Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Το μέλι και 40 από τις πιο συχνές και πολύτιμες δράσεις του και ιδιότητες.

Το μέλι και οι χίλιες και μία χρήσεις του
Μέλι – το πανίσχυρο προϊόν των  μελισσών.
Το μέλι είναι ένα φυσική προϊόν που εκτιμάται για τις θεραπευτικές του ικανότητες από την αρχαιότητα.
Είναι φυσικό γλυκαντικό και μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων.
Έχει ισχυρές αντιβιοτικές,
αντιικές,
αντιβακτηριδιακές-η αντιβακτηριακή δραστηριότητα του μελιού είναι η πιο διερευνηθείσα βιολογική ιδιότητά του,
αντιμυκητιακές,
αντιφλεγμονώδεις,
ισχυρότατες επουλωτικές και
αντιοξειδωτικές ιδιότητες!
Τελευταία, πολλές έρευνες έχουν “σταθεί” και έχουν μελετήσει μια ισχυρότατη ουσία, η οποία υπάρχει και στο μέλι – την Pinocembrin
Η Pinocembrin είναι ένα φυσικό προϊόν*, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, βιολογικά ενεργό συστατικό και του μελιού, ένα βρώσιμο θρεπτικό συστατικό με ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό.
Μέλι, σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε ήδη!
Προσοχή όμως...

4 σχόλια:

  1. το οριτζιναλ ακατεργαστο μελι ειναι αυτο που οχι μονο δεν εχει θερμανθει για να μην κρυσταλλωσει στο μελλον αλλα δεν εχει περασει ουτε απ τις σιτες φιλτραρισματος..με αποτελεσμα μεσα στο βαζο να εχει διαφορα, μελι γυρη κερια βασιλικο πολτο, κηροσκωρο(σκωρος που τρωει το κερι) μεχρι και ποδια μελισσων η και ολοκληρες μελισσες.αυτο το μελι δεν ειναι εγκεκριμενο στην ευρωπη. βεβαια ειναι το καλυτερο αλλα δυστηχως ο καταναλωτης ελκυεται απο την βιτρινα παρα απο την ποιοτητα.γι αυτο βλεπουμε παντου βαζα με χρυσες κορδελιτσες η ετικετες (οχι οτι το προιον τους σωνει και καλα ειναι αναξιοπιστο).

    επισης ακατεργαστο η καλυτερα αθερμο μελι ειναι αυτο που απλα εχει φιλτραριστει απο τις σιτες (συνηθως ο μελισσοκομος χρησιμοποιει 2 σιτες μια ψιλη μια χοντρη). βεβαια και το αθερμο μελι ειναι ποιοτικο μονο που σε αυτο δεν θα δεις στο βαζο μελισσες και κερι...απο γυρη ολο και και κατι θα εχει.

    μετα εχουμε το θερμαινομενο μελι το οποιο θερμαινουν οι μελισσοκομοι σε καποιους βαθμους για ορισμενα λεπτα. αυτο γινεται για να μην κρυσταλλωσει το μελι στο μελλον. λογικα γινεται απο μελισσοκομους που εχουν ποσοτητα στην ακρη. η διαδικασια αυτη συμφωνα με τους επιστημονες αμα γινει σωστα δεν αλλοιωνει την ποιοτητα...

    τελος
    φημολογειται οτι υπαρχει και μια αλλη κατηγορια μελιου (αν ειναι μελι αυτο) το οποιο κατα την θερμανση το αρχικο προιον αναμειγνυεται με γλυκαντικες ουσιες η με μελια κατωτερης ποιοτητας ωστε να βγει παραπανω σε ποσοτητα. λογικα αυτα τα 'μελια' τα πουλανε πιο φτηνα στα σουπερ μαρκετς. δεν θελω να φανταστω οτι υπαρχει ανθρωπος-μελισσοκομος που το κανει αυτο...

    απο κει και περα ο καθενας που θελει να τρωει μελι ας ψαξει μονος του και ας αποφασισει τι μελι θελει να τρωει..

    υγ: υπαρχει και το βιολογικο μελι αλλα αυτο ειναι αλουνου παπα ευαγγελιο. καλο κουραγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα-και νομίζω και από όλους όσους διαβάζουν το blog μου-για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες!
      και μιά ερώτηση,τι συμβαίνει τελικά με το βιολογικό μέλι;

      Διαγραφή
    2. εδω παραθετω τους κανονες που πρεπει να πληρει ενας μελισσοκομος για βιολογικη μελισσοκομια http://www.organic-honey.gr/why-organic/rules2-organic/ ... για εναν που δεν εχει γνωση εχω να πω πως αυτοι οι κανονες για να εφαρμοστουν ολοι ειναι δυσκολο αλλα οχι ακατορθωτο φυσικα. ολα εξαρτωνται απο το ποσο μερακλης και ευσυνειδητος ειναι ο μελισσοκομος.

      υποτιθεται οτι τα μελια ελεγχονται απο το κρατος δεν ξερω με ποιον τροπο ακριβως πιθανον να στελνεις δειγμα στο πανεπιστιμιο η στο χημειο ,γιατι να ερχεται καποιος ελεγκτης στο μελισσοκομειο και να τα ελεγχει ενα-ενα (ελλαδα εισαι) πολυ δυσκολο μου ακουγεται.

      και που ξερουμε εμεις οτι ενας μελισσοκομος εχει 5 μελισσια βιολογικα και αλλα 200 μη βιολογικα και στελνει το δειγμα του απο τα 5. επισης ο κανονας λεει τα μελισσια να ειναι 3χλμ μακρια απο καλλιεργειες που ραντιζονται.. η μελισσα αμα δεν εχει τροφη η αν η κοντινη της τροφη δεν ειναι τοσο καλης ποιοτητας φτανει μεχρι και 5-6 χλμ μακρια για να βοσκησει μια πιο δυνατη πηγη.(δεν ξερω τι γινεται απο καλλιεργειες και ραντισματα στα μικρα νησια εκει ισως εχουν πλεονεκτημα στο κοματι αυτο). ακομη μια αλλη εκδοχη λεει οτι οι μελισσες δεν πηγαινουν σε ραντιζμενα φυτα/δεντρα η οσες πανε και γυριζουν πισω τις σκοτωνουν οι φρουροι της κυψελης επειδη εχουν αλλη μυρωδια (εντομοκτονα) απο αυτην που εχει ολη η κυψελη (φερομονη βασιλισσας) .

      τι να πω σαν νεος μελισσοκομος εχω και εγω τις αποριες μου,ακομη δεν εχω πετυχει μελισσοκομο που ασκει βιολογικη για να συζητησουμε.το πιο σημαντικο ειναι αυτο που ειπα παραπανω για εναν που ψαχνεται για το καλυτερο, να ξερει τον μελισσοκομο οχι μονο σαν μελισσοκομο αλλα και σαν ανθρωπο και να του εχει εμπιστοσυνη. γιατι στο βωμο του κερδους πολλα γινονται και πολλοι κουτοπονηροι με το 'μαρκετινγκ' ξεγελουν τους ανυποψιαστους αγοραστες.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,άκρως κατατοπιστική!!!
      το σάιτ http://www.organic-honey.gr/,δικό σας είναι ή απλά αρθρογραφείτε;

      Διαγραφή