Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.
Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι,
τυρί,
γάλα,
αυγά.
Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέμε μπατζίνα.
Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία....
read more:https://botanologia.gr/mpatzina-alli-mia-perifimi-kai-apolaystiki-gymni-pita/