Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ξέρετε ποιο είναι το κολοκάσι και ποια η σπουδαιότητά του;

κολοκάσι/Colocasia esculenta, μια διαχρονική υπερτροφή που φέρνει επανάσταση στην υγεία και τη βιωσιμότητα
Το κολοκάσι με επιστημονικό/βοτανολογικό διωνυμικό όνομα Colocasia esculenta, είναι ένα εξαιρετικό ριζικό λαχανικό που έχει θρέψει πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Γνωστό για την πλούσια κληρονομιά του, 
τις ευέλικτες μαγειρικές χρήσεις και τα απαράμιλλα οφέλη για την υγεία, το κολοκάσι αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο βασικό τρόφιμο - είναι μια υπερτροφή με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις διατροφικές συνήθεις και να προωθήσει τη βιωσιμότητα - η ιδιότητα του βιώσιμου, η ικανότητα ενός οργανισμού ή μιας κατάστασης να συνεχίσει την ύπαρξή του!
Το κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους κόρμους ή βολβοκόνδυλους, τις βρώσιμες ρίζες του!
Και μια ματιά στην αρχαία του κληρονομιά 
Υπάρχει στον πλανήτη μας το κολοκάσι πάνω από 10.000 χρόνια και είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον πλανήτη!
Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε αγαπημένο διατροφικό προϊόν σε περιοχές όπως τα νησιά του Ειρηνικού, 
η Αφρική και η Καραϊβική. 
Το κολοκάσι πιθανώς ήταν αρχικά γηγενές στους πεδινούς υγροτόπους της Μαλαισίας 
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι ήταν σε καλλιέργεια στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5000 π.Χ., πιθανώς προερχόμενο από τη Μαλαισία και από την Ινδία, μεταφέρθηκε δυτικότερα στην αρχαία Αίγυπτο, όπου περιγράφεται από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς ως μια σημαντική καλλιέργεια. 
Στην Ινδία, είναι γνωστό ως "gaderi".
Στην Ινδονησία, ονομάζεται "talas" ή "keladi".
Γνωστό ως kalo στη Χαβάη, 
dasheen στην Καραϊβική και arbi στη Νότια Ασία, αυτό το ανθεκτικό φυτό έχει ευδοκιμήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προσαρμοζόμενο σε δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα τροφή και πολιτιστική σημασία.
Θρεπτική δύναμη - το κολοκάσι είναι μια υπερτροφή
Το κολοκάσι είναι κάτι περισσότερο από απλά νόστιμο - είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών. 

1. ενεργειακός παράγοντας
Γεμάτο με σύνθετους υδατάνθρακες, το κολοκάσι παρέχει ενέργεια αργής πέψης, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για συνεχή δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2. υγεία του πεπτικού συστήματος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,  υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
3. πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά
Η ρίζα του κολοκάσι ξεχειλίζει από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, 
βιταμίνη Ε, 
κάλιο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν τα οστά.
4. φυσικά χαμηλά σε λιπαρά
Με αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά, το κολοκάσι είναι μια υγιεινή για την καρδιά τροφή, ιδανική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
5.  χωρίς γλουτένη
Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, το κολοκάσι χρησιμεύει ως θρεπτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση σε τρόφιμα με βάση το σιτάρι, προσφέροντας παρόμοια αμυλούχα άνεση με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Γαστρονομικό θαύμα - Πώς να απολαμβάνουμε το κολοκάσι
Η ευελιξία του κολοκάσι λάμπει στην κουζίνα, εμπνέοντας πιάτα σε όλους τους πολιτισμούς
-. με βράσιμο ή στον ατμό διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε πολλές σάλτσες ή ντιπ.
-. τηγανητό ή ψητό για μια πιο υγιεινή εκδοχή των παραδοσιακών σνακ.
-. κολοκάσι πουρές, ο κρεμώδης και απολαυστικός, ο πουρές από κολοκάσι είναι μία εναλλακτική πρόταση!
-. το κολοκάσι σε σούπες, όπου απορροφά υπέροχα τις γεύσεις, καθιστώντας το μια γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με τζίντζερ ή με κουρκούμι και μαύρο πιπέρι!
-. σε επιδόρπια, καθώς η φυσική γλυκύτητα του κολοκάσι λάμπει σε παγωτά, 
κέικ και πουτίγκες - μια δημοφιλής λιχουδιά σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς.
και μία συμβουλή, πάντα μαγειρεύουμε καλά το κολοκάσι για να εξουδετερώσουμε τους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και του λαιμού όταν είναι ωμοί!
το άρθρο συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Πανδαισία αρωμάτων από το "κοπάνισμα" βοτάνων, καρπών, βολβών!

...η πολτοποίηση των αρωματικών, ιδιαίτερα του βασιλικού,
του μαϊντανού,
του μάραθου,
της μέντας, 

αλλά και των μούρων αρκεύθου, 
των σπόρων του κόλιανδρου ή των ψημένων καρπών της πιπεριάς τσίλι
και 
του σκόρδου - είναι ένα τρομερό αντίδοτο στην κόπωση,
στην εξάντληση! 
Το "κοπάνισμα"  των βοτάνων,
των καρπών και των βολβών προκαλεί μια μεταμόρφωση,
μια τροπή,
μια αλλαγή στην κατάστασή μας,
στον ψυχισμό μας και...
...και φτάνουμε στο σημείο από το να αναστενάζουμε από την κούραση, στο να αναστενάζουμε από ευχαρίστηση  εισπνέοντας τα υπέροχα και μοναδικά αυτά αρώματα !
Η αναζωογονητική,
η ανακουφιστική και εμψυχωτική επίδραση των βοτάνων,

των καρπών και των βολβών όταν τα "στουμπάμε" μέσα σε ένα γουδί από ξύλο ελιάς, είναι αδιαμφισβήτητη!
...και οι ερευνητές υποψιάζονται πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές ανεπαίσθητες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα
και
όλα αυτά γιατί η όσφρηση αναδεικνύεται στην πλέον ισχυρότερη αίσθησή μας, καθώς συνδέεται άμεσα με το συναίσθημά μας και με τη μνήμη μας.
Μέσα από τις μελέτες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως υπάρχουν αρώματα βοτάνων που μέσω της όσφρησης προκαλούν χαλάρωση,
πως υπάρχουν αρώματα  και μυρωδιές που ενισχύουν τις αθλητικές μας επιδόσεις,
που αυξάνουν την ενεργητικότητά μας,
που προκαλούν ευτυχία,
που βελτιώνουν τη συγκέντρωση,
που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια,
που βελτιώνουν την έμπνευσή μας,
που ενισχύουν τη μνήμη μας,
που καθαρίζουν και ανανεώνουν τον αέρα!
...και "στουμπάμε" στο γουδί βασιλικό - το μυρωδάτο βότανο
και ειδικά τον ιερό βασιλικό/Ocimum tenuiflorum, που έχει χρησιμοποιηθεί στις παραδοσιακές ιατρικές για πάνω από 3.000 χρόνια και είναι γνωστός ως ο βασιλιάς των βοτάνων!
..."κοπανίζουμε" και αφήνουμε τα αρώματά του να μας "τυλίξουν" που σύμφωνα με την 
η επιστήμη της ζωής, την ayurveda, έχουν  επίδραση στις πνευματικές μας πτυχές, διευκολύνοντας διευρυμένες καταστάσεις επίγνωσης!
...και μην ξεχνάμε πως το κάθε βότανο,
ο κάθε καρπός,
ο κάθε βολβός έχει τις δικές του θαυματουργές ιδιότητες,
τα δικά του ειδικά κύματα,
την δική του ευωδιά και τον δικό του τρόπο επίδρασης στον κάθε έναν από εμάς.
έρρωσθε!!!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το λεμόνι, το πολύτιμο.

... και ξαφνικά θέλησα να φτιάξω κάτι που θα ήταν ένα πολυτελές έδεσμα για τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών μου συνδαιτημόνων- των παιδιών, χειροποίητες ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού!
και στο νου μου στροβίλιζαν διάφορα για το λεμόνι και τη λεμονιά...
Αν τα εσπεριδοειδή εκτιμιούνται για την κοινωνική τους θέση, ποια είναι η ιστορία της παροιμιώδους φράσης "από το λεμόνι, στη λεμονάδα"
Κάτι τόσο "βαθυστόχαστο" πρέπει να χρονολογείται από την αρχαιότητα, έτσι δεν είναι;
σωστά θα μου πείτε!
Στην πραγματικότητα, αυτός ο αφορισμός δημιουργήθηκε το 1915 από τον "ένθεο αναρχικό" συγγραφέα Elbert Hubbard, ο οποίος εξυμνούσε τη θετική στάση και την αποφασιστικότητα ενός ηθοποιού. 
Πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς αποδίδουν επίσης τη φράση στον γκουρού της αυτοβελτίωσης Dale Carnegie, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "αν έχεις λεμόνι, φτιάξε λεμονάδα", ψιθυρίζοντάς μας δηλαδή στο αυτί, φωνάζοντάς την, τη ξεχασμένη αλήθεια - αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό που έχετε! 
Μέχρι σήμερα, η φράση αυτή συνεχίζει να είναι δημοφιλής από σύγχρονους συγγραφείς και ηγέτες που κηρύσσουν την αισιοδοξία και χρησιμοποιούν τη λεμονόκουπα ως παροιμιώδη σάκο του μποξ. 
Μεστό και περιεκτικό, λοιπόν το λεμόνι είναι ιδανικό για πολλά που βάζει ο νους και πάντα στο προσκήνιο.
Το όμορφο, ευωδιαστό λεμόνι, που αρχικά ήταν ο σπάνιος καρπός των βασιλιάδων,
των βασιλισσών και των αρχιερέων, έγινε οικείο και κοινό με την πάροδο των χιλιετιών, λόγω της πανταχού παρουσίας του. 
Η αναζωογονητική μεταμόρφωση του λεμονιού μετέτρεψε τα κάποτε απρόσιτα προϊόντα του σε σύμβολο ευημερίας. 
Τα λεμόνια δεν ήταν πλέον μόνο για την προνομιούχα τάξη, αλλά πλέον και για τις μάζες, με τη μορφή νόστιμης λεμονάδας. 
Η ίδια η λεμονάδα, καθώς και παραλλαγές αυτού του υπέροχου ποτού με πρωτοστατούντα  τον χυμό του λεμονιού, μπορούν να χρονολογηθούν από τη μεσαιωνική Αίγυπτο...
Και σήμερα, τα πάντα, από τα lemon spa water μέχρι τις αγαπημένες καραμέλες από σταγόνες λεμονιού του καθηγητή Albus Dumbledore, μας δείχνουν ότι το λεμόνι είναι προσιτό και συνάμα πολυτελές, ακόμη και στις διαφορετικές εκφάνσεις του - βέβαια για όλους εμάς τους μεσογειακούς λαούς το λεμόνι και το λάδι είναι αναπόσπαστα τμήματα της ύπαρξής μας!
 "τα εσπεριδοειδή ήταν τα σαφή σύμβολα της ευγένειας στην αρχαία Μεσόγειο", αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής αρχαιοβοτανολόγους, οι οποίοι ανέλυσαν τα πάντα, από αρχαία κείμενα, 
τέχνη και αντικείμενα, 
μέχρι αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα όπως η γύρη και οι σπόροι.
και ναι, κάλλιστα μπορούμε να πούμε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, είναι σύμβολο καταξίωσης!
Και οι πολύτιμες βιολογικές δραστηριότητες του πολύτιμου καρπού, πολλές φορές, υποτιμώνται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία,
στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία.
Βέβαια όλοι, θέλω να πιστεύω, γνωρίζουμε πως ο χυμός του λεμονιού παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το σκορβούτο.
Αυτή η κοινή χρήση του λεμονιού, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει σήμερα υποστηριχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. 
Άλλες χρήσεις του χυμού λεμονιού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, γνωστές από την παραδοσιακή ιατρική, περιλαμβάνουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, 
του κοινού κρυολογήματος,
του πονόλαιμου, 
του πυρετού, 
των ρευματισμών,
της ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και βέβαια ο πολύτιμος χυμός, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, χορηγείται σε περιπτώσεις που έχουμε πέτρες στα νεφρά
Το δε πολύτιμο αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι γνωστό φάρμακο για τον βήχα.
Και δεν είναι μόνο τα λεμόνια της λεμονιάς αλλά και τα φύλλα της που κάλλιστα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε αρωματικά,
γευστικά αλλά και θεραπευτικά ροφήματα και 
βέβαια να νοστιμέψουμε και να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε πολλά πιάτα με κρέας και ψάρι!
Και ω, του θαύματος! 
Το μεταβολομικό προφίλ των φύλλων διερευνήθηκε και οι μελέτες έδειξαν ότι τα φύλλα της λεμονιάς περιέχουν 26 διαφορετικά οργανικά οξέα και τα παράγωγά τους, όπως ασκορβικό οξύ, 
βενζοϊκό οξύ, 
π-κουμαρικό οξύ, 
φουμαρικό οξύ,
21 αμινοξέα, όπως alanine, 
γ-aminobutyric acid, 
anthranilic acid, 
asparagine, 
aspartic acid, 
glutamic acid, 
glutamine, 
glycine, 
histidine, 
isoleucine, 
leucine, 
lysine, 
methionine, 
phenylalanine, 
proline, 
pyroglutamic acid, 
serine, 
threonine, 
tryptophan, 
tyrosine, 
valine και 13 σάκχαρα, όπως arabinose, 
fructose, 
galactose, 
glucose, 
glycerol, 
inositol, 
lyxose, 
maltose, 
rhamnose, 
ribose, 
sorbose, 
sucrose, 
xylitol...
... θα επανέλθω!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia