Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 3ος τρόπος

"πως να ετοιμάσουμε το δικό μας πετιμέζι"

συνεχίζω την παράθεση επιλεγμένων αναρτήσεων για το "πως να ετοιμάσουμε το δικό μας πετιμέζι" με μιά συνταγή που βρήκα στο cretangastronomy.gr

λοιπόν διαβάζουμε:
Αφού λοιπόν έβγαλα τις σάπιες ρόγες, έπλυνα τα σταφύλια μου καλά και προσπάθησα να τα κοπανίζω λίγα λίγα μέσα στο μεγάλο μου τρυπητό με το πίσω μέρος ενός μπουκαλιού.
Δεν ήθελα βλέπετε να σπάσουν τα κουκούτσια τους.
Η προσπάθεια αποδείχτηκε επίπονη κι έτσι δεν απέφυγα το multi.
Στην πρώτη σκάλα και με κοφτά πατήματα, τα κατάφερα μια χαρά.
Τα πίεσα όσο γινόταν στο τρυπητό και έτσι προέκυψε 1,7 λίτρα μούστος στη λεκανίτσα μου.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
1,7 λίτρα μούστος
1 κουταλιά κοφτή στάχτη από ξύλα
Επί το έργον:
Διέλυσα τη στάχτη στο μούστο- όσο γινόταν- και τον έβαλα να βράσει.
Όταν άρχισε να φουσκώνει τον ξάφρισα όσο καλύτερα μπορούσα και μετά έκλεισα το μάτι της κουζίνα και τον άφησα να κατασταλάξει περίπου 20 ώρες. Έβαλα στο σουρωτήρι ένα τούλι και πάνω από το τούλι μια μεγάλη ποσότητα βαμβάκι.
Με πολύ προσοχή σούρωσα τον μούστο μου σε καθαρή κατσαρόλα προσέχοντας να μην περάσει το κατακάθι από το σουρωτήρι.
Αυτή η διαδικασία λέγεται κόψιμο του μούστου και είναι απαραίτητη πριν την παρασκευή πετιμεζιού ή μουσταλευριάς
Έβαλα την κατσαρόλα με τον «κομμένο» μούστο να βράσει και να δέσει και έμειναν γύρω στα 400 ml υπέροχο πετιμέζι με πυκνότητα μελιού, υπέροχο χρώμα και θαυμάσιο άρωμα.
Παρατηρήσεις:
1)Ο κομμένος μούστος μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για μήνες
2)Αντί στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασπρόχωμα
cretangastronomy.gr
~~~~~~~~~~~~~~
πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 1ος τρόπος-botanologia.blogspot.gr
πως να κάνουμε το δικό μας πετιμέζι - 2ος τρόπος-botanologia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου