Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρότατα διουρητικά βότανα

– Διουρητικά βότανα
– Κατακράτηση υγρών
Πολλές φορές το σώμα μας διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας τη γνωστή μας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια έχουμε πρήξιμο των αστραγάλων,
των ποδιών μας ή του στομαχιού μας και παρατηρούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Όταν υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα στον οργανισμό μας, 
όταν η καρδιά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία, μέσω των νεφρών, του αίματος είναι μειωμένη ή
όταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξασθενημένα -ιδιαίτερα του φλεβικού συστήματος των ποδιών- πάλι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συσσώρευση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Και είναι αναγκαίο τα συσσωρευμένα υγρά να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας.
     Σε αυτή την περίπτωση έρχονται να βοηθήσουν τα διουρητικά βότανα αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά με διουρητικές ιδιότητες...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-dioyritika-votana/

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;

Σε αυτό μου το άρθρο θα σας πω λίγα λόγια για το μικροβίωμά μας.
Το μικροβίωμά μας πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι άγνωστο και μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την αποκρυπτογράφησή του και μάλιστα,
μόλις πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η “Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα”.
Η μελέτη αυτή είναι μια κολοσσιαία, παγκόσμιου κλίμακας έρευνα,
η οποία αποκάλυψε όλη την εξωτική πολυπλοκότητα του πληθυσμού των μικροοργανισμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή.
Τι είναι το μικροβίωμα
Στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, οι οποίοι επηρεάζουν,
αφού ζουν μαζί μας, τη ζωή μας.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί αποτελούν το μικροβίωμά μας
Στους μικροοργανισμούς αυτούς θα βρούμε κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς.
Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια ζουν στο έντερό μας σε περιβάλλον αναερόβιο, δηλαδή σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Το αναερόβιο περιβάλλον είναι δύσκολο να αναπαραχθεί υπό εργαστηριακές συνθήκες και αυτό είναι ο κύριος λόγος που ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί...
read more:https://botanologia.gr/einai-to-mikrovioma-toy-organismoy-mas-to-apolyto-iama/

Γαληνός - υγεία τρόφιμα και διατροφή μέσα από τις διδαχές του

...εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ευ ζην.
Στο 3 κεφ.του έργου του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” και στη παρ.3 και 4 διαβάζουμε...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #4

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει:
“Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”
Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και
τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα ασε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης, σύμφωνα με τη δράση τους, των βοτάνων, και πολλές από τις δράσεις που μας περιγράφει μας είναι σήμερα οικίες:
ο μαϊντανός ως διουρητικό,
το μάραθο ως γαλακταγωγό,
το μαρρούβιο αναμεμιγμένο με μέλι ως αποχρεμπτικό...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό και αντιφλεγμονώδες βότανο

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο , αποτελεσματικό στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων , πληγών , δερματικών προβλημάτων  και γενικών φλεγμονωδών καταστάσεων.
Στη χώρα μας το γνωρίζουμε σαν
~ πολυκόμπι
~ κοντυλόχορτο
~ πολυτριχιά
~ πολυκόνδυλο
~ιππουρίδα των αγρών.
Στις άλλες χώρες σαν
~ bottlebrush – επειδή το χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια
~ horsetail -επειδή- κατά μία εκδοχή – το έδεναν στις ουρές των αλόγων , στις αλογοουρές , για να διώχνει τα έντομα , κατά άλλη εκδοχή , επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου
~ Schachtelhalm
~ equiseto
~ mare’s Tail
~ scouring Rush
~ shave Grass
Η επιστημονική του ονομασία...

Πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης , ποια η διαφορά τους;

Πλιγούρι – Τι είναι τα πλιγούρια;
Τα πλιγούρια είναι:
#1.  πλιγούρια ολικής άλεσης ολόκληρων τεμαχισμένων ή χοντροκοπανισμένων κόκκων – θα το βρούμε και ως “steel-cut” – Steel Cut Oats, coarse oatmeal ή oat groats για το πλιγούρια βρώμης και wheat groats για τα πλιγούρια σίτου- σε ξένες συσκευασίες, αλλά και κορκότο ή κορκοτό σε ελληνικές συσκευασίες για τους ολόκληρους χοντροκοπανισμένους κόκκους σιταριού.
Ολόκληροι ή χοντροαλεσμένοι ή χοντροκοπανισμένοι κόκκοι από σιτάρι, βρώμη και κριθάρι που διατηρούν το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο , διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα πλιγούρια ολόκληρων σπόρων για να τα μαγειρέψουμε πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό και στη συνέχεια να τα σιγοβράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε πολλά μέρη της μεσογείου γίνεται διάκριση μεταξύ του ψιλο-κομμένου πλιγουριού  και του χονδρό-κομμένου πλιγουριού, έτσι παρατηρούμε το ψιλό,
το μέτριο,
το χονδρό και το έξτρα χονδρό πλιγούρι ολόκληρου σπόρου.
Η υψηλότερη ποιότητα πλιγουριού έχει ομοιόμορφο μέγεθος κόκκων, επιτρέποντας έτσι έναν πιο ελεγχόμενο χρόνο μαγειρέματος και πιο σταθερό αποτέλεσμα...
read more:https://botanologia.gr/pligoyri-vromis-kai-nifades-vromis-poia-i-diafora-toys/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου" 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο ή αλλιώς βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως ουσιαστικός αντιοξειδωτικός και ενζυμικός συν-παράγοντας για φυσιολογικές αντιδράσεις όπως η παραγωγή ορμονών, η σύνθεση κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η βιταμίνης C είναι άκρως αποτελεσματική στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις από αλλεργιογόνα, ιούς, βακτήρια και καρκινογόνους παράγοντες, προάγοντας έτσι την ανοσία
Η βιταμίνη C έχει προστατευτικές επιδράσεις στην πνευμονία που προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Η βιταμίνη C έχει αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση και αποτρέπει λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα. 
Η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από την πίεση και το στρες που προκαλείται από το πολύ κρύο και την πολύ ζέστη
Η βιταμίνη C βοηθά να εξουδετερωθούν ανεπιθύμητοι ιοί και να προληφθούν πάρα πολλές ασθένειες όπως η γρίπη και τα κρυώματα, καθώς έχει αντι-ιική δραστικότητα και πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι ιικών λοιμώξεων.
read more:https://botanologia.gr/i-vitamini-c-enischyei-tin-anosologiki-antidrasi-toy-organismoy-se-epitheseis-ion-kai-vaktirion/
πηγές πληροφόρησης και: 
http://www.naturalnews.com/040770_vitamin_C_virus_Dr_Thomas_Levy.html
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1954/pauling-bio.html
http://lpi.oregonstate.edu/lpbio/lpbio2.html
http://www.naturalnews.com/034591_vitamin_C_mega-dose_healing.html
http://www.youtube.com/watch?v=d9Sa02XnteA

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld/dailyvalue.jsp
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
https://www.nrv.gov.au/nutrients/vitamin-c

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ισχυρότατα βότανα για το συσσωρευμένο στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας

Άγχος , στρες και βότανα
Στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας
– και οι παράγοντες που το προκαλούν δεκάδες.
Πριν να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση ας δούμε πως μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Την επόμενη φορά που το άγχος και το στρες θα μας επισκεφτούν δριμύτερα , 
βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει ,
στον αρωματικό λύχνο του χώρου μας σταλάζουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και λεβάντα , 
καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας πολυθρόνα ,
παίρνουμε βαθιά ανάσα και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο , 
στη συνέχεια την αφήνουμε σιγά-σιγά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
H συχνότερη αιτία του στρες και του άγχους είναι η...
Debussy:ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στον ονειρεμένο κόσμο του

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η κατάθλιψη στους άντρες συνδέεται με την ανεπάρκεια φολικού οξέως

 
Η κατάθλιψη, οι άντρες και το φολικό οξύ-βιταμίνηΒ9
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δεν παίρνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β9 , το φολικό οξύ -folate- ή φυλλικό οξύ (folic acid)
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες , τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές , σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid , το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Ήδη από τη δεκαετία του 1970 μελέτες έδειξαν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέως στο αίμα από τους μη-καταθλιπτικούς ασθενείς.
Οι μελέτες και οι έρευνες από τότε συνεχίστηκαν αμείωτα και επέμεναν σε αυτή την συσχέτιση....

Τροφές με περισσότερο κάλιο από ότι έχει η μπανάνα

Κάλιο
Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε ή να έχουμε ακούσει πως η μπανάνα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο από το 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.
Το ιόν του καλίου είναι απαραίτητο για τη λειτουργία όλων των γνωστών ζωντανών κυττάρων και γι’ αυτό είναι παρόν σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς ιστούς και όλοι οι ενήλικες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4.500 mg κάλιο την ημέρα.
Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων και ιδιαίτερα στα φρούτα, για αυτό ας δούμε ποιες άλλες τροφές εκτός από την μπανάνα, τα 100 gr της οποίας μας δίνουν 358 mg κάλιο, μας προσφέρουν το κάλιό τους και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες ποσότητες:
– κακάο σε σκόνη 
τα 100gr μας δίνουν 1524mg κάλιο – το 44% της ημερήσιας πρόσληψης 
-μαύρα φασόλια...

Σπανάκι – η μεγάλη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας

Σπανάκι – ένα λαχανικό υψηλότατης θρεπτικής αξίας 
Στη χώρα μας είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε φρεσκότατα και νοστιμότατα λαχανικά σχεδόν όλο το χρόνο.
Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και το σπανάκι.
Το λαχταριστό , καταπράσινο και θρεπτικότατο σπανάκι που το βρίσκουμε σε όλες τις λαϊκές αγορές από το Μάρτιο έως το Μάιο και από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο 
Το σπανάκι είναι ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά της διατροφής μας με πάμπολλα οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αγαπηθεί σχεδόν από τους περισσότερους από εμάς , πρώτη ύλη σε πάρα πολλά νόστιμα πιάτα , των οποίων την πρωτοκαθεδρία κρατά το υπέροχο σπανακόρυζο**** – ένα αγαπημένο πιάτο για πάρα πολλούς , ένα αξιολάτρευτο comfort food!
Η πατρίδα του είναι  η αρχαία Περσία και οι γύρω χώρες.
Από εκεί πέρασε στην Ινδία , αλλά δεν είναι γνωστό ποιος το έφερε εκεί.
Οι Αρχαίοι Κινέζοι το πήραν από την Ινδία και του έδωσαν το όνομα “Περσικό λαχανικό”.
Και ο μύθος λέει πως κάποια στιγμή του έτους 647 ο αυτοκράτορας της Κίνας , δέχθηκε  από τον βασιλιά του Νεπάλ ένα περίεργο δώρο.
Κάτι πράσινα φύλλα , χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με ασυνήθιστη γεύση.
Μια γεύση γλυκιά και πρωτόγνωρη , που αποκαλύφθηκε όταν οι μάγειρες της αυτοκρατορικής αυλής , αποφάσισαν να βράσουν τα πολύτιμα χορταρικά...

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Επανασυντονισμός του μεταβολισμού μας με μπρόκολο

 
Επανασυντονισμός του οργανισμού μας με μπρόκολο και ένα υγιεινότατο smoothie.
Τα σταυρανθή λαχανικά με κορωνίδα το μπρόκολο είναι τα λαχανικά που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ερευνητών.
Μεταξύ αυτών και οι ερευνητές του institute of food research
Οι ερευνητές του ινστιτούτου πήραν τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεταανάλυσης και παρατήρησαν πως μιά διατροφή πλούσια σε glucosinolates,
όπως η glucoraphanin, η οποία βρίσκεται στο μπρόκολο, μπορεί να επανασυντονίσει τις κυτταρικές μας διεργασίες, οι οποίες διαταράσσονται καθώς γερνάμε.
Επανασυντονίζοντας αυτές τις διαδικασίες, το μπρόκολο προάγει την υγεία μας διατηρώντας την υγεία της καρδιά μας και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει  ότι η glucoraphanin μειώνει την χρόνια φλεγμονή,προστατεύει από την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση που σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια του καρκίνου...

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.
Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 
Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί
Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase
Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη...
read more:https://botanologia.gr/to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις


Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μιεώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...