''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Βότανα για να κρατήσουμε μακριά μας το κρυολόγημα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα
Κρύο – και όλοι μας είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι:
α. στα κρυολογήματα
β. στο συνάχι
γ. στο βήχα
δ. στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
Στην πρώτη ένδειξη λοιπόν κρυάδων,
μυϊκών πόνων,
καταρροής,
συναχιού,
ρίγους,
πονοκέφαλου,
πυρετού ή πονόλαιμου ανατρέχουμε για βοήθεια στα βότανά μας.
Το χειμώνα προσέχουμε να έχουμε στο ντουλάπι μας βότανα όπως:
α. στα κρυολογήματα
β. στο συνάχι
γ. στο βήχα
δ. στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
Στην πρώτη ένδειξη λοιπόν κρυάδων,
μυϊκών πόνων,
καταρροής,
συναχιού,
ρίγους,
πονοκέφαλου,
πυρετού ή πονόλαιμου ανατρέχουμε για βοήθεια στα βότανά μας.
Το χειμώνα προσέχουμε να έχουμε στο ντουλάπι μας βότανα όπως:
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011
Βότανα και τρόποι χρήσης:πως φτιάχνουμε κρέμες με βότανα
Κρέμες – ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επιδερμίδα μας
Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά πολλά χρόνια τα βότανα υποβάλλονταν σε εκχυλίσεις.
Και για να εκχυλίσουν τις θεραπευτικές ουσίες των βοτάνων οι βοτανοθεραπευτές και οι φαρμακολόγοι χρησιμοποιούσαν πολλούς και διάφορους τρόπους δίνοντάς μας μια εκπληκτική ποικιλία μορφών.
Έτσι , δεν έχουμε μόνο τα εγχύματα ,τα αφεψήματα και τα βάμματα αλλά και τα ελιξήρια ,
το οξύμελι ,
τις αλοιφές ,
τις κρέμες και πολλά άλλα.
Μέχρι τώρα στην ενότητα τρόποι χρήσεις έχουμε δει κάποιες από τις μορφές αυτές.
Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε με τις «κρέμες» βοτάνων.
Για να παρασκευάσουμε – λοιπόν – κρέμες με λάδια και βότανα πρέπει να συνδυάσουμε...
Έτσι , δεν έχουμε μόνο τα εγχύματα ,τα αφεψήματα και τα βάμματα αλλά και τα ελιξήρια ,
Μέχρι τώρα στην ενότητα τρόποι χρήσεις έχουμε δει κάποιες από τις μορφές αυτές.
Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε με τις «κρέμες» βοτάνων.
Για να παρασκευάσουμε – λοιπόν – κρέμες με λάδια και βότανα πρέπει να συνδυάσουμε...
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011
Δυό χιλιάδες δεκαεννιά ευχές για το 2019 που σε λίγο θα μας επισκεφτεί!
σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί
β) τα μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) μέλι ή πετιμέζι
στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά
την περίοδο των Χριστουγέννων !!!
το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς...
στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που
θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!!!
οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!!!
είναι ζεστό κρασί,συνήθως κόκκινο,σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι....
Διαβάστε τη συνέχεια της συνταγής στη:https://botanologia.gr/dyo-chiliades-dekaennia-eyches-gia-to-2019-poy-se-ligo-tha-mas-episkeftei/
Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Οι συνδυασμοί των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς από εμάς και πάρα πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε γενικές γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ένα γεύμα θεωρείται πλήρες όταν περιέχει τρόφιμα από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων – λαχανικά, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλές υψηλής σημασίας και έντασης θρεπτικές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν ληφθούν ταυτόχρονα σε ένα γεύμα.
Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Ας παρακολουθήσουμε μερικούς συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
α . ασβέστιο και ινουλίνη για υγιές στομάχι και γερά κόκαλα....
read more:https://botanologia.gr/syndyasmoi-trofimon-gia-kalyteri-aporrofisi-ton-threptikon-systatikon/Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Ο Michael Pollan βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των φυτών
..................
και η μέλισσα ,το δίχως άλλο,πίστευε πως είχε αποφασίσει αυτόβουλα
ότι:
"θα πάω σε αυτό το δέντρο σε
αυτό το λουλούδι θα πάρω το νέκταρ και θα φύγω"
η ίδια η δομή της γλώσσας μας αφήνει να εννοηθεί ότι τόσο
η μέλισσα όσο και εγώ είμαστε κυρίαρχοι στη φύση όμως
εκείνη την ημέρα σκέφτηκα:
"και αν η φράση αυτή δεν είναι παρά μια μεταφορά που μας κολακεύει;"
διότι η μέλισσα νομίζει ότι εκείνη κάνει κουμάντο όμως
εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι ξέρουμε ότι
η πραγματικότητα μεταξύ μέλισσας και λουλουδιού είναι ότι
το λουλούδι χειρίζεται τη μέλισσα για τους σκοπούς του......
....................................η συνέχεια
στο παρακάτω βίντεο όπου
ο συγγραφέας Michael Pollan μας καλεί να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των φυτών
.........................
Camellia thea και ροφήματα βοτάνων για μια ζωή γεμάτη υγεία.
To ρόφημα από την Camellia sinensis έχει χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό εδώ και αιώνες
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα από ότι για τα άλλα τσάγια.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά με τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2-κατά 16%,
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε...
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα από ότι για τα άλλα τσάγια.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά με τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2-κατά 16%,
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε...
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011
Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες
Πως οι “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
Ας θυμηθούμε το άρθρο μου Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα -Αντιμετώπιση με βότανα και λάδια βοτάνων για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Συνταγές ομορφιάς με υλικά που έχουμε στην κουζίνας μας
Για το πίλινγκ – peeling – προσώπου έχω ξαναμιλήσει στο άρθρο μου:Μεταξένιο δέρμα και όμορφη επιδερμίδα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα
Στην σημερινό μου άρθρο θα δούμε και άλλες επιλογές ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με τα υλικά που κάθε φορά έχουμε στην κουζίνα και το χρόνο που έχουμε στη διαθεσή μας.
1) peeling με βάση το μέλι
θα χρειαστούμε:
μία (1) κουταλιά της σούπας μέλι
δυό (2) κουταλιές της σούπας ψίχα αμυγδάλου
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο
μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
και:
– σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μας τα υλικά
– απλώνουμε το μείγμα μας στο καθαρό πρόσωπό μας
– τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις το πρόσωπό μας εκτός από την περιοχή πολύ κοντά στα μάτια
– ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό
Με το πίλινγκ αυτό εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων έχουμε...
Στην σημερινό μου άρθρο θα δούμε και άλλες επιλογές ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με τα υλικά που κάθε φορά έχουμε στην κουζίνα και το χρόνο που έχουμε στη διαθεσή μας.
1) peeling με βάση το μέλι
θα χρειαστούμε:
μία (1) κουταλιά της σούπας μέλι
δυό (2) κουταλιές της σούπας ψίχα αμυγδάλου
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο
μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
και:
– σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μας τα υλικά
– απλώνουμε το μείγμα μας στο καθαρό πρόσωπό μας
– τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις το πρόσωπό μας εκτός από την περιοχή πολύ κοντά στα μάτια
– ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό
Με το πίλινγκ αυτό εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων έχουμε...
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Ένα βοτανικό φαρμακείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας
Το βοτανικό μας φαρμακείο
Στον πλανήτης μας ο αριθμός των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βοτανική ιατρική είναι πάρα πολύ μεγάλος.Μόνο στον δυτικό κόσμο υπολογίζονται πάνω από δύο χιλιάδες.
Ποια βότανα λοιπόν θα ήταν λογικό να έχουμε στο σπίτι μας;
Το πιο φρόνιμο και απαραίτητο είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας τα πιο αντιπροσωπευτικά από όλες τις κύριες ιδιότητες , δράσεις και χρήσεις αλλά
και ορισμένα με ειδική χρήση.
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο φαρμακείο θα πρέπει σιγά-σιγά να εξοικειωθούμε με αυτά τα βότανα και
να τα χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.
Τα βότανα που θα αποτελέσουν το βοτανικό μας φαρμακείο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είτε σαν ξηρά βότανα είτε σαν βάμματα ή λάδια και είναι τα εξής:
γλυκάνισος – Pimpinella anisum , σε αποξηραμένο βότανο
αρτεμισία ή εστραγκόν – Artemisia dracunculus , σε αποξηραμένο βότανο
αχιλλέα – Achillea millefolium , σε αποξηραμένο βότανο
βαλεριάνα – Valeriana officinalis , σε σταγόνες ή χαπάκια
μέντα – Mentha spicata , σε αποξηραμένο βότανο...
read more:https://botanologia.gr/ena-votaniko-farmakeio-sto-ntoylapi-tis-koyzinas-mas/
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
φυτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου
οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου δεν είναι συχνότερη στους χορτοφάγους από αυτή του γενικού πληθυσμού αν και
οι αυστηρά-αυστηρά χορτοφάγοι μερικές φορές τείνουν να έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρουαλλά
-πάντα υπάρχει ένα αλλά- αυτό συμβαίνει και σε άτομα παμφάγα.
Αλλά ας δούμε αν αληθεύει η άποψη ότι οι χορτοφάγοι δεν παίρνουν σίδηρο από τις τροφές του φυτικού βασιλείου...
read more:https://botanologia.gr/fytika-trofima-me-ypsilotati-periektikotita-sidiroy/
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
Σπανάκι-τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;
Σπανάκι και…”γιατί ο Popeye τρώει σπανάκι;- για το σίδηρο -“δείξτε μου αποδείξεις”
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τον Ποπάυ, το ναύτη, το cartoon που γίνεται πολύ-πολύ δυνατός όταν τρώει σπανάκι.
Έχουμε άραγε δίκιο να πιστεύουμε κάτι τέτοιο ή όχι;
Ας δούμε τι συμβαίνει:
Για περισσότερο από εκατό χρόνια ένας δημοφιλής μύθος – τα 100gr σπανάκι περιέχουν 36mg σίδηρο – κυκλοφορεί
σε ακαδημαϊκά βιβλία,
σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά,
σε δημοφιλείς διαλέξεις,
σε πανεπιστήμια και
στο Διαδίκτυο.
Όμως, το 1972 σε μία διάλεξη ο περίφημος διατροφολόγος Arnold E. Bender ισχυρίστηκε ότι ένα γερμανικό βιβλίο σχετικά με τη διατροφή (Noorden and Salomon 1920; 476) αναδημοσίευσε ένα προηγούμενο λάθος, μια λάθος υποδιαστολή που εσφαλμένα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1870 από το Γερμανό επιστήμονα Emil von Wolff.
Η επιστημονική ομάδα του Emil von Wolff μετρώντας την περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο έβαλαν την υποδιαστολή στο δεκαδικό αριθμό μία θέση δεξιότερα, έτσι...
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τον Ποπάυ, το ναύτη, το cartoon που γίνεται πολύ-πολύ δυνατός όταν τρώει σπανάκι.
Έχουμε άραγε δίκιο να πιστεύουμε κάτι τέτοιο ή όχι;
Ας δούμε τι συμβαίνει:
Για περισσότερο από εκατό χρόνια ένας δημοφιλής μύθος – τα 100gr σπανάκι περιέχουν 36mg σίδηρο – κυκλοφορεί
σε ακαδημαϊκά βιβλία,
σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά,
σε δημοφιλείς διαλέξεις,
σε πανεπιστήμια και
στο Διαδίκτυο.
Όμως, το 1972 σε μία διάλεξη ο περίφημος διατροφολόγος Arnold E. Bender ισχυρίστηκε ότι ένα γερμανικό βιβλίο σχετικά με τη διατροφή (Noorden and Salomon 1920; 476) αναδημοσίευσε ένα προηγούμενο λάθος, μια λάθος υποδιαστολή που εσφαλμένα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1870 από το Γερμανό επιστήμονα Emil von Wolff.
Η επιστημονική ομάδα του Emil von Wolff μετρώντας την περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο έβαλαν την υποδιαστολή στο δεκαδικό αριθμό μία θέση δεξιότερα, έτσι...
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011
Καρύδια , κουκουνάρια και γύρη για νεανικό και όμορφο δέρμα χωρίς ρυτίδες και ψεγάδια.
Γύρη μια τροφή με απίστευτες ιδιότητες.
Μια τροφή που μας προσφέρει-
– ομορφιά
– ανανέωση
– τόνωση
– ενέργεια
Μια τροφή που θεραπεύει το τραχύ δέρμα,
τις ρυτίδες και τις αλλεργίες του δέρματος,
τις φακίδες,
την ακμή,
τις κηλίδες.
Και γιατί; θα ρωτούσε κάποιος...
read more:https://botanologia.gr/karydia-koykoynaria-kai-gyri-gia-neaniko-kai-omorfo-derma-choris-rytides-kai-psegadia/