Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πηγή ζωής

Συντάκτης: 
Το νερό αποτελεί την πηγή της ζωής. Δεν έχει θρεπτική αξία, αλλά είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί το μεγαλύτερο ομογενές συστατικό του ανθρώπινου σώματος σε ποσοστό 50-60% του συνολικού σωματικού βάρους.

Ο μυϊκός ιστός περιέχει περίπου 75% νερό. Η σημασία του είναι ιδιαίτερη κατά τους θερμούς μήνες και ιδίως για όσα άτομα ασκούνται. Απώλεια νερού από το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της απόδοσης της φυσικής δραστηριότητας και πιθανώς σε προβλήματα υγείας.

Απώλεια νερού από το σώμα έχουμε με:

● την άδηλο αναπνοή του δέρματος ● την αναπνοή

● την εφίδρωση ● τα ούρα ● τα κόπρανα

Σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω έντονης ή και μεγάλης διάρκειας φυσικής δραστηριότητας η απώλεια νερού μέσω της εφίδρωσης είναι μεγάλη.
Η βασικότερη όμως απώλεια γίνεται μέσω των ούρων. Επίσης, κάποιες αμφιλεγόμενες και αντιεπιστημονικές μέθοδοι μείωσης βάρους, που βασίζονται σε υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη διούρηση, λόγω της παραγωγής ουρίας που πρέπει να αποβληθεί.

Από την άλλη, οι κύριες πηγές προσλαμβανόμενου νερού είναι:
● τα υγρά ● το νερό των τροφών

Κατά τη διάρκεια της άσκησης σε θερμό περιβάλλον, όπως είναι αυτήν την εποχή στη χώρα μας, ο ρυθμός εφίδρωσης είναι περίπου 2 με 3 λίτρα την ώρα. Αυτή η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να χαρακτηριστεί ως αφυδάτωση και όχι μόνο μπορεί να μειώσει τη σωματική απόδοση, αλλά και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. «Αν είσαι καλά ενυδατωμένος, η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλέψει έντονα», αναφέρει ο J. Batson, αθλητίατρος, μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση η καρδιά επιβαρύνεται.

Μέσω της εφίδρωσης υπάρχει μεγάλη απώλεια νατρίου, καλίου και μαγνησίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει θερμικές κράμπες στους αθλούμενους.
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμική εξάντληση -μοιάζει με λιποθυμία και οφείλεται στη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Τέλος, πιο συχνά στους ηλικιωμένους, αλλά όχι μόνο, μπορεί να προκληθεί θερμοπληξία.
Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα και φυσικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η δίψα είναι δείκτης ότι υπάρχει ανάγκη για νερό, αλλά σ' αυτό το στάδιο συνήθως το άτομο είναι ήδη αφυδατωμένο. Το ιδανικό είναι να μη φτάσει κάποιος σ' αυτό το σημείο.
Από τις πιο απλές μεθόδους για να διαπιστώσει κάποιος την κατάσταση ενυδάτωσής του είναι να παρατηρήσει το χρώμα των ούρων του. Το σκούρο χρώμα δείχνει αφυδάτωση, ενώ όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο καλύτερα ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή στην ενυδάτωσή μας αυτό το καλοκαίρι. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης (λόγω της διούρησης που προκαλούν) τις ζεστές ώρες της ημέρας και προτιμάμε το νερό και τους φυσικούς χυμούς. Και πάνω απ' όλα, μην υποτιμάμε την έλλειψη του στοιχείου της ζωής στο σώμα μας.

* Διαιτολόγος MSc,αντιπρόεδρος της ΕΔΔΕ
(Ενωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας)
πηγή;efsyn.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε:
οι φλούδες των φρούτων μπορούν να καθαρίσουν το νερό από τους ρύπους botanologia.blogspot.g
βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή:το νερό botanologia.blogspot.gr
ας μιλήσουμε λίγο για το νερό botanologia.blogspot.gr