Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Inula helenium, ένα ιδανικό βότανο για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η ινούλα, Inula helenium, όπως έχω περιγράψει στο άρθρο μου: Inula helenium -ένα πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού,  έχει μια μακρά ιστορία ως φαρμακευτικό φυτό, καθώς ήταν από τα πλέον σημαντικά βότανα για τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Οι αρχαίοι Έλληνες τη θεωρούσαν σχεδόν καθολικό γιατρικό.
Eίναι ένα από τα ισχυρότερα αποχρεμπτικά και αντιβηχικά βότανα– το ιδανικότερο βότανο για τις παθήσεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
Η τονωτική επίδρασή της ινούλας στην αναπνευστική οδό είναι άμεση  και η δράση της στην ανάκαμψη του οργανισμού από την ασθένεια καθοριστική.
Μειώνει την υπερβολική βρογχική έκκριση ελέγχει τις νυχτερινές εφιδρώσεις και τονώνει και δυναμώνει άμεσα τον εξασθενισμένο οργανισμό.
Είναι ειδικό ίαμα για τον ερεθιστικό βρογχικό βήχα, ιδιαίτερα στα παιδιά και από τα ιδανικότερα βότανα σε περιπτώσεις έντονης καταρροής και βρογχίτιδας.
Η χαλαρωτική επίδραση της ινούλας είναι καθοριστική, η αντιμικροβιακή της δράση ισχυρότατη και ως εκ τούτου, η απόχρεμψη  ομαλή και αποτελεσματική.
Λόγω της αποτελεσματικότητά της η ινούλα χρησιμοποιείται σχεδόν se όλα τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως:
.- στο άσθμα
.- στο βρογχικό άσθμα – ο χυμός από τα ριζώματα και τις ρίζες της ινούλας αναμεμιγμένος με μέλι σε αναλογία 1:1 έχει προταθεί για το βρογχικό άσθμα...

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Πολύτιμος ψευδάργυρος κρυμμένος σε βότανα και μπαχαρικά

Ψευδάργυρος –Λίγα, πολύ λίγα λόγια για ένα σπουδαίο ιχνοστοιχείο – τον ψευδάργυρο και 
τα σπουδαιότερα βότανα που τον περιέχουν και 
τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τα εφόδια της κουζίνας μας, ώστε, σιγά-σιγά μέσα 
από τη γνώση πρώτα και 
την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως 
“ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας” ...

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

...η κανέλα ζεσταίνει την καρδιά και μεθάει τη γαλήνη και με ένα ποτήρι κανελάδα στο χέρι ατενίζοντας τη βροχή μέσα από το νοτισμένο παράθυρο μου έρχονται στο μυαλό κάποιοι μακρυσμένοι στίχοι του αγαπημένου Κωνσταντή, του αγαπημένου Καβάφη…
Δεν με πειράζει αν απλώνη
έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
Το γέλιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,
σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει…
Και θα με ρωτήσετε – μα καλά τι δουλειά έχει η ποίηση με τη βοτανολογία;  – Μα γιατί μου αρέσει να θυμόμαστε τους ποιητές μας και τα ποιήματά τους, που τόσο παραστατικά μας περιγράφουν σκηνές,
εποχές,
γεγονότα και γιατί η βοτανολογία είναι η ποίηση της ζωής,
της χαράς και της υγείας.
Και τώρα το ρόφημά μας για να ζεστάνουμε την καρδιά μας και να χαρούμε το χειμώνα χωρίς κρυώματα, βήχα  και πυρετούς 
Ρόφημα κανέλας ή κανελάδα με φλούδες πορτοκαλιού!
read more:https://botanologia.gr/kanela-kai-kanelada-ena-therapeytiko-kai-thermantiko-rofima/

Αμαμηλίδα

H Hamamelis virginiana!

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τσουκνίδα και τσουκνιδόρυζο – ένα πολύτιμο βότανο στην κουζίνα μας σε ένα απολαυστικό πιάτο

Έχω μια μακρά ερωτική σχέση με την τσουκνίδα και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Αυτό το βότανο όχι μόνο έχει ωραία γεύση, αλλά νιώθω την ενέργειά της σε όλα μου τα ροφήματα και τα μαγειρέματά μου με πρώτο συστατικό αυτή.
Τα πολύτιμα καλούδια της, το σίδηρο,
το ασβέστιο,
το κάλιο,
το πυρίτιο,
η αμμωνία,
το μαγγάνιο
η βιταμίνη Α
η προβιταμίνη Α – σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το καρότο,
οι βιταμίνες Β,
η βιταμίνη C – σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το φραγκοστάφυλλο , η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου
η βιταμίνη Κ, όλα κρυμμένα μέσα της, αλλά και σε κοινή θέα με/μας προσκαλούν να τα τιμήσουμε!!!
Και ναι, θέλω να σας εμπνεύσω να ζήσετε σύμφωνα με τις επιταγές των εποχών, να γίνετε πιο αυτάρκεις και να προστατεύετε την υγεία σας.
Μοιράζομαι πληροφορίες σχετικά με τα βότανα και την τροφή, στην πιο αγνή τους μορφή,
τη ζύμωση και τη συντήρηση,
το μαγείρεμα αυτούσιων μη επεξεργασμένων τροφών,
την κηπουρική, την permaculture και την παραγωγή φυτικών προϊόντων.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή...

Για πάμε:
τα υλικά μου:
-. μισό κιλό τρυφερές τσουκνίδες
-. ένα ποτήρι του κρασιού καστανό ρύζι
-. ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι
-. αλάτι, αγνό παρθένο, αλάτι μεσολλογίου
-. πιπέρι, αρκετό
-. κουρκούμι- μισό κουταλάκι του γλυκού
-. ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο και
-. το χυμό ενός μικρού λεμονιού, τα οποία λάδι και χυμό λεμονιού,  λίγο πριν τα ρίξω στην κατσαρόλα μου τα ενσωματώνω σε μια παχύρευστη σάλτα, με την οποία περιχύνω το φαγητό μου
Και πως εργάζομαι για να ετοιμάσω το πιάτο μου:
-. πλένω πολύ καλά τις τσουκνίδες μου σε μπόλικο νερό, όπως ακριβώς κάνω με όλα μου τα χόρτα, απλά επειδή οι τσουκνίδες τσιμπάνε φροντίζω να φοράω γάντια μια χρήσης κατά τη διαδικασία του πλυσίματος
-. ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι μου και το τσιγαρίζω πολύ-πολύ ελαφρά στο λάδι σε βαθιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα
-. προσθέτω αμέσως το ρύζι μου και αφού το φέρω ένα δύο γύρους
-. προσθέτω δύο ποτήρια ζεστό νερό
-. προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και το κουρκούμι, ανακατεύω
-. σκεπάζω την κατσαρόλα μου και χαμηλώνω τη θερμοκρασία της κουζίνας μου στο ελάχιστο**
-. σιγοβράζω το ρύζι μου είκοσι/20 λεπτά*
-. στα είκοσι λεπτά ανοίγω την κατσαρόλα μου και ελέγχω το νερό μου, θα πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο, τόσο όσο να μην κολλάει το ρύζι μου και
-. προσθέτω τις τσουκνίδες
-. σκεπάζω την κατσαρόλα μου αμέσως, ελέγχοντας τη θερμοκρασία να είναι τόση ώστε το φαγητό μου να σιγοβράζει
-. ο χρόνος που θα χρειαστούν οι τσουκνίδες μου να βράσουν είναι μόνο δύο με τρία λεπτά – συνήθως βράζουν με τον εγκλωβισμένο ατμό της σκεπασμένης μου κατσαρόλας!!!
-. μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μου το απομακρύνω από την εστία θέρμανσης και το αφήνω 3 με 4 λεπτά να ξεκουραστεί και
-. ανοίγω το καπάκι της κατσαρόλας μου και περιχύνω το φαγητό μου με τη σάλτσα του λαδιού και του λεμονιού που έχω ετοιμάσει
-. σκεπάζω την κατσαρόλα μου και πιάνοντάς την από τα χερούλια και με χαλαρές, αλλά γρήγορες περιστροφικές κινήσεις την φέρνω κάποιους γύρους
-. αφήνω το φαγητό μου λίγα λεπτά να ξεκουραστεί για λίγο ακόμα και
-. σερβίρω***

tips
*κάθε ρύζι έχει το δικό του χρόνο βρασίματος
**προσαρμόστε την κουζίνα σας σε μια θερμοκρασία που το φαγητό απλά να σιγοβράζει
***αν οι τσουκνίδες, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν έχουν ομογενοποιηθεί με το ρύζι, ανακατεύω ελαφρά το φαγητό μου πριν να σερβίρω!!!
-. έχω συναντήσει άτομα, τα οποία ειρωνεύονται τα απλά αυτά πιάτα της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, γιατί σίγουρα δεν γνωρίζουν πως το “ταπεινό” αυτό πιάτο είναι ένα πλήρες γεύμα με πλήθος θρεπτικών συστατικών και βέβαια η απόδειξη της ευστροφίας,
της ευφυΐας και της ικανότητας των γυναικών εκείνων των χρόνων, να μαγειρεύουν πεντανόστιμα φαγητά, εκ των ενόντων, με τα οποία  χόρταιναν μεγάλες οικογένειες, εκείνους τους καιρούς που το “έτοιμο  γεύματα”  ήταν κάτι άγνωστο…
-. μέσα από τα γραφόμενά μου προσπαθώ να σας εμπνεύσω να ζήσετε απλά, σύμφωνα με τις επιταγές των εποχών, να γίνετε πιο αυτάρκεις και να προστατεύετε την υγεία σας, φυσικά!
-. σας προσφέρω απλές, απέριττες  συνταγές, αλλά όχι απλοϊκές, με πάρα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, εύκολες να κατανοηθούν και ακολουθηθούν.
-. θέλω η διατροφή μας, το σύνολο δηλαδή των τροφίμων και ροφημάτων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε για να διατηρηθούμε στη ζωή, να μην εμποδίζει τη θρέψη μας, δηλαδή να μην εμποδίζει τη διαδικασία της αφομοίωσης της τροφής και την πρόσληψη μέσω αυτής, της τροφής, των θρεπτικών συστατικών και ουσιών.
Εδώ https://www.youtube.com/@botanologia_gr8178 ,  θα βρείτε και το κανάλι μου στο youtube, όπου και μπορείτε να εγγραφείτε για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!

Από τις συνταγές μου με πιάτα που αγαπήσαμε – thalia-botanologia.gr

Κοτόσουπα, η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας

Κοτόσουπα, την έχει ανάγκη ο οργανισμός μας την επιβάλει το κρύο του χειμώνα!!!
Η σούπα που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και τη γρίπη και βοηθάει στην αποκατάσταση των προβλημάτων της αναπνευστικής οδού.
“Αυτό που δείχνει η δουλειά μας είναι ότι υπάρχουν συστατικά σε κοινά τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Έτσι το παλιό ρητό που έλεγε ότι αυτό που μας βοηθάει δεν...