Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η ασθένεια δεν προκαλείται από μικρόβια,αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Tο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού μας – είναι ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών που υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις μολύνσεις.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα διατηρεί ένα αρχείο για κάθε μικρόβιο που έχει νικήσει ποτέ, ώστε να μπορεί να το αναγνωρίσει και να το καταστρέψει γρήγορα εάν αυτό ξανά-εισέλθει στο σώμα.
Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες και αυτοάνοσες διαταραχές.
Aν μπορούσαμε να δούμε σε μία κινηματογραφική ταινία την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προσπάθειά του να μας κρατήσει υγιείς εκτός από τη συγκίνηση που θα νιώθαμε θα τρέχαμε αμέσως να το βοηθήσουμε και θα προσέχαμε υπερβολικά να μην του γίνουμε εμπόδιο σε αυτή του την προσπάθεια.
Aς το κάνουμε λοιπόν,ας το βοηθήσουμε και ας προσέχουμε ,κάθε φορά,να μην του γινόμαστε εμπόδιο.
Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού.
είναι ένα σύνθετο αμυντικό και αποδοτικό σύστημα, είναι η ασπίδα που έχει στηθεί μπροστά στους εισβολείς....

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αιθέρια έλαια και αρνητικότητα

Αρνητικές επιρροές-
Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό και ανούσιο,όμως η ανάγκη για να απαλλαγούμε από τον αρνητισμό που μας περιβάλλει είναι επιτακτική,είτε το πιστεύουμε είτε όχι.
Γύρω μας συνεχόμενη γκρίνια.
Γύρω μας,συνέχεια μα συνέχεια,δυσοίωνες ειδήσεις για όλους και για όλα.
Γύρω μας όλο και περισσότεροι τοξικοί άνθρωποι με μονίμως αρνητική διάθεση και απαισιοδοξία για τα πάντα.
Ειρωνικά χαμόγελα από ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν καλή κουβέντα για κανέναν.
Σκληρές φράσεις,
μία επίπληξη,και ναι,όλα αυτά έχουν τεράστια αρνητική επιρροή πάνω μας.
Μία καλή αρχή για να απαλύνουμε την αρνητικότητα που μας περιβάλει είναι τα αιθέρια έλαια.
Από πολύ παλιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα λάδια και τα αρώματα των λουλουδιών για να προστατευτούν από τις αρνητικές επιρροές.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χαλαρώσουν το ενεργειακό μας σύστημα
και...
read more:https://botanologia.gr/arnitikes-epirroes-pos-na-tis-meiosoyme-me-aitheria-elaia/

Ροδάκινα και δαμάσκηνα ,άλλα δύο φρούτα ασπίδα του οργανισμού

Ένα πεντανόστιμο , υγιεινότατο και πανεύκολο smoothie ,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!
Ένα ονειρικό  smoothie:
Μιά πραγματικά υγιεινότατη συνταγή smoothie με ροδάκινο και μπανάνα.
Μιά συνταγή άκρως ωφέλιμη για τις διαταραχές του αναπνευστικού μας συστήματος και ειδικά για τις περιπτώσεις ασθματικών διαταραχών.
Τα δύο αυτά φρούτα – τα ροδάκινα* και η μπανάνα – εκτός από την υπέροχη γεύση περιέχουν στοιχεία όπως
ασβέστιο,
κάλιο,
μαγνήσιο,
νιασίνη...
read more:https://botanologia.gr/ena-pentanostimo-smoothie-idaniko-gia-to-anapneystiko-mas-systima/

Μετα - μορφώσεις

intermezzo.....
γιατί πάντα χρειάζεται ένα διάλειμμα.
"Στην μορφή που το τυχαίο κι ο αγέρας δίνουν στα σύννεφα, γυρεύεις ήδη ν' αναγνωρίσεις σχήματα:
 ένα ιστιοφόρο, ένα χέρι, έναν ελέφαντα."
 "-Τα σημάδια φτιάχνουν μια γλώσσα, αλλά όχι εκείνη που νομίζεις πως ξέρεις. 
 Κατάλαβα ότι έπρεπε να ελευθερωθώ από τις εικόνες που ως τώρα μου είχαν προαναγγείλει τα πράγματα που αναζητούσα"!




οι εικόνες είναι Maurits Cornelis Escher.
του καλλιτέχνη που δημιουργούσε από τις εικόνες του μυαλού του.
και τα μικρά αποσπάσματα από το ονειρεμένο "Οι Αόρατες Πόλεις"του Ίταλο Καλβίνο
thalia

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.

Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας
Σε προηγούμενο αρθρο μου παρακολουθήσαμε το αμυγδαλέλαιο.
Είδαμε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και πως κατευνάζει τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στο πρόσωπό μας ,
στα χείλη μας και στα μαλλιά μας.
Στο σημερινό μου άρθρο θα παρακολουθήσουμε πως και γιατί μπορεί να βοηθήσει τα μάτια μας.
Μια από της ισχυρές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου είναι και οι ισχυρές μαλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Η υφή του είναι λεπτή και λεία , έτσι οι πόροι του δέρματος δεν κλείνουν και απορροφάται πολύ εύκολα.
Είναι ένα λάδι ελαφρύ , εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας.
Με την γήρανση και την καταπόνηση η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας χάνει την φυσική ελαστικότητά της και δημιουργούνται ρυτίδες , μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή αμυγδαλέλαιο , το δέρμα ενυδατώνεται , βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και...

Αμυγδαλέλαιο – ένας πολύτιμος θησαυρός για το δέρμα και τα μαλλιά

Αμυγδαλέλαιο -ένας πολύτιμος θησαυρός για το πρόσωπό μας!
Οι βιταμίνες Α,Ε,Κ,Β1,Β2 και Β6,τα ιχνοστοιχεία ,όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, το παλμιτικό οξύ, το ολεϊκό και το λινολεϊκό οξύ,και τα αιθέρια έλαια που περιέχει,καθιστούν το αμυγδαλέλαιο τον πολυτιμότερο θησαυρό για το δέρμα και τα μαλλιά μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν το σύμβολο της ομορφιάς για τους αρχαίους Κινέζους.
Για το πρόσωπό μας –
Όταν το απλώνουμε στο πρόσωπο μας:
 – το ενυδατώνει σε βάθος
– βελτιώνει και τονώνει την επιδερμίδα και διατηρεί την λάμψη της
 – καταπραΰνει και επουλώνει ερεθισμούς και φλεγμονές
– φωτίζει τους μαύρους κύκλους
– καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης
– το ανακουφίζει από την ξηρότητα και τον κνησμό
– εξισορροπεί σχεδόν όλες τις λειτουργίες της επιδερμίδας
read more:https://botanologia.gr/amygdalelaio-enas-polytimos-thisayros-gia-to-derma-kai-ta-mallia/

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Κυτταρίτιδα ,ναι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αλλά θέλει προσπάθεια

Κυτταρίτιδα,
κυτταρίτιδα,κυτταρίτιδα!

Μια πρώτη ματιά για το πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Λοιπόν για να μειωθεί η κυτταρίτιδα απαιτούνται διατροφικές θυσίες – με λίγα λόγια:
1) αύξηση στο μέγιστο της κατανάλωσης του νερού-οπωσδήποτε-
2) αύξηση στο μέγιστο της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών
3) αύξηση στο μέγιστο των ωμών ή των,σε χαμηλές θερμοκρασίες, μαγειρεμένων φαγητών
4) αύξηση των δημητριακών και οσπρίων ολικής αλέσεως όπως:
ρύζι
φακές
φάβα
φασόλια
ρεβίθια
κριθαρένια παξιμάδια!

5) αύξηση αφεψημάτων και εγχυμάτων τα κατάλληλα για την κυτταρίτιδα,όπως το έγχυμα δεντρολίβανου.
6) κατάργηση-των κορεσμένων και ζωικών λιπών όπως...
read more:https://botanologia.gr/kyttaritida-nai-yparchei-tropos-antimetopisis-alla-thelei-prospatheia/

Η εξάσκηση στη σιωπή

αν ποτέ δεν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει την σιωπή,
ο εσωτερικός σας διάλογος θα αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα σύγχυσης και πλάνης....
Deepak Chopra
Galatea of the Spheres.....
η Γαλάτεια των σφαιρών και βέβαια Salvador Dali 

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τριχόπτωση -και η σχέση της με την ανεπάρκεια των βιταμινών

 
Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί και από την έλλειψη βιταμινών.
Βότανα και τρόφιμα που περιέχουν τις βιταμίνες A -B -C -D και E μειώνουν το στρες,γνωστή αιτία της τριχόπτωσης και βελτιώνουν την κυκλοφορία 
– Η κακή κυκλοφορία του αίματός μας είναι άλλη μιά αιτία τριχόπτωσης
Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών;
Στην πραγματικότητα, η κακή διατροφή, το άγχος,συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των βιταμινών, αποτελούν μείζονες παράγοντες της τριχόπτωσης.
Και όλα τα φυσικά διορθωτικά μέτρα που παίρνουμε για την τριχόπτωσης πρέπει να λειτουργούν για να διορθώσουν τη ρίζα του προβλήματος, όπως η ρύθμιση των ορμονών μας ή η καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. 
Η εμφάνιση των μαλλιών μας παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική μας εμφάνιση και στην αυτο-αντίληψή μας, επομένως η απώλειά τους μπορεί να είναι καταστροφική για κάποια άτομα, ειδικά όταν δεν φαίνεται να υπάρχει λύση...


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το ρόδι – ο καρπός της ζωής, της υγείας και της καλοτυχίας

Το ρόδι – Ο καρπός της μακροζωίας με τις ισχυρές και θαυμαστές του ιδιότητες, που τον καρπό του οι σημερινοί επιστήμονες έχουν ονομάσει σούπερ-τροφή “super-food”
Από που να αρχίσω και τι να πρώτο πω.
Οι μαρτυρίες που έχουμε για το ρόδι ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου.
Όλοι μίλησαν για το ρόδι, για το δέντρο όσο και για τον καρπό του.
Παρόλα αυτά κάπου αχνοφαίνεται, στην άρνηση του Παυσανία να μιλήσει για την σημασία του ροδιού, ότι γύρω από το ρόδι και την σημασία του υπήρχε ένα ιερό μυστικό.
Παρ΄όλη όμως την μυστικότητα έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας ότι το ρόδι είναι ένα σύμβολο –Το σύμβολο της ζωής και του θανάτου;
Ή μήπως, μήπως υπάρχουν κι άλλα μυστικά;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να το σπάει η νεόνυμφη γυναίκα για να σκορπίσει τους καρπούς του πριν περάσει την πόρτα του καινούργιου σπιτιού για να εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτό πρώτα απ’ όλα γονιμότητα και μετά αφθονία;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τα κόλλυβα που θα παρασκευαστούν για την μνήμη των νεκρών;
Τι είναι τελικά αυτός ο περίεργος καρπός που αποτελείται από μικρούς – μικρούς κόκκους κόκκινου χρώματος που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μία σφαίρα;
read more: https://botanologia.gr/to-rodi-o-karpos-tis-zois-tis-ygeias-kai-tis-kalotychias/

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του

Πονοκέφαλος – η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους.
Οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή πολύ λίγης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Τα τρόφιμα και τα συστατικά τους πάρα πολλές φορές είναι υπεύθυνα για το 50% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κρυμμένη ζάχαρη που περιέχουν.
Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι η αιτία των πονοκεφάλων είναι συχνά πολύπλοκη και περίπλοκη αλλά η κατανάλωση ζάχαρης,
που τις περισσότερες φορές είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους,είναι και ο μόνος του οποίου έχουμε τον έλεγχο,είναι στο χέρι μας με λίγα λόγια να εξοβελίσουμε την ζάχαρη από την ζωή μας και το πιάτο μας.
Η ζάχαρη όπου και αν περιέχεται,στα τυποποιημένα τρόφιμα,στις παντός είδους σάλτσες,στα αλλαντικά,στα τουρσιά,
στα γλυκά,σαν το πιο όξινο των τροφίμων είναι η καταστροφή του οργανισμού και όπως είναι γνωστό από πάρα πολλές έρευνες τα όξινα τρόφιμα είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες του οργανισμού και η αιτία πληθώρας ασθενειών...

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Botanologia Medica: ένα βιβλίο του 1714

το Botanologia Medica είναι ένα βιβλίο του  1714 και αναφέρεται σε βότανα που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμάκων,
είναι ένα βιβλίο παράδειγμα βοτανικής,
στο οποίο αναφέρονται- πριν τον Carl Linnaeus- κατά ομάδες και ταξινομημένα με αλφβητική σειρά τα βότανα...
συγγραφέας του είναι ο Bartholomæo Zorn, 1639-1717,
ο οποίος ήταν γιατρός από το Βερολίνο...
για την συγγραφή του βιβλίου του ο Bartholomæo Zorn,στηρίχτηκε σε ένα πιό παλιό βιβλίο,
σε ένα βιβλίο βοτανολογίας του 1656 του Herbarium Thomas Pancov
και να μερικές εικόνες με βότανα από το βιβλίο...
γλυκάνισος,
γογγύλι-pastinak-,
άγριο καρότο και σπανάκι
μοσχοκάρυδο,

κουκουνάρι,
κανέλα και
φιστίκια Αιγίνης 
Surkløver-ξυνίδα-

και ύσσωπος 
Peber,

cubeber,
peber,
hyld og ingefær

Botanologia Medica
Διαβάστε περισσότερα:https://botanologia.gr/botanologia-medica-ena-vivlio-votanologias-toy-1714/

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι -Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία τους;

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι 
Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία των πονοκεφάλων ή των ημικρανιών;
Σίγουρα ναι – και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας των ΗΠΑ  «headaches.org» το πρώτο βήμα στη διαχείριση των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τα τρόφιμα είναι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα με ένα ενδιάμεσο  σνακ  ή 6 μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μας ή σνακ και πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη από μόνοι μας, ειδικά όταν είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι. Αυτές είναι οι πρώτες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε ακόμα και να αποτρέψουμε τη λεγόμενη«κεφαλαλγίας της πείνας».
Οι πάσχοντες όμως από κεφαλαλγίες αντιδρούν και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους σε κάθε τρόφιμο. 
Οι κεφαλαλγίας που αιτία τους έχουν τα τρόφιμα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μισή ώρα αλλά και μετά από πέντε ώρες ή μπορεί και μετά 72 ώρες,που είναι το ανώτερο χρονικό όριο,γεγονός που τις καθιστά συχνά πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Για το λόγο αυτό, συνιστάται από τους ειδικούς να κρατάμε ένα «ημερολόγιο τροφίμων», με στήλες για το χρόνο, τα τρόφιμα που τρώμε,πότε τα τρώμε και πότε είδαμε τα πρώτα συμπτώματα της κεφαλαλγίας.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια συντηρητική δίαιτα που δεν θα περιλαμβάνει κανένα ύποπτο για πονοκέφαλο και ημικρανία τρόφιμο.
Μπορούμε να προσθέτουμε ένα «νέο» φαγητό κάθε τρεις ημέρες και να σημειώνουμε στο ημερολόγιο των τροφίμων μας  τυχόν μοτίβα,όπως  αλλαγές στα συμπτώματα κεφαλαλγίας....
read more:https://botanologia.gr/imikranies-kai-ponokefaloi-mporoyn-kapoies-trofes-na-einai-i-aitia-toys/

Άγχος,ένας εχθρός που μπορεί να νικηθεί

Αφιερωμένο το σημερινό μου άρθρο  σε όλους τους φίλους και τις φίλες που μέσα από mails μου μιλούν για το άγχος,το στρες και τη μελαγχολία.
Είναι μια φιλική e-κουβέντα μαζί σας μια και δεν μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί.
Κάθε μέρα τα μηνύματα που προσλαμβάνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους άλλους ανθρώπους γύρω μας είναι σε υπερθετικό βαθμό αρνητικά,
απογοητευτικά,άσκημα.
Έμφαση δίνεται μόνον σε ότι άσκημο και αρνητικό,καμία θετική είδηση δεν προβάλλεται και αν προβάλλεται ο χρόνος που της αφιερώνεται είναι ελάχιστος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται σιγά-σιγά.
Μέρα με την μέρα όλος αυτός ο αρνητισμός ποτίζει την ζωή μας και
μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το υποσυνείδητό μας και το μυαλό μας αρχίζουν να πιστεύουν σε όλα αυτά
και ολόκληρο το είναι μας πια να μην έχει διαφυγή.
Γινόμαστε κυριολεκτικά και πραγματικά δυστυχείς
και το άγχος και το στρες γίνονται μόνιμοι σύντροφοι μας.
Λοιπόν, μην πέφτουμε σε αυτήν την...

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η βοτανοθεραπεία και το φυτικό φάρμακο στο διάβα των αιώνων

Η πρόοδος στην κλινική έρευνα φανέρωσε σιγά-σιγά την αξία της βοτανοθεραπείας στην πρόληψη και στην θεραπεία των παθήσεων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες,οι αρχαίοι Κινέζοι καιοι αρχαίοι Αιγυπτιακοί πάπυροι περιέγραφαν.
Τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις των βοτάνων και των φυτών.
Και σήμερα έχει καταστεί σαφές πως η χρήση φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς προηγείται της καταγεγραμμένης ιστορίας και αποτελεί την προέλευση πολλών σύγχρονων φαρμάκων.
Διαπίστωσαν,επίσης οι ερευνητές,ότι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου,είχαν την τάση να χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες πρακτικές και χρήσεις των βοτάνων και των φυτών για τους ίδιους σκοπούς.
Έτσι σιγά-σιγά οι ερευνητές στο διάβα των αιώνων παρασκεύασαν φάρμακα από τα φυτά,κάτι που συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι τις μέρες μας.
Ας θυμηθούμε μερικά συμβατικά φάρμακα που προέρχονται από φυτικές πηγές: πριν από έναν αιώνα, τα περισσότερα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα ήταν φυτικά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ασπιρίνη -από φλοιό ιτιάς, 
Σήμερα η ανάπτυξη φαρμάκων από φυτά συνεχίζεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες να ασχολούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα με τη μελέτη και τη συλλογή...
την κινίνη -από φλοιό της cinchona-,
τη διγοξίνη -από τη digitalis purpurea και 
τη μορφίνη -από τη παπαρούνα.
read more: https://botanologia.gr/i-votanotherapeia-kai-to-fytiko-farmako-sto-diava-ton-aionon/

Χαμομήλι και αγχώδεις διαταραχές όπως άγχος , κατάθλιψη και στρες

Αγχώδεις διαταραχές και χαμομήλι!
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι συχνότερα αναφερόμενες ψυχιατρικές καταστάσεις και συχνά εμφανίζονται ως συννοσηρές καταστάσεις .
Και οι δύο παθήσεις μπορεί να είναι χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες  και συχνά απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.
Ενώ η εμφάνιση συμβατικών θεραπειών και φαρμάκων για το άγχος και την κατάθλιψη έχει απλοποιήσει τη θεραπεία τους , 
ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θεραπεύεται ή μειώνει τη συμβατική θεραπεία για οικονομικούς, πολιτιστικούς ή προσωπικούς λόγους.
Πολλά από αυτά τα άτομα αναζητούν συμπληρωματικά και εναλλακτικά ιάματα.
Ο προσδιορισμός των ανέξοδων και αποτελεσματικών εναλλακτικών θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη είναι επομένως δημόσιας αλλά και σπουδαίας σημασίας
Η χρήση του χαμομηλιού ως φυτικού ιάματος χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.
Το χαμομήλι -Matricaria recutita- έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό ίαμα για την....

Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο και όπως έλεγαν πιό πολύτιμο και από το χρυσάφι.

         
              

Κανέλα-Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.
Μία καινούργια,σχετικά,δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η κοινή αντίληψη περί των βοτάνων στις μέρες μας δεν είναι και τόσο συμπαθητική.
Πάρα πολλά άτομα ακούγοντας τις λέξεις:
«βότανο»,
«βοτανολογία»,
«βοτανοθεραπεία»,
τις συνδυάζουν με τις λέξεις:
«παραξενιές»,
«ερασιτεχνικά κόλπα»,
«επιπολαιότητα»,
«κομπογιαννιτισμός»,
«προλήψεις»
Οι συνεχόμενες όμως έρευνες και η μεγάλη ικανότητα των βοτάνων να καταπραΰνουν τους....

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πεπόνι και αγγούρι, ένας χυμός με πλήθος θρεπτικά συστατικά

Αγγούρι και πεπόνι, ένας χυμός με πλούσια βελούδινη γεύση, ασπίδα για τον οργανισμό μας.
Καλοκαίρι – και σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αυτή την εποχή βρίσκονται στο απόγειό τους.
Πεπόνια, καρπούζια, αχλάδια!
Τα απολαμβάνουμε μόνα τους ή σε υπέροχες φρουτοσαλάτες, αλλά και σε υπέροχα ροφήματα.
Τους δροσιστικούς χυμούς που τις ζεστές μέρες είναι πάντα μία όαση δροσιάς.
Εκτός από τη δροσιά τους τα smoothies φρούτων και λαχανικών, με την προσθήκη και βοτάνων, δεν υστερούν στο ελάχιστο από τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, διότι η προστασία που προσφέρουν στον οργανισμό μας οφείλεται στις αντιοξειδωτικές τους ουσίες αλλά και στις φυτικές ίνες, τις οποίες διατηρούν.
Έτσι τα φρέσκα, αγνά και δροσερά ροφήματα των φρούτων και των λαχανικών, ειδικά όταν είναι η εποχή τους, είναι αναγκαίο να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή την δική μας και των παιδιών μας.
Ειδικά για τα παιδιά μας ας ετοιμάσουμε ένα πεντανόστιμο αλλά και ωφέλιμο ρόφημα.
Θα χρειαστούμε...