Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Γλυκύρριζα – Πως καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη γλυκύρριζα από τις παστίλιες και τα ζαχαρωτά.
Η  γλυκύρριζα όμως έχει και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων και οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί πολλές φορές μαζί της φέρνοντας στο φως διάφορες μελέτες που την αφορούν.
Mία από αυτές ερεύνησε δυό της ουσίες:
την licoricidin και 
την licorisoflavan Α
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αυτές τις δυο ουσίες στη γλυκύρριζα, οι οποίες σκοτώνουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.
Η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι οι δυο κύριες αιτίες της απώλειας των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες.
Σε μια μελέτη στο ACS’ Journal of Natural Products – περιοδικό Φυσικών Προϊόντων – λένε ότι  η licoricidin και η licorisoflavan Α μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας...