Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

όταν με ρώτησαν είπα - "τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας

..και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, 
ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία, φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα”
και συνεχίζω:
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων...

Bruce H. Lipton - Τα προγράμματα στο μυαλό μας ελέγχουν την υγεία και την ευημερία μας!

Τα προγράμματα στο μυαλό μας ελέγχουν την υγεία και την ευημερία μας, καθώς και τις ασθένειές μας, αλλά και την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε αυτές τις ασθένειες.
...και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να ακούμε και για τον καινούργιο επιστημονικό τομέα - την ψυχονευροανοσολογία!
Ο Bruce H. Lipton, εξηγεί ως εξής:
psychoneuroimmunology/ψυχονευροανοσολογία
επιστήμη- ology/ολογία
του πώς το μυαλό - psycho/ψυχο
ελέγχει τον εγκέφαλο - neuro/νεύρο
ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα - immun/άνοσο
όλα αυτά τα βρίσκουμε αρχικά στην Ayurveda, το πανάρχαιο αυτό ολιστικό σύστημα Υγείας, που είναι η επιστήμη της ζωής, εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια μελετά το σημείο τομής του νου και του σώματος. 
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα δύο συναντώνται. 
Κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στο νου, κάτι αντίστοιχα συμβαίνει και στο σώμα.
Η Ayurveda θεωρεί ότι αυτή η αλληλοσυσχέτιση πραγματώνεται σε ένα ενδιάμεσο μεταξύ νου και σώματος χώρο, όπου η σκέψη μετατρέπεται σε ύλη και αντίστροφα. 
Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Ιπποκράτης  - "Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια, από το να γνωρίζουμε τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο." 
αλλά και ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, Sir William Osler, ο οποίος έλεγε πως η φροντίδα της φυματίωσης εξαρτάται περισσότερο από το τι έχει ο ασθενής στο κεφάλι του παρά από το τι έχει στο στήθος του.
Η ψυχονευροανοσολογία, λοιπόν, είναι ένας νέος, σύγχρονος και συνεχώς εξελισσόμενος επιστημονικός τομέας που βασίζεται στην αρμονία πολλών συστημάτων.
Και εδώ οδήγησε η ραγδαία ανάπτυξη των νευροεπιστημών τα τελευταία 40 χρόνια, η οποία βοήθησε στην αναγνώριση της συσχέτισης ανοσιακού και ενδοκρινικού συστήματος με την ψυχική "διάθεση" του κάθε  ανθρώπου, καθώς επίσης και στην κατάδειξη της  αντίστροφης  μεταξύ τους  σχέσης. 
Και σύμφωνα με τους γιατρούς υπάρχουν ικανές  ενδείξεις που φανερώνουν την αμφίπλευρη επικοινωνία του κεντρικού νευρικού συστήματος/ΚΝΣ και των ποικίλων συντελεστών του ανοσιακού συστήματος" 
επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr