Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πως κάνουμε λάδι κανέλας

Λάδι κανέλας
Για να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι νομίζουμε!
Το λάδι κανέλας  έχει πολλές χρήσεις, όπως:
– γαστρονομικές
– ισχυρές καλλυντικές και
– ισχυρές ιαματικές , λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της κανέλας.
         O δεκάλογος χρήσεων του λαδιού της κανέλας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι κανέλας
1. στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μας
2. ως εναλλακτική μορφή θεραπείας για ορισμένες ασθένειες,
3. για τη βελτίωση της υγείας μας,
4. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
5. για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
6. για την εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων...

τα βότανα για να τα αναγνωρίζουμε - Trigonella foenum-graecum ( 12ο )

τη γνωρίζουμε και με το όνομα "μοσχοσίταρο το ελληνικό"
τη συναντάμε και με τα ονόματα: 
τήλι ή 
τήλινδα ή  
ντοντιλίνα ή
ντηλιλίνα ή
τσιμένι
το τσιμέντι στην ουσία δεν είναι η τριγωνέλλα αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών άσχετα
αν έχει καθιερωθεί από πολλούς να ονομάζουν έτσι την τριγωνέλλα κάτι που
συμβαίνει και με το κάρυ
πολλοί ονομάζουν κάρυ το κουρκούμι κάτι 
που είναι λάθος διότι
το κάρυ είναι και αυτό μείγμα από μπαχάρια με βάση το κουρκούμι
εμείς ας γνωρίσουμε φωτογραφικά πρώτα αυτό το βασικό βότανο-μπαχάρι της Ελληνικής φύσης πριν ασχοληθούμε με τις ιδιότητές του
το όνομά του στα αγγλικά και γαλλικά είναι:
foenum-graecum το ελληνικό χορτάρι
είναι αυτοφυές φυτό της χώρας μας

αυτή είναι λοιπόν η τριγωνέλλα με βοτανικό όνομα Trigonella foenum-graecum

Η ροδιά και τα ρόδια της – ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της

Η ροδιά και τα ρόδια της
Η αρχαία ελληνική γραμματεία βρίθει αναφορών στην ρόα ή ροιά, ιωνική γραφή- < ροιή > ρέω, ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για το δέντρο όσο και για τον καρπό του.
Ο Όμηρος, αναφερόμενος στο ρόδι το αποκαλεί “αγλαόκαρπο” (Οδυσ. η 115, λ. 590),
ενώ στον μύθο του Αισώπου “Ροιά και μηλέα και βάτος” η ροδιά μαλώνει με τη μηλιά για το ποια από τις δυο τους παράγει καλύτερα φρούτα.
Κόκκους ή κόκκωνες αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τα σπόρια του ροδιού και, από εδώ –κόκκωνες- προέκυψε η ονομασία κόκκινο για το ερυθρό χρώμα, όπως από το πράσο το πράσινο, από το κίτρο το κίτρινο,  από το ίον το ιώδες, από τον κύανο, ο ψευδάργυρος του Ομήρου, το κυανούν το κυανούν 
Όποια όμως κι αν είναι η...