Τρίτη 30 Απριλίου 2024

tips υγείας και ευζωίας για όμορφο πρόσωπο και υγιές σώμα

Ο χειμώνα και για φέτος πέρασε και βαδίζουμε αισίως προς το καλοκαίρι.
Η επιδερμίδα μας λόγο του κρύου και των πολλών ωρών σε εσωτερικούς χώρους έχει χάσει τη ζωηράδα της έχει ταλαιπωρηθεί  και εξασθενίσει
Ας της προσφέρουμε τη βοήθειά μας με tips υγείας και ευζωίας αλλά και αναζωογονητικές, τονωτικές και καταπραϋντικές μάσκες που θα ετοιμάσουμε με αγνά υλικά και προϊόντα που συνήθως έχουμε στο σπίτι μας.
Και ξεκινάμε με μιά μάσκα τόνωσης για το πρόσωπό μας και ένα λάδι ντεμακιγιάζ για τις βλεφαρίδες μας
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε:
1) ένα κουταλάκι μέλι
2) ένα κουταλάκι λάδι ελιάς
3) μισή λιωμένη μπανάνα και
4) ένα μήλο με την φλούδα του τριμμένο.
Αφού ανακατέψουμε πολύ καλά τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν τα αφήνουμε για λίγα λεπτά της ώρας να ξεκουραστούν ενώ εμείς πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ουδέτερο σαπούνι.
Έξυπνα tips υγείας και ομορφιάς

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι "συνειδητό φαγητό" είπα...

...πως είναι η σκόπιμη προσοχή, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, στον τρόπο που τρώμε,
χωρίς κριτική, την παρούσα στιγμή/στο εδώ και τώρα"
"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δεν δίνουν σημασία και δεν προσέχουν στον τρόπο που τρώνε. ..
Γευματίζουν αγχωμένοι,
συζητώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας, 
χειρονομώντας, 
πολλές φορές καβγαδίζοντας,
βλέποντας τηλεόραση και στα ενδιάμεσα βάζουν και μια μπουκιά στο στόμα τους! 
Και το χειρότερο, δεν βλέπουν τίποτα παράλογο, σε όλ’ αυτά. 
Νομίζουν ότι ο οργανισμός τους θα αναλάβει την πρόσληψη και θα κάνει τη διαλογή όλων των θεραπευτικών στοιχείων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του. 
Και βέβαια ο οργανισμός αναλαμβάνει το έργο αυτό, εκείνο όμως που αγνοούν οι περισσότεροι είναι πως η τροφή περιέχει δυνάμεις και στοιχεία λεπτοφυούς φύσης που μπορεί να προσλάβει μόνον όποιος τρέφεται συνειδητά. 
Τα στοιχεία αυτά είναι  ικανά να  βοηθήσουν και να βελτιώσουν τις σκέψεις, 
τα συναισθήματα και όλη τη συμπεριφορά όσων τρώνε συνειδητά.
Το "συνειδητό φαγητό" μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε επίγνωση και των διατροφικών μας εμπειριών.
Και αν με ρωτήσετε τι είναι "συνειδητό φαγητό", θα σας πως είναι η σκόπιμη προσοχή, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, στον τρόπο που τρώμε,
χωρίς κριτική, την παρούσα στιγμή/στο εδώ και τώρα"
Και ναι, η ενσυνείδητη διατροφή προέρχεται από την ευρύτερη φιλοσοφία της ενσυνειδητότητας, μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική αιώνων που χρησιμοποιείται από πάρα πολλά άτομα!
     Η ενσυνειδητότητα είναι μια σκόπιμη εστίαση στις σκέψεις, 
τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις μας στην παρούσα στιγμή. 
     Η ενσυνειδητότητα στοχεύει στο να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και των επιλογών μας, αντί να αντιδρούμε και να ασκούμε κριτική!
Το να τρώμε με επίγνωση σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε όλες τις φυσικές και συναισθηματικές μας αισθήσεις για να βιώσουμε και να απολαύσουμε τα τρόφιμα που επιλέξαμε!
Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ευγνωμοσύνης μας για το φαγητό, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διατροφική μας εμπειρία. 
     Η συνειδητή διατροφή μας ενθαρρύνει να κάνουμε επιλογές που θα είναι ικανοποιητικές και θρεπτικές για το δικό μας σώμα. 
Ωστόσο, αποθαρρύνει το να "κρίνει" κανείς τις διατροφικές του συμπεριφορές, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διατροφικών εμπειριών. 
Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγών συμπεριφοράς που θα ωφελήσουν τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.
     Η ενσυνείδητη διατροφή εστιάζει στις διατροφικές μας εμπειρίες, στις αισθήσεις που σχετίζονται με το σώμα μας, καθώς και στις σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με το φαγητό, με αυξημένη επίγνωση και χωρίς κριτική. 
Δίνεται προσοχή στα τρόφιμα που επιλέγονται, στις εσωτερικές και εξωτερικές σωματικές ενδείξεις και στις αντιδράσεις σας σε αυτές τις ενδείξεις.
Ο στόχος είναι να προωθηθεί μια πιο ευχάριστη εμπειρία γεύματος και η κατανόηση του διατροφικού περιβάλλοντος.
     Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια προσέγγιση στο φαγητό που μπορεί να συμπληρώσει οποιοδήποτε διατροφικό πρότυπο. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνειδητή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία, 
αυξημένη ευχαρίστηση κατά το φαγητό και ικανοποίηση από το σώμα. 
Ο συνδυασμός στρατηγικών συμπεριφοράς, όπως η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας, με γνώσεις διατροφής οδηγεί σε υγιεινές επιλογές τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, προωθούν πιο ευχάριστες εμπειρίες γεύματος και υποστηρίζουν μια υγιή εικόνα του σώματός μας!
     Και τώρα πέντε πρακτικές προσεκτικής διατροφής για όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε
1. τιμάμε το φαγητό μας!
αναγνωρίζουμε ποιος ετοίμασε το γεύμα μας και τρώμε χωρίς περισπασμούς για να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση της διατροφικής εμπειρίας.
2. ενεργοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις!
παρατηρούμε τους ήχους, 
τα χρώματα, 
τις μυρωδιές, 
τις γεύσεις και τις υφές του φαγητού μας και πώς αισθανόμαστε όταν τρώμε και κάνουμε παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενεργοποιήσουμε αυτές τις αισθήσεις.
3. σερβίρουμε σε μέτριες μερίδες!
για να αποφύγουμε υπερκατανάλωση τροφής και σπατάλη τροφίμων
4. απολαμβάνουμε μικρές μπουκιές και μασάμε καλά!
έτσι, επιβραδύνουμε το γεύμα μας και βιώνουμε πλήρως τις γεύσεις του φαγητού μας
5. τρώμε αργά για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής!
έτσι, αναγνωρίζουμε πότε αισθανόμαστε χορτασμένοι για να σταματήσουμε ικανοποιημένοι.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Η Ηχορύπανση είναι καταστροφική για την Υγεία όλων των ατόμων, η αδιαφορία όμως όλων των υπευθύνων για το όσον αυτή αφορά τα παιδιά μας, είναι εγκληματική

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να είμαστε παθιασμένοι με το να χαμηλώνουμε την ένταση του θορύβου, αλλά όλα καταλήγουν σε αυτό:
Για να προστατέψουμε την ακοή μας, για να προστατέψουμε την υγεία μας!
Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο (INAD) καθιερώθηκε το 1996 από το Κέντρο Ακοής και Επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του θορύβου στην ακοή, την υγεία και την ποιότητα ζωής
Για το 2024 είναι η 24/Απριλίου.
Όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλικία επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις, επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση. 
Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό την ευρεία και έγκυρη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα προβλήματα από τη συνεχή έκθεση στους θορύβους και τις βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Θόρυβος είναι ένας ανεπιθύμητος ή δυσάρεστος ήχος που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικά φαινόμενα. 
Πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, οι οποίες επαναλαμβάνονται τις τελευταίες δεκαετίας σε αστικές περιοχές αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα άνεσης.
Ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης της ηχορύπανσης αποτελούν η τοποθέτηση ασφάλτου χαμηλής στάθμης θορύβου στο οδικό δίκτυο, η τοποθέτηση ηχητικών φραγμάτων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, η χρήση αθόρυβων ελαστικών σε οχήματα δημόσιων μεταφορών και η δημιουργία υποδομών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι θόρυβοι του περιβάλλοντος (από την κυκλοφορία, τη βιομηχανία και γενικά τον μηχανολογικό εξοπλισμό) οι οποίοι οφείλονται σε ποικίλες δραστηριότητες (οικονομικές, οικιακές, αναψυχής) προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις, η έκταση και η βαρύτητα των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση της πηγής, τα συχνοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια της όχλησης, καθώς επίσης την τοπογραφία και την πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής.
Μια έρευνα βάσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO: «Burden of disease from environmental noise: Quantification of healthy life years lost in Europe») έδειξε ότι, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη της επικινδυνότητας των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. 
Κατά τις εκτιμήσεις της ΠΟΥ, στη Δυτική Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο συνολικά 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής από κυκλοφοριακούς θορύβους. 
Πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τα ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε για το σύνολο των ηχητικών οχλήσεων, επομένως δεν είναι εύκολος ο συνολικός ευρωπαϊκός απολογισμός του προβλήματος.
Η ηχορύπανση εξελίχθηκε σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους και τους διαχειριστές πολιτικής στη Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η έκθεση σε θορύβους είναι μια ύπουλη διαδικασία με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. 
Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, 
πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις όπως ναυτία, 
ζάλη, 
πονοκεφάλους, 
διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.
Ο θόρυβος δεν πλήττει μόνο τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (άτομα της 1ης και 3ης ηλικίας, ανθρώπους σε ανάρρωση, εγκύους γυναίκες), αλλά και τις παραγωγικές ηλικίες. 
Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλικία επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις, επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.
Η έκθεση της ΠΟΥ  υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οδήγησε την Κομισιόν στην οδηγία 2002/49/EC που συστήνει ενέργειες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε τρεις (3) άξονες :
-. μέτρηση της έκθεσης και των επιπτώσεων του θορύβου με κοινές μεθόδους,
-. εκπόνηση σχεδίων δράσης από τα κράτη μέλη,
-. δημόσια ενημέρωση για τον περιβαλλοντικό θόρυβο και τις συνέπειες του.

Ενισχυτικά, η διαχρονική έρευνα του NORAH, ενός κέντρου μελέτης των δεδομένων, των ενοχλήσεων και των επιπτώσεων του θορύβου, κατέληξε σε συγκεκριμένες απαντήσεις για διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του θορύβου της κυκλοφορίας,
αεροπορικής, 
οδικής, σιδηροδρομικής σε περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια διαφόρων γερμανικών πόλεων, όπου διαβιούν πολλά εκατομμύρια πολιτών. 
Σε μια σφαιρική μελέτη που αρθρώνεται σε πέντε (5) επιμέρους υπο-κεφάλαια, η έρευνα του NORAH διαπίστωσε μεγάλη συνάφεια ανάμεσα :
-. στις καρδιαγγειακές διαταραχές ή στην κατάθλιψη και την έκθεση σε θόρυβο,
-. στην υποκειμενική αίσθηση της ποιότητας του ύπνου και την ηχητική πίεση στους χώρους ανάπαυσης,
-. στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το ηχητικό περιβάλλον τους.
Ξεκινώντας την προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων η Ε.Ε. προσδιόρισε (ήδη από το 2009) ως ανώτατο όριο έκθεσης στο θόρυβο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης τα 40dB(A) και πρότεινε στα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν ως άμεσο, ενδιάμεσο στόχο δράσης το όριο των 55dB(A). 
Δυστυχώς, παρά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε θεσμική υστέρηση, καθώς το σύνολο των εφαρμοζόμενων ελληνικών πρακτικών στα πεδία της Περιβαλλοντικής Ηχοπροστασίας και της Κτιριακής Ακουστικής παραμένουν σε ένα ασαφές και ατελέσφορο νομοθετικό πλαίσιο. 
Πέραν των προβλημάτων ακοής, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη πίεση και καρδιαγγειακές νόσους, ημικρανίες, ταχυπαλμίες, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες.
Συγκεκριμένα:
-. η Μελέτη Ηχομόνωσης των κτιρίων δεν είναι υποχρεωτική για την έκδοση οικοδομικών αδειών, δηλαδή δεν υφίσταται προληπτικός τεχνικός έλεγχος,
-. ο υφιστάμενος Κτιριοδομικός Κανονισμός (άρθρο 12) είναι σχετικά παλαιός (ΦΕΚ 1989) και δεν έχει εναρμονιστεί στις επιστημονικές & μεθοδολογικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι υπόλοιποι Ελληνικοί Κανονισμοί (σε άλλα θέματα οικοδομικής προστασίας), αλλά κυρίως οι αντίστοιχοι Κανονισμοί των κρατών της Ε.Ε.,
-. από το 1989 εξακολουθεί να εκκρεμούν τα Προεδρικά Διατάγματα που θα όριζαν τις αστικές περιοχές Α` κατηγορίας ακουστικής άνεσης, κατά συνέπεια το σύνολο της επικράτειας εντάσσεται στην χαμηλότερη κατηγορία.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα, ακόμη και στις νέες κατασκευές, διαιωνίζεται το καθεστώς της μειωμένης ηχομόνωσης των κτιρίων, καθώς για κάθε χρόνο που περνά τεχνικά ανεκμετάλλευτος, η αντιμετώπιση της ηχοπροστασίας των κατοικιών παραπέμπεται προς πιθανή επίλυση μετά από τουλάχιστον έξι (6) δεκαετίες, προς δόξα όλων όσων ευαγγελίζονται τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. 
Το υφιστάμενο πλαίσιο κατασκευής κτιρίων ουσιαστικά καταργεί τις νομοτεχνικές διαδικασίες για την τεχνική επίλυση της Ηχομόνωσης:
-. δεν ισχύει ο Κτιριοδομικός Κανονισμός,
-. δεν κατοχυρώνεται η τεχνική αρμοδιότητα των Μελετητών,
-. δεν προσδιορίζεται η ευθύνη των Κατασκευαστών,
-. δεν εξασφαλίζεται η ακουστική άνεση των Χρηστών-Ενοίκων
Πρόκειται για ένα λαβύρινθο, επιστημονικά ατελή και διοικητικά αδιαφανή, που πλαισιώνεται από διοικητικές εγκυκλίους και διατάξεις (του πρώην Υπουργείου Βιομηχανίας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών ή της Αστυνομικής Αρχής), και προς το αποκλειστικό συμφέρον όσων ασχολούνται με τα ζητήματα αδειοδότησης τεχνικών έργων και επιχειρήσεων.
Η Ελληνική Πολιτεία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών. 
Παράλληλα, το ευρύ κοινό δεν φαίνεται ενημερωμένο για τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσής του στο θόρυβο με αποτέλεσμα να συμβάλει, συνειδητά ή ασυνείδητα, άμεσα ή έμμεσα, σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θορύβου.
Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης στα προβλήματα του θορύβου το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής επαναλαμβάνει τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα για τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να λάβει τα κατάλληλα θεσμικά και νομοτεχνικά μέτρα. 
Παράλληλα, όλες & όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, με την ατομική στάση μας, μπορούμε να συνδράμουμε στην μείωση των εκπομπών θορύβου.
Η ακουστική άνεση συμβάλει σε μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής.
πληροφορίες και από:

Ο δυόσμος, το φολικό οξύ και η ακοή μας!

Μπορεί ο δυόσμος να θεραπεύσει την απώλεια ακοής μας; 
Όχι ακριβώς, αλλά είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέως/folate*
Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την υγεία των αυτιών μας, γι' αυτό και ο δυόσμος θεωρείται υπερτροφή για την ακοή μας.
Σύμφωνα με μελέτες όπως αυτή: eurekalert.org, η οποία παρακολούθησε 126 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας συνδέεται με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως/folate.
Ο αποξηραμένος δυόσμος είναι ένας διασκεδαστικός και ταυτόχρονα θεραπευτικός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη φολικού οξέως/folate.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια και
σε σαλάτες, όπως χρησιμοποιούμε τη ρίγανη ή να ετοιμάσουμε αρωματικά ροφήματα!
Ποιο όμως και τι είναι το φολικό οξύ?
Λοιπόν...
τo φολικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών B, είναι η
βιταμίνη Β9 ή
φολικό οξύ/folate, αλλά και
φυλλικό οξύ/folic acid.
Δυο λόγια για να την γνωρίσουμε περισσότερο.
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες, τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές, σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid, το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσα στις οποίες και η διατήρηση της ακοής μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - https://botanologia.gr/freska-fylla-dyosmoy-kai-ta-pollapla-toys-ofeli-stin-ygeia-mas/

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

όταν με ρώτησαν τι άγνωστο θα είχα να πω για τα βότανα, θα έλεγα για το βερμπάσκο, το βελλούδινο βότανο πως...

...κάποτε, τα παλιά εκείνα χρόνια, χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του για πάτους στα παπούτσια τους!
Το βελούδινο βότανο και λέγετε πως τα παλιά εκείνα χρόνια, γιατί σήμερα έχουμε ξεχάσει τα πάντα, ακόμα και την καταγωγή μας, έπαιρναν τα βελούδινα φύλλα του και τα έκαναν πάτους για τα παπούτσια τους!
- γιατί? 
μα γιατί τους ξεκούραζαν και τους ηρεμούσαν στις καθημερινές του δουλειές!
- και τι σημαίνει αυτό? 
σημαίνει πως οι φυσικοί αυτοί πάτοι ήταν φυσικά μικροσκοπικά αποτοξινωτικά και ηρεμιστικά. 
Αυτά τα μαλακά και χνουδωτά φύλλα του φλόμου δρουν σαν σφουγγάρια, τραβώντας τις τοξίνες και όποια άλλα απόβλητα  "σταθμεύουν" στα πέλματα και ανάμεσα στα δάχτυλά μας και μας αφήνουν ανανεωμένους, αναζωογονημένους και ανάλαφρους. 
Έτσι, την επόμενη φορά που σε κάποια βόλτα μας νιώσουμε τα πόδια μας βαριά ή να φλεγμένονται και κάπου εκεί κοντά μας υπάρχει το βελούδινο βότανο κόβουμε δύο από τα φύλλα του και απλά βάζουμε αυτούς τους αντιφλεγμονώδεις πάτους στα παπούτσια μας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε ξεκούραστοι!
Προσοχή βέβαια χρειάζεται από τα άτομα εκείνα τα οποία είναι αλλεργικά στο συγκεκριμένο βότανο!
Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
και βέβαια από τον φλόμο κάνουμε και ροφήματα:

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

όταν με ρώτησαν είπα - Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού,
ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!!
Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα και μέσα από σχισμάδες του τσιμέντου που μας κυκλώνει!!!
Και αυτό για να μας θυμίζουν πως ναι, τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας!!!
Και αυτό για να μας θυμίζουν υπέροχα, την ουσία της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης ευημερίας, της δικής μας ευημερίας!!! 
Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από συνθετικές θεραπείες, τα βότανα παρέμεναν πάντα και παραμένουν μια υπέροχη,
αξιαγάπητη και
αξιόπιστη πηγή θεραπείας!!!
Με τις ρίζες τους να είναι γερά ριζωμένες στη γη και τα φύλλα τους να κοιτάνε και "να φτάνουν τον ουρανό", τα βότανα είναι η γέφυρα που μας επιτρέπει και μας θυμίζει πως να αξιοποιήσουμε την έμφυτη σοφία του φυσικού κόσμου!!!
Φορτωμένα με φαρμακευτικές ιδιότητες, τα βότανα έχουν τη δύναμη να αποκαθιστούν την ισορροπία και να προωθούν την ολιστική θεραπεία στο σώμα και το μυαλό μας!!!
Καθώς αγκαλιάζουμε τα θαύματα των βοτάνων, ξεκινάμε ένα ταξίδι που μας οδηγεί πίσω στις ρίζες μας και μας υπενθυμίζει την εγγενή διασύνδεση μεταξύ της φύσης και της δικής μας αυτοθεραπείας,
ευημερίας,
ευζωίας,
αγαλλίασης!!!

Και ναι, τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε το δικό μας θεραπευτικό δυναμικό!!!
Τα βότανα κατέχουν μια μακρόχρονη και βαθιά γνώση και έχουν τη δύναμη να καθοδηγήσουν και να καλλιεργήσουν τις δικές μας θεραπευτικές ικανότητες. 
Μέσα στο περίπλοκο πλαίσιο κάθε βοτάνου κρύβεται μια έμφυτη σοφία που έχει σφυρηλατηθεί χιλιάδες χρόνια τώρα και που προσαρμόζεται και εξελίσσεται για να ευδοκιμήσει στο αντίστοιχο κάθε εποχή περιβάλλον!!!
Εμείς, αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι αυτή την έμφυτη γνώση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το τεράστιο φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων που προσφέρει η Μητέρα φύση!!!
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το τεράστιο φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων μέσω της αξιοποίησης των βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους, μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι ανακάλυψης και απελευθέρωσης του εγγενούς θεραπευτικού μας δυναμικού, επανασυνδεόμενοι με τη σοφία της φύσης, ώστε να προσεγγίσουμε την ευημερίας μας,
την ευζωία μας,
την ισορροπία μας,
την αγαλλίασή μας!!!
           ἔρρωσθε!                               
                                   κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia/ntina - https://botanologia.gr/otan-me-rotisan-eipa-ta-votana-einai-i-gefyra-metaxy-tis-fysis-kai-tis-dikis-mas-therapeias/

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Καλέντουλα 1

H καλέντουλα και λέγετε ότι κατάγεται από την Αίγυπτο και
είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, το οποίο ανθίζει τις πρώτες μέρες “kalendae” των περισσότερων μηνών - στις καλένδες - εξ ου και το όνομά της
” καλέντουλα”.