Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Η Micromeria Acropolitana - το μοναδικό αγριολούλουδο της Ακρόπολης

Η Micromeria acropolitana αποτελεί ένα πανέμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας.
Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. 
Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Micromeria Acropolitana - το μοναδικό αγριολούλουδο της Ακρόπολης,  αποτελεί ένα πανέμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας. 
Το αγριολούλουδο αυτό – το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις μικρός + μέρος – φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη και πουθενά αλλού στον κόσμο! 
Υπάρχουν καταγεγραμμένα, παγκοσμίως, 77 διαφορετικά είδη.
Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. 
Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Καταγράφηκε πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy με την ονομασία Micromeria athenae. 
Το 2014 εντοπίστηκαν μερικά άτομα του φυτού και φωτογραφήθηκαν από τους Αποστόλου Σταύρο και Στασινόπουλο Γιώργο.
Από το 1908 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο τα ίχνη της χάνονται. 
Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για “εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα” και το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στην Micromeria acropolitana την οποία “εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού”.
Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά τυχαία από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του.
Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη. 
Πρόκειται για ένα φυτό που φύεται μόνο στην Ακρόπολη. 
Το φυτό αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα σύμβολο αναγέννησης και επιβίωσης. 
Τα φυτά και η φύση συνεχώς μας εκπλήσσουν με την δύναμη τους να αντέχουν στον χρόνο. Είναι μαγικό το πως από ένα μικροσκοπικό σπόρο, πολλές φορές σε ελάχιστο χώμα ή σε κάποια σχισμή ενός βράχου, φυτρώνει ένα φυτό, μεγαλώνει ανθίζει και διαιωνίζει το είδος του. Τα φυτά και η φύση είναι δάσκαλοι επιβίωσης.
Η προστασία του μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους αλλά με βασικότερο αυτόν της απόκρυψης της ακριβούς τοποθεσίας του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. 
Έπειτα θα μπορούσε να γίνει αναπαραγωγή του φυτού και δημιουργία ενός μικρού Βοτανικού κήπου στην περιοχή όπου θα μπορούν οι επισκέπτες της Ακρόπολης να δουν και το φυτό “μύθο” και να το θαυμάσουν από κοντά…
Ανδρινίκη Κολοβου 
Η Μικρομέρια της Ακρόπολης/Micromeria acropolitana είναι είδος μικρού φυτού του γένους Μικρομέρια/Micromeria της οικογένειας των χειλανθών/Lamiaceae ή Labiatae.
Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακροπόλεως, στον οποίο φύεται αποκλειστικά. 
Έχει ύψος 5 έως 30 εκατοστά. 
Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Τα άνθη της έχουν χρώμα ροζ.
Το φυτό ανακάλυψαν οι Γάλλοι βοτανολόγοι Rene C.J.E. Maire και ο Marcel G.C. Petitmengin, στις 30 Αυγούστου του 1906 - “In Acropoli Athenarum”, 30.8.1906, Maire & Petitmengin, Mission Botanique en Orient no. 1073. 
Ορίστηκε για πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Eugen von Halácsy. 
Σε μη επίσημα δημοσιευμένο, χειρόγραφο έγγραφο του αναφέρεται αρχικά στο φυτό με το όνομα «Micromeria athenae», το οποίο περιγράφεται ως λεκτότυπος.[1] 
Ο von Halácsy παρουσιάζει το φυτό με το όνομα «Micromeria acropolitana» στο έργο του «Conspectus Florae Graecae».
Το φυτό είχε εξαφανιστεί για αρκετά χρόνια. 
Τον Ιανουαρίο του 1981 το φυτό συμπεριελήφθη, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στον κατάλογο των προστατευόμενων φυτών από το Ελληνικό κράτος.
Το 2006, 100 χρόνια μετά την πρώτη του ανακάλυψη, εντοπίστηκε ξανά, γύρω από την Ακρόπολη από τον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον γιο του Λάμπρο Τσούνη, ένας μικρός πληθυσμός 200 φυτών. 
Ταυτοποιήθηκαν το 2009 από τη Καθηγήτρια Βοτανικής Δρ. Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Η θέση του πληθυσμού κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας.
Βασίλειο:        Φυτά/Plantae
Συνομοταξία:  Αγγειόσπερμα/Magnoliophyta
Ομοταξία:       Δικοτυλήδονα/Magnoliopsida
Τάξη:        Λαμιώδη/Lamiales
Οικογένεια:    Χειλανθή/Lamiaceae
Γένος:       Μικρομέρια/Micromeria
Είδος:       Micromeria Acropolitana
Διώνυμο:       Μικρομέρια της Ακρόπολης/Micromeria acropolitana
Halácsy

 environmentalarchaeology.wordpress.com