''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019
Πρεβιοτικά και προβιοτικά - οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος
Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Σε αυτό μου το άρθρο θα κάνουμε μία πρώτη γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και θα δούμε γιατί λαχανικά όπως το ξερό κρεμμύδι αλλά και το «ζυμωμένο» ή τουρσί είναι άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται , με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο , πρεβιοτικά και προβιοτικά , λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή , η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Λοιπόν..
Πρεβιοτικά
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά...
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019
Χοληστερίνη -Ένας ισχυρότατος χυμός για τη μείωση της χοληστερίνης
Χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.
Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.
Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες,καθώς συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα.
Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων.
Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών.
Kαι θα ρωτήσουμε,τότε,γιατί τόση προσπάθεια και άγχος για να τη μειώσουμε;
Μα γιατί με την διατροφή,η οποία έχει επικρατήσει στον πολιτισμό μας,έχει.....
read more: https://botanologia.gr/cholisterini-enas-ischyrotatos-chymos-gia-ti-meiosi-tis-cholisterinis/
Ροδάκινα σε ένα απολαυστικό smoothie για το καλοκαίρι
Ροδάκινα – Η μαγεία του φρέσκου ροδάκινου σε ένα απολαυστικό smoothie!
Ροδάκινα – μιά απολαυστική ,
δροσιστική και
άκρως θρεπτική πρόταση για μας και τα παιδιά μας.
Όταν ψάχνουμε ένα πλούσιο σε θρεπτικά αλλά και
απολαυστικό ταυτόχρονα smoothie τι καλύτερο από τα ώριμα ροδάκινα , που αυτή την εποχή βρίσκονται στην πλήρη ωρίμανσή τους και όλες οι λαϊκές είναι γεμάτες από το τέλειο αυτό φρούτο;
Φυσικά χυμώδη,ελαφριά κρεμώδη τα ροδάκινα είναι πλούσια σε καροτενοειδή , ιδανικά για το δέρμα μας , την όρασή μας , την καρδιά μας – ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Πλούσια σε βιταμίνη C για το....
read more:https://botanologia.gr/rodakina-se-ena-apolaystiko-smoothie-gia-to-kalokairi/
δροσιστική και
άκρως θρεπτική πρόταση για μας και τα παιδιά μας.
Όταν ψάχνουμε ένα πλούσιο σε θρεπτικά αλλά και
απολαυστικό ταυτόχρονα smoothie τι καλύτερο από τα ώριμα ροδάκινα , που αυτή την εποχή βρίσκονται στην πλήρη ωρίμανσή τους και όλες οι λαϊκές είναι γεμάτες από το τέλειο αυτό φρούτο;
Φυσικά χυμώδη,ελαφριά κρεμώδη τα ροδάκινα είναι πλούσια σε καροτενοειδή , ιδανικά για το δέρμα μας , την όρασή μας , την καρδιά μας – ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Πλούσια σε βιταμίνη C για το....
read more:https://botanologia.gr/rodakina-se-ena-apolaystiko-smoothie-gia-to-kalokairi/
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019
Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηροεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα καροτενοειδή του καρπουζιού ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε....
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηροεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα καροτενοειδή του καρπουζιού ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε....
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κυριακή 7 Ιουλίου 2019
Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα και μια από τις πιο ελπιδοφόρες έρευνες.
Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα
Στόχευση της εντερικής χλωρίδας για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας , η οποία είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.
«Τα εντερικά προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στα γόνατά μας και να τα καταστήσουν τελείως αδύναμα :
Ένα πρεβιοτικό μπορεί να δώσει τη λύση και να μεταβάλει τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας μέσω των βακτηριδίων του εντέρου με αποτέλεσμα να μας προστατεύσει από την οστεοαρθρίτιδα».
Παχυσαρκία και αρθρίτιδα:
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένη γενική φλεγμονή στο σώμα και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει πρωτίστως τις αρθρώσεις και προσβάλλει περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στην οστεοαρθρίτιδας εξηγείται από τη συστηματική φλεγμονή και η αυξημένη συστηματική φλεγμονή προκαλείται από εντερική δυσβολία -παραβίαση της εντερικής μικροχλωρίδας....
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019
βότανα που αδυνατίζουν σύμφωνα με τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων γιατρών
Βότανα που αδυνατίζουν
Από τα βάθη του χρόνου έρχονται μέχρι τα δικά μας αυτιά φωνές σοφών που συνδυάζουν την τροφή με το φάρμακο
Η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων ιατρών και βοτανολόγων επηρέασε την ιατρική σκέψη για πολλούς αιώνες, όπως επηρέασε και τις διατροφικές συμβουλές που δίνονταν κατά καιρούς.
Τι συμβούλευε ο μεγάλος γιατρός,
ο Γαληνός , όσους ήθελαν να αδυνατίσουν;
Ποιες ήταν οι τροφές που προτιμούσε;
Παρατηρούμε ότι οι γιατροί της αρχαιότητας κατέτασσαν τις τροφές σε κατηγορίες
ανάλογα με τις
επιπτώσεις που έχουν στη ζωή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το κατάλογο που συνέταξε ο Γαληνός , τα βότανα που....
Από τα βάθη του χρόνου έρχονται μέχρι τα δικά μας αυτιά φωνές σοφών που συνδυάζουν την τροφή με το φάρμακο
Η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων ιατρών και βοτανολόγων επηρέασε την ιατρική σκέψη για πολλούς αιώνες, όπως επηρέασε και τις διατροφικές συμβουλές που δίνονταν κατά καιρούς.
Τι συμβούλευε ο μεγάλος γιατρός,
ο Γαληνός , όσους ήθελαν να αδυνατίσουν;
Ποιες ήταν οι τροφές που προτιμούσε;
Παρατηρούμε ότι οι γιατροί της αρχαιότητας κατέτασσαν τις τροφές σε κατηγορίες
ανάλογα με τις
επιπτώσεις που έχουν στη ζωή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το κατάλογο που συνέταξε ο Γαληνός , τα βότανα που....
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019
Τα βότανα στο διάβα των αιώνων και η πολύτιμη δύναμή τους
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
Τα μαγικά βότανα : τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους , τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους , στο παράθυρο , στο κρεβάτι.
Tα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν : από τα μάγια ,από τους δαίμονες ,από τους εφιάλτες.
Kαι το βασικότερο : από τις αρρώστιες.
Η σχεδόν μυστηριώδης θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και η ιδιότητά τους να καταπραΰνουν τον πόνο είναι γνωστή πριν από την ανακάλυψη της γραφής.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βοτανολόγοι και βοτανοθεραπευτές είχαν μια θαυμάσια ιδέα την οποία και πραγματοποίησαν – έβαζαν τα βότανα μέσα σε λίπος και τα άφηναν στον ήλιο.
Με τη ζέστη, τα αρώματα των βοτάνων εκλύονταν – ελευθερώνονταν – και συγχωνεύονταν με τη λιπαρή ουσία.
Τρίτη 2 Ιουλίου 2019
Το σύκο και η ισχυρότατη διατροφική του αξία,
Το σύκο , αυτό το γλυκύτατο καλοκαιρινό φρούτο , έχει μιά
ισχυρότατη διατροφική αξία,
η οποία προωθεί και διατηρεί την αλκαλικότητα οργανισμού μας
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος του οργανισμού μας.
η επακόλουθη μείωση της οξύτητας και η προστασία του από πλήθος φλεγμονών.
Και η συκοφαντία τη σχέση έχει με το σύκο;
Στην Αρχαία Αθήνα λοιπόν – που τα χρόνια εκείνα αφθονούσαν οι συκιές και τα ελαιόδεντρα σε όλο το λεκανοπέδιο – το σύκο εθεωρείτο ιερό και
ανεκτίμητης αξίας φρούτο.
Οι Αθηναίοι είχαν παρατηρήσει ότι.....
η οποία προωθεί και διατηρεί την αλκαλικότητα οργανισμού μας
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος του οργανισμού μας.
η επακόλουθη μείωση της οξύτητας και η προστασία του από πλήθος φλεγμονών.
Και η συκοφαντία τη σχέση έχει με το σύκο;
Στην Αρχαία Αθήνα λοιπόν – που τα χρόνια εκείνα αφθονούσαν οι συκιές και τα ελαιόδεντρα σε όλο το λεκανοπέδιο – το σύκο εθεωρείτο ιερό και
ανεκτίμητης αξίας φρούτο.
Οι Αθηναίοι είχαν παρατηρήσει ότι.....