Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ,τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ποιο από τα δυο αγαπημένα γλυκά των γιορτών των Xριστουγέννων να προτιμήσουμε;
Γιορτινά τραπέζια,πανέμορφα αλεξανδρινά,περίτεχνα κεριά και πιατέλες γεμάτες γλυκά.
Και τι γλυκά!
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!
Αν είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον –“ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΙΣ”– είναι ιεροσυλία μια τέτοια προτροπή αυτές τις μέρες!
Και τι γίνεται με τα κιλά μας;
Πολύ σωστά να μου απευθύνετε μια τέτοια ερώτηση.
Και απαντώ-Όχι απαγόρευση,κάθε απαγόρευση πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα – βουλιμία και στη συνέχεια παχυσαρκία.
Και τι κάνουμε;
read more:https://botanologia.gr/melomakarona-kai-koyrampiedes-ta-agapimena-glyka-ton-giorton/

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Βότανα,φρούτα και λαχανικά για υγεία και ευεξία και δέρμα γεμάτο ομορφιά.

Βότανα-φρούτα-λαχανικά και πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις
ρυτίδες εκ των έσω-φυσικά όπλα και στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας και της νεανικότητας του δέρματός μας
Το δέρμα μας επειδή,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το πιο ορατό από τα όργανά μας γίνεται άμεσα αντιληπτή κάθε του αλλαγή.
Έτσι ανά πάσα στιγμή γνωρίζουμε τη διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας μας,
η οποία ξεκινά από τη στιγμή που γεννιόμαστε και η αιώνια επιθυμία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ήταν και είναι να ζουν περισσότερο,
να παραμένουν νέοι όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ή τουλάχιστον να φαίνονται νεότεροι.
Είμαστε κοινωνικά, σεξουαλικά και σωματικά ενεργοί όλο και περισσότερο χρόνο,
γιατί πρέπει οι ρυτίδες μας να μας θυμίζουν πάντα το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου;

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ανοίγει την πόρτα για την περαιτέρω διερεύνηση της δομής και των λειτουργιών των ανθρώπινων θαλαμικών πυρήνων του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τη λειτουργία των πυρήνων του εγκεφάλου
Μια διεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής το Ερευνητικό Κέντρο BCBL, ανοίγει την πόρτα για την περαιτέρω διερεύνηση της δομής και των λειτουργιών των ανθρώπινων θαλαμικών πυρήνων και τη συμμετοχή τους σε νόσους όπως το Alzheimer, η δυσλεξία, η επιληψία, το  Huntington και η σχιζοφρένεια.

Ο θάλαμος είναι μία από τις πιο σημαντικές δομές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι πυρήνες του διανέμουν τις πληροφορίες και όλων των αισθήσεων του ανθρώπου, με μόνη εξαίρεση την οσμή. Επιπλέον, εμπλέκονται σε πολλές λειτουργίες όπως η προσοχή, η ευαισθητοποίηση και η αντίληψη. Η σημασία του είναι τέτοια ώστε αν ο θάλαμος τραυματιστεί, το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα.
Μέχρι τώρα, κάθε φορά που κατέγραφαν τη δραστηριότητα του θαλάμου, οι ειδικοί δεν διέκριναν επαρκώς τους πυρήνες του, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι στη λειτουργία τους και στις συνδέσεις τους με τον εγκεφαλικό φλοιό, συνεπώς δεν μπορούσαν και να εξετάσουν την πιθανή συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε ασθένεια.

Τώρα, μια διεπιστημονική μελέτη με τίτλο «Ένας πιθανοτικός άτλας των ανθρώπινων θαλαμικών πυρήνων συνδυάζοντας ex νίνο μαγνητική τομογραφία και ιστολογία», τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Neuroimage» και η οποία έγινε με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Basque Centre για τον εγκέφαλο και την ομιλία (BCBL), το University College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha παρουσιάζει τον πρώτο πιθανό άτλα (χάρτη) του θαλάμου που μπορεί να αξιολογήσει αξιόπιστα τους διαφορετικούς πυρήνες και τις συγκεκριμένες λειτουργίες τους.

Αυτός ο νέος άτλας μπορεί να αναγνωρίσει τους διαφορετικούς θαλαμικούς πυρήνες με δεδομένα νευροαπεικόνισης και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες ασθένειες. Ο πιθανολογικός χαρακτήρας του το καθιστά ως το πρώτο εργαλείο αυτού του τύπου που μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του θαλάμου του κάθε ατόμου.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής του BCBL, Kepa Paz-Alonso με αυτό το εργαλείο, θα μπορέσουν οι επιστήμονες να προχωρήσουν στην κλινική μελέτη διαταραχών όπως η δυσλεξία και ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια, η επιληψία, η νόσος Huntington και το Alzheimer.

Σε μια πρώτη φάση, οι επιστήμονες πήραν έξι ανθρώπινους εγκεφάλους και τους υπέβαλαν σε δοκιμές μαγνητικού συντονισμού υψηλής ανάλυσης. Στη συνέχεια, έβαλαν ελάσματα σε 12 θαλάμους (δύο ανά εγκέφαλο) για να παρατηρήσουν τους τύπους των νευρώνων και να οριοθετήσουν τους 26 θαλαμικούς πυρήνες στους οποίους διαιρείται ο άτλας.

Μόλις δημιουργήθηκε ο άτλας, άρχισαν οι δοκιμές επικύρωσης. Οι ερευνητές εξέτασαν, μεταξύ άλλων 213 άτομα με Αλτσχάιμερ και 161 άτομα που ήταν υγιή. Ο πιθανοτικός αυτός άτλας κατέστησε δυνατή τη διάκριση μεταξύ ατόμων που πάσχουν από τη νόσο και των υγιών ατόμων με ακρίβεια 88%.
Όπως λέει, ο Juan Eugenio Iglesias, ερευνητής στο University College του Λονδίνου, ο νέος άτλας λειτουργεί καλά, ανταποκρίνεται επαρκώς στις του θαλαμικού πυρήνα, είναι ακριβής, προσαρμόζεται σε πολλαπλές εικόνες συντονισμού και μπορεί να ταξινομεί κατάλληλα ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή χωρίς.

Όσον αφορά τη δυσλεξία, ο Kepa Paz-Alonso ισχυρίζεται ότι χάρη σε αυτό το εργαλείο θα μπορέσουν να εκτελέσουν μια ακριβέστερη και αξιόπιστη εξέταση του ποιοι θαλαμικοί  πυρήνες εμπλέκονται και πώς, λειτουργικά και δομικά συνδέονται με διαφορετικές περιοχές του κυκλώματος ανάγνωσης και με ποιες οπτικές ή ακουστικές διαταραχές και διαταραχές υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής (ADHD).
Πολλές από τις μελέτες για τη δυσλεξία, όπως λέει δείχνουν μια θαλαμική εμπλοκή, τώρα όμως οι επιστήμονες θα έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τους πυρήνες που συνδέονται μεταξύ τους. Δεν θα είναι πλέον ο θάλαμος στο σύνολό του, αλλά συγκεκριμένοι πυρήνες, οπτικοί ή ακουστικοί και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε λειτουργία στην οποία εμπλέκεται ο πυρήνας και οι συνδέσεις του.

Βιβλιογραφική αναφορά:
Juan Eugenio Iglesias, Ricardo Insausti, Garikoitz Lerma-Usabiaga, Martina Bocchetta, Koen Van Leemput, Douglas N. Greve, Andre van der Kouwe, Νευροαπεικονιστική Πρωτοβουλία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, Bruce Fischl, César Caballero-Gaudes και Pedro M. Paz-Alonso.
πηγή:naftemporiki.gr

Το βακτήριο Staphylococcus epidermidis,που βρίσκεται στο δέρμα μας

 
Το βακτήριο Staphylococcus epidermidis αποτελεί κύρια αιτία επικίνδυνων λοιμώξεων ύστερα από χειρουργική επέμβαση, ωστόσο δεν του έχει δοθεί η δέουσα σημασία από τους ειδικούς
Ξεχάστε το MRSA και το E.coli.
Υπάρχει ένας νέος (για την ακρίβεια παλαιός, ωστόσο τώρα αρχίζουν οι περισσότεροι ειδικοί να ασχολούνται μαζί του) βακτηριακός «εχθρός» που γίνεται ολοένα και ισχυρότερος εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του στα αντιβιοτικά.
Και μάλιστα ο βακτηριακός αυτός «εχθρός» κατοικεί στο δέρμα όλων των ανθρώπων του πλανήτη!

Παραγνωρισμένος κίνδυνος
Το βακτήριο Staphylococcus epidermidis, στενός συγγενής του MRSA, αποτελεί κύρια αιτία εν δυνάμει επικίνδυνων για τη ζωή λοιμώξεων ύστερα από χειρουργική επέμβαση, ωστόσο τόσο οι κλινικοί γιατροί όσο και οι ερευνητές δεν του έχουν δώσει τη δέουσα σημασία λόγω της αφθονίας του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τώρα, ερευνητές από το Κέντρο Milner για την Εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ,μεταξύ των οποίων και ο έλληνας ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας και Βιοχημείας Λεονάρδος Μάγειρος, προειδοποιούν ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν πόσο σοβαρή απειλή συνιστά αυτός ο μικροοργανισμός για την υγεία πολλών ανθρώπων.
Αναφέρουν επίσης ότι είναι ανάγκη να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις και τα οποία πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα 61 γονιδίων τα οποία επιτρέπουν σε αυτό το υπό φυσιολογικές συνθήκες αβλαβές βακτήριο του δέρματος να προκαλεί σοβαρές, εν δυνάμει θανατηφόρες, λοιμώξεις.
Ελπίζουν ότι η κατανόηση σχετικά με το γιατί ορισμένα στελέχη του S.epidermidis προκαλούν νόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσει στο μέλλον στον εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο από λοίμωξη εξαιτίας του προτού μπουν στο χειρουργείο.

Η ανάλυση που αποκάλυψε τα 61 επίμαχα γονίδια
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα από το δέρμα ασθενών που είχαν υποστεί λοίμωξη μετά την υποβολή τους σε επεμβάσεις αποκατάστασης καταγμάτων ή αρθροπλαστικών ισχίου και γονάτου και τα συνέκριναν με δείγματα που ελήφθησαν από το δέρμα υγιών εθελοντών.

Ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα των βακτηρίων που εντοπίστηκαν στα δείγματα των ασθενών και των υγιών εθελοντών και εντόπισαν 61 γονίδια στο S.epidermidis που προκαλούσαν νόσο και τα οποία δεν υπήρχαν στα περισσότερα από τα δείγματα των υγιών ατόμων.
Ήταν αναπάντεχο, ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρχε ένας μικρός αριθμός υγιών εθελοντών που φάνηκε ότι έφεραν το πιο θανατηφόρο στέλεχος του βακτηρίου χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα επίμαχα 61 γονίδια φάνηκε ότι βοηθούσαν το βακτήριο να αναπτύσσεται στην κυκλοφορία του αίματος, να διαφεύγει την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού, να καθιστά την επιφάνεια των κυττάρων κολλώδη, ώστε τα βακτήρια να μπορούν να σχηματίζουν βιοφίλμ επάνω τους, καθώς και να εμφανίζει ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές θεραπείες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, διευθυντής του Τμήματος Βιοπληροφορικής στο Κέντρο Milner για την Εξέλιξη του Πανεπιστημίου του Μπαθ, καθηγητής Σαμ Σέπαρντ, «το S.epidermidis είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.
Κλινικά ποτέ κανείς δεν του έδωσε τη δέουσα σημασία, καθώς εθεωρείτο ότι πρόκειται για έναν παράγοντα επιμόλυνσης των δειγμάτων στο εργαστήριο ή απλώς όλοι αποδέχονταν ότι αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη ύστερα από χειρουργική επέμβαση.
Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται έπειτα από επεμβάσεις μπορεί να είναι άκρως σοβαρές, ως και θανατηφόρες.
Μόνο στη Βρετανία οι λοιμώξεις είναι υπαίτιες για σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τον κίνδυνο, εάν μπορούμε».

Απαιτείται εντοπισμός των ασθενών υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σέπαρντ, αν καταφέρουμε να εντοπίζουμε τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από λοίμωξη με το βακτήριο, θα μπορούμε να τους στοχεύσουμε λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα υγιεινής και προστασίας προτού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Ο ερευνητής εξήγησε πως με δεδομένο ότι το S.epidermidis βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αφθονία στο ανθρώπινο δέρμα, τα βακτήρια του είδους μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα επικίνδυνα ανταλλάσσοντας γονίδια μεταξύ τους. Κατέληξε τονίζοντας ότι «αν δεν κάνουμε κάτι για να το ελέγξουμε αυτό, υπάρχει κίνδυνος τα γονίδια που προκαλούν νόσο να εξαπλωθούν σε ευρύτερη κλίμακα, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες μετεγχειρητικές λοιμώξεις οι οποίες θα εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά».
πηγή:tovima.gr


Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο μεγάλος εγκέφαλος συνδέεται με καλύτερη μνήμη,λογική και αντιδράσεις

Ένας μεγάλος εγκέφαλος οξύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες;
Το ερώτημα έχει τεθεί για περισσότερα από 200 χρόνια, και τώρα οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα μελέτης σε δείγμα 13.600 Βρετανών, 70% μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν πως –τα άτομα με μεγαλύτερους εγκεφάλους έχουν καλύτερη μνήμη, λογική και αντιδράσεις.
           Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προκύπτει από 200 χρόνια έρευνας, που προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου και της γνωστικής απόδοσης.
Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας με σαρωτές MRI αποκάλυψαν αυτήν τη σύνδεση όσο οι επιστήμονες μελετούσαν 13.600 ανθρώπους, στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ.
Ερευνητές από τις Η.Π.Α. και τις Κάτω Χώρες συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου με τη γνωστική απόδοση και τις εκπαιδευτικές επιτυχίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, είναι το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου έρευνας και είναι το μεγαλύτερο του είδους του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Gideon Nave, από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania δήλωσε ότι ‘ένας άνθρωπος με μεγαλύτερο εγκέφαλο τείνει να έχει...

read more:https://botanologia.gr/o-megalos-egkefalos-syndeetai-me-kalyteri-mnimi-logiki-kai-antidraseis/

Βότανα και συνέργεια – Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών τους

Η λέξη που διαχωρίζει την συμβατική ιατρική από την βοτανοθεραπευτική είναι απλά η " συνέργεια".
Η αλληλεπίδραση δηλ μεταξύ των συστατικών των βοτάνων.
Η αλληλεπίδραση αυτή θεωρείται ότι είναι ένα ζωτικό μέρος της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των βοτάνων.
Όταν χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό, αντί για τα εξαγόμενα από αυτό συστατικά του,τα διαφορετικά μέρη του αλληλεπιδρούν,προκαλώντας ισχυρότατα θεραπευτικά αποτελέσματα από ότι η ισοδύναμη δόση του απομονωμένου ενεργού συστατικού.
Η απομόνωση των συστατικών προτιμάται από την συμβατική ιατρική.
Έχει παρατηρηθεί ότι η φαρμακευτική αξία του βοτάνου οφείλεται ολοκληρωτικά σε αυτή και μόνο την συνδυαστική δράση των συστατικών του και δεν είναι εύκολο να αναπαραχθεί από την απομόνωση ενός ή δύο ενεργών συστατικών του....

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

 
Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.
Αφέψημα , από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα,ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα , λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού,σε νερό,διάφορων φυτικών φαρμακευτικών,ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες , ο φλοιός , τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα,τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα.
Βάζουμε τα βότανα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε έγχυμα

Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.
Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών και των βοτάνων ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε  ιάματα,είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε ένα βότανο,με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων.
Μπορούμε  δε να πιούμε το έγχυμα κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας!
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό....
 read more: https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες κατά 20%

Σε μελέτη  που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο διάσημο περιοδικό American Heart Association Circulation βρήκαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με 12-ουγκιές ζάχαρη την ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχο ποτό.
Αυτό δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη καθώς τα γλυκαντικά (και τα χωρίς θερμίδες) ποτά έχουν ελεγχθεί για τη συμβολή τους στην αύξηση του κινδύνου σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως
-ο διαβήτης
-η άνοια
-τα εγκεφαλικά επεισόδια
-η νέκρωση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) και
-η παχυσαρκία.
Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπετε εύκολα σε τριγλυκερίδια από το ήπαρ,που αμέσως αποθηκεύονται ως λίπος,συνήθως
γύρω από τη μέση για χρήση σε πιο ισχνούς καιρούς!
Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης λειτουργούσε πολύ καλά για τους προγόνους μας,πριν από αρκετές εκατοντάδες γενιές,αλλά
τώρα που οι περίοδοι αφθονίας είναι σταθεροί οι μηχανισμοί έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν μεταβολικά συνηθισμένοι να καταναλώνουν το μεγάλο ποσό των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά θερμίδων που καταναλώνουμε σήμερα και που οδηγεί στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό:
read more:https://botanologia.gr/ta-zacharoycha-pota-ayxanoyn-ton-kindyno-kardiakis-nosoy-se-andres-kata-20/

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

νερό detox για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Νερό αποτοξίνωσης
Το νερό αποτοξίνωσης είναι οποιαδήποτε συνταγή με νερό που βοηθάει να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μας οι τοξίνες και να βελτιωθεί η υγεία μας!Ορισμένες συνταγές αποτοξινωτικού νερού περιέχουν άκρως ωφέλιμα συστατικά , 
όπως μέταλλα ,
ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!
Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό από μόνο του παίζει πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας  και εάν του προσθέσουμε και κάποια άλλα συστατικά το μετατρέπουμε σε ένα πανίσχυρο αποτοξινωτικό , 
το οποίο απομακρύνει όποιες τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας....
read more:thalia-https://botanologia.gr/nero-detox-gia-apotoxinosi-kai-adynatisma/

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κοτόσουπα, η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας

Κοτόσουπα – 
Η σούπα που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας,
δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,μας προστατεύει από τα κρυολόγημα και
τη γρίπη και βοηθάει στην αποκατάσταση των προβλημάτων της αναπνευστικής οδού.
«Αυτό που δείχνει η δουλειά μας είναι ότι υπάρχουν συστατικά σε κοινά τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 
Έτσι το παλιό ρητό που έλεγε ότι αυτό που μας βοηθάει δεν είναι λάθος έχει νόημα» Stephen Rennard, M.D. Professor, Internal Medicine Division of Pulmonary, 
Critical Care, Sleep & Allergy
Έχει επίσης δειχθεί ότι η σούπα κοτόπουλου περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη,
η οποία είναι παρόμοια με την ακετυλοκυστεϊνη, το οποίο χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τους ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις...
read more:https://botanologia.gr/kotosoypa-i-syntagi-tis-soypas-poy-ayxanei-tin-anosia-toy-organismoy-mas/

Η Επιστήμη της κοτόσουπας-Έχει ιατρική αξία η κοτόσουπα;

Η Επιστήμη της κοτόσουπας- Τελικά είναι επιστήμη η κοτόσουπα και έχει ιατρική αξία; Ας δούμε τι λένε οι μελέτες

Η σούπα κοτόπουλου μπορεί να περιέχει μια σειρά ουσιών με ωφέλιμη φαρμακευτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιφλεγμονώδους μηχανισμού που θα μπορούσε να μειώσει αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
Το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η καταρροή – και όλοι μας γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Είναι πιθανώς η πιο κοινή «ασθένεια»
Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περίπου 2-3 ​​κρυολογήματα, και τα παιδιά ακόμη περισσότερα....
read more:https://botanologia.gr/i-epistimi-tis-kotosoypas-echei-iatriki-axia-i-kotosoypa/

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης – όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε -δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι αρκετή- και
τότε λέμε πως έχουμε πρόβλημα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας,
ή έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ενώ παράγεται ινσουλίνη δεν είναι ικανή για να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων μας και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά.
Και τι γίνεται μετά από αυτό; – το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και
φράζει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τμήματα των οργάνων μας ή των μελών του σώματός μας να μην τρέφονται και να νοσούν.
Γνωρίζουμε όμως  πως η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για
τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και ένα από τα πιο γνωστά μας τρόφιμα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα είναι τα πολύτιμά μας κρεμμύδια.
Το κρεμμύδι λοιπόν με τα πολύτιμα συστατικά τους -σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για τα κρεμμύδια- έχουν συνδεθεί με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και έχουν καθιερωθεί μαζί με τα σκόρδα τα πλέον υπογλυκαιμικά τρόφιμα.
Ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι
οι διαβητικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα  allicin -συστατικό των κρεμμυδιών και των σκόρδων – τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους “μειώθηκαν σημαντικά...

Ακάρεα οικιακής σκόνης-house dust mites

Τα ακάρεα αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα εντόμων, τα οποία απαντώνται σε μεγάλο αριθμό μικροπεριβαλλόντων.
Τα ακάρεα αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα εντόμων (αρθροπόδων) τα οποία απαντώνται σε μεγάλο αριθμό μικροπεριβαλλόντων.
Η οικογένεια των Pyroglyphidae απαρτίζεται κυρίως από «ακάρεα φωλεών» τα οποία συμβιούν με πουλιά και θηλαστικά.

Τα ακάρεα της οικογενείας αυτής που απαντώνται εντός των κατοικιών ονομάζονται «ακάρεα της οικιακής σκόνης» -house dust mites.
Η ανάλυση δειγμάτων σκόνης από σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και από άλλες χώρες έδειξε ότι τα ακάρεα Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae και Euroglyphus maynei αποτελούν το 90-100% του πληθυσμού των ακάρεων τα οποία ανευρίσκονται στα στρώματα και το 70-95% των ακάρεων που διαπιστώνονται στα χαλιά και τις μοκέτες, ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής.

Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα είδη είναι το Dermatophagoides pteronyssinus (ηπειρωτική Ελλάδα) και το Dermatophagoides farinae (νησιά). Υψηλά επίπεδα ακάρεων διαπιστώνονται το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την παρουσία των ακάρεων της οικιακής σκόνης σ' ένα σπίτι;
Διαπιστώθηκε ότι, τα μόνιμα χαλιά και οι μοκέτες (από τοίχο σε τοίχο), φιλοξενούν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ακάρεων σε σύγκριση με τα ξύλινα πατώματα ή τα πατώματα με πλακάκια. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και το πέλος των χαλιών/ μοκετών με τα ακάρεα να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα χαλιά με μεγάλο και χαλαρό πέλος.

Ο αριθμός των ακάρεων δεν μειώνεται σημαντικά με το συχνό και συστηματικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.
Άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία του σπιτιού, η ηλικία του στρώματος, η ηλικία του χαλιού ή της μοκέτας και η παρουσία ή η απουσία κατοικίδιων ζώων δεν έχουν συσχετισθεί με υψηλότερα επίπεδα ακάρεων. Τα ακάρεα διατρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα μας), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρωπίνου σώματος και επιζητούν την υγρασία επειδή το σώμα τους κατά 75-80% αποτελείται από νερό.
Έτσι τα στρώματα των κρεβατιών αποτελούν το ιδανικό μικροπεριβάλλον για την ανάπτυξή τους. Ο αριθμός των ακάρεων σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος...!
Τα αλλεργιογόνα των ακάρεων προέρχονται κυρίως από τα περιττώματά τους τα οποία εισπνέονται από τους ευαισθητοποιημένους ασθενείς οι οποίοι στη συνέχεια εκδηλώνουν τα ανάλογα συμπτώματα.

Πρόληψη
Η τοποθέτηση ειδικών θηκών στα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα σε συνδυασμό με τα ειδικά ακαρεοκτόνα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ακάρεων στα κρεβάτια.

Το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα ALCON απομονώνει πλήρως το στρώμα, μαξιλάρι ή πάπλωμα. Είναι κατασκευασμένο από ειδικό αντιαλλεργικό υλικό [πολυεστέρα, βαμβάκι και πολυουρεθάνη] που εμποδίζει πλήρως την έξοδο των ακάρεων της οικιακής σκόνης από το εσωτερικό του στρώματος και την είσοδο τροφών ή πιτυρίδας.
Είναι αδιάβροχο αλλά διαπερατό στους υδρατμούς και επιτρέπει στην υγρασία του σώματος να εισέλθει στο στρώμα, εξασφαλίζοντας έτσι άνεση ύπνου.Πλένεται στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η διατήρηση των καταλλήλων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων. Σε γενικές γραμμές, το υπνοδωμάτιο πρέπει να μοιάζει με «δωμάτιο νοσοκομείου», χωρίς περιττά πράγματα, καλά τακτοποιημένο, χωρίς χαλιά και μοκέτες, με όλα τα ρούχα μέσα σε ντουλάπες.
πηγή:iatronet.gr
botanologia.blogspot.gr

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης – όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε -δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι αρκετή- και
τότε λέμε πως έχουμε πρόβλημα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας,
ή έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ενώ παράγεται ινσουλίνη δεν είναι ικανή για να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων μας και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά.
Και τι γίνεται μετά από αυτό; – το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και
φράζει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τμήματα των οργάνων μας ή των μελών του σώματός μας να μην τρέφονται και να νοσούν.
Γνωρίζουμε όμως  πως η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για
τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και ένα από τα πιο γνωστά μας τρόφιμα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα είναι τα πολύτιμά μας κρεμμύδια.
Το κρεμμύδι λοιπόν με τα πολύτιμα συστατικά τους -σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για τα κρεμμύδια- έχουν συνδεθεί με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και έχουν καθιερωθεί μαζί με τα σκόρδα τα πλέον υπογλυκαιμικά τρόφιμα.
Ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι
οι διαβητικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα  allicin -συστατικό των κρεμμυδιών και των σκόρδων – τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους “μειώθηκαν σημαντικά...

Άρωμα γιασεμί-μεθυστικό και γλυκό,νικάει τη λαχτάρα για ζάχαρη και γλυκαντικά

 
Άρωμα γιασεμί και μιά γλυκιά μεθυστική μυρωδιά απλώνεται στον αέρα.
Γιασεμί , η βασίλισσα της νύχτας και το άρωμα της,γλυκό,μεθυστικό μας τυλίγει μετά τη δύση του ήλιου όταν απλώνεται δυνατά αλλά και νωχελικά στον αέρα.
Γιασεμί και το πεισματικό άρωμα του εδώ και χιλιετηρίδες συμβολίζει την ελπίδα, την ευτυχία, την αγάπη.
Γιασεμί ,τα εύθραυστα λουλούδια του με το αισθησιακό άρωμά τους ανυψώνουν το πνεύμα και μας προστατεύουν από τις επιθέσεις του άγχους , θυμίζοντάς μας ζεστές και ρομαντικές νύχτες καλοκαιριού,γεμάτες χαλαρότητα και ευδαιμονία.
Άρωμα γιασεμί το μυαλό χαλαρώνει και το πνεύμα ενισχύεται!
Και πολλές φορές σε χρόνους άσχετους η λαχτάρα για ζάχαρη γίνεται γλυκά επιτακτική.
Προσπαθούμε να ελέγξουμε την επιθυμία αλλά είναι εκεί , και επιμένει.
Δεν θέλουμε να ενδώσουμε.
Μπορεί κάτι να μας βοηθήσει;
read more:https://botanologia.gr/aroma-giasemi-methystiko-kai-glyko-nikaei-ti-lachtara-gia-zachari-kai-glyka/

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Φρούτα και λαχανικά - εύκολοι τρόποι για να τρώμε περισσότερα και εμείς και τα παιδιά μας

Λαχανικά και φρούτα – και ναι,θέλουμε να τρώμε περισσότερα αλλά δεν βρίσκουμε τον τρόπο,για αυτό ας δούμε κάποιους εύκολους τρόπους που θα μας βοηθήσουν.
Πολλές φορές παρατηρούμε ότι ενώ θέλουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά,δυσκολευόμαστε λόγω της φύσης των τροφίμων αυτών.
Υπάρχουν όμως τρόποι και πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών στην διατροφή μας.
Λοιπόν –
1) προσθέτουμε φέτες ροδάκινου ή μπανάνες πάνω στα δημητριακά μας το πρωί.
2) προσθέτουμε φέτες μήλου αν τρώμε νυφάδες βρώμης-και πρέπει να τρώμε- για πρωινό μας.
3) τρώμε ένα πορτοκάλι αντί για πατατάκια για πρόγευμα.
4) προσθέτουμε μπανάνες σε ένα γιαουρτάκι για απογευματινό σνακ.
5) σερβίρουμε μια εύγευστη φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο , με ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους πασπαλισμένα με κανέλα και σταγόνες μελιού.
6) έχουμε πάντα αποξηραμένα βερίκοκα στο γραφείο μας για όταν πεινάσουμε.
7) προσθέτουμε μικρά κομμάτια φρούτων στις σαλάτες μας όπως....
read more: https://botanologia.gr/lachanika-kai-froyta-eykoloi-tropoi-gia-na-trome-perissotera/

Το Σώμα μας έχει τη τάση να είναι Υγιές

Πoιο είναι το μυστικό της ιατρικής επιστήμης;
Πως επικουρεί η ιατρική στην ίαση του ανθρώπινου οργανισμού;
Για να απαντήσουμε στα πιο πάνω ερωτήματα θα χρειαστεί να ρίξουμε μια ματιά στην ίδια τη ζωή και τη φύση του ανθρώπου.

Είναι παρατηρήσιμο γεγονός ότι ως άνθρωποι έχουμε τη φυσική τάση να αναζητάμε τη χαρά και την ευχαρίστηση, είτε σε σωματικό είτε σε πνευματικό επίπεδο. Η αναζήτηση της ευχαρίστησης (ή Ευδαιμονίας όπως την περιγράφει ο Πλάτωνας) είναι τόσο ισχυρό κίνητρο που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να υπομείνουμε και πολύ δυσάρεστα πράγματα στη προσμονή να την επιτύχουμε.

Η αναζήτηση της χαράς και της ευχαρίστησης εξ ορισμού συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια απομάκρυνσης από το πόνο και τη δυστυχία. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ίδια τη ζωή και φαίνεται να είναι κοινά σε όλα τα έμβια όντα.
Η παραπάνω παρατήρηση έχει γίνει στο παρελθόν από πολλούς φιλόσοφους και ερευνητές και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε περισσότερο την ίδια τη ζωή και τους νόμους που τη διέπουν.
Η ευχαρίστηση συνδέεται άμεσα με το να είμαστε υγιείς, να νοιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και το μέλλον. Στις μέρες μας όμως φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξουμε μια σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

Ζωή και Φυσικοί Νόμοι
Ας υποθέσουμε ότι μας πέφτει το κινητό μας τηλέφωνο από τα χέρια, καταλήγει στο πάτωμα και ραγίζει η οθόνη του. Ποιες είναι οι πιθανότητες αν το αφήσουμε και περιμένουμε για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να το ξαναβρούμε χωρίς ραγίσματα και πλήρως λειτουργικό ξανά; Πιστευετε ότι αν το βάζαμε σε γύψο θα βοηθούσε στο ανακτήσει την αρχική λειτουργική του κατάσταση;
Σύμφωνα με την εμπειρία μας αλλά και το 2ο νόμο της Θερμοδυναμικής (κλάδος της φυσικής επιστήμης που μελετά τις ιδιότητες της ενέργειας και της ύλης σε σχέση με τη θερμότητα) η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απλά μηδενική. 
Ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής δηλώνει ότι το σύμπαν οδηγείται σε μια συνεχή αποδιοργάνωση και ότι τελικά θα καταλήξει σε θερμικό θάνατο (θα ισορροπήσει σε μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει καμία κίνηση και διαφορά θερμότητας).

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιστημονικές και φιλοσοφικές συζητήσεις τα τελευταία  100 χρόνια αφορά τη σχέση της ζωής με τον παραπάνω νόμο και κατά πόσο η ζωή αψηφά ή όχι τον παραπάνω νόμο της φυσικής.
Ας επεκτείνουμε την παρατήρηση που κάναμε με το κινητό στο ανθρώπινο σώμα και ας υποθέσουμε ότι καθώς καρφώνουμε ένα καρφί στο τοίχο χτυπάμε το μεγάλο μας δάκτυλο . Τι θα αναμέναμε σε μια τέτοια περίπτωση μετά από το χρονικό διάστημα ενός μηνός;  Θα αναμέναμε να έχει ιαθεί πλήρως και να είναι ξανά λειτουργικό. Αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό, θα ανησυχούσαμε και πολύ πιθανόν να πηγαίναμε στο γιατρό.
Θεωρούμε λοιπόν ως δεδομένη την ικανότητα επούλωσης του ανθρώπινου οργανισμού παρότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στην ανόργανη ύλη και δεν προβλέπεται από τους νόμους της φυσικής. 
Πως συμβαίνει λοιπόν και τα ζωντανά πλάσματα, έστω και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, οδεύουν προς υψηλότερες καταστάσεις οργάνωσης;

Δεν είναι ο σκοπός μου με το παρόν να λύσουμε το ομολογουμένως ενδιαφέρον επιστημονικό πρόβλημα, αλλά να σας επιστήσω την προσοχή ότι το ανθρώπινο σώμα έχει την εγγενή ιδιότητα της αυτοίασης και της επαναφοράς του, κατά το δυνατόν, σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας.
Καμία χειρουργική επέμβαση ή ιατρική πράξη δεν θα λάμβανε χώρα ή δεν θα είχε αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιότητα της ζωής. Να οργανώνει την ύλη και την ενέργεια έστω και για πεπερασμένα χρονικά διαστήματα.

Όπως το έθεσε πολύ όμορφα ο Βολταίρος τον 18ο αιώνα:
«Η τέχνη της ιατρικής επιστήμης, συνίσταται στο να απασχολεί την προσοχή του ασθενούς
ενώ η φύση πραγματοποιεί το θεραπευτικό της έργο.»  
Με διαφορετικά λόγια ο Ιπποκράτης περιέγραψε το ίδιο πράγμα:
'Ασκέειν, περὶ τὰ νουσήματα, δύο, ὠφελέειν, ἢ μὴ βλάπτειν.

Με απλά λόγια ο γιατρός για να επιτύχει θεραπεία επί των νοσημάτων θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα, να ωφελήσει και να μην προξενήσει βλάβη. Η ικανότητα αυτοίασης είναι δεδομένη και αυτό που πρέπει ο γιατρός να προσέξει είναι να επιφέρει μεγαλύτερη ωφέλεια παρά βλάβη για να επιτύχει τη θεραπεία ενός νοσήματος.
Η συγκεκριμένη αρχή είναι σήμερα μια από τις κύριες επιταγές της Ιατρικής Ηθικής και βασική αρχή κατά την άσκηση της επείγουσας ιατρικής σε όλο το κόσμο.
Το Σώμα μας έχει τη τάση να είναι Υγιές
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το σώμα μας έχει τη τάση να είναι υγιές.
Δεν τείνει να αρρωστήσει όπως πολλοί από εμάς πιστεύουμε. Η νόσος προκύπτει γιατί οι βλάβες που προκαλούμε με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις μας είναι συνήθως περισσότερες από την ικανότητα του οργανισμού να διορθώσει.
Πάνω από 10.000 αλλοιώσεις συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε μας κύτταρο. Ειδικοί αντιοξειδωτικοί και άλλοι μηχανισμοί διορθώνουν την πλειοψηφία από αυτές τις αλλοιώσεις.

Είναι δική μας επιλογή αν θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε αλλοιώσεις μέσα από μια κακή διατροφή, καπνίζοντας, κάνοντας υπερβολική χρήση αλκοόλ, καταναλώνοντας φάρμακα με το παραμικρό και εκεί που δεν χρειάζεται ή αν θα βοηθήσουμε το σώμα μας να κρατά τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης σε καλή κατάσταση καταναλώνοντας φρέσκες τροφές, πίνοντας άφθονο νερό, κάνοντας άσκηση και καλύπτοντας τις ανάγκες για του οργανισμού μας  στα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ώστε να δημιουργεί υγεία αντί για νόσο.

Στην Υγειά Σας! 
https://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=135