Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ποιες οι διαφορές μεταξύ μπαχαρικών και βοτάνων ντίνα;

λοιπόν...
βασική διαφορά
-. τα μπαχαρικά προέρχονται από διάφορα μέρη ενός φυτού εκτός από τα φύλλα
ενώ 
-. τα βότανα προέρχονται από τα φύλλα του φυτού!
Τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες ομάδες με βάση τη γεύση, την ταξινόμηση ή το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται. 
Με βάση τη γεύση, τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 ομάδες: 
1. καυτερά μπαχαρικά που είναι 
το μαύρο και άσπρο πιπέρι, 
το πιπέρι καγιέν, 
η μουστάρδα, 
το τσίλι), 
2. μπαχαρικά ήπιας γεύσης που είναι 
η πάπρικα, 
ο κόλιανδρος,
3. αρωματικά μπαχαρικά που είναι
το γαρύφαλλο, 
το κύμινο, 
ο μάραθος 
ο άνηθος, 
το μοσχοκάρυδο,
η κανέλα και 
4. αρωματικά βότανα και λαχανικά που είναι 
το θυμάρι, 
ο βασιλικός, 
η δάφνη, 
η μαντζουράνα, 
το κρεμμύδι, 
το σκόρδο
Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι φυσικές πηγές γεύσεων και χρωμάτων και έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από αρχαιοτάτων χρόνων και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών επειδή περιέχουν ισχυρές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτική ισχυρότατη προστασία!
...και μερικές πληροφορίες ακόμα για τα πολύτιμα μπαχαρικά και βότανα...
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα όπως το δεντρολίβανο, 
το φασκόμηλο και
η ρίγανη έχουν υψηλότατη αντιοξειδωτική δράση,

από τα μπαχαρικά την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση την έχει το γαρύφαλλο!
Το γαρύφαλλο, 
το μπαχάρι, 
η κανέλα, 
η ρίγανη,
η τριγωνέλλα  και το μοσχοκάρυδο
έχουν και την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά!
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα των μελετών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα εμπορικά διαθέσιμα φυσικά αντιοξειδωτικά λαμβάνονται από το δεντρολίβανο, 
τη ρίγανη και το φασκόμηλο
λόγω των σχετικά υψηλών αντιοξειδωτικών τους δράσεων, της εύκολης απομάκρυνσης των αρωματικών ενώσεων και της εκχύλισης των δραστικών συστατικών τους!!!
και μεις;
μα, είναι απλό...
έχουμε πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μας όλα τα παραπάνω μπαχαρικά και βότανα,
και το βασικότερο; - δεν τα ξεχνάμε εκεί,
τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας με όποιον τρόπο μας αρέσει!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

Πρώτες Βοήθειες, πνιγμονή στα παιδιά και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πλήρης ανάλυση ΚΑΡΠΑ!

Πρώτες Βοήθειες: Τι κάνουμε αν κάποιος πνίγεται από φαγητό
Ένα σύνηθες περιστατικό επείγουσας ανάγκης είναι ο πνιγμός από φαγητό. 
Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ενώ απολαμβάνουμε ένα γεύμα και ξαφνικά κάποιος στραβοκαταπιεί.
Ο πνιγμός συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο κολλάει στο λαιμό ή στην τραχεία εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. 
Στους ενήλικες συνήθως φταίει ένα κομμάτι τροφής. 
Τα μικρά παιδιά συχνά πνίγονται από μικρά αντικείμενα. 
Ο πνιγμός είναι απειλητικός για τη ζωή. Κόβει το οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Δίνουμε τις πρώτες βοήθειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα εάν εμείς ή κάποιος άλλος πνίγεται. Για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις καταστάσεις, μαθαίνουμε τον ελιγμό Heimlich και την ΚΑΡΠΑ σε ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών.

                     
                                  https://www.youtube.com/watch?v=_GgUoPy2ZRs
στις επόμενες ιστοσελίδες παρατηρήστε τις εικόνες για καλύτερη κατανόηση:
επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr