτής Ιατρικών βοτάνων.
Ήταν γνώστης των Φαρμάκων από τα ταξίδια του και τις επισκέψεις του σε διάσημα Φαρμακεία της εποχής.
Από τα πολλά φυτά τα οποία είχαν ιατρική αξία, ο Κολόμβος πίστευε ότι είχε αναγνωρίσει την αλόη, η οποία χρησιμοποιείτο ως καθαρτικές παστίλιες τον 15ο αιώνα, και τη Μαστίχα, που είχε πολύ υψηλή τιμή, χάρη στις αντιβακτηριακές της δράσεις και για την εκτεταμένη χρήση της κατά της χολέρας.
Σε κάποιο από τα ταξίδια του, επισκέφτηκε το νησί της Χίου, (διασώζεται το σπίτι όπου λέγεται ότι έμεινε κατά την παραμονή του εκεί, στο Πυργί, κεφαλοχώρι των Μαστιχοχώρων), όπου στρατολόγησε πολλούς ναυτικούς. 
H Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος ήταν σε πολλές περιπτώσεις, οι χρηματοδότες των ταξιδιών του Κολόμβου.
Εις αντάλλαγμα ο Κολόμβος τους προμήθευε με δώρα και ό,τι ξεχωριστό και πολύτιμο εύρισκε στα μέρη που επισκέπτονταν.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 1493, ο Κολόμβος, έγραψε γράμμα, στον Luis De Saιnt Angel, θησαυροφύλακα του Aragon, γνωστοποιώντας του την ανακάλυψη της Μαστίχας, στον Νέο Κόσμο.
“Για να μιλήσω συμπερασματικά, μόνο για αυτά που έγιναν κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου, οι Μεγαλειότητές τους (Η Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος της Ισπανίας) θα δουν, ότι μπορώ να τους δώσω όσο χρυσό θέλουν, εάν μου δώσουν λίγη βοήθεια, μπαχαρικά και μετάξι, όσο οι μεγαλειότητές τους έχουν την δυνατότητα να φορτώσουν, και Μαστίχα (έμφαση από τον Κολόμβο) όση οι μεγαλειότητές τους θελήσουν, η οποία μέχρι τώρα έχει ανακαλυφθεί μόνο στην Ελλάδα, στο νησί της Χίου.
” Εάν η αξία των άλλων προϊόντων υπολογίζονταν, βάση του βάρους τους σε ασήμι, ο Κολόμβος υπολόγιζε, την αξία της Μαστίχας σε χρυσό!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από μακρόχρονη εμπειρία και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
mastic.gr
http://www.masticspa.com/mastic/history
politischios.gr
vita.gr
fortunegreece.com