Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Βότανα του Πλανήτη μας - Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta - το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο…
Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae, εγγενές στην ανατολική,
κεντρική και βόρεια Αμερική, πολιτογραφημένο στο δυτικό τμήμα της ηπείρου καθώς και στην Κίνα. 
Αγαπημένο βότανο των ιθαγενών της Αμερικής, από το οποίο
χρησιμοποιούσαν τις  ρίζες, αλλά όχι τους σπόρους του, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν την Echinacea purpurea.
Το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, για τα κρυολογήματα και γενικά για τις λοιμώξεις. 
Το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για δαγκώματα φιδιών και για να φτιάξουν έγχυμα για τη θεραπεία του κρυολογήματος και για να απαλλάξουν τα παιδιά από τα σκουλικάκια.
Τα λουλούδια, 
τα φύλλα και οι ρίζες της Rudbeckia hirta είναι τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τις ανοσοδιεγερτικές και ανιβακτηριακές τους ιδιότητες, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σπόροι είναι δηλητηριώδεις.
Ένα άλλο φανταστικό χαρακτηριστικό αυτού του βοτάνου είναι ο χυμός του! 
Τον αποξηραμένο και στεραιοποιημένο  χυμό του βοτάνου, τον μασούσαν σαν τσίχλα για να καθαρίσουν τα δόντια και να γλυκάνουν την αναπνοή. 
Κάποιες φυλές Ινδιάνων κοπανούσαν τη ρίζα της Rudbeckia hirta
για να φτιάξουν ένα τσάι για "γενική ανικανότητα", ενώ άλλες έκαναν ροφήματα ως τονωτικό αλόγων..
Το όμορφο λουλούδι της Rudbeckia hirta το επισκέπτονται πολλά είδη εντόμων, όπως μέλισσες, 
σφήκες, 
μύγες, 
μικρές πεταλούδες και σκαθάρια. 
Τα περισσότερα από αυτά αναζητούν το νέκταρ από τα λουλούδια, αν και οι μέλισσες συλλέγουν και γύρη ενώ μερικά σκαθάρια τρέφονται με αυτό. 
Τα λουλούδια έχουν ελάχιστη ή καθόλου μυρωδιά λουλουδιών αλλά οι σπόροι απελευθερώνουν ένα άρωμα παρόμοιο με το γλυκάνισο όταν συνθλίβονται. 

Ραγάδες – αντιμετώπιση με αιθέρια έλαια και λάδια βοτάνων

Τα περισσότερα λάδια βοτάνων και τα αιθέρια έλαιά τους, τα οποία είναι ιδανικά, κατάλληλα και ειδικά για την υγεία του δέρματός μας, έχουν ισχυρές ιδιότητες και δράσεις που υπόσχονται πρόληψη, εξασθένιση, απαλοιφή και θεραπεία των ραγάδων αλλά και άλλων προβλημάτων του δέρματος.
Όπως όμως όλες οι σπιτικές θεραπείες θέλουν χρόνο.
Πρέπει να δίνουμε έναν εύλογο χρόνο, ώστε τα λάδια μας να έχουν την ευκαιρία να “ξεδιπλώσουν” τις ιδιότητές του και το δέρμα μας την ευκαιρία να επωφεληθεί...
read more:https://botanologia.gr/ragades-antimetopisi-me-aitheria-elaia-kai-ladia-votanon/

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

πεντάνευρο ή πλαντάγκο, μια πρώτη γνωριμία με ένα πολύτιμο βότανο

Το πεντάνευρο ή πλαντάγκο είναι ένα πολύτιμο βότανο με βρώσιμες και φαρμακευτικές χρήσεις!
Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη του είναι το πλατύφυλλο πλαντάγκο/Plantago major,
το μαυρόσπορο πλαντάγκο/Plantago rugelii και
το στενόφυλλο πλαντάγκο/Plantago lanceolata
Το αναγνωρίζουμε από τη βασική ροζέτα φύλλων του με τις χαρακτηριστικές, εμφανείς παράλληλες φλέβες και μια κεντρική ανθοφόρα ράβδο που καλύπτεται από μικροσκοπικά, πράσινα άνθη....

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ρόφημα/τριανταφυλλάδα με τα ροδοπέταλά μου, πλούσιο σε βιταμίνη C

Όλα τα τριαντάφυλλα τρώγονται, αν βέβαια δεν έχουν ψεκαστεί, αλλά το άγριο τριαντάφυλλο έχει μια ιδιαίτερη γεύση!
Σε μία από τις γλάστρες μου έχω μια ολόλευκη άγρια τριανταφυλλιά, όταν, πριν κάποια χρόνια, φύτεψα ένα κλαράκι που είχα φέρει από ένα από τα ψηλότερα βουνά μας.
Από τότε, κάθε χρόνο μου χαρίζει όλο και πιο πολλά από τα πανέμορφα, μικρά τριαντάφυλλά της, που με τα ρόδοπέταλά τους κάνω μια υπέροχη τριανταφυλάδα!!!
Η τριανταφυλλάδα μου είναι ένα από τα αγαπημένα μου ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά ποτά.
Τι είναι η τριανταφυλλάδα μου;
Είναι ένα κρύο έγχυμα
Τι είναι το κρύο έγχυμα;
Το κρύο έγχυμα είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζουμε με εμβάπτιση φύλλων, ως επί το πλείστον λουλουδιών σε κάποιο υγρό για μερικές ώρες ώστε να εξαχθούν οι ιδιότητες και η γεύση του φυτού.
Είναι δηλαδή ρόφημα, με νερό σε θερμοκρασία δωματίου!!!
Γιατί κρύο έγχυμα και όχι ζεστό έγχυμα;
read more:https://botanologia.gr/rofima-triantafyllada-me-ta-rodopetala-moy-ploysio-se-vitamini-c/

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Πολύτιμα βότανα για υγιή οστά

Η υγεία των οστών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η οστεοπόρωση – ο ιατρικός όρος για τα  αδύναμα οστά,
για τα οστά που χάνουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματός τους και του μεγέθους τους,
για τα οστά με μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική τους δομής –  επηρεάζει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων και ευθύνεται για την πλειονότητα των καταγμάτων!
Και ενώ όλοι γνωρίζουν για τα οφέλη του γάλακτος για τα οστά, λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλά βότανα για την υγεία των οστών, τα οποία έχουν ισχυρότατες ιδιότητες,
χρήσεις και δράσεις άκρως απαραίτητες για την υγεία των οστών μας
Η σχεδόν καθημερινή προσθήκη κάποιων από τα παρακάτω ισχυρά βότανα στη διατροφή μας βοηθάει στην ενίσχυση των οστών μας, τα προστατεύει από τη φθορά και από τη μείωση της μάζας τους! 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο dr. Will Bulsiewicz

Ο Dan Buettner, δημοσιογράφος του National Geographic, ειδικός σε θέματα μακροζωίας και ιδρυτής των Blue Zones, έχει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ψωμί είναι βασική τροφή για πολλούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη - ιδίως το ψωμί από προζύμι.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο γαστρεντερολόγος dr. Will Bulsiewicz, ο οποίος επισημαίνει πως το ψωμί με προζύμι  είναι η νούμερο ένα επιλογή για την υγεία του εντέρου. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, και πρέπει να γνωρίζουμε, το προζύμι περιέχει φυσικά προβιοτικά λόγω της ζύμωσης και η κατανάλωσή του ωφελεί το μικροβίωμά μας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ψωμί με προζύμι αποτελείται από ζωντανούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο. 
"Το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου είναι το ψωμί από προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο επειδή αυτά τα μικρόβια, ζύμες και βακτήρια γαλακτικού οξέος, μεταμορφώνουν το αλεύρι. 
Το ζυμώνουν αργά, απελευθερώνοντας βιταμίνες, πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και νέες μορφές φυτικών ινών, είτε το πιστεύετε είτε όχι",
λέει ο Dr. Bulsiewicz.
Η αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων προσδίδει στο προζυμένιο ψωμί τις φιλικές προς το έντερό μας ιδιότητές.
Χάρη στη διαδικασία της ζύμωσης που απαιτείται για την παρασκευή του προζυμιού, το προζυμένιο ψωμί τείνει να έχει περισσότερες πρεβιοτικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με άλλες μορφές ψωμιού, ειδικά εκείνες που παρασκευάζονται χωρίς δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εκτός από τα πρεβιοτικά, ο Dr. Bulsiewicz λέει ότι το ψωμί από προζύμι μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους έχουν προβλήματα πέψης. 
"Επίσης τα μικρόβια του προζυμιού μειώνουν πολλά από τα πεπτικά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τροφικές δυσανεξίες"
Και αν αναρωτηθούμε ποιος ο λόγος που γαστρεντερολόγοι και άλλοι γιατροί ασχολούνται με το προζυμένιο ψωμί και με άλλα τρόφιμα τα οποία μας προτείνουν να προτιμούμε, η απάντηση είναι η αλληλεπίδρασή τους με το μικροβίωμα του εντέρου μας
Γνωρίζουμε πως η χρήση αντιβιοτικών, 
τα επίπεδα άγχους και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο προφίλ της υγείας του εντέρου μας, κάτι που επιβεβαιώνουν πολλές ανασκοπήσεις, όπως μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2019 στο περιοδικό Nutrients, που διαπίστωσε, και αυτή, ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερό μας/το μικροβίωμά μας.
Μια ποικίλη, ακμάζουσα σειρά από υγιή βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άγχους και κατάθλιψης, ενώ υποστηρίζει την πέψη, 
μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει ακόμη και τον ύπνο.
Το μαγικό με το προζύμι είναι ότι αξιοποιούμε τη δύναμη των ζυμών που υπάρχουν φυσικά στον αέρα μας για να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο μας προϊόν και το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οτιδήποτε φτιάχνουμε με αλεύρι!
Αυτό που συμβουλεύουν και προτείνουν στη διαδικασία ζυμώματος είναι η τεχνική "κούνημα, τράβηγμα και δίπλωμα".
 
Ας θυμηθούμε τα άρθρα μου: 
Πώς "πιάνουμε" το προζύμι
Τι είναι προζύμι και τι μαγιά;
ζύμωμα και τεχνικές ζυμώματος
Δίπλωμα και ξεκούραση ζυμαριού
προζύμι-το θαυμάσιο, το εξαιρετικό-εξοπλισμός

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανωμαλίες στην αισθητική και στις λειτουργίες, για αυτό και αποτελεί πρόκληση ο εντοπισμός και η αξιολόγηση ασφαλών, υγιεινών και αποτελεσματικών βοτανικών προϊόντων κατά των ουλών γενικά και ειδικά για τις υπερτροφικές ουλές και του ουλώδους  ιστού!
Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναφερθεί πολλά βότανα από φαρμακολογικές δοκιμές, για την επούλωση των πληγών και τη θεραπεία των ουλών, πολλά άλλα παραμένουν άγνωστα ή μη δοκιμασμένα.
Ως εκ τούτου, γίνονται συνέχεια επισκοπήσεις των κυριότερων βοτάνων που εφαρμόζονται για τη θεραπεία των υπερτροφικών ουλών.
Πολλά από αυτά έχουν καλή δράση κατά των ουλών και παρουσιάζουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα λόγω των ισχυρών επουλωτικών και αναπλαστικών ιδιοτήτων τους αλλά και των λιγότερων παρενεργειών τους,...
αναφέρω κάποια ονομαστικά, σε επόμενο άρθρο θα έχω περισσότερες πληροφορίες...
read more: - https://botanologia.gr/votana-gia-ti-therapeia-ton-oylon/
μελέτες και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11801391/
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/asiaticoside
https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/asiaticoside

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Φυτεύω πολυετή λαχανικά στις γλάστρες μου και τα έχω για πολύ-πολύ καιρό

Πρώτα-πρώτα ας δούμε μερικά tips για την κουζίνα μας:
-. δε αποθηκεύουμε κρεμμύδια και πατάτες μαζί, διότι και τα δύο παράγουν αναθυμιάσεις/αέρια που προκαλούν γρήγορη αλλοίωση του ενός ή του άλλου.
-. αν τύχει να αλατίσουμε υπερβολικά ένα φαγητό μας, απλά ρίχνουμε μέσα μια ξεφλουδισμένη πατάτα, η πατάτα θα απορροφήσει το υπερβολικό αλάτι.
-. δεν βάζουμε ποτέ τα εσπεριδοειδή μας, πορτοκάλια,
μανταρίνια,
λεμόνια,
λάιμ ή ντομάτες στο ψυγείο,
διότι η χαμηλή θερμοκρασία υποβαθμίζει το άρωμα και τη γεύση τους!
-. όταν αποθηκεύουμε άδεια αεροστεγή δοχεία, ρίχνουμε μέσα μια πρέζα αλάτι για να μην αποκτούν άσκημη μυρωδιά!
-. αν το αλάτι μας “σβολιάζει”...

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Απόπτωση, ένα φιλί προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, που το δίνει το μιτοχόνδριο.

από Antonis Karagiorgas 
Απόπτωση, ένα φιλί προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, που το δίνει το μιτοχόνδριο.
Αν και ένας κυτταρικός θάνατος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ποικίλων αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της τυχαίας αστοχίας μιας θερμοκοιτίδας, αυτός που  έχει προσελκύσει τεράστια προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι ο "προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος"
Όταν τα κύτταρα στο σώμα γίνονται φθαρμένα ή κατεστραμμένα, πεθαίνουν από αναγκαστική αυτοκτονία ή απόπτωση. 
Διαπράττοντας αυτοκτονία, ένα κύτταρο μπορεί να εξαλειφθεί ως ξενιστής για έναν παρασιτικό εισβολέα και ως εκ τούτου να προστατεύσει τα σχετικά, γειτονικά κύτταρα από την εξάπλωση του παθογόνου. 
Σε ανώτερους οργανισμούς, προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ή απόπτωση αναγνωρίζεται πλέον ως ουσιαστική πτυχή της ανάπτυξης, και πολλά παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν.
Στην απόπτωση το κύτταρο φουσκώνει, συσκευάζεται και επαναρροφιέται. 
Αν οι μηχανισμοί που ελέγχουν την απόπτωση αποτύχουν, το αποτέλεσμα είναι ο καρκίνος, μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κυττάρων και του σώματος ως σύνολο!
Η απόπτωση φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα και συνοχή των πολυκύτταρων ατόμων, αλλά πώς γίνεται και κύτταρα αποδέχονται τον θάνατο ως το μεγαλύτερο καλό;  Σήμερα η απόπτωση αστυνομεύεται από τα  μιτοχόνδρια, και ο μηχανισμός του θανάτου κληρονομήθηκε από τους βακτηριακούς προγόνους τους, υποδηλώνοντας ιστορικό φόνου.
Τελευταία, η πρόκληση  απόπτωσης ειδικά στα καρκινικά κύτταρα έχει γίνει μια σημαντική νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, σε αντίθεση με την αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί ο μοριακός μηχανισμός της απόπτωσης. 
Π.χ. εάν δεχθούμε UV ακτινοβολία, η εάν στρεσαριστούμε πολύ, ή αν πάρουμε χημειοθεραπεία το  DNA τα παίρνει στο κεφάλι και δίνει σήμα να χαλαρώσει η εξωτερική μεμβράνη του μιτοχονδρίου. 
Μόλις συμβεί αυτό, δραπετεύει στο κυτταρόπλασμα το κυτόχρωμα C ( που βρίσκονταν πάνω στην εσωτερική μεβράνη του μιτοχονδρίου) το οποίο με την σειρά του πλησιάζει στο αυτί ενός παμφάγου ενζύμου (κασπάση)  και του λέει “ Διαλύστε τα όλα”. 
Άντε και εις άλλα με υγεία. 
Το ίδιο πράγμα μπορεί να προκληθεί και με ένα εξωτερικό ερέθισμα όπως π.χ.  μια κυτταροτοξίνη ενός βακτηριδίου, που κι αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα κασπάσες.
Σήμερα, αγαπητά μου παιδιά το μάθημα αφορά την αυτογνωσία, το γνώθι σαυτόν. Θα μιλήσουμε για μια διεργασία που συμβαίνει μέσα μας, όλη την ώρα, ενώ εμείς αρμενίζουμε αλλού γιαλού, και λέγεται μιτοφαγία. 
Δηλαδή το φάγωμα των μιτοχονδρίων μας. 
Τι είναι το μιτοχόνδριο; 
Είναι ο μικρούλης σταθμός της ΔΕΗ που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο μας, και ο οποίος μετατρέπει τα ντολμαδάκια γιαλατζί, τα τηγανητά μπαρμπούνια  και τα γεμιστά σε ενεργειακό νόμισμα για το κορμάκι μας.
Μερικά κύτταρά μας έχουν, μέσα τους το καθένα, εκατοντάδες έως και χιλιάδες τέτοιους σταθμούς.
Κάποιες φορές, ιδίως στα πουρά σαν και μένα, οι σταθμοί της ΔΕΗ χαλάνε. 
Στην αρχή το κύτταρο προσπαθεί να  τους σώσει. 
Όταν όμως καταλάβει ότι μάταια προσπαθεί, βάζει μπροστά ένα μηχανισμό ανακύκλωσης, που λέγεται μιτοφαγία, κόρη της αυτοφαγίας, και άντε γειά.
Στην διαφάνεια βλέπετε τον μοριακό μηχανισμό της μιτοφαγίας.

Φροντίζουμε το σώμα μας – έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ!

-. να είμαστε σοφοί φίλοι μου! 
-. φροντίζουμε το σώμα μας – έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ!
-. εξετάζουμε πάντα τις φυσικές, διατροφικές επιλογές και τον τρόπο ζωής πριν από οποιαδήποτε άλλο!
-. η φύση είναι ειλικρινής και θα μας δώσει αυτό που μας αξίζει!
     Πως μπορούμε να ετοιμάσουμε μια απλή συνταγή με σκόρδο για να μην αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον πολύτιμο βολβό;
Ας δούμε: Σκόρδο, ένας από τους πολλούς τρόπους ένταξής του στη διατροφή μας
Υγιεινή διατροφή και θρέψη
– Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά στοιχεία της διατροφής και της θρέψης*.
Ας δούμε: Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία
και μια αγαπημένη μου συνταγή: Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας!