Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα...

...πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του αρωματικό,
νόστιμο,
απολαυστικό,
εύγευστο και υγιεινό!!!
Και ίσως με ρωτήσετε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ βοτάνων και μπαχαρικών - θα έλεγα όχι μεγάλη όσον αφορά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά αρκετά μεγάλη στη γεύση και στον τύπο!
Τα βότανα είναι το φυλλώδες μέρος ενός φυτού, ενώ τα μπαχαρικά μπορούν να προέρχονται σχεδόν από οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού, από τις ρίζες,
από τους μίσχους,
από τα άνθη...

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ποιες είναι οι βρούβες ή σινάπια και ποια τα φυτοθρεπτικά και φυτοθεραπευτικά συστατικά τους!

Τα χόρτα ή τα λάχανα όπως πολλές φορές ακούμε να τα λένε στα χωριά μας, είναι µια από τις πολυτιμότερες και βασικότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής.
Τα πολύτιμα αυτά δώρα της Γης μας είναι στην κυριολεξία φυσικά "φάρμακα" αφού σύμφωνα με μελέτες, έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε διάφορες παθήσεις. 
Τα φαγώσιμα άγρια χόρτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στη χώρα μας όπου υπάρχει χώμα, χωρίς καμία προσπάθεια και ανθρώπινη παρέμβαση. 
Η κατανάλωσή τους χρονολογείται από το 3500 π.χ - περίπου- γιατί μπορεί να είναι ακόμα πιο παλιά!
Θα βρούμε γραπτές μαρτυρίες στον Θεόφραστο, 
στον Διοκουρίδη, 
στον Πλούταρχο...

στον Διοκουρίδη, 
στον Πλούταρχο...
Και βέβαια οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αφού παρατηρήθηκε και από σύγχρονους μελετητές ότι οι μεσογειακοί λαοί και ιδιαίτερα οι Κρητικοί οφείλουν την καλή τους υγεία στην κατανάλωση άγριων χόρτων. 
Τα άγρια χόρτα, λοιπόν που φυτρώνουν στους αγρούς της χώρας μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε...
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σήμερα, την εποχή του αλόγιστου, σχεδόν ξεχασμένα! 
Ανάμεσα στα πολλά άγρια χόρτα της χώρας μας θα βρούμε και τις βρούβες ή τα σινάπια!

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι η φλεγμονή και ποιος ο ρόλος της στον οργανισμό μας

Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο οργανισμός μας, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.
Παρότι τη φλεγμονή τη βιώνουμε ως πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε.
Όταν η διαδικασία ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία – ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι η φλεγμονή μετά από ένα έγκαυμα στο δέρμα.
Αυτή η φυσική αμυντική διαδικασία φέρνει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού.
Καθώς το σώμα προσαρμόζει αυτήν την προστατευτική απόκριση, αναπτύσσονται τα συμπτώματα της φλεγμονής, όπως πρήξιμο,
πόνος,
αυξημένη ζεστασιά και ερυθρότητα του δέρματος, μέχρι να επέλθει η ίαση.
Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες- διάρκειας λίγων ημερών,
υποξείες- μεταβατικό στάδιο, και
σε χρόνιες- μεγαλύτερης διάρκειας.
Όταν οι φλεγμονές είναι οξείες, εμφανίζονται ως άμεση αντίδραση στο τραύμα, συνήθως εντός δύο ωρών.
Όταν οι φλεγμονές είναι χρόνιες, είναι μια συνεχιζόμενη απόκριση σε μια πιο μακροχρόνια ιατρική κατάσταση, όπως η αρθρίτιδα.
Οι χρόνιες φλεγμονές είναι όλες οι περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει εκεί, σε χρόνια βάση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, επιδεινώνει τη βλάβη και έτσι έχουμε τη χρόνια φλεγμονή (a), η οποία επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή, προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές για την υγεία και έτσι έχουμε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος  διαιωνίζει τη φλεγμονή και πρέπει πάση θυσία να τερματιστούν οι καταστάσεις που τη διαιωνίζουν, διότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες είναι οι αιτίες των περισσότερων παθήσεων.
Τις φλεγμονές τις ταξινομούμε
-. με βάση τη διάρκεια:
Οξεία φλεγμονή – διαρκεί λίγα λεπτά ή ώρες.
Υποξεία – αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.
Χρόνια – διαρκεί από αρκετούς μήνες έως μια ζωή με τις στιγμές ύφεσης και επιδείνωσης.
-. σύμφωνα με τη σοβαρότητα της αντίδρασης του σώματος:
φυσιολογική, η οποία είναι μια επαρκής αντίδραση του σώματος, που αντιστοιχεί στη φύση και στη δύναμη της επίδρασης ενός παθογόνου ερεθίσματος.
υπερευαίσθητη, η οποία είναι μια σημαντικά αυξημένη αντίδραση.
υποτονική, η οποία είναι η αδύναμη ή η απουσία αντίδρασης, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών με ανεπαρκή διατροφή και ανεπάρκεια βιταμινών και σε άτομα με αδυναμία και εξάντληση.
-. με βάση τον εντοπισμό:
τοπική φλεγμονή – εξαπλώνεται σε περιορισμένη περιοχή ιστών ή οποιουδήποτε οργάνου.
συστημική φλεγμονή – επεκτείνεται σε οποιοδήποτε σύστημα του σώματος, π.χ σύστημα συνδετικού ιστού – ρευματισμός,
αγγειακό σύστημα – συστημική αγγειίτιδα.
Κλινικά συμπτώματα τοπικής φλεγμονής
ερυθρότητα – υπεραιμία
θερμότητα – υπερθερμία
οίδημα – πρήξιμο
πόνος – άλγος
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αντιμετωπίζουμε φλεγμονές στο σώμα μας, αλλά για να ξεκινήσουμε πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας.
Η διατροφή,
η άσκηση,
η επαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμινών,
μετάλλων και ιχνοστοιχείων,
η επαρκής πρόσληψη υγρών,
η μείωση του στρες,
ο ποιοτικός ύπνος και διάφορες άλλες πρακτικές, όπως το μασάζ με αιθέρια έλαια, όλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
...και τα βότανά μας;
μπορούν να μας βοηθήσουν και πως;
και βέβαια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές όταν αυτές έχουν βγει εκτός ορίων...
ας δούμε:
Ισχυρά αντιφλεγμονώδη αιθέρια έλαια για τις επίμονες φλεγμονές https://botanologia.gr/ischyra-antiflegmonodi-aitheria-elaia-gia-tis-epimones-flegmones/
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina/thalia

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με τα βότανα, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

...πως το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με το κάθε βότανο που χρησιμοποιούμε.
Είναι πολύ σημαντικό, αφού γνωρίσουμε τις ιδιότητες και τις δράσεις, να εμπιστευτούμε το βότανο που επιλέξαμε.
Και πως να μην εμπιστευτούμε ένα ανθάκι γιασεμιού;
Και αυτό το μικρό ανθάκι έχει, σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική έρευνα, περισσότερα από εκατό αρωματικά συστατικά!
Και λέγετε πως είναι “πρώτη μυρωδιά στη Γη”!
Μυρωδιά μεθυστική, ταυτόχρονα διακριτική,
ντελικάτη…
ανεπανάληπτη, σαγηνευτική!!!
Ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα!!!
Τα οφέλη του για την υγεία μας πολλά και ναι…είναι το γιασεμί, το λουλούδι της αγάπης φάρμακο και τροφή.
Το γιασεμί έχει χλιαρή φύση,
πικάντικη,
ελαφρώς γλυκιά γεύση,
συνδέεται με τους μεσημβρινούς της σπλήνας,
του στομάχου και του ήπατος, διεγείρει την κυκλοφορία,
σταματά τον πόνο,
οξύνει την όραση, ανακουφίζει από τον βήχα και απομακρύνει τα πτύελα.
Η γλυκιά του μυρωδιά ηρεμεί τα νεύρα και έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική επίδραση σε όλο τον οργανισμό μας!
Οι επιδράσεις του στους υποδοχείς GABA είναι θετικότατη και
βέβαια το άρωμα του γιασεμιού λειτουργεί ως αφροδισιακό και τονώνει την λίμπιντο!!!
                  κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia-botanologia.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Κάποιες φορές τυχαίνει να δαγκώσουμε ένα άγουρο μήλο - και τι στυφή γεύση!!!
ε, αυτές είναι οι ταννίνες/tannins
όπως και τα λεπτά χρυσοκίτρινα καφέ έως καστανοκόκκινα έως πλούσια κόκκινα φύλλα της  βελανιδιάς το φθινόπωρο είναι αποτέλεσμα των τανινών!

Ισχυρότατα βότανα για το συσσωρευμένο στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας

Στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας – και οι παράγοντες που το προκαλούν δεκάδες.
Πριν να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση ας δούμε πως μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Την επόμενη φορά που το άγχος και το στρες θα μας επισκεφτούν δριμύτερα, βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει,
στον αρωματικό λύχνο του χώρου μας σταλάζουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και λεβάντα,
καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας πολυθρόνα,
παίρνουμε βαθιά ανάσα και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο, στη συνέχεια την αφήνουμε σιγά-σιγά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.

Και ας αφεθούμε, και ας ονειρευτούμε, και ας αφήσουμε τη σκέψη μας να “κεντήσει” με χρωματιστές κλωστές τα όνειρά μας!

read more: https://botanologia.gr/ischyrotata-votana-gia-to-syssoreymeno-stres-kai-agchos-stin-kathimerinotita-mas/

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

μανιτάρια του τόπου μας - Polyporus squamosus

Polyporus squamosus
Πολύπορος ο λεπιδωτός. 
Αναπτύσσεται σε αλληλοκαλυπτόμενα επίπεδα, συνήθως δύο ή τριών καρποσωμάτων, πάνω σε κορμούς ή πρέμνα. 
Η πάνω επιφάνεια είναι κίτρινη ή καφέ και καλύπτεται από σκούρα λέπια διατεταγμένα ομόκεντρα. 
Η περιφέρεια είναι κυματιστή και το σχήμα του καρποσώματος είναι κοίλο ή επίπεδο. 
Η κάτω υμενοφόρα επιφάνεια καλύπτεται από μεγάλους κίτρινους πόρους, που καταλήγουν σε ρηχούς σωλήνες. 
Το πόδι που κοντό και χοντρό, στις ίδιες αποχρώσεις. 
Όταν είναι φρέσκο είναι μαλακό και σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου. 
Το συναντάμε κυρίως στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο πάνω σε οξιές, 
καστανιές, 
σφεντάμια, 
λεύκες, 
πλατάνια και ιτιές, στα οποία προκαλεί λευκή σήψη.  
Το συγκεκριμένο των φωτογραφιών βρέθηκε στο Καρπενήσι, τέλη Αυγούστου, πάνω σε λεύκα με εντυπωσιακές διαστάσεις και πολύ σκληρή σάρκα, σχεδόν σαν ξύλο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Το γανόδερμα είναι ισχυρότατο προσαρμογόνο.
Το προσαρμογόνο προσφέρει στον οργανισμό μας αυτό –και όχι άλλο– που χρειάζεται αυτή τη στιγμή.
π.χ: μειώνει τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν χρειάζεται ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της χαμηλής όπου υπάρχει ανάγκη.
-. δες τε περισότερα για τα προσαρμογόνα στο άρθρο μου:https://botanologia.gr/ta-votana-os-anosopoiitikoi-energopoiites-kai-gnisia-prosarmogona/
Βάμμα με μανιτάρια γανόδερμα
Ο ένας τρόπος για να πάρουμε τις θεραπευτικές ουσίες των μανιταριών είναι το πολύωρο βράσιμο σε μέτρια φωτιά. 
Ο δεύτερος τρόπος, είναι ένα βάμμα διπλής εκχύλισης.
Εγώ προτιμώ πάντα το βάμμα διπλής εκχύλισης και να πως το ετοιμάζω…
Είναι απλό…
Πρώτα φτιάχνω ένα βάμμα, μετά φτιάχνω αφέψημα και μετά τα ανακατεύω
Η τελική αναλογία μου είναι 3 βάμμα προς 1 αφέψημα!
και ξεκινάω…

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες!…με πολλούς τρόπους!
…ανάταση!
-. μόνο όταν κοιτάξεις “βαθιά” και “σωστά”,
αν όταν κοιτάζεις “είσαι εκεί” και παρατηρείς ό,τι φύεται στη Γη με τη φροντίδα ενός βοτανολόγου ή ενός καλλιτέχνη, θα δεις πραγματικά την πραγματική τους φύση” -.
…στο τεράστιο κτήμα, περπατούσα μία ώρα μέχρι να φτάσω στις παρυφές του ελαιώνα, φύτρωνε μια τέτοια ποικιλία φυτών/δέντρων/λουλουδιών/βοτάνων που από τότε δεν έχω ξανασυναντήσει-
-. λευκά τριαντάφυλλα,
γαρύφαλλα,
λομπέλιες,
μιμόζες,
ακόμη και γλυκά μπιζέλια, αυτά τα πανέμορφα που λάτρευα από μικρό παιδάκι, έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο με ενθουσιώδη ανεμελιά...
read more:https://botanologia.gr/otan-me-rotisan-an-mporoyn-ta-votana-na-mas-voithisoyn-na-xekleidosoyme-tis-dikes-mas-therapeytikes-dynatotites-afoygkrazomeni-prosopika-viomata-eipa/
κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia – botanologia.gr
     από τις σημειώσεις μου των μεταμεσονύχτιων ωρών…

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν για τη διατροφή θυμήθηκα και τον Michael Pollan που στο βιβλίο του "διατροφή μύθοι και προπαγάνδα" μεταξύ άλλων έχει πει...

...ποιο ήταν το γεγονός που σηματοδότησε τη στροφή από τη βρώση φαγητού στη βρώση θρεπτικών ουσιών;
Αν κάνουμε μια ανάδρομή στο παρελθόν μια πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, έσπρωξε τον Αμερικάνικο πολιτισμό σε αυτό το θλιβερό και μισοσκότεινο μονοπάτι... 
...η νοθεία είχε πια μετατραπεί σε επιστήμη της διατροφής.
Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια ώθηση από τους Διατροφικούς Στόχους του ΜακΓκόβερν, ώστε εκατοντάδες "παραδοσιακά τρόφιμα που όλοι γνωρίζουμε" να αρχίσουν την άτακτη υποχώρησή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και η διατροφή μας να γίνει "επιστημονική"...
                                                                                    επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

αγαπημένα αποσπάσματα - Seneca:Phaedra

"η επιθυμία και η λαχτάρα να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας αποτελεί το ήμισυ της υγείας μας"
seneca - phaedra 50 μ.Χ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Βάμμα τσουκνίδας – πως κάνω το πολύτιμο βάμμα για μείωση των φλεγμονών του οργανισμού, όπως ο καρκίνος του προστάτη

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
     Ένα από τα άρθρα μου της ενότητας “τρόποι παρασκευής και χρήσης” είναι και το “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων”
Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε τα πολύτιμα βάμματά τους!
Σε αυτό μου το  άρθρο θα σας πω πως κάνω βάμμα με την τσουκνίδα – στο άρθρο μου “Τσουκνίδα, ένα βότανο με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες” θα δείτε γιατί η τσουκνίδα δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας....
read more:https://botanologia.gr/vamma-tsoyknidas-pos-kano-to-polytimo-vamma-gia-meiosi-ton-flegmonon-toy-organismoy-opos-o-karkinos-toy-prostati/

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

φτιάχνω τη δική μου κέτσαπ/ketchup, μια αγαπημένη σάλτσα!

ketchup/κέτσαπ
...όλοι μας γνωρίζουμε την πικάντικη αυτή σάλτσα, η οποία
είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά καρυκεύματα στον κόσμο...
...το κέτσαπ ή η κέτσαπ εφευρέθηκε στην Κίνα στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και
από τότε έχει κατακλύσει σχεδόν τις περισσότερες αγορές,
μόνο στην Αμερική η βιομηχανία κέτσαπ -λένε- αξίζει μισό δισεκατομμύριο δολάρια!
...η  προέλευση αυτής της γλυκύτατης και πικάντικης σάλτσας χρονολογείται από τον 16ο αιώνα όταν
οι Κινέζοι ανακάτεψαν  μαριναρισμένα ψάρια με διάφορα μπαχαρικά και το ονόμασαν “kôe-chiap” που σημαίνει μαριναρισμένα ψάρια στην άλμη! 
...στις αρχές του 17ου αιώνα η  κέτσαπ κάνει την εμφάνισή της στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία,
όπου ανακαλύφθηκε από βρετανικούς εξερευνητές, οι οποίοι και
την εισάγουν στην πατρίδα τους
και έτσι
γίνεται η κέτσαπ γνωστή και στην Ευρώπη
και να πως ετοιμάζω την δική μου κέτσαπ/ketchup
θα χρειαστώ
-. 12 κιλά ντομάτες, τις οποίες βράζω πολύ-πολύ καλά
-. τις βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 περίπου ώρες, μέχρι να μειωθούν. σχεδόν, στο ήμισυ.
-. μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνω να κρυώσουν πολύ καλά και
-. τις περνάω από τον μύλο των λαχανικών, χρησιμοποιώντας τον διάτρητο δίσκο με τις πιο μικρές οπές για να συγκρατεί και τους σπόρους της ντομάτας, δεν μου αρέσουν να υπάρχουν στη σάλτσα μου!
μόλις περάσω όλες τις ντομάτες μου από το μύλο, ρίχνω τον χυμό στην κατσαρόλα μου και προσθέτω...
-. 200gr ξύδι - πάντα έχω δικό μου μυλόξυδο,
-. 30gr αλάτι - πάντα περίπου, γιατί δοκιμάζω και ρίχνω μέχρι εκεί που μου αρέσει, 
-. 20gr γαρύφαλλο,
-. 20gr πιπέρι μαύρο,
-. 30gr πιπέρι κόκκινο καυτερό,
-. 20gr κανέλα κεϋλάνης,
-. 1 κουταλιά της σούπας μέλι,
και
-. συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να έχω το επιθυμητή για μένα πυκνότητα!
-. όσο η σάλτσα μου βράζει ανακατεύω συνέχεια, διότι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί στον πάτο της κατσαρόλας!
-. μόλις είναι έτοιμη - έχει την πυκνότητα που εγώ θέλω, με την βοήθεια ενός χωνιού την εμφιαλώνω!
...καλή επιτυχία και σε όσους αποφασίσουν να την κάνουν, είναι η κατάλληλη εποχή για σάλτσα ντομάτας,
για πελτέ ντομάτας,
για κέτσαπ!
~~~~~~~~~~~~~~~~
aς θυμηθούμε και τις σπουδαίες ιδιότητες της ντομάτας και της σάλτσας της: