Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 1ος τρόπος

αυτή την εποχή σε όλες τις λαϊκές μας βρίσκουμε γευστικότατα σταφύλια,
σχεδόν όλων των ποικιλιών,
και θα ήταν κρίμα να μην κάνουμε το δικό μας πετιμέζι...

έτσι συνέλεξα επιλεγμένες συνταγές για το "πως να ετοιμάσουμε το δικό μας πετιμέζι"

και
όποια από όλες μας ταιριάζει ας την ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε αυτό το πολύτιμο και δυσεύρετο ίαμα-γιατί τελικά το πετιμέζι δεν είναι ένα απλό γλυκαντικό αλλά ένα πολύτιμο ίαμα που παρασκευάζουμε στο σπίτι με υλικά αποκλειστικά από τη φύση...
ξεκινάω με μιά από τις πιό απλές συνταγές που βρήκα στο bostanistas.gr
πετιμέζι
Είναι έτοιμο σε φάσεις επτά κι αν το βάλω σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια.
Φάση 1η: Καλό πλύσιμο
Φάση 2η: Ελέγχω τις ρόγες μία μία
Φάση 3η: Δεύτερος έλεγχος και στέγνωμα
Φάση 4η: Ζυμώνω σταφυλάκια με τα δυο χεράκια
Φάση 5η: Σουρώνω και ζυγίζω το μούστο (για παράδειγμα από 3,3 κιλά σταφύλια ροδίτη πήρα 1.750 γρ. χυμό)
Φάση 6η: Βάζω το χυμό να βράσει και τον ξαφρίζω συνεχώς.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου μία ώρα και το σπίτι μυρίζει υπέροχα, μεθυστικά
Φάση 7η: Μόλις μείνει το μισό σε όγκο σιρόπι, κατεβάζω την κατσαρόλα απο τη φωτιά.
Το πετιμέζι είναι έτοιμο, το μοιράζω σε αποστειρωμένα μπουκάλια (αν είναι πιο αραιό) ή σε βαζάκια (αν είναι πιο πυκνό).
και μιά παραλλαγή πάλι από το bostanistas.gr
από την φάση 6η και μετά:
Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μερικά λίτρα φρέσκο χυμό σταφυλιού (και διαφορετικά είδη, αν θέλετε) σουρωμένο.
Βράζετε για μισή ώρα και κατεβάζετε απ τη φωτιά μέχρι να κρυώσει.
Βάζετε την κατσαρόλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 - 6 ώρες.
Βγάζετε απ το ψυγείο και μεταφέρετε τον χυμό σε καθαρή κατσαρόλα, αργά και λίγο-λίγο, προσέχοντας τα κατακάθια να μείνουν όλα στην αρχική κατσαρόλα. Βράζετε τον καθαρό πια χυμό σε σχετικά χαμηλή φωτιά ξεσκέπαστο για δυο - τρεις ώρες τουλάχιστον, έως ότου ελαττωθεί κατά πολύ ο όγκος του και γίνει αρκετά πυκνό σιρόπι.
Ανακατεύετε όλο και πιο συχνά προς το τέλος με ξύλινη κουτάλα και βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα (25 λεπτά σε φούρνο 120 βαθμών).
~~~~~~
ας προετοιμαστούμε λοιπόν να κάνουμε το πετιμέζι μας και ας επιλέξουμε τον τρόπο που μας ταιριάζει!!!
Καλή επιτυχία!
-2. πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 2ος τρόπος:https://botanologia.blogspot.com/2017/10/2_20.html
-3. πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 3ος τρόπος:https://botanologia.blogspot.com/2017/10/3.html
-4. πετιμεζιού παραλειπόμενα -πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 4ος τρόπος:https://botanologia.blogspot.com/2017/11/4.html
botanologia.blogspot.gr/-thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου