Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Βότανα για υγιή οστά

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά αποτελέσματα με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η βοτανοθεραπεία συνιστάται για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, 
της φλεγμονής, 
του πρηξίματος και της δυσκαμψίας...
Η επιβάρυνση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά αυξάνεται συνεχώς στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στους παράγοντες του σωματικού βάρους,
σε κάποιον τραυματισμό,
σε υψηλά επίπεδα δραστηριοτήτων,
στην ηλικία,
στον τρόπο ζωής,
στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα μας,
σε κάποια πάθηση.
Όποια και αν είναι όμως η αιτία, η αναζήτηση θεραπείας είναι απαραίτητη,
καθώς ο πόνος στις παθήσεις των αρθρώσεων είναι αφόρητος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρθρίτιδα.
Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτών των αριθμών, αλλά αυτό που είναι εφικτό είναι να βρούμε καλύτερες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Η οστεοαρθρίτιδα,
η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η οστεοπόρωση και η οσφυαλγία είναι οι τέσσερις σημαντικότερες μυοσκελετικές παθήσεις που αναγνωρίζονται ως προς τον επιπολασμό τους από τους ιατρούς και τους ερευνητές.
Ενώ η φαρμακευτική αγωγή,
η φυσιοθεραπεία,
η αλλαγή του τρόπου ζωής και μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσαν να είναι η προτεινόμενη θεραπεία για τις ασθένειες των αρθρώσεων, τα βότανα και τα μπαχαρικά για την καλύτερη υγεία των οστών χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αποτελεσματική διαχείριση των οστών και των αρθρώσεων
Βότανα και μπαχαρικά ως θεραπείες
Στην παραδοσιακή ιατρική, η θεραπεία των οστών με τη χρήση φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων εφαρμόζεται ευρέως.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα βότανα για τον πόνο στις αρθρώσεις έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν τη διαδικασία σχηματισμού οστών και δεν έχουν παρενέργειες.
Τα βότανα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις θεραπείες της οστεοαρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.
Μερικά παραδείγματα βοτάνων για τον πόνο στις αρθρώσεις και την υγεία των οστών είναι: το κουρκούμι,
το τζίντζερ,
το έλαιο βόραγου,
το φασκόμηλο,
το θυμάρι,
η ρίγανη,
το δεντρολίβανο,
ο βασιλικός,
ο κόλιανδρος,
ο μαϊντανός,
το αγριοράδικο,
ο ευκάλυπτος,
η αλόη βέρα,
κανέλα...

Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Ένα πολύτιμο βότανο, ένα νοστιμότατο λαχανικό με σπόρους θησαυρό - Amaranthus caudatus
            διατροφή και θρέψη
Το χωρίς γλουτένη Amaranthus caudatus είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη/lysine, τα οποία συνήθως είναι ανεπαρκή στις φυτικές πρωτεΐνες. 
Όσον αφορά το θρεπτικό περιεχόμενο, η πρωτεΐνη του Amaranthus caudatus είναι πρακτικά παρόμοια με μία πρωτεΐνη του γάλακτος, την casein και συμπληρώνει τη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων που προέρχονται από άλευρα καλαμποκιού, 
ρυζιού ή σιταριού, με αποτέλεσμα το Amaranthus caudatus να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για βρέφη, παιδιά, 
έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και για χορτοφάγους και vegans.
Γενικά η πρωτεϊνική σύνθεση των ψευδοδημητριακών* είναι παρόμοια με τις πρωτεΐνες των οσπρίων και των σταυρανθών, ωστόσο, ποιοτικά και ποσοτικά η πρωτεΐνη των σπόρων του Amaranthus caudatus είναι υψηλότερη από τα δημητριακά και τα όσπρια.
Επίσης το Amaranthus caudatus είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 
Η συχνή κατανάλωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης. 
Το άμυλο αμάρανθου είναι πολλά υποσχόμενο για χρήση λόγω της υψηλής διαλυτότητας και πεπτικότητας του, σε σύγκριση με το σιτάρι, 
το ρύζι και τη βρώμη, οι δε σπόροι του αμάρανθου είναι χωρίς γλουτένη και περιέχουν 30% περισσότερη πρωτεΐνη με όλα τα αμινοξέα.
Το Amaranthus caudatus, σύμφωνα με μελέτες, έχει ανθελμινθικές, 
αναλγητικές,
αντιπυρετικές, 
αντικαρκινικές, 
αντιαλλεργικές,
αντιδιαβητικές, 
διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος, 
καρδιοπροστατευτικές, 
ηπατοπροστατευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες

                 Μαγειρική χρήση
Υπάρχουν διάφορες χρήσεις του αμάρανθου.
Όταν αλέθεται, χρησιμοποιείται ως αλεύρι, αλλά και ως πανάρισμα για γλυκά και κυρίως πιάτα. Οι σπόροι μπορούν να σκάσουν ως popcorn και, όπως η βρώμη, μπορούν να καταναλωθούν με γάλα ως δημητριακά.
Σε διάφορες χώρες όπως στο Μεξικό, ο αμάρανθος χρησιμοποιείται σε γλυκά με μέλι.
Ως αλεύρι, οι σπόροι του Amaranthus caudatus χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, όπως μακαρόνια, χυλοπίτες...
Στις μέρες μας, και λόγω των θρεπτικών του αξιών, ορισμένοι επιστήμονες διερεύνησαν την αντικατάσταση ορισμένων λαχανικών με φύλλα αμάρανθου σε παραδοσιακά πιάτα και διερεύνησαν αν οι βιταμίνες και τα μέταλλα παραμένουν όταν βράζονται για παράδειγμα.
Και παρατηρήθηκε πως οι κατακρατήσεις θρεπτικών ουσιών στα διάφορα πιάτα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν αρκετά υψηλές με τουλάχιστον 85% κατακράτηση μετάλλων και αύξηση έως και 45% σε τρία καροτενοειδή!
.... συνεχίζεται!
υποσημειώσεις:
-. με την ονομασία αμάρανθος ή αμάραντος συναντάμε πολλά φυτά της χώρας μας που ανήκουν σε διαφορετικές όμως οικογένειες και έχουν διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις!
Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή!
-. *με τον όρο ψευδοδημητριακό ή εσφαλμένα ψευτοδημητριακό, αναφερόμαστε σε πλατύφυλλα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο με τα δημητριακά
Οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν αλεύρι ή να καταναλωθούν σαν τα δημητριακά. 
Τα πιο γνωστά μας είναι το φαγόπυρο,
η κινόα, και ο αμάρανθος
Plants described in 1753
International Code of Botanical Nomenclature/ICBN