Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί και πως πρέπει να μαρινάρουμε τα προοριζόμενα για ψήσιμο κρέατα

Μαρινάδα ή και μαρινάτα και είναι παραφθορά της Λατινικής λέξης marinara που σημαίνει, σε ελεύθεροι μετάφραση, “όπως το κάνουν οι θαλασσινοί”
Και θα με ρωτήσετε, γιατί αυτό;
Διότι στα πολύ παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία, έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος συντήρησης κάποιων τροφών όπως το κρέας, έτσι τοποθετούσαν τα κομμάτια του κρέατος σε λινά τσουβάλια και τα άφηναν στη θάλασσα για να διατηρηθούν.
Ή, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, αυτό που αντέχει στα μακροχρόνια θαλασσινά ταξίδια στη θάλασσα
Και πάλι θα με ρωτήσετε, γιατί;
Διότι οι Ιταλοί, όταν οι Ισπανοί τον 16ο αιώνα έφεραν στην Ευρώπη την ντομάτα παρασκεύασαν μιά σάλτσα με πολλές ντομάτες,
σκόρδο,
κρεμμύδια και βότανα, όπως το θυμάρι
η ρίγανη και διάφορα άλλα βότανα, με αποτέλεσμα τα οξέα της ντομάτας να καταφέρουν να συντηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα που ήταν βυθισμένα μέσα σε αυτή.
Τα νεότερα χρόνια ο σκοπός της μαρινάτας ήταν και είναι η ενίσχυση της γεύσης αλλά το βασικότερο, η μείωση των επιβλαβών ιδιοτήτων του κρέατος και ειδικά του ψητού στα κάρβουνα και στη σχάρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου