
''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
Τριβόλι και οι φωτογραφίες του για να το αναγνωρίζουμε

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
Jankaea heldreichii: ένα απομεινάρι της Τριτογενούς περιόδου των παγετώνων, στα βράχια του Ολύμπου

Το 2015 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είχε διοργανώσει ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα “Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”
Στο συνέδριο αυτό έχει γίνει πολύς λόγος για ένα σπάνιο και εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδι.
Ένα μικρό μωβ λουλούδι, που έχει κάνει σπίτι του τον Όλυμπο,
Γενικά τα φυτά αυτής της οικογένειας αναπτύσσονται κυρίως στις τροπικές περιοχές,
Παρόλα αυτά θα βρούμε πέντε μοναδικά είδη της στην Ευρώπη, με τη Jankaea heldreichii να φύεται μόνο στον Όλυμπο...
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
Αιθέρια έλαια για τη θεραπεία πρησμένων ποδιών και αστραγάλων.
Τα πόδια μας φέρουν το βάρος του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτή η συνεχής υπερβολική άσκηση, καθιστά τα πολύτιμα αυτά μέρη του σώματός μας ευάλωτα σε όλα τα είδη εσωτερικής και εξωτερικής φθοράς.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις, οι οποίες επιβουλεύονται την υγεία πάρα πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Το πρήξιμο μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως η υπερβολική πίεση,
η παρατεταμένη αδράνεια,
η παρατεταμένη ορθοστασία και ο τραυματισμός, τα οποία δείχνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμένη ροή αίματος προς και από τα πόδια που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών στα πόδια ή τους αστραγάλους, η οποία είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνη.
Προσοχή: Δεν εφαρμόζουμε αυτούσια τα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα μας.
Τα αναμιγνύουμε πάντα με ένα λάδι βάσης**.
Το λάδι βάσης προστατεύει το δέρμα μας από την δραστικότητα των αιθερίων ελαίων, ενώ παράλληλα θα...
Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Ακούγοντας τους θεραπευτές -Πολλά φάρμακα ανακαλύφθηκαν χάρη στην παρατήρηση παραδοσιακών πρακτικών.
Οι εθνοβοτανολόγοι απαντούν σθεναρά : 24 000 φυτά χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και δύο Αμερικάνοι “τενόροι” της εθνοφαρμακολογίας ο Paul Alan Cox, Ph.D. και ο Michael J. Balick, Ph.D , συμφωνούν και επαυξάνουν:
Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.
Με το πέρασμα των αιώνων , οι λαοί επέλεξαν τα πιο δραστικά φυτικά είδη και απέρριψαν τα τοξικά φυτά.
Και ο Pierre Potier αφηγείται : “Στην Νέα Καληδονία, ένας φίλος φαρμακολόγος , ο Τεό Τορνελιέ , γνώριζε πολύ κόσμο στο νησί.
Χάρη σε αυτόν συνάντησα έναν θεραπευτή κατά τη διάρκεια μιας αποστολή μερικών εβδομάδων στο πρωτογενές δάσος.
Ο Τεό Τορνελιέ μου έδειξε ένα παράκτιο φυτό που θεράπευε τη φλεγμονή των γαγγλίων.
Παρόμοιο με μεγάλο φασόλι αυτό το είδος ονομάζεται Canavalia maritime
Από αυτό βγαίνουν οι ήδη γνωστές καναβαλίνες-Canavanines” και συνεχίζει...
Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
Κρεμμύδι για λοιμώξεις του αναπνευστικού και τα συμπτώματά τους, όπως ο βήχας.
Έχουν από πολύ παλιά συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου,
την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων,
την πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος,
του ισχυρού βήχα, ο οποίος συνοδεύει μια ιογενή λοίμωξη ή είναι “μεταλοιμώδης βήχας” μετά από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, και άλλων προβλημάτων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού μας συστήματος.
Το σιρόπι από χυμό κρεμμυδιού και μελιού είναι από τα ιδανικότερα και αποτελεσματικότερα ιάματα για τον βήχαΑυτή την εποχή διανύουμε καιρικές συνθήκες με ζέστη και πολλή υγρασία, οι οποίες ευνοούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, το...
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Βάλσαμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας για μετά από την έκθεσή του στον ήλιο
Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε
Το καρπούζι όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα καροτενοειδή του καρπουζιού ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139% β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή...
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε

Πως, που και γιατί χρησιμοποιούμε την ρίγανη – το απαραίτητο βότανο

– για την βελτίωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος – οι ανοσοενισχυτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες της ρίγανης την καθιστούν σημαντικό ενισχυτή της αυτοανοσίας και θεωρείται χρήσιμη στη διόρθωση της ανοσοαπορυθμίσεως,
– για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη,
η πνευμονία,
το κρυολόγημα,
– για το βήχα, με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης
– για τον πονόλαιμο, λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών,
– για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το...
read more:https://botanologia.gr/rigani-to-votano-poy-echei-charaktiristei-os-i-quot-panakeia-tis-fysis-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σάββατο 12 Ιουνίου 2021
Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”

μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια...
read more:https://botanologia.gr/antrakla-to-votano-poy-echei-charaktiristei-quot-pagkosmia-panakeia-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021
Αν το παιδί μας δεν έχει ακετυλο-χολίνη έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης!

(ακετυλοχολίνη - παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη),
σεροτονίνη - διάθεση, προσοχή,
ντοπαμίνη - ικανοποίηση, ευχαρίστηση,
νοραδρεναλίνη - λήψη αποφάσεων, εστίαση προσοχής) παίζουν τον κύριο ρόλο στη μάθηση.
Nευροδιαβιβαστές ονομάζονται βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα στον επόμενο...
Eίναι οι βιολογικοί διακόπτες ή οι βιολογικές γέφυρες που μέσω αυτών επικοινωνούν οι νευρώνες -τα εγκεφαλικά κύτταρα- μεταξύ τους.
Mιλούμε για 100 δισεκατομμύρια κύτταρα που ανάμεσά τους υπάρχει ένα μικρό χάσμα (περίπου 1/1.000 του χιλιοστού ) το λεγόμενο συναπτικό χάσμα (σχισμή).
ακετυλοχολίνη...
O πρώτος νευροδιαβιβαστής που ανακαλύφθηκε το 1921 είναι η Acetylcholine (ACh) από το Γερμανό
Otto Loewi η ανακάλυψη του οποίου του χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1936...
O Otto Loewi απέδειξε με πείραμα πως ο ρυθμός της καρδιάς επιβραδύνεται με την ακετυλοχολίνη
και πως
η ακετυλοχολίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής της μνήμης!
H Ακετυλοχολίνη αποτελείται από το ακετυλο-σύνζυμο Α (προέρχεται από την Β5) και τη χολίνη (λέγεται και βιταμίνη Β4).
H χολίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λιπών στο σώμα και αυτός είναι ο κύριος ρόλος της...
και
όταν παίρνουμε χολίνη από τις τροφές αυξάνουμε τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στο αίμα.
1. Κρόκος αυγού 1.700mg στα 100gr.
2. Ρεβίθια 780mg στα 100gr.
3. Φακές 710mg στα 100gr.
4. Ρύζι 650mg στα 100gr.
5. Συκώτι 550mg στα 100gr.
αντιθέτως, συμβάλλει στην αποτροπή καρδιοπαθειών λόγω του ότι τα αυγά λόγω των πολύτιμων συστατικών τους.
Εχθρός της καρδιάς είναι
τα γλυκά,
τα μπισκότα,
τα κορεσμένα λίπη...
Η φοβία των αυγών οδηγεί σε προβλήματα μνήμης στα παιδιά και τους ενήλικες και σε πολλά άλλα, όπως και συσσωρεύσεις λίπους, γιατί η λεκιθίνη γαλακτοματοποιεί τα λίπη...
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι απόγονοι των πειραματόζωων τους οποίους χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις χολίνης όταν έφτασαν σε γεροντική ηλικία η λειτουργία του εγκεφάλου τους παρέμεινε εξαιρετική και δε σημείωσε καμία φθορά...
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Scott Swartzwelder "Οι συνέπειες και οι προεκτάσεις αυτής της ανακάλυψης μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.
choline λοιπόν στις εγκυμονούσες είναι το επιστημονικό σύνθημα και αυτό διότι τόσο η εγκυμοσύνη όσο και η γαλουχία αυξάνουν δραματικά τη ζήτηση για χολίνη...
Όπως υποστηρίζει ο γιατρός o dr. Steven Zeitel του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αυθεντία στον τομέα της χολίνης, αναφέρει ότι "η χολίνη που περιέχεται στα αυγά είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά και ενήλικες.
Όταν υπάρχει έλλειμμα χολίνης παρατηρείται μειωμένος ρυθμός κυτταρικής διαίρεσης στον εγκέφαλο του εμβρύου, μη φυσιολογική μετανάστευση των κυττάρων ενώ αυξανόμενος αριθμός κυττάρων του εγκεφάλου πεθαίνουν πρόωρα.
Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η ίδια δομή του εγκεφάλου του εμβρύου επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως το συγκεκριμένο συστατικό φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό.
Η ενίσχυση της μνήμης ήταν μεγαλύτερη στα άτομα που παρουσίαζαν βραδεία μαθησιακή ικανότητα και αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η βραδύτητα στη σκέψη και στη μαθησιακή ικανότητα οφειλόταν σε κατώτερα του φυσιολογικού επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η χολίνη είναι πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους και στα παιδιά που έχουν βραδεία μαθησιακή ικανότητα...
Τα κενά μνήμης στις έρευνες μειώθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με τα κενά μνήμης που παρατηρήθηκαν σε άτομα που δεν έλαβαν συμπληρωματική χολίνη...
Γύρω από τα 100 δις κύτταρα του εγκεφάλου υπάρχουν άλλα 900 δις κύτταρα που λέγονται νευρογλοία (glial cells)...
Πολλοί νευροεπιστήμονες θεωρούν την νευρογλοία/νευρογλοιακά κύτταρα τους κοιμώμενους γίγαντες του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με νευρο-βιολόγους τα νευρογλοιακά κύτταρα καθιστούν τον εγκέφαλο ικανό για υψηλές επιδόσεις...
Τα νευρογλοιακά κύτταρα σχηματίζουν έναν ειδικό φράχτη που απαγορεύει την είσοδο στον εγκέφαλο τοξικών ουσιών που θα μπορούσαν να τον βλάψουν...
Είναι ο λεγόμενος αιματο-εγκεφαλικός φραγμός - blood-brain barier)...
Αυτός ο φράχτης από τα 900 δις κύτταρα επιτρέπει μόνο σε ορισμένες ουσίες να τον διαπεράσουν.
Η βιταμίνη της μνήμης η ακετυλο-χολίνη είναι μία από τις ελάχιστες ουσίες που διαπερνούν τον φράχτη αυτό...
και
στην αίθουσα του θρόνου, λοιπόν, στην αίθουσα του βασιλιά εγκεφάλου φθάνουν ελάχιστοι.
Η ακετυλο-χολίνη έχει το διαβατήριο της μνήμης και περνά ελεύθερα, όποτε θέλει.
Τα νευρογλοιακά κύτταρα λειτουργούν επίσης σαν απορριματο-συλλέκτες απομακρύνοντας συντρίμματα και τοξίνες μετά από τον θάνατο των νευρώνων ή τραυματισμό
Ο ρόλος αυτός του καθαριστή προλαμβάνει βλάβες στον εγκέφαλο και τον κρατά σε φόρμα.
Επίσης, ρυθμίζουν και διατηρούν την συγκέντρωση καλίου στον εξω-κυττάριο χώρο, μπορούν να αποθηκεύσουν και να προσλάβουν την περίσσεια καλίου...
Τροφές που περιέχουν κάλιο βοηθούν την νευρογλοία, κατά συνέπεια στη μάθηση...
Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουμε στον εγκέφαλο και στο σώμα μας χρειάζεται κάλιο για να παραχθεί...
συνεπώς τα παιδιά πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες καλίου για την σωστή λειτουργία της νευρογλοίας...
Οι καλύτερες πηγές καλίου στα τρόφιμα είναι (ανά 100 γρ.):
1. φύκια 5.200-12.000mg
2. μελάσσα 2.927mg
3. μαϊντανός 1.000mg
4. ηλιόσποροι 920mg
5. γκρέιπφρουτ 810mg
6. σταφύλια 763mg
7. δαμάσκηνα 694mg
8. σαρδέλες 836mg
9. καρπούζι 600mg
10. φακές 590mg
11. μπανάνες 370mg.
eidikopyrgou.blogspot.gr
http://hashimoto.gr/tag/vitamini-v6-ke-v12/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557825/
Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
Αποξηραμένο αφέψημα, τι είναι και σε τι μορφή το βρίσκουμε

Αποξηραμένο αφέψημα;
Ίσως να μην έχετε ξανακούσει για τα αποξηραμένα αφεψήματα – ας δούμε τι είναι-
-. Αφέψημα συνήθως γίνονται τα σκληρότερα μέρη των βοτάνων, όπως οι ρίζες,
ο φλοιός και οι σπόροι.
Είναι χρήσιμο να αλέθουμε ή να συνθλίβουμε ολόκληρο το μέρος του βοτάνου που θα χρησιμοποιήσου για να ετοιμάσουμε το αφέψημά μας.
Η διάρκεια παρασκευής είναι περίπου 30 λεπτά, έως ότου χαθεί περίπου το 50% του νερού.
Το δοχείο μας πρέπει απαραίτητα, να είναι κλειστό κατά τη διάρκεια της θέρμανσης για να αποφευχθεί η απώλεια των συστατικών του βοτάνου μας μέσω της εξάτμισης.
Το εκχύλισμά μας αφού το απομακρύνουμε από τη θερμότητα και στραγγίζουμε, και χρησιμοποιούμε το αφέψημά μας είτε ως σύνολο είτε μετά από κατάλληλη αραίωση.
Αφού θυμηθήκαμε πως ετοιμάζουμε το αφέψημά μας ας δούμε τι είναι και πως παρασκευάζεται το αποξηραμένο αφέψημα
Τα αποξηραμένα αφέψημα αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία στη δεκαετία του 1950 και έχουν γίνει ένας σημαντικός τρόπος και σημαντική μέθοδος χρήσεις και παροχής των βοτάνων σε χώρες όπως η Ιαπωνία,
η Ταϊβάν,
οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, η Γερμανία.
Τα αποξηραμένα αφεψήματα συνήθως τα βρίσκουμε σε ταμπλέτες-χαπάκια.
Για να παρασκευαστεί ένα αποξηραμένο αφέψημα, φτιάχνεται μια πολύ μεγάλη ποσότητα, σε μεγάλες δεξαμενές, αφεψήματος από το συγκεκριμένο βότανο.
Μόλις είναι έτοιμο σουρώνεται και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας θερμότητα και κενό, υπό κατάλληλες συνθήκες και με τα κατάλληλα μηχανήματα, εξατμίζεται το υγρό, για να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Το σιρόπι στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα ξηραντήριο ψεκασμού μαζί με έναν φορέα σκόνης, συνήθως άμυλο ή βότανα σε σκόνη, ώστε να αφυδατωθεί πλήρως και να μας δώσει μια ξηρή σκόνη.
Στην τελική φάση της διαδικασίας, η ξηρή σκόνη συμπιέζεται, σε κατάλληλα μηχανήματα, και μας δίνει τις ταμπλέτες
Τα αποξηραμένα αφεψήματα είναι ένας εύκολος τρόπος λήψης του βοτάνου, ειδικά για βότανα που είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε στην νωπή ή αποξηραμένη τους μορφή.
read more:https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-pos-paraskeyazoyme-afepsima/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr